|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
![]() E, kupio sam prije mjesec i pol dana Gigabyte Radeon X1650 256 MB sa Silent Pipe tehnologijom! Fascinantno je kako su to ovi u Gigabytu zamislili: odvod topline od bakra na GPU i hladnjaci s prednje i stražnje strane kartice spojeni sa cijevima koje vode toplinu... Ali ljudi! Meni je 30 stupnjeva u sobi i jedva se uspijem hladit ogromnim ventilatorom 24'', ali ovo kaj se događa sa grafičkom karticom to nije normalno! Igram neki dan Test Drive Unlimited sat vremena najviše i počne mi "pištat" beeper u kučištu. Ja gledam, kaj je to sad? Nakon 30 sec javlja se VPU recover i gasi grafičku karticu na 10 sekundi! OK! Otvorim ja poklopac kučišta, probam, grafička na 70 stupnjeva najmanje! Pričvrstim na neku foru aktivni ventilator od starog napajanja na hladnjak spojim na 12V i sve to super radi dok ne zatvorim poklopac od kučišta! I nakon 2 sata opet ista priča... Ja fakat ne vjerujem! Ima li 'ko kakav savjet i ima li uopće tko ovakvih problema ko ja?
Intel Core2 Duo E7500 2.93GHz, GIGABYTE GA-P43-S3L, 2x 2GB DDR2 Kingmax PC2-6400, PowerColor Radeon HD4870 1GB GDDR5, Chieftec 550W A85, Hitachi DeskStar 1TB HDS721010CLA332, LG Flatron W2242T, Creative Labs Sound Blaster Audigy SE / Logitech X-540 5.1 sound system |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
A da montiraš 2 12cm venta da ti rade propuh u kućištu, možda bi to pomoglo? Jer ako si samo vent nabio na grafu, a u kućištu nema propuha, nakupi se topli zrak, pa je moš' isto tako i fenom za kosu hladit...
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
teta Mraz
Datum registracije: Apr 2006
|
a da ostavis kuciste otvoreno? ako ne mislis kupovat ventove, (mozda se i ne mogu stavit...), mislim zasto ga zatvaras ako nemas propuna, logicno je da ce uskuvat unutra upravo kako je i Pomo rekao, i jos stavi jedan kucni vent da puse po ciloj ploci i ne bi smilo bit problema mislim, logicno je da se pasivna grafa pregrijava po ovim vrucinama, jos zatvoreni case bez propuha+igras se, ne vidim cemu se cudis ![]()
![]() |
#4 | |
Registered User
|
Citiraj:
Znam da bi trebal stavit jednog koji upuhuje zrak i s druge strane jedan koji "vozi" zrak van! Ne da mi se baš sa brusilicom rezat rupe, izgleda da mi niš drugo ne preostaje. Ili to ili kupit novo kučište ![]() Ali svejedno... Silent Pipe nije nikakvo rješenje! Dobro se zna kak se jako griju današnje komponente u kučištu, a pogotovo procesor i grafička kartica, tak da je aktivno hlađenje minimum ispod kojeg se nebi trebalo ić! Barem radi dužeg vijeka trajanja komponenti...
Intel Core2 Duo E7500 2.93GHz, GIGABYTE GA-P43-S3L, 2x 2GB DDR2 Kingmax PC2-6400, PowerColor Radeon HD4870 1GB GDDR5, Chieftec 550W A85, Hitachi DeskStar 1TB HDS721010CLA332, LG Flatron W2242T, Creative Labs Sound Blaster Audigy SE / Logitech X-540 5.1 sound system |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Laughing Man
|
Citiraj:
Evo i preporuka, kupi si ono šarkun kućište u linksu i 2*12cm venta od istog proizvođaća (S serija na 1000 rpm) za cca 400 kuna i moš maknut vent s grafičke. Ili one od glacialtecha silent blade, samo ih stavi na 7v i imaš tiho i dobro hlađenje... Uostalom imaš ovdje preporuke za 12cm ventove na kućištu.
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Spiderpig
Datum registracije: Jul 2005
|
garancija kaže da će ona raditi s tim i da se neće pregrijavt pa se ti njima sad tuži ![]() Ali stvarno ne vidim gdje je problem otvorit bočnu stranicu, moja nikad skoro nije ni zatvorena a temp su mi puno manje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
pa moja Gigabyte 7300gt zna doc i do 90 sa tim silentpipeom pa joj nije nista, i dalje radi savrseno. valjda su u gigabytu znali kolko mogu opteretit cooler. neznam zasto tvoja krepava, mozda nesto nije u redu s njom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Heh, nema te pasivne tehnologije koja može ohladiti grafu kak spada na ovoj vanjskoj temperaturi bez aktivnog hlađenja.... Evo primjera kod mene.... Inače, furam se na tišinu kompa, pa sam uzeo 7600GT SilentFX.... (čim manje ventova to bolje) Sve super pri normalnim vanjskim temperaturama.... Ali jednostavno, kada vani pripeče, a grafa u loadu, ona ide preko 85C... Naravno, to sam morao nekako riješiti.... Rješenje: 450kn, 2x120mm PAPST i 1x92mm PAPST... (ak može tiše od toga, svaka čast... ![]() Ova dva od 120mm rade propuh u kučištu (na 300-400 RPM svaki), a ovaj od 92mm sam stavio na grafu (na 1200RPM, totalno nečujan)... Temp prije: 69C u idleu, 85+C u loadu... Temp sad pri istim vanjskim temperaturama... 40C u idleu, 45 u loadu.... Kvaka je u tome da pasivci još dobro hlade grafu u idleu, ali u loadu se to penje u beskrajne visine koje naravno dovode do rušenja sistema..... Prednost ti pasivaca je što su prilično veliki kako bi svoj posao mogli obavljati, pa kad na njih staviš neki vent onda dobivaš prilično dobre rezultate.... Savjet: Na već ionako velik hladnjak, prišrafi (zaveži ili šta već) neki 92mm ili 120mm vent i kladim se da će ti temp past i do 20C..... Još ako napraviš propuha u kučištu.... ![]() EDIT: Ups, nisam vidio da si već probao staviti neki vent.... ![]() Ništa, probaj napraviti više propuha u kučištu, posloži kablove radi boljeg protoka zraka, organiziraj taj protok zraka... (ne samo da tu sve puše samo da puše...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
..dno
|
Uzmi si nekog zalmana i problem riješen..?
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
po neznam koji put taj silent pipe je totalno smece, razocarao me totalno, stavi gore neki aktivni zalman vf 700 ili vf900 i stvar rijesena, nista ti nece pomoci ventilatori sastrane koji pusu po grafickoj i silent pipe hlađenju mozda sa njima mozda skines par stupnjeva ... imas nekoliko tema na forumu o tome pa malo potrazi |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
ovak... kučište je dosta veliko... držim sve u redu, žice su sa strane i ne smetaju, prašinu redovito ispuhujem na kompresor i mjesta u kučištu ima fakat puno! Da imam kud stavit ventilatore na kučište odmah bi ih stavil! Ali na žalost to nije slučaj kod mene. Budem ostavil otvoreno kučište neko vrijeme ali to kod mene znači da svakih tjedan dana moram prašinu ispuhivat! Budem skupil nekakvih cca 400 kn i sredil si hlađenje ventilatorima i novim kučištem... ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Ovako vent samo puše vrući zrak, dok god venta koji bi upuhivao nešto hladnog i jedan koji bi ovaj vrući zrak ispuhivao nema.... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|