|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Zvučna - hi end audio + dvd playback & igre
Ovako - planiram osuvremeniti sustav na način da ću kupiti vjerojatno jedan par warfhedale zvucnika (stereo dakle) i to neku verziju diamond 9 serije. To planiram upariti zajedno sa cd playerom i ampom vulgaris - dakle onakvim linearnim komponentama. E sad, mp3ce cu isto tjerati preko toga na nacin da cu amp spojiti na neku zvucnu karticu. Iz tog razloga trebam nesto bolje, ne obicno creative consumer smece. No, buduci da imam i creative dtt3500 set sa DD ampom, njega bih isto spojio na tu zvucnu, tako da mogu imati digitalni surround u filmovima i igrama. Iz toga razloga bih trebao karticu koja je istovremeno i 5.1 - ako se ne varam, meni ce digiralni signal dolaziti na ovaj dtt3500 set (ako naravno spojim amp preko npr. koaksijalnog kabela) i ako cu gledati filmove, ali i igre? Za igre pitam, jer nisam bas upucen, zadnji puta kada sam se bavio ovom problematikom, u igri su bili oni surround simulatori tipa eax itd, dakle nisu pruzali pravi digitalni signal, vec se amp morao spojiti preko obicnih analognih prikljucaka. Za sada sam naisao na M-Audio revolution karticu, dakle trazim nesto u tom rangu, ako ne i bolje - http://www.provox.hr/audio/proizvod....ca=11&Source=1 Dakle, ukratko, sto preporucate za ovaj sustav, te da li je moguce spojiti dolby digital amp od dtt3500 na digitalni koaksijalni izlaz i dobiti direktan DD sound u igricama ili je to jos uvijek nemoguce? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
za te novce rađe kupi par orginalnih cd-a... možeš ti kupit karticu od 5 milja kn, ali mp3 će ostat mp3 ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Recimo da cu slusati i CDovlje, dakle svjestan sam toga sto si ti napisao, no nemojmo sad previse komplicirati... Dakle, potrebna mi je kartica sa kvalitetnim stereo izlazima - po mogucnosti balansiranim bananama; te sa digitalnim output kanalom za gledanje dvd-a... jos jedna stvar - da li je moguce natjerati sound striktno na recimo digitalni koaksijalni izlaz; bez da moram spajati zvucnike na obicne analog jackove; ili je to rezervirano samo za dolby digital signal iz dvd-a? Kakvo je stanje sa igricama po tom pitanju? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
nemam pojma di ćeš takvo nešto nabaviti iskreno. eventualno nešto sa front-panelom ili nekim drugim oblikom proširenja pa da ima to sve, a za zvučnu sa balansiranim 3.5mm bananama nisam stvarno čuo (što naravno ne znači da ne postoji). ja vrtim sve sa onboard spdif-a, a uredno se prepoznaje stereo, ac3, dts ili šta već bubneš. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
dark seraphim
Datum registracije: Apr 2006
|
hm... kaj se tice igri...znam za zadnji Quake i Doom(koje sam prolazio kad sam nabavio terratecove 5.1 zvucnike)... na zvucnoj je bilo namjesteno 5.1.(audigy2zs) dakle, kad sam u IGRI namjestio STEREO onda je zvucna davala signal samo na prednja dva zvucnika(+sub) a dok sam to stavio na SURROUND onda se se culi i zvukovi sa centra i zadnja dva zvucnika, i to poprilicno odvojeni. dakle, postoji sansa da programeri programiraju igru na taj nacin da i zvuk bacaju u 3D...tj. da odvajaju kanale. ovo nije DD niti DTS. problem je da u filmovima imas kontinuirani signal koji tece sa vremenom, dok u igrama toga nema...pretezito je sve na prednjim zvucnicim(ok, i na subu). dakle, za pravi surround u igri programeri bi trebali sami rasporediti zvuk na ostale kanale, a to niti ja sam ne znam da li rade. ...to sve moze biti(a i je) stereo signal koji H/SW dekoderi bacaju u taj famozni Dolby Pro Logic(2) i ti onda iz igre cujes pomocu modulacije prednja dva jos dodatnih 4 ili kaj vec pozelis. uglavnom, u oba slucaja je tak svejedno da li imas dodatni koder ili neku zvucnu kad te sve stvari obavljaju vise/manje isti kujac...syss ti je lijepo rekao za onboard zvucnu, imas SPIDF preko cega spojis DD dekoder i imas to o cemu govoris. kaj se tice DTS-a i DD-a...koliko ja znam to su iskljucivo 6-kanalni formati za filmove i kao takvi ne postoje u igrama...nisam nigdje vidio igru sa njima...a sa DPL2 jesam, cak i na PS2, i to radi jako dobro. btw, "creative consumer smece" radi bas onoliko koliko ga platis. ova tvoja karta mi je nekako malo pre-jeftina, ako zelis bas neku bolju kvalitetu. pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
A daj mi reci da li je digitalni koaksijalni output rezerviran samo za ac3 zvuk iz dvd-a; ili se kroz to mogu natjerati i ostali zvukovi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Što mislite o ovome? http://www.m-audio.com/products/en_u...e192-main.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
dark seraphim
|
Citiraj:
kaj se tice samog SPIDF-a...kroz njega inace ide sve kaj ti zvucna dozvoljava. nisam ga bas previse koristio na MBO. za to pitaj nekog tko ga koristi, kao recimo syss-a(a i vec ti je odgovorio na to pitanje). onoliko koliko kuzim tu stvar, trebalo bi ici ama bas sve, tako dugo dok je u digitalnom formatu. primjer; z5500 i dvd pioneer 696...ja slusam sve preko coaxialca, dakle za dvd-e(DTS ili DD), divx-ove(mp3 ili AC3), mp3 i obicne cd-e. uglavno da ono na kaj salje prepoznaje format i nebi trebao imati nikakvih problema. za ostale detalje googlaj. kaj se tice m-audia. prvi put sam se sreo sa tom markom prije par mjeseci i to bas na provoxovim stranicama(ona diamond serija zvucnika je onak...slinim i danas...). neznam ti o njima nista reci jer ju nisam isprobao. ono o cemu ti mogu govoriti je audigy2zs i realtek 850...kaj imam i kaj sam cuo. pozz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Hm; ali moram priznati da je meni isao samo zvuk sa dvd-a preko toga koaksijalnog izlaza na CL live kartici... doduse to je bilo ful prije... Ovako, zanimaju me jos sljedece stvari - - danasnje kartice zapravo i nemaju potrebe za recieverima, buduci da same mogu dekodirati DD zvuk; a prije to nisu mogle? T/N ? - da li mogu na neki nacin od jednog koaksijalnog ulaza napraviti dva; odnosno neku "skretnicu" tako da na obicno linijsko pojacalo spojim cd player, ali i zvucnu karticu... sve preko koaksijalnog kabela? Koliko sam skuzio; to je ipak najkvalitetniji nacin, tako da se izbjegnu analogni konektori? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
dark seraphim
|
- danasnje kartice zapravo i nemaju potrebe za recieverima, buduci da same mogu dekodirati DD zvuk; a prije to nisu mogle? T/N ? T! neznam za davno prije ali sve ove malo bolje i novije imaju DTS, DD...itd... - da li mogu na neki nacin od jednog koaksijalnog ulaza napraviti dva; odnosno neku "skretnicu" tako da na obicno linijsko pojacalo spojim cd player, ali i zvucnu karticu... sve preko koaksijalnog kabela? mozes. ako pojacalo vec nema dva digitalna ulaza samo spojis zice od kabela skupa(+ na + i - na -) u jedan prikljucak i bok, ili kupis neki RCA splitter ak ne zelis nista rezati...ili kupis jos jedan prekidac(sa 3 pozicije) pa spojis na krajnje kontakte dolaze a na srednji izlaz koji spojis u taj jedan ulaz na pojacalu. sa prekidacem onda mjenjas koji signal zelis. ma ima brdo opcija a i za vise ulaza. - Koliko sam skuzio; to je ipak najkvalitetniji nacin, tako da se izbjegnu analogni konektori? mislis analogni dekoderi? ...konektat moras bilo kako, taj coaxialac sluzi i za anal. i digit. prijenos dok opticki sluzi samo sa digit. najbolje je prenesti signal u orginalnoj formi iz izvora do samih pojacala te ga onda tamo pretvoriti u analogni(ako vec nije). |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Ako spojis coax-om na vanjski dekoder ne treba ti neka skupa zvucna. Isti ucinak imas spajanjam neke onboard zvucne ili zvucne za 800kn jer u tom slucaju zvucna samo prosljeduje signal. Ako trebas dekodiranje na kartici, ili mozda cak EAX onda trebas neku bolju karticu. EAX ti nije bitan pa probaj prvo spojit preko S/PDIFa s onboard zvucne ili neke jeftinjara kartice s digitalnim izlazom i vidjet rezultate. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
dark seraphim
|
Citiraj:
pozz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Ček, a EAX je isključivo za igre ili? Da li to znači da ne bi imao output signala kada bih igrao igricu i spojio sustav preko koaksijalnog kabela? |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
EAX je iskljucivo za igre i vanjski dekoderi ga ne mogu dekodirati. Treba ti zvucna koja to podrzava. Ja sam imao Audigy 2 ZS i driveri su mi stalno zadavali glavobolje. Nije bilo moguce koristiti EAX da nemam pucketanja. Od tada vise ne obracam paznju na EAX. Jer je po meni manje vise marketinski trik. U igrama radi zvuk preko digitalnog, al mislim da ne radi ako je EAX ukljucen (neznam dal je EAX dominantan ili neki paralelan signal uz "obicni" zvuk). Neznam ovo 100% jer se ne igram. No nedavno sam isprobao HL2 koji ne koristi EAX i preko koaksijalnog kabla na Z5500 sve je uredno radilo. Nema boljeg spajanja od digitalnog jer na taj nacin zvuk i sam signal nepromijenjeni stignu na odrediste gdje se tebi "prezentiraju". Kod sistema koji posjeduju vanjski dekoder ne treba ti skupa zvucna jer je dekodiranje u vanjskom dekoderu najbolji nacin, a sama onboard zvucna radi dobar posao prosljedivanja signala. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|