|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2007
|
Nadogradnja grafičke!
Imam pitanje oko nadogradnje kompa! Moja konfiguracija je AMD 2600+ Barton, 1 GB RAM-a DDR 400, MB NF2, ATI 9600 XT ... Zanima me koliko bi imalo smisla staviti drugu grafičku karticu od nekih trenutno dostupnih AGP riješenja (ili da razmišljam o novom kompu, naravno kratak sam sa lovom)? Može li netko reći koliko bih stvarno profitirao u novijim igrama ... uglavnom tučem MMORPG-ove, ali zaigram i online FPS-ove ... Unaprijed hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
.
Datum registracije: Dec 2005
|
Čuj, ostatak konfe je još uvijek ok, da se možeš poigrati, tako da mislim da bi promjenom grafičke sigurno profitirao, samo reci koliko novca misliš uložiti u novu/polovnu grafu |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Jan 2004
|
Zavisi koliko si spreman potrositi... 1. Najjeftinija varijanta je kupovina polovne 6800, X800 il ako se moze naci 7600GT 2. Sigurno da bi sa jos 1gb DDR-a te recimo 7600GT il jos bolje X1950PRO puno dobio ali to je nadogradnja od 1500-2500 Kn. 3. S druge strane, za 3000-3500Kn bi mogao sloziti konfiguraciju sa am2 plocom , dvojezgrenim pocesorom, 2x1GB, i X1950PRO, pa umanjis za ono sto dobijes za svoj komp... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Mislim da ti je nadogradnja neisplativa. Prodaj sadašnju konfu, dodaj nešto love i kupi novo.
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Evo samo da opišem šta se meni desilo pred par mjeseci... Imao sam: Barton 3000+ Gigabyte K880 1GB DC A-data rama FX5700Ultra (nešta malo slabije od tvoje 9600XT) I odlučio sam uzeti jaču grafu i ulagati novce u periferiju.... Uzeo sam X1600Pro,, 512DDR2 i pljunuo 1000kn.... Igrao se tako jedno vrijeme i shvatio da prelazak na AM2 i nije tako skup... Čovjek je prodavao 7600GT i tražio 5.1 zvučnike, a ja sam jedne imao doma (budući da su mi ostali nakon kupnje Z5500 i stajali su u kutiji) i rekao sam sam sebi da ako hoće te zvučnike pod račun da prelaziom na AM2... I tako je i bilo 500kn+zvučnici (cca 300kn) = 7600GT Za komp sa X1600Pro sam dobio 1500kn ravno... Taj isti čovjek me nagovorio da radije dam još malo love i uzmem E4300 i LGA775... Na kraju svega imam ovo šta sad imam... Nije bilo E4300 pa sam našao novi E6300 Uzeo novu Gigabyte 965P-S3 za 550kn (u dućanu 830kn bila) rame i eto ti nove pile... Na sve sam se odlučio iz sljedećih razloga: 1. AGP grafe su dosta skuplje od istih takvih PCI-E 2. Rami su ekstremno jeftini što da nisu nebi definitivno prelazio nikud 3. uspio sam dati zvučnike pod račun koji su doma stajali u kutiji... 4. Sve stvari sam kupio preko foruma i došlo me dosta jeftinije a skoro sve je bilo novo (matična skoro 300kn manje, a nova zapakirana, proc 300kn manje, novi zapakirani, grafa bila 300kn manje od nove s još 20mj garancije, rami 200kn manje, isto 20mj garancije...) Dakle na kraju, uzevši sve stvari preko foruma uštedio sam 1100kn a dobio praktički sve kao iz dućana, i sve me došlo nekih 2500kn (tj. 2800kn ako ne računam zvučnike), a za komp sam dobio 1500kn... Tu sam se još zeznuo šta sam popušio 450kn na grafi bezveze, jer sam uzimao AGP... E sad, ak imaš slučajno 1500-2000kn (plus cca 1000kn od kompa ovoga) možeš prijeći na C2D, da ne govorim AM2... Mislim da ti se ne isplati davati 1000+kn za grafulju, bolje nategni još tolko i imaš prilično jaču strojčinu.... Isuse, kak ga ja nekad naserem bezveze.... ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Agent 0
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Registered User
|
Citiraj:
Nisam još isprobao kako sve to šljaka u "realnim" uvjetima ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
![]() No.. imaj jedno na umu... taj Barton ne iskorištava tu grafu do kraja. Nekad jer jednostavno ne "hrani" grafu do kraja, a nekad jer jednostavno nema snage potjerat igru do granica (fizika u igrama). Sad, sve ovisi kakve igre igraš. Ako je bilo kakva simulacija - bez obzira na grafu, CPU je sigurno usko grlo. Ovo sve govorim iz iskustva. Uzeo sam "jadnu" X1650Pro i stavio na Barton 2500+ sa 1GB DDR-a i kasnije uzeo E4300 i 2GB DDR2 i kombiniranu ploču te upiknuo istu AGP grafu. Rezultati koji su ovisili ponajviše o grafičkoj kartici porasli su za 10-20% (kako koji.. govorim o stvarima tipa 3Dmark2005/2006, DOOM3, Quake4, FarCry, FEAR i slično) dok su rezultati u igricama koje više ovise o procesoru narasli višestruko. Npr. Pacific Fightersi su dobili 3 puta veci framerate i iz potpuno neigrivih na bilo kojim postavkama - postali igrivi na skoro pa max. detaljima (to iskuljucuje samo "perfect land detail opciju") u rezoluciji 1280x960 2xAA i 8xAF. Evo ti link http://forum.pcekspert.com/showpost....63&postcount=4 na ono sto sam ja primjetio u vezi PF. Isto tako, na Bartonu je Richard Burns Rally radio na 1280x960 na LOW detaljima u nekih 40-60FPS. Moglo se komotno uključiti i 4xAA i 8xAF. HIGH detalji bi srozali framerate tako nisko da je ponekad opadao do oko 21FPS, što je ozbiljno narušavalo igrivost. Čak i na rezi 1024x768 bez AA i bez AF. Sa E4300 evo baš ovih dana igram na HIGH na 1280x1024 4xAA 16xAF, sve u 40-80FPS. Budući da AF daje nekakve anomalnije na teksturama tj. pojavljuju se crte u daljini, odlučio sam igrati bez njega... pa sma isprobao da li radi na 1600x1200.. i radi... igram bez AA i AF i grafa daje konstantnih 40-45FPS što je vrlo ugodno za igranje. Tako da... mogu misliti koliko Barton 2600+ koči tu X1950Pro. Nije da nema napretka, ali grafa je jednostavno overkill za taj proc. Tor, trebali bi vi na PCEkspertu malo probati napraviti takav test. Npr. X1950Pro AGP na Bartonu 2500+ @ stock i @3200+ i usporedbu sa nekim strojem sa AGP pločom i C2D illi X2 procom. Ako je baš problem AGP ploča, upiknite neku PCI-e i stavite PCI-e RadeonaX1950Pro... ne bi trebalo znacajno utjecati na rezultate. Samo nekako mi se čini da je ovo prezahtjevan test za vas ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Slažem se da je CPU sada kočnica grafičkoj, ali toga sam bio i svjestan ... u svakom slučaju nisam još ništa odvrtio osim 3 D Marka 2005 koji daje rezultate skoro identične (neznatno bolje) onima koji je dobio Tom's Hardware u testu Bartona 2500 sa nekoliko AGP grafičkih i naravno X1950 Pro. Naime baš sam danas nakon što sam već kupio grafičku naletio na taj članak ... kao i članak o konfiguracijama baziranim na nešto brzim procesorima, popularnim u širim masama... meni zanimljivo štivo ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|