Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.07.2007., 15:17   #1
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
(riješeno) DVD pržilica problem, neće čitati/pisati medije

Pržilica neće da snima dvd koji su - (minus), prije je normalno snimala, tj sama pržilica podržava + i -, e sad pitanje jel se to može kako ispraviti.
Evo link od pržilice http://www.nec.co.jp/products/optica...0A/index.shtml
Pluseve čita i zapisuje, također i dvd-rw, ali minus odjednom stalo.
vita je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2007., 16:16   #2
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Hmm, koliko si različitih medija isprobao koji ne rade? Koji imaš firmware? Jesi probao očistiti optiku (ne mislim rastaviti nego onim CD/DVD čistačima koje možeš kupiti) s obzirom da je malo stariji model? Je li ovome prethodio kakav "incident" (pucanje snimanja i sl.)?

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.07.2007., 16:49   #3
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Isprobao sam dva različita medija jedan je Traxdata VoluePack DVD+R, drugi je koji neće traxdata DVD-R, nisam probao očistiti optiku, a ne znam na što misliš na incident, jednostavno kad ubacim DVD-R ne vidi ne čita niti piše na njega, mislim prepozna da je nešto ubačeno u njega ali ne vidi ga, pucanje snimanja skoro nikad, jedino sad kad krenem snimat na ovaj DVD-R kaže illegal disc, ono neće da ga čita.
Probat ču sa ovim čišćenjem, vidiš to mi nije palo na pamet, sad ne mogu kupiti do ponedeljka, pa kad s tim probam javim.
Firmware ne znam koji imam nisam gledao, niti sam ikad mijenjao, btw gdje da to vidim taj firmware.
Staro 07.07.2007., 16:59   #4
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Evo tu možeš bacit oko http://drivers.softpedia.com/public/cat/...
Joke je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2007., 17:20   #5
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Citiraj:
Autor Olymp Pregled postova
Evo tu možeš bacit oko http://drivers.softpedia.com/public/cat/...
Ček ovdje ima firmware evo http://drivers.softpedia.com/get/FIR...ware-305.shtml ali neću još mijenjat firmware prvo probat očistit, nisam mijenjao firmware dosad na optici morat ču malo proučiti kako to napravit. Ovo koliko vidim je exe. file to samo se instalira ?
Staro 07.07.2007., 17:22   #6
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Pa ako samo jedan medij ne želi očitati, to nije neki problem, pogotovo što se radi o nekvalitetnom mediju koji lako može biti defektan. Firmware možeš vidjeti recimo u programu Nero ako ga koristiš (Ctrl + R) ili u Windowsima (Device Manager -> DVD/CD-ROM drives -> dupli klik na naziv snimača -> kartica Details -> ovdje imaš naziv snimača nakon kojeg slijedi 4-znamenkasta brojčano-slovna oznaka). U tvom slučaju, traži nešto tipa 3.04, 3.05 i slično. Posljednja službena verzija za 3520A je 3.07. Firmware bi svakako trebao nadograditi naročito ako koristiš novije 16x medije. Naprimjer, medij kojeg si pokušao spržiti mogao bi biti RITEKM16 koji nije podržan u početnim verzijama firmware-a, a u zadnjoj je. Da ne spominjem da su ostali 16x mediji u ranijim verzijama podržani samo na 12x.

EDIT: Prvo provjeri firmware i ako je stariji (a vjerojatno jest), stavi zadnju službenu verziju. Ako to ne upali, onda probaj očistiti, ali nije u tome problem - tvoj drugi post mi je dao više informacija i smatram da se jednostavno radi o nepodržanom mediju. To što si i ranije koristio Traxdata -R ne znači ništa, jer Traxdata 16x DVD-R može biti RITEKF1, RITEKF2, RITEKF3, RITEKF4, RITEKF5, RITEKM16, RITEKG07, možda sam neku zaboravio (svi su manje-više slično sr*nje, drugo pakovanje).
Kako nadograditi firmware - nije teško, ali slijedi pažljivo upute (nadam se da znaš engleski).

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

Staro 07.07.2007., 17:30   #7
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Evo koja slika da vam bude lakše, http://img131.imageshack.us/my.php?i...icainfoxa0.png, a dvd medij 16X general use, DVD-R, ne vidim razloga zašto ne bi pržio jer prije je.
Znam engleski a nešto ču probat, samo htio bi prije toga probat očistiti laser, znači dok ne nabavim cd/dvd čistać ne bi firmware dirao.

Jel ovaj firmware točan http://drivers.softpedia.com/get/FIR...ware-305.shtml
Šta treba paziti opčenito kod nadogradnje firmware, ono jel trebam isključiti ostalu optiku ili diskove, ne znam pitam laički.
Staro 07.07.2007., 17:52   #8
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Ako već pitaš za pomoć, onda i poslušaj. Tvoj prvi post je sročen na način da je sugerirao nešto drugo, međutim tvoj drugi post je dosta toga razjasnio. Problem skoro sigurno NIJE u prljavoj optici (što ne znači da optika nije malo musava - ništa čudno kod prže stare 2-3 godine), pa se nemoj sada zamarati time. Greška koja se odaziva na ime illegal disc znači da navedeni medij nije podržan od strane prže tj. njenog firmware-a. Kao što sam već napomenuo, to što DVD medij izvana izgleda jednako ne znači da nosi isti MID code, a pržu samo to zanima. Kad si već postao screenshot Nero InfoTool-om, ajd na isti način postaj ss druge kartice (Disc) dok je medij koji ne radi unutra.

Najnoviji firmware je 3.07 a ne 3.05, a verzija koju ti imaš je najranija verzija. Najnoviju verziju skini ovdje.

Kod flashanja ne trebaš isključiti ništa (osim pokrenutih programa i onih koji čuče u trayu - ovo više predostrožnosti radi), samo u prži NE SMIJE biti nikakav medij.

Staro 07.07.2007., 18:03   #9
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

evo ti slika kad je medij ubačen u dvd/RW uređaj.
http://img528.imageshack.us/my.php?i...nfodiscjh3.png
e sad sam se zagrijo da flešam tu pržilicu eto nadam se da ćemo uspjet.

Zadnje izmijenjeno od: vita. 07.07.2007. u 18:13.
Staro 07.07.2007., 18:32   #10
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Nije ti podržan taj medij - stavi novi firmware.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.07.2007., 18:50   #11
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Riješen je problem, stavljen je novi firmware hvala svima na odgovorima, linkovima itd... Pozdrav i
Staro 07.07.2007., 18:57   #12
Badboy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Sličan problem sam i ja imao, kao što igorba kaže firmware ti ne podržava medij. Ja sam to riješio kupovinom nove prže
Staro 07.07.2007., 18:59   #13
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Citiraj:
Autor Badboy Pregled postova
Sličan problem sam i ja imao, kao što igorba kaže firmware ti ne podržava medij. Ja sam to riješio kupovinom nove prže
A čuj dobro je i tako se može riješiti problem.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno