|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2007
|
(riješeno) Prebacivanje iz PIO u DMA mod
Ovo je jedan od čudnijih problema. Ima dosta toga o tome na netu, al ništa mi još nije pomoglo. Naime novi disk Seagate Baracuda 7200.9 300GB SATA mi je na staroj instalaciji windowsa radio normalno, ali sam zbog infestacije virusima moro gaziti windowse i sad na novoj instalaciji imam ovaj problem: http://img509.imageshack.us/img509/5...skspeedap9.jpg Zaključak koji sam izveo iz raznih foruma po internetu je bio taj da mi disk radi u PIO umjesto u DMA modu u što sam se uvjerio provjerom windows postavki. Razlog zašto je to softverski problem je taj što mi bios uredno prepoznaje disk kao UDMA6 kompatibilan i na onom prvom ekranu detekcije IDE devicesa disk mi je prepoznat kao 'korisnik' UDMA6 prijenosa podataka. A između ostalog, na prijašnjoj instalaciji je radio. U device manageru mi je pokazivao PIO only mod aktivan a definirano je DMA if available. Ako pomaže matična je K8Update-VM800 sa VIA southbridgeom VT8237R, proc je AMDAthlon64 2800+, 512DDRa Ugl. evo što sam sve probao: Resetiranje postavki IDE kanala da rade u PIO pa u 'DMA if available' modu Deinstalacija i reinstalacija IDE kanala i IDE kontrolera u device manageru. Update matične i southbridgea. Iskopčavanje diska, resetanje IDE kanala i ponovo ukopčavanje. Instalacija službenog microsoft hotfixa koji je trebao rješiti taj problem. Promjena i modifikacija registryja prema uputama sa microsoft supporta, raznih foruma i na vlastoručnu pretpostavku. Ako netko ima neku ideju molim vas neka javi jer na ovaj sam problem potrošio već preko 20 sati svog života... Tko da rješenje častim čevapima i pivom!! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Pa čini se da si sve probao... jedino ako je do same instalacije windowsa. Jesu isti windowsi ( instalacija ) u pitanju kao kad je disk radio ? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
KozajeZakon.
Datum registracije: Apr 2007
|
http://winhlp.com/WxDMA.htm mozda ovo...lik ima scriptu u vbu na vrhu stranice...a citabe ima koliko nas volja...ja sam pomislio da je je disk u banani, kad winxp prebacuju nakon 6crc errora na pio..moguce i da je mb sata controller |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Pa nebi bilo čudno da je sp2 napravio malo nereda, probaj. Nemaš šta izgubiti. Ako već želiš sp2 onda je bolje da ga integriraš u windowse i onda napraviš novu instalaciju jer je poznato da sp2 zna nekad napraviti probleme ako se zasebno instalira. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Ajde da vidimo... nadam se da će pomoći. Glupo je to što je disk prije dva tjedna radio, a sad... I te crc errore sam probao zaobić putem registryja, al winblowsi stalno resetaju originalne vrjednosti... Edit: Evo maknuo SP2, nikakva promjena. Doduše, sad mogu disk prisiliti u DMA mod preko registryja, ali to samo promijeni poruku u device manageru, disk još uvijek spor. Poslije restartanja se vrijednosti resetiraju. Pogledao sam i onaj site. Heh, već bio tamo prije kakva dva-tri dana... Zadnje izmijenjeno od: Sklon. 09.06.2007. u 12:09. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
SP2 nemoj samo maknuti nego nemoj uopće naknadno instalirati, ili integriraj ili uopće nemoj instalirati.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Eto, riješen problem... Prvo sam htio reinstalirati windowse, al sam se sjetio prije toga da na cdu od matične ima neki raid sata kontroler, koji mi ne treba jer nemam ništa za staviti u raid polje. Al svejedno sam ga instalirao i voila! Ne radi tolko brzo koliko bi trebao/mogao, ali više disk ne troši procesor tako da je sada rad s njim mnogo ugodniji. Svejedno, hvala na svim savjetima!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|