Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Optički uređaji
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.04.2007., 03:09   #1
kowalski
Premium

Datum registracije: Jul 2006
QSI CDRW\DVD ne čita neke DVD-ove

dakle,dotični combo uređaj u laptopu (thinkpad R30) ne čita neke dvd-e.nije ovisno o vrsti i proizvođaču dvd-a,nego o pržilici na kojoj je spržen.jednostavno dvd-e s nekih pržilica čita bez problema,a s nekih nikako,ili uz veliku muku.kad ubacim dvd,čuje se lupkanje i vrti ga i sve,ali jako teško očitava.leću sam pokušao očistiti,kapnuo sam par kapi tekućine za čišćenje,ali nije pomoglo.
cd-e čita i prži bez ikakvih problema.
e da,model je QSI CDRW\DVD SBW242B.ima tko kakvu ideju?

i dodatno pitanje,kad smo već kod toga-jel postoje neki hardverski zahtjevi koje treba ispuniti da umjesto tog comba ubacim dvd pržilicu u laptop ili je to nemoguće?
kowalski je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2007., 09:19   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Što se tiče zamjene, u većini slučajeva nije neki veliki problem - odšarafiš vijak-dva, izvadiš staru, staviš novu, zašarafiš vijke. Navodno mogu postojati razlike u obliku pržilice kao i o načinu priključenja na kabel. Najbolje bi bilo da uzmeš postojeću i nađeš čim sličniju. Pogledaj Mikronis, hgspot,...
Oglas

Oglas
Staro 21.04.2007., 18:22   #3
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Re: QSI CDRW\DVD ne čita neke DVD-ove

Razlika je u tome što slim type optički pogoni nemaju jumpere za master/slave, nego su softverski podešene (firmware). Pa ako je tvoja recimo postavljena kao master, a ti kupiš neku koja je cable select... Znači, moraš paziti na to.

Glede čitanja /ne čitanja - svaka marka prže ima neke svoje specifičnosti i događa se da npr. model A ne čita ono snimljeno u modelu B, a normalno čita snimljeno u modelu C, D, E... Istovremeno, model B ne čita snimljeno u modelu D itd. Je li stavr u optici, čipsetu, strategiji... teško je reći, ali neke si prže međusobno baš ne odgovaraju. Kad je optički pogon već stariji, ovakvi problemi se samo mogu potencirati, nikako smanjiti.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 21.04.2007., 20:53   #4
kowalski
Premium

Re: QSI CDRW\DVD ne čita neke DVD-ove

ok,hvala.
a jel možda hdd ima kakve veze s tim?jer mislim da se to prije nije toliko događalo,ali onda mi je krahirao disk i morao sam rušit windowse,pa mi je to malo čudno...
Staro 22.04.2007., 11:12   #5
Badboy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
HDD nema veze s tim, stvar je definitivno u pržilici. Imao sam ja sličnih problema.
Staro 22.04.2007., 23:19   #6
kowalski
Premium

Bad boy,kako si to riješio?jel postoji neko rješenje osim kupovine nove prže?jer sad već s poteškoćama čita dvd-e snimljene na uređajima B,C,E,G...i lista se povećava kako mi se čini.možda nekakvo čišćenje?
Staro 23.04.2007., 22:06   #7
Badboy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Ja sam imao problema prilikom snimanja, a ne čitanja (u posljednje vrijeme i sa čitanjem). Nisam riješio problem, več koristim traxdata dvd-e jer njih gotovo svaka pržilica čita. Ja planiram kupiti novu pržilicu, nisam siguran ali možda je stvar u firmware-u.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno