Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.02.2007., 18:16   #1
Dejan_1
Registered User

Datum registracije: Feb 2007
Savjet za AP

Pozdrav svima,

molio bih savjet koji AP uzeti a da ima sto vecu izlaznu snagu. Koristit ce se samo za point to point konekciju dva korisnika. Razmisljam o US Robotics 815461 MaxG sa 19.5 dBm (tako bar pise na webu:

http://www.usr-emea.com/products/p-w...specs&loc=unkg

), u HG Spotu 559 kn al ipak, dal imate nesto bolje?

Puno hvala...
Dejan
Dejan_1 je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2007., 18:24   #2
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ovako, ja sam koristio D-link DWL-2000AP+ i radi ok.... (onaj isti koji je sa na podforumu "razmjena" za SE555)

Mislim da ti je tu vrlo dobra solucija D-link DWL-2100AP kojemu se može izlazna snaga podešavati i preko 21 (ali si onda pripremi par hladnjaka i ventilatora za njega ), ali je i skuplji...
A zašto ti je bitna velika izlazna snaga, i na kojoj udaljenosti ti je taj link??

P.S.

Ak hoćeš, prodam ti ja svojega D-linka :hello2: :hello2:
eluminer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.02.2007., 18:35   #3
Dejan_1
Registered User

Hvala na savjetu.

Ovako, opisao svoj problem prije nekoliko dana no nije bilo odgovora na:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=61233

Udaljenost je 4750 m (tako kaže GPS). Spomenuta šuma nije ni toliki problem, na liniji linka nije toliko visoka kolko sam mislio.

Vidim da taj D-Link nije puno skuplji, al ipak, 100kn. A što se hlađenja tiće bit će vani na fasadi al zaštićen od kiše. Zato valjda nije toliki problem.

Dejan

P.S. Ispričavam se, krivi AP sam gledao, ovaj D-Link uopće nije skuplji.
Staro 27.02.2007., 18:44   #4
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

5dbi... imam ljeti 60% signala a zimi 90-100% i to samo iz razloga što je negdje na sredini udaljenosti jedno prokleto drvo .... Lišće ubija signal, vjeruj mi.... E sad, za tu borovinu ne znam, ali to bi trebao biti vrlo kvalitetan link sa dobrim antenama, malo kabla do njih (nebitno koje kartice ili AP-ovi u Client modu)

Ponavljam, nemoj kupovati tako skupe AP-ove ako budu oni igrali ulogu kartice, nego radije daj pare za jaču antenu....

p.s.

Ovo hlađenje ne podrazumijeva tu i tamo neki ljetni povjetarac po pročelju tvoje fasade, nego stalan rad ventilatora po pasivcima, jer čip tako nafriziranog AP-a radi na 70 C, a ak ti je k tome vani još nekih 30 C, ode tvoj AP....
-->
Uf uf uf....

Ovako, ne znam u kojoj će ulozi tu biti AP... Daj mi to pojasni.... Između kao AP, kao Repeter ili kao Client na jednome od kompova...

Što se tiče antena ja rabim sat-kante i odlične su....

A tvoj link je posebna priča...

Prvo, udaljenost ti je prilično velika, no precizno usmjerene antene neće stvarati problem kad bi bilo optičke vidljivosti.... Ali šuma, e to je problem....
Jedno drvo... tisuću problema...
Ja na 800m ....sat-kant <----> 5dbi... imam ljeti 60% signala a zimi 90-100% i to samo iz razloga što je negdje na sredini udaljenosti jedno prokleto drvo .... Lišće ubija signal, vjeruj mi.... E sad, za tu borovinu ne znam, ali to bi trebao biti vrlo kvalitetan link sa dobrim antenama, malo kabla do njih (nebitno koje kartice ili AP-ovi u Client modu)

Ponavljam, nemoj kupovati tako skupe AP-ove ako budu oni igrali ulogu kartice, nego radije daj pare za jaču antenu....

p.s.

Ovo hlađenje ne podrazumijeva tu i tamo neki ljetni povjetarac po pročelju tvoje fasade, nego stalan rad ventilatora po pasivcima, jer čip tako nafriziranog AP-a radi na 70 C, a ak ti je k tome vani još nekih 30 C, ode tvoj AP....
Staro 27.02.2007., 18:50   #5
Dejan_1
Registered User

Pa, da, AP će imati ulogu kartice. S druge strane ću badava dobiti dijelove i sastaviti AP na Windows Serveru. Samo moram kupiti WLAN karticu za njega. A na strani APa nemogu napraviti takav AP (nije mi dopušteno).

A što se antena tiće, nisu dovoljne 90cm sa double biquadima?
Staro 27.02.2007., 18:55   #6
Dejan_1
Registered User

I sorry, ako sam dobro shvatio, imaš satelitsku antenu sa kantenom i ukupnim pojačanjem 5 dB? Nije li to premalo? Kolika je ta antena?
Staro 27.02.2007., 18:56   #7
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Pa jesu, ali ova šuma me muči.... To jednostavno treba probati, ne možeš znati....

Samo još jedan savjet što se AP-a tiče... Ne treba ti AP sa 108mbps jer vjerojatno nećeš imati dovoljno signala za Super G (oko 70%) pa ti je to bezveze... (a ko zna, možda i hoćeš )

I da, ponavljam, ak hoćeš, prodam ti ja svoj D-link DWL-2000+ za 250kn... Za to kaj trebaš ti je taman, pa ostatak para uloži u nešto svrsihodnije.... :cheers2:
Staro 27.02.2007., 18:59   #8
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Ma ne, sat-kanta je na jednoj strani, a 5dbi omnica na AP-u na drugoj strani... :hello2:
Staro 27.02.2007., 19:03   #9
Dejan_1
Registered User

Jasno da mi netreba AP sa 108mb. Bio bih presretan i sa 54 koji će mi dat barem 25. Ali vidim da ovi sa 108 i 125 imaju i nešto veću snagu. Zato sam pitao za onaj USR.

Čuj, pogledat ću malo taj tvoj D-Link pa ti javim. Taj AP neće bit na mojoj strani tako da završnu riječ ima druga strana.

Šume se bojim i ja, al nadam se da dovoljno dižem antene iznad krova.Iznad nivoa šume definitivno, sreća je što šuma raste baš u profil slova U, i najniža je baš na zračnoj liniji linka (tako kaže GPS).

Hvala ti puno...
Staro 27.02.2007., 19:06   #10
eluminer
Premium
Moj komp

eluminer's Avatar

Dok imaš optičku vidljivost, kalkulacije na temelju mogućih veličina signala su moguće, a bez nje, teško je reći i ovisi o puno drugih faktora...

Nema na čemu, pozz!!! :cheers2:
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno