Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.07.2007., 21:46   #1
qbone
Premium
Moj komp

qbone's Avatar

Datum registracije: May 2007
LAN: trzanje igrica

pozdrav svima, evo tek par mjeseci imam umreženo 2 kompa preko mrežnih kartica sa crossover kabelom, pa sam u tome totalni n00b... buraz i ja, igramo Titan Quest: Immortal Throne i svako malo nam trza igra dok smo umreženi, jel se može to kako popraviti?

hvala!
Staro 13.07.2007., 22:12   #2
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Hmm.
Da li je to jedina igra koja vam "trza" u LAN-u ili ih ima jos? Mozes li nekako pratiti koliki ti je ping u trenutcima dok igra trza?

Ako je to jedina igra koja se tako ponasa onda pokusaj naci neki patch.
Oglas

Oglas
Staro 14.07.2007., 12:07   #3
qbone
Premium
Moj komp

qbone's Avatar

Datum registracije: May 2007
osjetilo se već u par igrica UT2004, Civilization 4 Warlords... kako mogu smanjiti ping tj. da trzanje bude sto manje?
Staro 14.07.2007., 12:51   #4
Juggernaut
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Provjeriš kabel, provjeri kartice. Sprobaj sa drugim kablom.

Onda u win gledaj kamo ti idu mrežni resursi dok je idlle, isključiš firewall na mreži, i slične stvari.
Juggernaut je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2007., 13:32   #5
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Moji frendovi i ja smo prije znali nekad napraviti LAN party, pa smo svašta igrali... Recimo, Far Cry je išao savršeno, (osim u onom Coop modu gdje je sve znalo pozaštekati, ali budući da je to homemade add-on onda nije niti čudo)

Dok je kod NFS MW recimo auto suparnika (ne moj) znao nekad skočiti s lijevog na desni rub staze i tak....

Ping je bio svakakav, ali uglavnom dobar....

Sada smo bežično umreženi, na nekih 1.5km udaljenosti s repeaterom u sredini, i mreža je pod netom, i igre i dalje idu savršeno i nema nikakvih problema čak niti kad se u pozadini skida svašta, može se sve igrati normalno (max brzina mreže je 54mbps).... (signal je 80-100%, ovisi o vremenu)
eluminer je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2007., 13:57   #6
Xan
networking wannabe guru
Moj komp

Xan's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
to se zove kvalitetno slozena mreza

Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon.

"Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone."
Xan je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2007., 14:30   #7
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Citiraj:
Autor Xan Pregled postova
to se zove kvalitetno slozena mreza
Pa, dosta je kvalitetno i planski složena, no i dosta je u nju uloženo kako bi se postigle ove količine signala....

Najbitnije je kod mreže da je sve organizirano kak spada i da znaš kaj radiš.... (štekanje switcha u switch i slično je ono što se nesmije raditi... )
Organizacija IP adresa, te stavljanje svih koje su moguće na statične je vrlo važno, kako zbog boljeg funkcioniranja mreže, bržeg spajanja i sl. tako i zbog lakšeg snalaženja u postavkama....

Kod WLAN-a, važno je i dobro složiti enkripcije i slično, kako ne bi i to stvaralo problem...
Nepodešenost Workgroup-a, firewall-a i sl. također bitno usporava i stvara probleme u podešenosti mreže....

Ova moja mreža od kada je složena pred nekih 6 mjeseci na ovaj način niti jednom nije iskrsnuo niti jedan problem.... To me čudi, ali i veseli....
Jednio kad ne radi je kada nema struje, ali pri dolasku iste odmah se sve automatski pali i ponovo radi... (uključujući i ovo računalo koje skida...)
Staro 14.07.2007., 15:00   #8
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Daj reci kolko si potrošio na komponente i što si kupio (wireless kartice) posebno kako si rješio repeater... Meni bi baš nešto takvo trebalo a složit doma s susjedima...
Staro 14.07.2007., 15:03   #9
Xan
networking wannabe guru
Moj komp

Xan's Avatar

a koliko vas ima? jel koristite firewall samo na gatewayu ili i međusobno na svakom kompu?

jel bi mogo bacit neku shemu na PM, bas me zanima kak ste to slozili (ne mislim na položaj i udaljenosti, nego cisto shematski prikaz kak ste spojili kompove, switcheve i AP-ove)

Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon.

"Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone."
Staro 14.07.2007., 16:36   #10
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Ajde ovako, već me dosta ljudi pitalo istu stvar, pa ću ovdje sve objasniti, od komponenti, do položaja, udaljenosti i sl....

Da počnem...
U cijeloj priči su moja dva frenda i ja... Dugo smo se htjeli umrežiti pa smo i to učinili po principu 3 kartice (u svakom kompu jedna) u AP i to je to....Tako je mreža radila nekih 6 mjeseci i sve super...

No, budući da samo imali namjeru uzeti ADSL, došli smo na ideju da svi troje zajedno uzmemo FLAT kod mene i plaćamo ga zajedno kako bi uštedjeli, a ujedno bi bili umreženi i za novce najjeftinijeg paketa po osobi imali FLAT, a nakon ovog pojeftinjenja sad možda uzmemo i veću brzinu ...
Da bi to bilo moguće, nakon toga što smo uzeli taj FLAT, morali smo poboljšati mrežu kako bi bilo koje računalo iz mreže moglo pristupiti internetu neovisno o drugom računalu... (tj. da moje računalo ne mora biti upaljeno i spojeno na net da bi i druga računala mogla na ne....)

I da se sada prebacim u ono šta imamo danas....

Mreža ugrubo izgleda ovako...

E sad, da pojasnim sve....

Plavo su računala (a ujedno i kuće) frendova....
Crveno je moj komp/kuća na čijoj liniji je prikopčan ADSL....
Žuto je frendova kljet na brdu u kojoj je repeater...

E sad, ovo izgleda ovako jer optička vidljivost ne postoji između nas troje, no svo troje vidimo tu kljet na brdu koja zapravo služi kao "zrcalo" da bi se svi zajedno mogli vidjeti... ( jesam sad ovo objasnil)

Oprema:
2 x Canyon WF-511 WLAN kartica (treća je kod mene ali nije više u upotrebi budući da sam direktno spojen u rooter LAN kablom..)
2 x Siemens SE555
3 x inox kantena
3 x 90cm satelitski tanjuri
1 x 12dbi Pacific Wireless omica
3m LMR 195 kabla s N i RP/SMA konektorom
cca 60m utrošenog kabla Cavel 703B

I puno puno posla...

Udaljenosti:
Od plavih i žutih točaka (dakle naših računala) do žute točke je cca 800m i 70m visinske razlike...
Između plavih i crvene točke je oko 200m ali jednostavno je previše kuća i prepreka između njih, tako da ispada da se manje signala gubi na ovako postavljenoj mreži....

E sad objašnjenje svega:

Crvena kuća (ja):
Moje računalo koje je LAN kablom spojeno u 24/7 upaljeni Siemens SE555... Taj se pak spaja sam na internet.... Prerađen je, tj. na njega je stavljan RP/SMA konektor kako bi se mogla staviti vanjska antena.... Sa 14m Cavela 703B na njega je spojena sat-kantena (dakle, kombinacija inox kantene i satelitskog tanjura 90cm promjera sa cca 20dbi pojačanje - puno jeftinije nego tvornička slična rješenja usmjerenih antena....) koja je uperena u žutu točku...

Žuta točka (kljet):
Drugi Siemens SE555 u repeater modu radi sa prvim... Također prerađen i na njega s 3m LMR-a 195 uštekana 12dbi Pacific Wireless omnica nagnuta pod kutem zbog visinske razlike..... (pad signala nije dovoljan, pa smo je morali nagnuti)
Gore se također nalazi i celer 700mhz sa 180gb diskovlja koji noću skida s interneta torrente, a LAN kablom je spojen u SE555 i kao takav se pojavljuje u mreži kao četvrto računalo....

Plave točke:
Računala frendova u kojima je Canyon WF-511 te sa 15m (kod jednog) i 20m (kod drugog) Cavela 703B spojena po jedna sat-kantena ponovo usmjerena u kljet....

--------------------------------------------------------------------------

Enkripcije:

WPA/PSK2 i na jednom i na drugom SE555, a uz to razmatramo mogućnost MAC filteringa, ali mislim da neće biti potrebno, budući da živimo u mjestu u kojem baš i nema hakerskih napada ....

Repeater:

Dakle, u dva SE555 su unesene unakrsno MAC adrese... Jedan ima 192.168.1.10, a drugi 192.168.1.20 IP adresu...
A oba enkripcije kao što sam naveo....

Računala imaju od 192.168.1.1 do 192.168.1.4.... dalje ide redom ukoliko se na mrežu spajaju druga računala tipa laptopa i sl....

Signal:

Signal između repeatera (tj. jedne sat kante i 12dbi omnice) na 800m udaljenosti je 95-100%... A između kartica frendova (znači opet sat-kanti) i 12dbi omnice od 80-100%... Ovisi o lišću, vjetru, kiši i sl.
Bitna stvar je da brzina nikad ne pada ispod tih max 52mbps jer je za to potreban signal manji od 60% što ovdje nikako nije slučaj...

Cijena:
Sva oprema nas je stajala cca 4000kn... To smo podijelili međusobno tako da je svaki dao cca 1300kn (zajedno s računalo pri kljeti)
Može se sve nabaviti i za manje, ali eto, šta je tu je....

Za kraj još malo namatanja...
Dakle, ovo je mreža s netom (bravo ja!!)...
Velika joj je pogodnost što je taj repeater na brdu s 12dbi omnicom, a moj gradić se nalazi u kotlini, pa se zapravo iz cijelog grada može spojiti na mrežu, a time i na net laptopom ili bilo čim s WLAN karticom zbog dosta jake omnice.... Naravno, ako se znaju enkripcije...

Druga je stvar što preko iste vidimo i sve mreže u gradiću pa možemo i malo hakirati....

No, da završim, ovo je ajmo reći planski i prilično kvalitetno složena mreža, čemu još doprinosi i činjenica da do sada još niti jednom nije krepala...

Kod slaganja ovakve mreže treba biti precizan u postavljanju i gradnji antena, te naravno imati pojma o onome šta radiš...
Inače, softverski dio složen je u jednoj sobi sa ta dva siemensa i tri računala kako se bi otklonila sumnja da je eventualnim graškama kriv nedostatak signala.
Tek nakon toga sve se stavilo na svoje mjesto i napokon proradilo....

Mreža je ovako složena još na XP-u, a nako prebacivanja sve trojice na x64 Vistu Ultimate i dalje radi besprijekorno.... Ovaj koji skida je jošp uvijek na XP-u... nemre jadnik na vistu....

Hvala na čitanju ovog i živjeli....

Zadnje izmijenjeno od: eluminer. 14.07.2007. u 16:55.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.07.2007., 16:52   #11
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Evo malo slikica:

Sat-kanta na mojoj kući, na nju spojen prvi SE555... (naj koji se spaja na net)

Sat-kanta jednog frenda.... Bila je poklon za 18. rođkas i to kao iznenađenje....

Signal dok je na repeateru još bila 5dbi indoor omnica (samo privremeno).... Sad je 12dbi

Staro 14.07.2007., 18:18   #12
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
probaj maknut enkripciju, stavi na open i none, a ukljuci mac filtriranje. puno bolji nacin zastite mreze jer se mogu spojiti SAMO racunala sa tim mac adresama. dok se pass od enkripcije moze razbiti
Staro 14.07.2007., 18:41   #13
raf
šlap
Moj komp

raf's Avatar

Krivo WPA je puno teze za probit, dok sam MAC filtering, JA, probio za 3 min...
raf je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2007., 18:51   #14
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
@geniusboy
Thx zadržat ću listu materijala tako da znam otprilike kaj trebam nabavit za složit tako nešto...

Kod mene su udaljenosti isto otprilike 700ak m i +50m up jer moram ulovit dva frenda preko brda, ovo sa kljeti je dobra ideja to me najviše zanimalo kako ste rješili, fakat bi se lupo glavom u zid kako se nisam ja toga sjetio...

@De5tr0yer
Ne bolje je imati WPA Mac je ok kao zaštita u idealnim uvjetima, ali uvjeti uglavnom nisu idealni...
Staro 14.07.2007., 19:37   #15
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor raf Pregled postova
Krivo WPA je puno teze za probit, dok sam MAC filtering, JA, probio za 3 min...
stvar je u tome da ak je komp vec spojen, ne moze nitko drugi doc u mrezu, jel.
mac filtriranje se NE probija, vec se samo originalna mac adresa zamaskira novom, fino u registryu windowsa se moze napraviti.
ja napravim za 43,46 sekundi
Staro 14.07.2007., 20:06   #16
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

S mac-om je stvar da ukoliko je određena MAC-adresa prisutna u mreži ili je jednostavno kvota računala popunjena unutar mreže (dakle, broj unesenih MAC adresa koje imaju pristup mreži je jednak broju računala u mreži), teoretski nitko ne može upasti... Dobro u slučajevima gdje su 24/7 upaljena sva računala u mreži...

No, ukoliko se neko od računala ugasi (disconnecta), oslobađa svoje mjesto tj. svoju mac adresu, te ukoliko je netko zna, svoju karticu može zamaskirati tom mac adresom... No tada ovo prvo računalo ne može pristupiti mreži...

Nema enkripcije koju je nemoguće probiti, a WPA/PSK2 smo stavili radi jednostavnosti... jedna riječ i

WEP je kao bolja, ali opet, lako ju je moguće probiti... Sa jednim računalom za nekih sat vremena, a sa dva (tako da rade neki promet) manje od 10 minuta....

Nismo pokušavali, ali sam vidio primjer....
Staro 14.07.2007., 20:51   #17
Xan
networking wannabe guru
Moj komp

Xan's Avatar

geniusboy, svaka cast na trudu oko 'reporta'

jel vam bio problem nac repeater na kleti? to ste sa netstumblerom trazili?

EDIT: e da, kolko ste platili ove kantene od inoxa?
EDIT2: e da2, kolko ja znam WPA2 jos nisu probili tak da bi to bilo najsigurnije, WEP je totalna pljuga, a MAC filtering ovisi o uvijetima koji su pri ruci...

Staro 14.07.2007., 21:09   #18
raf
šlap
Moj komp

raf's Avatar

@De5tr0yer
ti lijepo samo stavi mac filtering i sve drugo pogasi, susjed ce ti biti zahvalan
raf je offline   Reply With Quote
Staro 15.07.2007., 13:59   #19
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Citiraj:
Autor Xan Pregled postova
geniusboy, svaka cast na trudu oko 'reporta'

jel vam bio problem nac repeater na kleti? to ste sa netstumblerom trazili?

EDIT: e da, kolko ste platili ove kantene od inoxa?
EDIT2: e da2, kolko ja znam WPA2 jos nisu probili tak da bi to bilo najsigurnije, WEP je totalna pljuga, a MAC filtering ovisi o uvijetima koji su pri ruci...
Misliš na signal? Pa i nije, kljet vidimo optički, tako da se podešavanje satelitske lijevo desno svodi na usmjeravanje "od oka"....(znači, to podesiš tako da satelitska gleda u kljet..)

Bitnije je vertikalno usmjeravanje, koje se pak svodi na sljedeće... Laptop na krov, bežično spojen na remote desktop kompa, te jednostavo kada ulovimo najveći mogući signal, to je zapravo i idealni kut nagiba... Dakle, drugim riječima, vertikalni nagib se štela prema signalu....
Inače, bitno je znati polarizaciju omnice (vertikalna ili horizontalna) jer o tome ovisi položaj inox kantene na satelitskoj.... O čemu pak sam signal puno ovisi..

Kantene smo platili 120kn sa F konektorom... Plus cca 3kn metar Cavela 703B i 50kn je transformator s F na RP/SMA....
To je tako izvedeno jer je Cavel 703B (satelitski koaksijalni kabel) puno jeftiniji od bilo kojeg LMR-a (pogotovo LMR-a 400 koji se preporučuje na duljine veće od 5m, a cijena mu je 25-30kn po metru)....
Na 20m tog Cavela se gubi cca 6dbi pojačanja, dok se po nekim mjerenjima s tim LMR-om 400 gubi cca 3dbi... E sad, ta 3dbi ne vrijede tolke pare...
Istina da se još na svim tim spojevima gubi dosta pojačanja, ali u praksi to izgleda puno bolje, a da ne govorim koliko jeftinije sa Cavelom....

Ovako izgleda taj transformator:

Dakle, na jednoj strani RP/SMA, na drugoj F konektor, a između komadić (NE duži od 10cm) LMR-a... (195 ili 200)

Jedini problem kod tog je krimpanje tog RP/SMA konektora za šta trebaju posebna kliješta koja vjerojatno nitko nema.... Inače, kripanje stoji nekih 40-50kn s konektorom u nekim dućanima....
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno