Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.03.2007., 18:17   #1
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
ELCON 2253 EU katastrofa loš firewall

Bios sam kod frenda i pomogao mu iskonfigurirati elcona u router mode i eto tek tako usput išao provjeriti na ShieldsUp kako se ponaša elconov firewall i imao sam što vidjeti:

Firewall mu je defaultno postavljen (blokira sav incoming promet i dozvoljava sav outgoing promet). Ali ovo što se vidi je užas. Prema rezultatima se vidi da je port 21 (ftp), 22, 23 te 80 (http) otvoren, a gotovo sve drugo je blokirano osim svega par portova (označeno zeleno) koji su stealth.

Kakvi su vaši kometari? Mene je ovo užasnulo. Ja doma imam kasdu koju se dosta pljuje, ali njen firewall je majka prema ovome. Kasda uredno prolazi ove testove i svi portovi su stealth osim ako to izričito ne promijeniš.

beroland je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2007., 18:26   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ma što bi sad ti jeftikaner routeri koji i nisu za routere trebali glumit i ipx firewall??? Dobro ljudi koji je vama?
Oćete firewall kako treba za male pare dignite si monowall i mir. Osim toga imate ZA i Comodo pa se s njima snalazite. Ti modemi od t-coma jedva u router modu podnose p2p konekcije, a kamoli da još i glume wall. Strašno.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.03.2007., 18:35   #3
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
Ma što bi sad ti jeftikaner routeri koji i nisu za routere trebali glumit i ipx firewall??? Dobro ljudi koji je vama?
Oćete firewall kako treba za male pare dignite si monowall i mir. Osim toga imate ZA i Comodo pa se s njima snalazite. Ti modemi od t-coma jedva u router modu podnose p2p konekcije, a kamoli da još i glume wall. Strašno.
Ok, ok, bez nervoze...
Ja smatram da ako nešto platiš i to ima garanciju da bi sve trebalo ispravno raditi berem na defaultnim postavkama. (Ok, prebacivanje u router mode nije defaultno, ali ipak nije ništa posebno). Ne znam, ako može kasdin firewall raditi čisto dobro, zašto ne bi mogao od elcona?

Staro 31.03.2007., 18:42   #4
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ti NISI platio firewall. Platio si fukin modem. Prebacivanje u router mode od strane t-coma nije nikako podržano. Imam se515 pa mi ne pada na pamet od njega (koji je ipak ajmo reć kakav-takav router) tražit da mi glumi i firewall. Ponavljam, ako želiš firewall nađi neku staru kantu i digni na nju monowall i amen.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2007., 19:49   #5
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Ja definitivno NISAM platio taj firewall jer Elcon nije moj već od frenda (da si malo pročitao pažljivije bi to zamjetio). No frend definitivno JE platio firewall jer je taj firewall dio standardnih komponenti koje ima adsl modem/router Elcon, a on je tog Elcona platio.

Nadalje, što se tiče m0n0walla i drugih linux distri koje su kvalitetni firewalli većini prosječnih korisnika ADSL-a je to jako prekomplicirano, a kada uzmeš u obzir još neku staru kantu koju treba upogoniti, pa to sve zatim instalirati i konfigurirati mislim da priča pada u vodu.

Mene osobno to ne muči jer imam firewall-e riješene kako meni treba, ali sam htio napomenuti radi svih nas skupa ovdje na forumu da prokomentiramo, a i radi onih koji će ovdje tek doći i pitati npr: koji router da uzmem? kako elcona prebaciti u router mod? itd. itd...
Ne znam zašto te to toliko iznerviralo. U svakom slučaju ne želim se napeto raspravljati oko bezveznih stvari jer iskreno cijenim sve članove PCE-a, a pogotove takve kao ti koji imaju već 4-znamenkasti broj topica. Ako bude bilo želje za nekom konstruktivnom raspravom može, svađati se neću.

Staro 31.03.2007., 20:14   #6
daigu
Premium

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor beroland Pregled postova
Firewall mu je defaultno postavljen (blokira sav incoming promet i dozvoljava sav outgoing promet). Ali ovo što se vidi je užas.
A jel mu uključen UPnP?
daigu je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2007., 15:01   #7
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Evo problem je riješen. Sada je router Stealth 100%. Meni nije bilo logično da jedan router može imati tako loš firewall pa sam danas opet skočio do njega to provjeriti i skužio sam u čemu je stvar.

Pa da kažem u čemu je stvar za druge korisnike:

Nije firewall od Elcona loš, nego eto, kao i vrlo često kod IT tehnologije ljudi su zbrljali.
Moj pametni frend je gledao malo kako sam mu ja to iskonfigurirao (naravno, ja sam mu uključio firewall) i nakon što sam otišao od njegova kompa on je to htio ponoviti ali doslovno po uputama od Carneta i nije uključio firewall.
Stvar je u tome da je doslovno slijedio upute Carneta koje ne kažu da treba uključiti firewall na Elconu već one ostavljaju firewall isključen. U tome je bio problem.

Moja preporuka za korisnike ELCON 2253 EU routera:
Ne doslovno slijediti upute CARNeta! Upute su dobre i sve po njima radi osim što firewall ostaje isključen, a to nikako nije dobro. Znači, može se sve napraviti po uputama CARNeta osim što na stranici 8 u njihovim upuststvima za prebacivanje Elcona u router mode treba staviti kvačicu na Enable Firewall i s time se uključuje firewall.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno