Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.06.2007., 11:45   #1
BUG
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
Chaintech, memorija i Vista

E ovako, imam sljedeći problem. Imam Xp i hoću instalirat vistu na drugu particiju. Normalno ubacim dvd, boot, next,next i završi prvi dio instalacije i normalno se restarta računalo.

Zatim se normalno pojavi mltiboot screen i odaberem Vistu i krene učitavanje. No onda se pojavi plavi ekran i neki memory dump. Pretpostavio sam da je neki problem u hardwaru pa sam poćeo makivati sve što imam unutra (ss2, zvučna dodatna, mrežna) no ništa.

E, imam također 2x512MB rama memorije. Obje su identične (DDR400 cl2.5 kupljene istovremeno). Kada jednu izvadim (bilo koju!!!) Vista se podigne, tj. instalacija se nastavlja i sve prođe Ok. Ako vratim natrag i drugu memoriju opet ista stvar; pojavi se plavi ekran i restarta se računalo.

I sad tijekom pisanja ovog posta primjetio sam da stavr radi ako je taj jedan modul od 512MB samo u prvom slotu. Inače, ako stavim u bilo koji drugi slot ili kombinaciju 2 modula stvar neće raditi.

Ja pretpostavljam da bi možda nešto bilo onda u matičnoj ploči. Ploča je Chaintech VNF3-250. Imam tko kakva iskustva time? Možda da napravim update BIOSA (sad je od 10/19/2004)? Neću ništa napamet raditi.

Hvala na pomoći.
BUG je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2007., 12:56   #2
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Evo sinoć sam imao istih problema pa nisam ni bio na forumu, no uglavnom... U BSOD-u mi je pisalo Memory dump također i izvadio sam jedan keskić pa drugi i ispalo je da zbog jednog neće dić windowse, nosim ga danas na reklamaciju. Nisam sad skonto si probo stavit ovu drugu s kojom se ne dižu winsi u prvi slot??
Štoviše probaj s memtestom, da 100% utvrdiš da je mema...
Oglas

Oglas
Staro 20.06.2007., 13:53   #3
BUG
Registered User
Moj komp

Sve kombinacije sam probao. Znači imam 2 keksa.
Ako stavim 2 zajedno (u neka 2 utora) - NEĆE
Ako stavim BILO KOJEG samog u prvi utor - HOĆE
Ako stavim BILO KOJEG samog u neki drugi utor (osim prvog) - NEĆE.

Iz tog mogu zaključit da baš nije do memorije nego do ploče, jer kako kažem, oba dva keksa rade ako ih samostalno stavim na ploču i to samo u prvi utor.

Probao sam sa testom memorije, ali ništa.

Možda bi pomoglo neki update matične, ali nigdje ne mogu naći novi. Sve starijeg datuma.

Inače, tu ploči i i ta 2 keksa memorije imam već 2 godine i sve radi dobro sa XP. Ali dok podignem Vistu - NEĆE:
Staro 20.06.2007., 21:16   #4
BUG
Registered User
Moj komp

Malo isprobavam neke opcije u biosu i primjerice kada stavim Memory Timing na 2T (sto uopće Memory Timing znači?) onda mi se jednom digla Vista i pokazao Welcome screen i nikam dalje. Sljedeći puta mi se se zamrznuo komp kod podizanja (prije ulaska na wekcome screen) i tak nekoliko puta. Jednom je čak prošlo sve OK, ušlo u Vistu i nakon minutu sve se smrzlo. Inače je Memory Timing bio na Auto.

Neznam stavrno što da probam sad više!!! Ima ko kavu ideju? Ne mogu naći noviji bios update za ovu ploču, pa ako netko ima molio bih da mi ili pošalje ili reće gdje da skinem. Hvala puno.
Staro 26.06.2007., 00:03   #5
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Memory timing su latencije a 1T i 2T su command rate. 1T je brže a s tim i manje stabilnije pa se zato na 2T manje ruši komp.
Eo biosa, sam prepišeš ekransku šifru dolje...
http://driverscollection.com/?file_id=34427

EDIT: Joj, možda nije najnoviji update biosa, tako??
Staro 28.06.2007., 21:28   #6
BUG
Registered User
Moj komp

Danas sam probao ali i dalje ista stvar. Neznam stvarno više što da radim.....
očito nema novijeg update-a. Ili je možda stvar u nečemu drugom.

Da li netko ima baš takvu navedenu matičnu (i 2 keksa memorije) i da li je probao Vistu na njoj ? Ako ima, koja je verzija biosa?
Hvala.
Staro 02.07.2007., 13:42   #7
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Digni napon memorije na 2.6-2.7 V, latencije stavi na 3-4-4-8 i command rate na 2T pa onda probaj. Također, ako si nešto klokao, vrati na default postavke.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 17.07.2007., 18:47   #8
BUG
Registered User
Moj komp

Sve sam isprobavao ali i dalje ništa. Ima li ko kakvo logičko objašnjenje za ovaj problem???
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno