Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.06.2007., 18:24   #1
antebr
Premium
Moj komp

antebr's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Temperatura Athlon X2 4800+ (45W)

Imam procesor AMD Athlon64 X2 4800+ (45W) navodno onaj hladni, na ploči Gigabyte M57SLI-S4. Na athlonu je box cooler, i stavljena je zadnja verzija biosa F8. Problem je u temperaturi procesora kad se ugrije, recimo u prime95 temperatura se popne na 73 C, i javlja mi se alarm od ploce. kuciste je zatvoreno, ima jedan dodatni ventilator 80mm koji puse vani. Jeli normalno da je tolika temperatura. Jeli neko ima ovaj procesor da mi kaze na koliko mu je stupnjeva zagrijan?
Procesor nije overclockan da se zna.

Ante
antebr je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2007., 18:29   #2
Stab
Banned, problemi na tržnici
Moj komp

Datum registracije: May 2007
prevelika temperatura..BTW skini box kuler,stavi artic silver pastu,ali sure tanki sloj i trebalo bi biti bolje
Stab je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2007., 19:40   #3
antebr
Premium
Moj komp

antebr's Avatar

Moja greška nije 45W nego 65W, ali svejedno je temp previsoka.
A probat cu sutra sa drugim coolerom pa ce mo vidit, ali ne vidim razloga da ga box cooler ne hladi kako triba.

Ante
Staro 05.06.2007., 20:25   #4
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ajde pogledaj sa Everestom temperature jezgri, a ne senzor od matične.
73°C je svakako previše, ali mislim da, ako hvataš podatke od senzora sa matične, da on može biti poprilično netočan.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2007., 21:48   #5
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Ajde pogledaj sa Everestom temperature jezgri, a ne senzor od matične.
73°C je svakako previše, ali mislim da, ako hvataš podatke od senzora sa matične, da on može biti poprilično netočan.
Meni Everest pokazuje za jednu 15 a drugu 17, a to sigurno nije tocno.
@Vuco - Everest i Cpuz mi pokazuju voltazu 1.28 a u biosu je 1.25 - jel to ploča malo overvolta?
flajpan je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2007., 23:02   #6
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Brisbane-i imaju neispravan senzor za jezgre. Tvornička greška očito. Može biti da ti ploča overvolta, tako i moja malo više pokazuje.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2007., 07:48   #7
antebr
Premium
Moj komp

antebr's Avatar

Cpu-z mi pokazuje napon 1.312V, meni se cini da bi on triba radit na 1.25V.
Probat cu smanjit napon u biosu na 1.25V.
Vidit cu sta ce bit kad stavim drugi cooler.

Ante
Staro 08.06.2007., 16:35   #8
maX
Banned
Moj komp

maX's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
a da probas otvoriti kuciste i staviti ruku na cooler kad se proc zagrije?

ako je vruci znaci da je box cooler preslab (a nebi smio biti), a ako nije vruci onda ili ploca krivo kaze temperaturu ili cooler ne sjedi dobro na procesoru pa to provjeris

P.S. samo sa mazanjem druge paste moze skinut max 2-3° tako da u pasti nije problem ziher
maX je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2007., 00:17   #9
antebr
Premium
Moj komp

antebr's Avatar

Evo ovako, jutros sam kupija Coolermaster Hyper TX. Sad mi je temperatura 45-46 stupnjeva nakon pola sata prime 95, brzina venitilatora je 1400 okr.
Kad proc nije opterecen vrti se na cca 900 okr. Nevjerovatna je razlika od stock coolera, koji je isa do 73 stupnja, ali bi mi se onda javija alarm od ploce.
Ma meni nije odma bilo jasno zasto je toliko velika temperatura, jer bi stock cooler mora ga ladit. Inace cooler je dobro leza na procesoru, tako da to mozemo odma otpisat.
Ako ko ima ovaj procesor molija bi ga da napise kolike su mu temperatura sa stock coolerom.
Samo da jos kazem da je cooler koji je dosa sa Athlonom jedno veliko sranje, sami aluminij, i ventilator 15mm koji je bucan, bar je meni bija.
Inace to mi je bratov komp, ja u svome imam Core2Duo i negov cooler je avion prema ovome( tamam sam uboa ninju, pre***en).

Hvala svima na pomoci.

Ante
Staro 10.06.2007., 04:27   #10
mislav_os
freak
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
Eo da se ja javim iako nemam taj proc....Imam X2 3800+ (isto EE serija(65W)) na takvoj istoj ploci (M57SLI-S4) i proc je na defoltu...S BOX coolerom ti ne bih znao reci kolka je temp jer ga nisam ni stavljao,odmah sam stavio Zalmana....Eto,sa Zalmanom mi je temp u Idleu 29-32 za CPU i 30-33 za jezgre....u Loadu CPU bude 34-35,jezgre dodu i do 38...Zalman je na 1350RPM(sto znaci,na MIN okretajima)....

mislav_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.06.2007., 05:06   #11
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Mislave, on ima duplo više cache-a - značajnije se više grije. Al daj svejedno ti kaži s čime si opteretio procesor za mjerenje u load-u ? Nekako mi je premalo tih 38°C kod tebe, za jezgre u load-u...
Staro 10.06.2007., 13:11   #12
stef
Premium
Moj komp

stef's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Brisbane-i imaju neispravan senzor za jezgre. Tvornička greška očito. Može biti da ti ploča overvolta, tako i moja malo više pokazuje.
Ne znam jel tvornička greška, al je činjenica da je AMD mijenjao senzor na Brisbenu i da većina BIOSa i softvera ne čita dobro. Abit KN9 serija je npr. imala novu reviziju BIOSa zato jer su sa starom očitanja Brisbena bila preko 60°C. A sigurno nisu jedini. Znači problem je prilagođenosti BIOSa za novi senzor i uglavnom je vezano za ploče koje su izašle prije Brisbena.

Zadnje izmijenjeno od: stef. 10.06.2007. u 13:27.
stef je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2007., 14:50   #13
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Hmmm, ma meni se čini kao da sam vidio više Brisbane-a kojima se može očitati temp. jezgri, ali čitajući po XS-u, svi vele da je DTS potrgan na svima.

Mada ne kužim baš kakve veze ima BIOS od matične sa senzorom u jezgri ? Nisam vidio nigdje BIOS koji je očitavao temperature direkt iz jezgre poput npr. CoreTempa.

Misliš da BIOS koči očitavanja iz jezgre ?
Staro 10.06.2007., 15:11   #14
mislav_os
freak
Moj komp

Citiraj:
Mislave, on ima duplo više cache-a - značajnije se više grije. Al daj svejedno ti kaži s čime si opteretio procesor za mjerenje u load-u ? Nekako mi je premalo tih 38°C kod tebe, za jezgre u load-u...
S&M.....I ono,po 3h sata igranja.....nikad jos nisam vidio 40 C....ozbiljno...Eto,mozda ces sad po ljetu biti,mislim,siguran sam da ce biti...

Staro 10.06.2007., 15:14   #15
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Ajd pukni SS sa S&M-om dok radi na 100% jedno 15minuta + screen di se vide temp. iz jezgri (CoreTemp, Coretemeter, Everest noviji etc.). Dok ne vidim, ne vjerujem
Staro 10.06.2007., 15:28   #16
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Mozda malo OT:
Koji je fdefault vcore za Brisbane? Meni u biosu stoji da je 1.3V. Sada ga drzim na 9.5x280 na 1.25 i temperatura je nakon skoro 10h orthosa prema Everestu bila 39° C. I gledam malo po stranim forumima oni daju dosta vise voltaze za manje frekve od moje...
Staro 10.06.2007., 16:00   #17
mislav_os
freak
Moj komp

Citiraj:
Ajd pukni SS sa S&M-om dok radi na 100% jedno 15minuta + screen di se vide temp. iz jezgri (CoreTemp, Coretemeter, Everest noviji etc.). Dok ne vidim, ne vjerujem

Eo postam kroz par dana...Neki dan sam stavio Win...Pa nemam programa...Eo obecajem...Kroz par dana cu to napravit pa puknem SS ...

EDIT: Evo...Izgleda da sam se bio zeznuo,ono je bio neki drugi program,ovaj ga je stvarno ugrijao,a i u sobi je 30 C a kuciste je zatvoreno,evo...

Ispricavam se na pogresnom infu...My bad

Zadnje izmijenjeno od: mislav_os. 10.06.2007. u 17:33.
Staro 10.06.2007., 16:24   #18
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Evo SS od mene:

U biosu je voltaza postavljena na 1.25, ali pod opterećenjem se nekako povecava - da ne bi netko mislio da clockam sa CnQ - iskljucen je.
Staro 10.06.2007., 17:34   #19
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

A mislim da je za Brisbane isto 1.25-1.3V, kako koji primjerak. Velika većina je na 1.25V.

Samo kaj, tebi ili krivo CPU-Z očitava, ali pomak od 1.25V koliko je postavljeno u BIOS-u pa do 1.33 koliko vele CPU-Z i Everest je malo prevelik overvolt

Interesantno je da ti očitava jezgre kako spada i da su temperature koliko toliko normalne (pod normalne mislim da nije ono 17°C u idle-u i 30°u load-u). I razlike među jezgrama su ogromne

Znači, stef je bil u pravu
Staro 10.06.2007., 17:48   #20
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Ma gle, to s voltazom je i meni cudno. Evo kako je u idle:
Staro 10.06.2007., 18:04   #21
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

To je poveći overvolt. Da nema neko dinamičko povećavanje napona ta matična ?

E, ono što sam ja govorio za temperature, pogledaj idle temp. -> 18°C. Iskreno, živim u Zagrebu i znam da je danas vruće poprilično i jedino ako nemaš klimu direkt u komp, ma ni tada - nemreš imati 18°C

A ako idle nije dobar, kako odna uzeti u obzir da je i load dobro prikazan? Možda ipak nije Stef bil u pravu
Staro 10.06.2007., 18:17   #22
flajpan
.....
Moj komp

flajpan's Avatar

Ma znam da te temperature nisu prave - samo me zanima dal cu ikad moc ocitat stvarno stanje. Mislim da bi na ove trebalo dodati jos 10-15 stupnjeva i da bi to onda vec bilo realnije. A ovo za napon, da izgleda da se povecava pod opterećenjem - ne znam da li postoji u biosu takva opcija, ja je nisam vidio Rucno sam postavio na 1.25, u idle pokazuje 1.28, a pod opterećenjem - vidio si.
Staro 10.06.2007., 19:49   #23
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ploča ti laže tj. dioda u cpu... Nema teorije da ti na CPU (sonda u socketu) bude veća temperatura nego u jezgri - posebno ne pod loadom...

a dal ćeš moći ikad očitati stvarno stanje, neznam, makar sumnjam ako je stvarno sfušana cjela serija...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno