|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2004
|
Što je TELEKS?
zna li tko što je to, trazim po netu ali nemrem nigdje naci što je to točno... ajd molim vas, hitno mi je... HVALA!
![]() |
#2 |
driver
Datum registracije: Oct 2004
|
teleks je naprava na kojoj sam kao pripravnik pisao. Uređaj je radio putem telefonske linije prenoseći u trenutku pisanja neku vrstu impulsa koji su se gotovo simultano kod primatelja pretvarali u napisani tekst na roli papira a slova su se otiskivala ( ovisno o modelu ) ili klasičnim slovima kao na pisaćoj mašini ili slovima na rotirajućoj glavi. Postojala je mogućnost "sejvanja" teksta na papirnu traku širine 2 cm. Tekst se sejvao u vidu kombinacije izbušenih rupica ( za svako slovo i znak postojala je određena kombinacija unutar definiranog oblika 3x3 rupice ) . To se poslije propuštalo kroz tzv. čitač pa se tekst mogao ispisivati lokalno ili uz uspostavu veze, na drugom aparatu tj. kod primatelja. Kod pozivanja su teleks aparati pošiljatelja i primatelja izmijenili poruke ( negotiation ) i teleks poruka se u to vrijeme smatrala relevantnim dokazom u sudskom postupku. Nadam se da sam ti dovoljno objasnio. sad mi je pomalo žao što sam vlastiti primjerak Siemensovog teleksa ( slovili su za najbolje ) rastavio i povadio van neke motore i prijenose a ostalo bacio...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Kewl, u ovo doba digitalije i dalje bi bilo fora imati tako nes doma ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered abuser
Datum registracije: Feb 2007
|
Ja sam to cudo jednom davno imao u sobi i sad je i meni zao sto nisam pocupao motore iz njega... A koliko je tek tezak!!! Majku ti milu (da ne kazem sta)! Da se ukenjas od tezine "uredjaja". I da, bucio je ko sam vrag kad se upali, tako da je ipak SMS jedno 5 000 000 puta isplativije ulaganje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ekspert iz sjene ...
Datum registracije: Nov 2001
|
Mi smo u vojsci ( rod:vezist ) koristili Teleks u military ediciji naravno ... Lako za koristiti ako si daktilograf - u protivnom je bila muka, kao npr. meni koji ne znam istipkati 3 riječi zaredom bez tipfelera ;D |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
She`s back...
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() BTW, koja si klasa bio? |
|
![]() |
![]() |