Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.11.2003., 00:57   #1
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

Datum registracije: Aug 2003
Linux OČaj!!!

Dakle.Bio ja lud pa prije 1,5 godina kupio knjigu:"Pc škola Linux Mandrake 8.1" autora Krešimira Kudumije i Vlatka Košturnjaka.
Instalirao ja i instalirao, ali se nisam pomaknuo dalje od reeboot-a sve nakon toga bilo je nekakav error.
Šutnem ja to negdije u zapečak.
I neki dan dođem ja šogoru i maše on novom knjižicom (cca 100 Kn) vrlo sličnog naziva - samo kaj je verzija 9.1 - isti autori.
Kaže šogi - Instalirao sam triput i uvijek neki shit... Uzmem ja sve to i odvrtim instalaciju; jednom - error, drugi put - error, pa - error.
I sad ili smo šogi i ja ludi ili su ona dvojca gore prevaranti.
A lijepo su napisali da je to kao za kompjuterske početnike.
Ne smatram se nekim lumenom, ali nisam toliko glup da nebi znao stiskati ENTER.
I sad neka mi netko kaže da je LINUX bolji. Ma u K. je bolji - ne možeš ga niti instalirati bez zaje...cije, a kamoli nekaj drugo.
Sve to isprobano je na tri različite konfiguracije - različite MB, HDD, CPU, RAM, CD... i ništa!!!
KOMENTARI MOLIM!
knezigor je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2003., 13:05   #2
Trash
Premium

Trash's Avatar

Datum registracije: Apr 2002
Re: Linux OČaj!!!

Citiraj:
Originally posted by knezigor
Dakle.Bio ja lud pa prije 1,5 godina kupio knjigu:"Pc škola Linux Mandrake 8.1" autora Krešimira Kudumije i Vlatka Košturnjaka.
Zakon. Dobar pocetak.

Citiraj:

Instalirao ja i instalirao, ali se nisam pomaknuo dalje od reeboot-a sve nakon toga bilo je nekakav error.
Šutnem ja to negdije u zapečak.
I neki dan dođem ja šogoru i maše on novom knjižicom (cca 100 Kn) vrlo sličnog naziva - samo kaj je verzija 9.1 - isti autori.
Kaže šogi - Instalirao sam triput i uvijek neki shit... Uzmem ja sve to i odvrtim instalaciju; jednom - error, drugi put - error, pa - error.
A koji to tocno error? Jesi mozda potrazio sto drugi kazu o tom erroru na internetu? Jesi uopce sa razumijevanjem procitao sto pise na monitoru?

Citiraj:

I sad ili smo šogi i ja ludi ili su ona dvojca gore prevaranti.
Za prvo ne znam, ali ovo drugo sigurno nije istina.

Citiraj:

A lijepo su napisali da je to kao za kompjuterske početnike.
Ne smatram se nekim lumenom, ali nisam toliko glup da nebi znao stiskati ENTER.
Whoow. Pazi sad, za Linux se pretpostavlja da znas citati sto pise na monitoru. Ja ti preporucam da se vratis na dobre svoje stare Windowse i nastavis klikati osim ako radikalno ne promijenis svoj pristup. Za razliku od "klikadzija" poput tebe koji misle da se sve stvari mogu rijesiti beskonacnim klikanjem sa misem ili nabadanjem po opcijama bez znanja sto te opcije znace neki (myself included) su naucili da treba citati sto pise na monitoru i na vrlo logican nacin brzo rjesavaju sve vece ili manje probleme. To sto ti ne zelis uloziti minimalan trud i procitati sto zaista pise u toj knjizici i sto se ne zelis prosetati po google-u ili potraziti na nekoliko hrvatskih linux siteova razlog sto je tocno zastekalo i kako se to rijesi ti ovdje bezrazlozno i neargumentirano pokusavas dokazati nekakve nebuloze. Scooliraj se i pocni razmisljati na drugi nacin, mozda jos ima sanse..

Citiraj:
I sad neka mi netko kaže da je LINUX bolji. Ma u K. je bolji - ne možeš ga niti instalirati bez zaje...cije, a kamoli nekaj drugo. Sve to isprobano je na tri različite konfiguracije - različite MB, HDD, CPU, RAM, CD... i ništa!!!
KOMENTARI MOLIM!
Nema komentara. Ostani na Windowsima, pa tko te tjera da isprobas Linux? Nije ti uspjelo? Pa dobro, so what? Ja ne psujem po Windowsima svaki put kad naprave BSOD, right?

Oglas
Oglasni prostor

Staro 08.11.2003., 13:24   #3
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Evo došlo je i rješenje za knezigora Novi Linux sve instalira, tj. nemoraš se mučiti s particijama, koje si prije sam trebao napraviti (a pitanje je da li jesi kako treba ! ) No pitanje je da li bi ti to pomoglo Igore.

A tako i onako, ako nemožeš instalirati Linux, nije za tebe, vjeruj mi, nije to slično baš Windowsima, moraš ipak malo kužiti stvari.

A opet s druge strane neznaju svi ni instalirati Windowse (gdje je samo klikanje !! ).

A šta će ti Linux knezi? Pa nije svima Linux bolji, ako se igraš, Linux nije za tebe 100%, ako gledaš filmiće, hm .. opet nije.

Neću filozofirati. Nije Linux za svakoga !
Kova je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2003., 13:54   #4
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

Re: Re: Linux OČaj!!!

Citiraj:
...za Linux se pretpostavlja da znas citati sto pise na monitoru.Za razliku od "klikadzija" poput tebe koji misle da se stvari mogu rijesiti klikanjem ili nabadanjem po opcijama bez znanja neki su naucili da treba citati sto pise i rjesavaju probleme. To sto ne zelis uloziti trud i procitati sto u knjizici ili potraziti na nekoliko hrvatskih linux siteova razlog sto je tocno zastekalo.
Greška??Error password i sl...
OK ne želim se prepucavati;
BTW citiram autora:"...Knjiga je namjenjena početnicima u Linux-u i početnicima u računalnom svijetu..." itd - sve "jako lijepo i jednostavno"
Nigdje u knjizi nema objašnjenja pogrešaka pri instalaciji, kako odabrati i napraviti particije HDD, riječnika specifičnih LINUX naziva i naredbi-sve potrebno početniku-recimo ja.
Kad sam prije 1,5 god na HULK-u tražio pomoć uglavnom su se napuhano čudili...odi na HULK prekjučer,jučer ili danas-stranice nisu dostupne-i nije im prvi put!
Nego dođi ti k meni pa instaliraj...
Staro 08.11.2003., 14:02   #5
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Kova
Evo došlo je i rješenje za knezigora Novi Linux sve instalira, tj. nemoraš se mučiti s particijama, koje si prije sam trebao napraviti (a pitanje je da li jesi kako treba ! ) No pitanje je da li bi ti to pomoglo Igore.

A tako i onako, ako nemožeš instalirati Linux, nije za tebe, vjeruj mi, nije to slično baš Windowsima, moraš ipak malo kužiti stvari.

A šta će ti Linux knezi? Pa nije svima Linux bolji, ako se igraš, Linux nije za tebe 100%, ako gledaš filmiće, hm .. opet nije.

Pa daj reci koja je to distribucija?
Ne želim se igrati - već eksperimentirati....
U svojoj prvoj poruci bio sam ljut na autore koji nisu posvetili 2-3 stranice kako sami kažu najbitnijih stvari u LINUX-u (particije i password) nego kao sve je kao odmah uspjelo idemo na "šminkanje"
A i tako su 85% prve knjige samo kopirali i dodali 10-ak stranica novog.
Mislim da to nije vrijedno novih 100 kuna - nije stvar u lovi nego u principu!!!
Staro 08.11.2003., 16:00   #6
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Mislim da ti ja imam kako instalirati sve, samo što je na engleskom.
A što se tiče particija i ostalog, moram pitati frenda, no on je na skijanju, vraća se u nedelju navečer !
Kova je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2003., 19:58   #7
Trash
Premium

Trash's Avatar

Re: Re: Re: Linux OČaj!!!

Citiraj:
Originally posted by knezigor
Greška??Error password i sl...
Jako argumentirana greska, nema sta. Mozda bi trebao ponovo procitati onaj dio o "citanju sto pise na monitoru".

Citiraj:

OK ne želim se prepucavati;
BTW citiram autora:"...Knjiga je namjenjena početnicima u Linux-u i početnicima u računalnom svijetu..." itd - sve "jako lijepo i jednostavno"
Nigdje u knjizi nema objašnjenja pogrešaka pri instalaciji, kako odabrati i napraviti particije HDD, riječnika specifičnih LINUX naziva i naredbi-sve potrebno početniku-recimo ja.
Da se pokrije toliko stvari, to vise ne bi bila knjizica vec opsirni manual od 1000 stranica, to ti je valjda jasno?

Citiraj:

Kad sam prije 1,5 god na HULK-u tražio pomoć uglavnom su se napuhano čudili...odi na HULK prekjučer,jučer ili danas-stranice nisu dostupne-i nije im prvi put!
Stanje, 19:55:
http://www.linux.hr - radi
http://www.linux.com.hr - radi

Da se potrudim i izvucem ti apache logove s tih servera da ti dokazem kako su uredno ljudi koristili te servere danas? Upravo mi admin tog servera kaze da sve radi korektno.

Kazes, prije 1.5 godine si trazio pomoc na HULK-u? Di, ajde reci fino kako se zoves, imam arhivu hrvatskih linux newsgrupa i linux mailing lista (ukljucujuci hulkovu) od pocetka 1999. godine. Barem mi dokazi da si probao pitati, ajde; kad me vec vuces za jezik.

Citiraj:

Nego dođi ti k meni pa instaliraj...
Nema problema. Posalji mi PM i dogovorimo se.
Staro 09.11.2003., 14:04   #8
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

Evo mene opet....
Sinoč u cca 23,30 instalirao linux - ali onu verziju kaj se mogla dobit na INFO-u negdje '99 ili '00 kad je bila jedna od prvih lokalizacija Mandrake....
I prošla je bez problema!!!!!!
OK ne prihvača mi logiranje kao korisnik, nego samo ROOT, ali glavno da radi....
Iako mi još ne dela zadani monitor, grafička nije na pravoj rezoluciji, USB miš ne vidi, no i to je neki početak.
Sad ga neko vrijeme neću dirati (nadograđivati novim verzijama), samo nek se uredno diže...

I odgovor Trash-u.....
Stari uz malo truda - dakle 2-3 stranice moglo se opisati poštelavanje particija i upisivanje lozinki - nije to takav bauk...
Ili čak na principu - u ovom prozoru upišite ovo, a u onaj ono, pa kod reeboota ne dirajte nikaj dok ne pita za... a poslije ćemo vam objasniti kako da to promjenite (ali s ciljem da se sistem sigurno diže)
I ja sam pisao priručnike s kojim su se ljudi služili, no to je jedna druga tema.
Pozdrav prekaljenim LINUX-ašima!
Staro 09.11.2003., 15:07   #9
Trash
Premium

Trash's Avatar

Zanimljivo kako odjednom mijenjas pjesmu kad se susretnes sa konkretnim argumentima

Dakle, ako se zelis pozabaviti sa Linuxom, ja ti toplo preporucujem "Knoppix". To je bootable distribucija koju dizes sa jednog 700MB cd-a. Sadrzi prakticki sve sto sadrzi jedna moderna distribucija, s time da je automatska konfiguracija znatno poboljsana. Ta distribucija ti je bila uz PC Chipov DVD (poznatija kao Hrid.Office Live) i uz Bugov DVD. Vise informacija nadji na http://www.knoppix.net/

Sto se tice ostatka, ako bas zelis stalnu distribuciju na svom racunalu - zaboravi na stare stvari i knjizice, nabavi si neku noviju poput RedHata 9.0 ili pak novi Fedora Core i neces patiti zbog takvih sitnih musica koje ti ocito jako smetaju.

Sto se tice knjizice, nisam ju procitao stoga ju ne mogu niti komentirati.
Staro 09.11.2003., 15:44   #10
knezigor
Premium

knezigor's Avatar

No hajde.... jesmo sad zakopali ratne sjekire??
Kako sam se logirao prije nekih 1,5 god fakat se ne sjećam itd....(pa da tražiš po starim podacima)
Ali da je priručnik mogao u onom dijelu biti malo bolji - mogao je.
No glavno da ja imam LINUX, i više nisam očajan zato kaj onaj drugi ne radi...
Thanks za informacije o "Knoppix"-u. Isprobati ću je svakako...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 09.11.2003., 18:40   #11
keiku
SMP freak

Datum registracije: Feb 2003
Evo jedan glupi primjer instalacije linuxa na zamjenski server.....

dosao mi ljepi supermicro server, izvadim ja SuSE boot cd ...
ustekam masinu na mrezu... zbootam sa CDa .. (1 minuta)
kazem ljepo koji joj je IP/subnet/gateway/dns/etc (3 minute, ipak trebao naci koji IP mogu uzet)

stisnem install...

vratim se za sat vremena (instalirao je preko neta na 10mbit leased lineu) ... sve fino radi, prepoznao fino sav hardware ja reko mrak...

podesio firewall (45 sekundi)
instalirao mailserver pakete (2 minute, trebao sam nac di sam ih strpao)
ugasio stari stroj
gurnuo disk sa bazom u hotswap bay (1 minuta, treba se ipak dignut do stroja)
promjenio IP adresu
dignuo servise (30 sekundi)
zaboravio na masinu

[ironic comment]
fakat, linux je koma totalna
[/ironic comment]

btw. SuSE je zakon
Staro 09.11.2003., 19:01   #12
Trash
Premium

Trash's Avatar

keiku: je, fakat je koma, a kasnije moras ispijati da bi se oporavio od soka
Staro 09.11.2003., 19:10   #13
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Originally posted by keiku
Evo jedan glupi primjer instalacije linuxa na zamjenski server.....

dosao mi ljepi supermicro server, izvadim ja SuSE boot cd ...
ustekam masinu na mrezu... zbootam sa CDa .. (1 minuta)
kazem ljepo koji joj je IP/subnet/gateway/dns/etc (3 minute, ipak trebao naci koji IP mogu uzet)

stisnem install...

vratim se za sat vremena (instalirao je preko neta na 10mbit leased lineu) ... sve fino radi, prepoznao fino sav hardware ja reko mrak...

podesio firewall (45 sekundi)
instalirao mailserver pakete (2 minute, trebao sam nac di sam ih strpao)
ugasio stari stroj
gurnuo disk sa bazom u hotswap bay (1 minuta, treba se ipak dignut do stroja)
promjenio IP adresu
dignuo servise (30 sekundi)
zaboravio na masinu

[ironic comment]
fakat, linux je koma totalna
[/ironic comment]

btw. SuSE je zakon
konačno netko po mom ukusu :-) jesi možda probo isto s Windows Storage Serverom

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 10.11.2003., 16:14   #14
keiku
SMP freak

Datum registracije: Feb 2003
furam win2k3 na svom kompu ... to je sve sto sa njima radim.

gledao instalaciju windows 2000 servera ..

frajer je patchirao jedno 3 sata masinu ...
Staro 10.11.2003., 20:53   #15
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003
Citiraj:
Originally posted by keiku
furam win2k3 na svom kompu ... to je sve sto sa njima radim.

gledao instalaciju windows 2000 servera ..

frajer je patchirao jedno 3 sata masinu ...
ma katastrofa. a tek migracija servera sa 2k na 2k3 !!! nemoguće da je tolko zeznuta... samo da bi to napravio trebaš proći extra tečajeve. i kako su nepotrebno zakomplicirali 2k3 u odnosu na 2k... ništa nije isto. to se tak ne radi.

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno