Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 30.03.2007., 11:38   #1
MARVIN
Premium

MARVIN's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Problem sa paljenjem računala

Evo ovako jucer je moja sestra na svom kompu stavila skidat nekaj preko noći. Zato je na tom kompu instalirala neki program za vremenski "shutdown" (problem je u tome kaj neznam koji i sta je taj program radio), uglavnom trebao je zgasit komp u određeno vrijeme (ona nezna stavit preko Scheduled Task-a pa je koristila taj program).
Program je ocito zgasio komp, ali ga danas vise nemres upalit. Stvarno mi nije jasno zakaj se nece upalit jer na maticnoj ima napona (lampica svijetli), a ja sam probao ocistit cmos tak sto sam izvadio bateriju jasno skinu ga sa napona ali nis nije pomoglo. Jednostavno se nis ne desava kad stisnes power.
Neznam jer to ima ikakve veze sa tim programom, jer neznam kaj je program mogao napravit osim pokrenut shutdown script u određeno vrijeme. Uglavnom ona dok je stavila da se gasi je umjesto turnoff stavila shutdown jer su bile obadvije opcije, ali to je po meni isto pa neznam kakve veze ima jedno s drugim.

Konfiguracija: Matična ploča ASUS P4T
Napajanje 400W ATX JNC
proc p4 1.3GHz sck 423
RAM 4*128 RDRAM
ostalo nije valjda toliko bitno ako nes fali recite. Unaprijed HVALA
MARVIN je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2007., 11:43   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Znači ništa se ne dogodi kad stisneš tipku na kućištu? Ni ventovi ni diskovi se ne pokrenu? Možda je problem u tom tipkalu... Probaj odvijačem spojiti power pinove. Možeš i testirati napajanje samo za sebe. Isključi napajanje iz svih komponenata i na ATX konektoru spoji zeleni i crni pin nekom spajalicom ili sličnim predmetom.
domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.03.2007., 11:46   #3
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
baš se niš ne događa? jedino kaj možeš u ovom slučaju provjeriti je napajanje...JNC su poznata kao problematična napajanja..znači provjeri prvo napajanje..pa budemo onda vidli dalje..
Mr.Black je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2007., 11:53   #4
MARVIN
Premium

MARVIN's Avatar

ma niš se ne pali ali lampica na ploči dok je uključen u mrežu radi što znači da ima struje. A što se tiče tipke jučer je radila ali mogu probat zvuči kao dobra ideja. Budem proobao sad i napajanje testirat samo kakav rezultat moram dobit ako radi?
Staro 30.03.2007., 12:00   #5
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Ako se napajanje pokrene kad spojiš te pinove, znači da je ono vjerojatno OK. Možeš još testirati napone nekim instrumentom, ako imaš.
Staro 30.03.2007., 12:36   #6
MARVIN
Premium

MARVIN's Avatar

ha evo spojio sam zelenu i jednu od crnih (ima ih vise ali na svim pise 300v 20A ili tak nes) sa običnom spajalicom i nis se nije desilo mislim barem se ventači nisu pokrenuli niti is slicno. Kaj to znaci da je napajanje riknulo?

EDIT: E meni pise PS-on na grey žici ne green možda ja onda trebam spojit grey i black ne green i black pošto je ovo moje napajanje staroj laganih 7 godina možda su onda standardi bili drukčiji??
Staro 30.03.2007., 12:41   #7
Mr.Black
Premium

Mr.Black's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor MARVIN Pregled postova
ha evo spojio sam zelenu i jednu od crnih (ima ih vise ali na svim pise 300v 20A ili tak nes) sa običnom spajalicom i nis se nije desilo mislim barem se ventači nisu pokrenuli niti is slicno. Kaj to znaci da je napajanje riknulo?
da..najvjerojatnije je onda napajanje..
Mr.Black je offline   Reply With Quote
Staro 30.03.2007., 12:49   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Ako se neće upaliti, osim ta dva probaj još dodatno spojiti 7. i 8. pin, tj. sivi i susjedni crni.
Staro 30.03.2007., 13:26   #9
MARVIN
Premium

MARVIN's Avatar

Ni kad spojim grey sa uzemljenjem nis se ne dogada. Postoje dva rijesenja ili mi spajalica ima R=beskonačno ili mi napajanje ne radi .
Prije bi reko da je ovo drugo. Znaci koliko sam skuzio iz wikipedije, pinoutsa i od vas. 20 pinsko ATX napajanje ima gray kao status check i green kao PS-ON i kad bi green kratko spojio sa uzemljenjem napajanje bi trebalo pocet radit(vrtit se ventači itd. tako zapravo radi gumb na ATX kutiji).
Kod mene nije to slučaj pa je vjerojatno krepalo napajanje. Šteta kaj sad nemam multimetar doma (posudio ga frendu pa nemrem vidjet jel daje voltažu van).

OK sad kad ga spojim na maticnu lampica svijetli sto znaci da ljubičasta ima napon na sebi pošto je ona standby (valjda je to taj stendby) žica e sad jel mogu to kak isprobat da vidim da nije nes drugo krepalo ili da vidim da mi nije napajanje pojelo neke druge komponente?
Dal da za to krivim program koji mi je sinoć gasio taj komp mislim jel to slučajnsot ili to ima veze?
Staro 30.03.2007., 13:47   #10
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Najlakše će ti biti spojiti drugo napajanje... Ne vjerujem da program ima mogućnost za spaljivanje napajanja. Tko zna, shut down i ugasi ga do kraja. Vjerojatno se radi o ludoj slučajnosti.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.03.2007., 14:05   #11
MARVIN
Premium

MARVIN's Avatar

hehe
Evo dogovori se sa frendom, da mi da, neko svoje noname napajanje pa dok traje traje . Ovo je isto polu noname pa je trajalo 7 godina praktički 8h na dan . Imam ja u HTPC-u silverstonovo novo napajanje ali pošto je HTPC/server tak mali i u njemu je takav nered, da mi se neda vadit to napajanje da vidim jel ovo radi (ljenost je opaka bolest ).
Hvala svima koji su pomogli nisam očekivao ovako brze odogovore ,a ako nebude radilo ni s drugim napajanjem nastavak sljedi do tad pozz
Staro 30.03.2007., 20:39   #12
MARVIN
Premium

MARVIN's Avatar

Opet ja
Nabavio napajanje od frenda 230W. Nije dosta da sve pokrene pa sam pokrenuo samo jedan HDD (od 2), mat i proc.
Sistem se digao i sve radi, ali onda ja odlucio dodat drugi HDD da dodem do nekih podataka i kad sam ukljucio komp se vise nije htio upalit.
OK pomislih mozda noname napajanje od 230W nije dosta za sve to pa ja stavo samo drugi HDD da vidim hoce mi bar upalit komp i napisat boot fail pa da mogu prek USB boota nesto i uzet si podatke, ali kad ukopcam taj drugi HDD opce mi nezeli upalit komp nis ni ventace niti ista kad je sam ili kad je na istok kanalu sa prvim HDD-om sve jedno ne dogada se nista???
Jel moguce da mi je ovo prvo napajanje skurilo drugi HDD i da zbog toga druga napajanja uopce nezele pokrenut komp kad je drugi HDD u struji?? Mislim kaj nebi bilo pravilnije da ga jednostavno ne vidi jer ovaj nema struju i bok nis ne boota a ne ovak da ga ne pali ???
I još jedna slučajnost taj program koji je pokrenut za gašenje kompa je bio instaliran baš na tom drugom HDD-u. Mislim vjerojatno je isto slučajnost jer po meni to nema veze, ali s druge strane ima u ovom slučaju dosta slučajnosti??

1.HDD Seagate 120GB 7200.8 Master primary.
2.HDD seagate 80GB 7200.8 Slave primary.
ostalo je gore navedeno!
Staro 31.03.2007., 01:06   #13
Fera_os
Ne znam šta da napišem
Moj komp

Fera_os's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Da, može bit da ti je napajanje povuklo HDD. Ta stara i još noname obično kad odu vuku neke komponente za sobom.
Staro 31.03.2007., 01:34   #14
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Vjerojatno negdje riknula elektronika pa radi kratki spoj...
Staro 31.03.2007., 09:04   #15
MARVIN
Premium

MARVIN's Avatar

HDD je osao. Jasno od ta dva možete mislit na kojem su bili samo moji podaci i koliko često radim backup .

Sad su se pojavili novi problemi.
Kad spojim taj jedan HDD(preživjeli) i jednu ili dvije pržilice od kojih imam na tom kompu sistem se upali ali nakon što prepozna uređaje se zaledi i neželi dalje. Napominjem da sam otvorio HTPC i isprobao pokvareni HDD i dvije prže od čega dvije prže rade, ali HDD ne (isto se komp ne želi upalit). Probao sam na bolesniku upalit samo jednu pržu mislio možda sad nema struje, ali se isto zaledi i još sam probao mjenjati kanale primary i secondary u slučaju da nije samo jedan kanal otišao ali nema pomaka. Po meni ostaju samo dvije opcije jedna da sam resetiranjem biosa neakj zmrdo pa po defaultu ne radi (ali neznam kaj) druga da se skurial neka logika na matičnoj koja se brine za prepoznavanje optičkih pogona (ali koliko ja znam to ne postoji).

Već sam dosadan i sam sebi pišuči tu neke nove dogodovštine, ali ovaj komp me fakat nevoli popravljam ga već dva dana grrr.

EDIT: Riješeno!!Problem se rijesio sam od sebe neznam zakaj se sinoc nije htio dici sa pržom danas hoće. Možda nisam bio kabel dobro gurnu ili tak nekaj fakat nezna, ali danas radi. Jucer mi nije bila radili lampica za HDD (stalno je gorila danas radi normalno). Sad mi se na jednim windowsima mreza pokvarial DHCP (router) mi ne zeli dodijelit adresu, a na drugim radi noramlno, ali to bum vec nekak skombiniro.

Hvala svima na pomoci!!

P.S - ako neko zna gdje mogu nabavit posteno napajanje, ali da nema sata, pcie, 24atx konektore neg samo 20pin ATX, PATA i floopy konektore??

Zadnje izmijenjeno od: MARVIN. 31.03.2007. u 11:29.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno