|
![]() |
#1 |
[SW]'V^idO
Datum registracije: Dec 2006
|
Skretnica ili tako nešto
Pozdrav. Imam dva zvučnika i jedan je bolji sa višim, a drugi sa nižim tonovima. Pošto su oba u istoj kutiji htio bih im ugraditi ono čudo (mislim da ste ju u nekim prijašnjim postovima zvali skretnica) koje bi jednom zvučniku maklo visoke, a drugom niske tonove. Pošto su oba zvučnika ustvari mid-range ali su ipak malo drugačiji volio bih kad bi to rezalo frekve na nekih 2-3kHz. Je li moguće kupiti baš takvu? Koja je oznaka toga i koliko bi to otprilike koštalo. Zvučnici nisu napravljeni radi neke super kvalitete pa mi je bolje ono što je jeftinije. Ovako je za sada sastavljeno: Iz pojačala ide jedna deblja žica koja se potom grana na dvije tanje. Žica je ona koja ima + i - i spaja se na liniju klemama. Specifikacije zvučnika su (to piše na stražnjoj strani): snaga 10W oba (jedan je 30W, a drugi 20W PMPO), 4 ohma impendancija, jedan je 5", a drugi 3". Za sada sve to lijepo svira, ali kad se pojačaju najniži tonovi onda ovaj manji previše skače i stvara distorziju dok veliki radi ok. Zbog toga želim ovog maloga osloboditi muke sa basovima. Da li se to može i je li sve ovo ok složeno pošto nisam neki maher sa strujom pa sam to slagao onako laički.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Da previše ne filozofiramo, spoji serijski sa manjim zvučnikom kondenzator od 15uF. Odrezat će ti frekvencije ispod ~2600Hz za 6dB/oct. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
[SW]'V^idO
|
Citiraj:
![]() Nego kažeš serijski, na + ili na - ? Zaboravio sam to gradivo iz osnovne ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Dec 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
@SPLiFF Je, i to je skretnica. Pretpostavljam, to je neki 3-sistemski zvučnik, a skretnica je -12dB/oct. Ako želiš da ti skretnica što više prigušuje, moraš upotri***iti i više elemenata. Npr. u 2-sistemskom zvučniku za -12dB/oct moraš imati na visokotoncu paralelno jedan induktivitet i serijski jedan kapacitet, a na basu paralelno kapacitet i serijski induktivitet. Na visokotonac se još po potrebi dodaju paralelno-serijski spojevi otpora za atenuaciju (prigušenje). Ne znam ovako sa slike čemu točno služi koji element. Probaj nacrtat shemu, možda onda i budem znao ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raindrops keep fallin'...
Datum registracije: Feb 2005
|
Sve je wiseman rekao ali samo da nadopunim ovo "čemu služi koji element"... Opčenito jer na slici ne vidim drugu stranu skretnice: Radi se o pasivnoj skretnici. Radi na shemu kondenzatora i zavojnica i to po principu da kondenzator propušta struju kada frekvencija pređe određenu veličinu a zavojnica propušta struju kada je frekvencija ispod određene veličine. Svaki drajver ima svoj kondenzator i zavojnicu i s time ograničuješ koliki će biti raspon frekvencija za svaki od njih t.j koji će dio zvučnog spektra svaki od njih svirati. Teoretski; na visoki može biti okačen samo kondenzator a na woffer samo zavojnica i i u principu će to raditi. samo srednji zahtjeva obje komponente. Kao što vidiš na svojoj slici, u praksi se to ne koristi... Samo pogledaj drugu stranu pločice i po vodovima češ skužiti šta je za šta.
![]() |
#9 |
[SW]'V^idO
|
Evo, kupio sam, stavio i sve radi ok. Hvala svima na pomoći ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|