Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Optički uređaji
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.10.2007., 10:13   #1
CyberT
Emperor of the Cyberspace
Moj komp

CyberT's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Talking Preporuka dobre IDE dvd pržilice

Razmišljam o kupnji nove prže jer ovaj asus DRW-1604P što ga imam već skoro godinu i pol je spreman za mirovinu (spržio cca. 1500 medija). Vidio sam već preporuke za sata pržilicu (LG, Pioneer, smasung) pa ako bi mi netko mogao reći isto za IDE pržilice. Ako može točan model i da se može nabavit u ve-milu, hg-spotu ili m-sanu. To su mi najbliži dućani. Vidio sam negdje na netu da je asus DRW-1814BL zapravo ista pržilica kao i pioneer DVR-212 pa neznam da li bi se to isplatilo kupit. U biti treba mi što kvalitetnija pržilica, a brzina nije važna (mislim brzina prženja), jer ionako nikad nisam pržio dvd više od 12x.
Unaprijed hvala na pomoći.

Zadnje izmijenjeno od: CyberT. 05.10.2007. u 11:15.
CyberT je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2007., 11:23   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Pioneer DVR-112D prži prilično kvalitetno i nije izbirljiv što se tiče medija, za razliku od LG-a koji ima nešto lošiju kvalitetu snimka na Ritek (Traxdata) medije.
Na www.cdrinfo.com imaš detaljne testove mnogih prža sa grafikonima prženja raznih medija na različitim brzinama.
Što se tiče prženja, forumski optikaner-guru igorba preporučuje brzinu manju od najveće koju ponudi progam za prženje i Verbatim medije (pogotovo one Made in Japan).
Oglas

Oglas
Staro 04.10.2007., 11:42   #3
CyberT
Moj komp

CyberT's Avatar

ok hvala. Ovo što se tiče prženja već radim godinama i naravno uvijek verbatim.
Staro 04.10.2007., 15:38   #4
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Tek toliko da te upozorim, dosta tih Pioneerovih modela u riknulo u zadnje vrijeme. Vjerojatno se radi o nekoj problematičnoj seriji, ali novije ne bi trebale imati nikakvih problema. Još jedan nedostatak je samo jedna godina garancije. Moja preporuka bi bila LG GSA-H42N s 2 god. garancije - DVD medije snimaš na brzini 8-16x, a CD medije ne preko 16x.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2007., 18:26   #5
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Dobro ti covjek govori bjezi od pioneera 112D dosta crkaju zadnje vrijeme i moja je nakon 2 mjeseca otegla papke.
Staro 04.10.2007., 20:21   #6
Speedbreaker
Premium

Datum registracije: Jun 2007
@domy_os kaj ti briješ da LG GSA H42N nemre pržit cd brže od 16X wtf!?!
Speedbreaker je offline   Reply With Quote
Staro 04.10.2007., 20:45   #7
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Niko nije rekao da nemoze, nego se nepreporucuje jer ima dosta gresaka ako se snima preko 16X.
Staro 04.10.2007., 23:15   #8
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Ako koristiš Verbatim medije i uglavnom pržiš jednoslojne DVD-e, preporuka H42 (ili H44, to je hardverski isti model, samo H44 ima "službenu podršku za Vistu"). Zašto? Zato što H42 dobre jednoslojne medije prži čak i bolje od Pioneera (a od Verbatima preferira Made in Taiwan MCC004 - meni su svi koje sam spržio na brzinama od 8x do 12x vrlo ujednačeni u kvaliteti, 200 do 500 PIF-ova, iako zna biti i manje), zato što ima 2 godine garancije (Pio jednu), i zato što Pioneeri nešto (pre)često rikavaju u zadnje vrijeme, dosta forumaša se žalilo. CD-e na toj prži NE pržiti brže od 16x jer se u većini slučajeva javljaju C2 greške (LG inženjeri su s*ebali kad su mijenjali strategiju prženja iz Z-CLV kakvu su koristili svi prethodni LG (Renesas) modeli u CAV). Dvoslojne medije prži vrlo dobro, ali slabije od Pioneera 112 koji je tu najbolji od svih prža.
Što se tiče brzine, 8x ili 12x, svejedno, kvaliteta vrlo slična. Ja obično odabirem 12x ako radim manje intenzivne stvari dok pržim (surfanje, Word...), a 8x ako malo jače opterećujem komp. Imaj na umu da je 8x kod LG-ja vrlo brzo, brže od ostalih prža, a 12x je jaaako brzo, usporedivo s većinom drugih prža na 16x (zapravo - brže od većine drugih prža na 16x).

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je online   Reply With Quote
Staro 05.10.2007., 11:08   #9
CyberT
Moj komp

CyberT's Avatar

Hvala na informaciji. Većinom pržim jednoslojne dvd-e iako sam na poklon dobio 25 komada verbatimovih dvd-dl pa će trebat i to popržit. a šta je sa ovim modelima h54n i h55, jel bi oni trebali bit šta bolji ili je stvar samo u brzini? A šta je sa asusom DRW-1814BL?
Staro 05.10.2007., 11:30   #10
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Al ste vi svi picajzle kaj se tiče medija. Ja kupujem samo LG pržilice i kvark medije. Nikad nisam imao problem ni s jednim medijem niti pržilicom, a još uvijek su mi sve LG pržilice ispravne i nakon 4 godine korištenja. Kupi LG i kvark i nemaš problema. Uštedit ćeš dosta novaca, a što se tiče kvalitete nisam vidio razliku između kvarka i brand name medija.
1v@n je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.10.2007., 11:40   #11
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Najbolje je tako snimis film do kojeg ti je stalo na kvark medije i nakon 6 mjeseci ga vise nemozes pogledati.
Staro 05.10.2007., 14:22   #12
CyberT
Moj komp

CyberT's Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Al ste vi svi picajzle kaj se tiče medija. Ja kupujem samo LG pržilice i kvark medije. Nikad nisam imao problem ni s jednim medijem niti pržilicom, a još uvijek su mi sve LG pržilice ispravne i nakon 4 godine korištenja. Kupi LG i kvark i nemaš problema. Uštedit ćeš dosta novaca, a što se tiče kvalitete nisam vidio razliku između kvarka i brand name medija.
Blago tebi, ti si jedan od rijetkih koji imaš takvu sreću.

Ja sam jednom kupio kvark cd i moj dvd-rom ga nije mogao ni zavrtit već je samo strugao po plastici, a kad sam ga izvadio vidio sam da je duplo tanji od običnog cd-a. Bio sam jednom kupio i kvark dual layer, mogu reći samo da je to bilo uzalud potrošenih 15kn jer uopće nisam uspio ni spržit dvd. Tako da samo naprijed ako ti nemaš problema s njima.
Staro 06.10.2007., 12:16   #13
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
A onda izgleda da fakat imam sreće. Kupujem ih valjda otkad sam kupio prvu cd pržilicu. Imam i stvari koje sam pržio na one njihove stare blank medije prije 2-3 godine. Puni su otisaka i manjih ogrebotin, al LG čita. Još jedna stvar. Imam doma nekoliko prastarih Traxdata CD-a s crnom donjom stranom. Pioneer i NEC uopće nisu mogli pročitati taj CD iako je bez ijedne crtice na sebi, a LG čita.
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 06.10.2007., 15:17   #14
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Ma OK, kad je riječ o CD-ima, nisu Kvark loši. Općenito, kod CD-ova je problem kvalitete medija puno manji nego kod DVD-ova (magina pogreške je puno manja kod DVD-a, a i proizvodnja je kompliciranija - ne sama proizvodnja već kvalitetna proizvodnja). Drugo, LG CD/DVD snimači su uglavnom jako dobri čitači (neki stariji modeli nisu baš bili brzi - svojevrstan riplock - ali su bili jako kvalitetni čitači). Nadalje, ovi "black" CD-i su znali stvarati probleme određenim čitačima/snimačima, za razliku od klasičnih silver/gold CD-ova, tako da je problem sigurno u tim čitačima a ne u samom mediju. Zato ga LG i čita. I na kraju, ako i kod DVD-ova koristiš Kvark, nemoj očekivati da će ti trajati ne znam koliko dugo. Kvark mediji su u rangu Riteka (iako se i to mijenja jer sam skužio da često mijenjaju proizvođača medija, pa bude boljih i lošijih serija). I meni je LG znao iznenađujuće dobro spržiti poneki šrot DVD medij (kodovi poput AN31 i VDSPMSAB.01), ali nakon godinu-dvije... prevelika lutrija, ako se mene pita. Pogotovo danas kad je razlika u cijenama relativno malena. Malo smo otišli u OT, vratimo se na stazu

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

Staro 06.10.2007., 18:16   #15
CyberT
Moj komp

CyberT's Avatar

Što je onda sa ovim modelima koje sam spomenuo?
Staro 06.10.2007., 18:30   #16
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Modelima? Misliš na tu seriju CD-ova s kojima nisi imao sreće? Kao što rekoh, često mijenjaju proizvođače medija (nadam se da je svima jasno da Kvark nije proizvođač medija već brand), tako da ima dosta varijacija u kvaliteti. No, CD-ovi su uglavnom prolazne kvalitete, što nije slučaj s DVD-ovima. No, ovo je već stvarno OT i ne spada u ovu temu.

EDIT: Gledao sam tvoj zadnji post, nisam skužio predzadnji

Dakle, H54/H55 su LG modeli s Panasonic čipsetom, i imaju dosta razlika u odnosu na H42/H44 seriju. Nisu loši iako su pobrali dosta loših kritika. Stvar je u tome da je H55 20x prža i svi su odmah isprobavali na maksimalnoj brzini pa se pokazalo da je kvaliteta blago rečeno upitna (barem se prža pokazala kao prava 20x prža jer je tu brzinu dostizala i prestizala, a ne kao LiteOn 20A1x modeli koji su dostizali brzinu cca. 19.4x). No, kasnije se pokazalo da na nižim brzinama prži sasvim OK (znači osim maksimalne). Uz to, H55 ima i tehnologiju SecurDisc ( http://www.securdisc.net/eng/index.html ).

Staro 07.10.2007., 16:27   #17
CyberT
Moj komp

CyberT's Avatar

Znači jel onda bolje kupit 44 ili 55 i šta je sa ovim asusom?
Staro 07.10.2007., 17:08   #18
Ubleha
Premium
Moj komp

Ubleha's Avatar

Bolji ti je 44 nego 55, barem meni.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja