|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2007
|
Savjet za AP
Pozdrav svima, molio bih savjet koji AP uzeti a da ima sto vecu izlaznu snagu. Koristit ce se samo za point to point konekciju dva korisnika. Razmisljam o US Robotics 815461 MaxG sa 19.5 dBm (tako bar pise na webu: http://www.usr-emea.com/products/p-w...specs&loc=unkg ), u HG Spotu 559 kn al ipak, dal imate nesto bolje? Puno hvala... Dejan |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Ovako, ja sam koristio D-link DWL-2000AP+ i radi ok.... (onaj isti koji je sa na podforumu "razmjena" za SE555) ![]() ![]() Mislim da ti je tu vrlo dobra solucija D-link DWL-2100AP kojemu se može izlazna snaga podešavati i preko 21 (ali si onda pripremi par hladnjaka i ventilatora za njega ![]() ![]() ![]() A zašto ti je bitna velika izlazna snaga, i na kojoj udaljenosti ti je taj link?? P.S. Ak hoćeš, prodam ti ja svojega D-linka :hello2: :hello2: |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Hvala na savjetu. Ovako, opisao svoj problem prije nekoliko dana no nije bilo odgovora na: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=61233 Udaljenost je 4750 m (tako kaže GPS). Spomenuta šuma nije ni toliki problem, na liniji linka nije toliko visoka kolko sam mislio. Vidim da taj D-Link nije puno skuplji, al ipak, 100kn. A što se hlađenja tiće bit će vani na fasadi al zaštićen od kiše. Zato valjda nije toliki problem. Dejan P.S. Ispričavam se, krivi AP sam gledao, ovaj D-Link uopće nije skuplji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
5dbi... imam ljeti 60% signala a zimi 90-100% i to samo iz razloga što je negdje na sredini udaljenosti jedno prokleto drvo -->
![]() Ponavljam, nemoj kupovati tako skupe AP-ove ako budu oni igrali ulogu kartice, nego radije daj pare za jaču antenu.... p.s. Ovo hlađenje ne podrazumijeva tu i tamo neki ljetni povjetarac po pročelju tvoje fasade, nego stalan rad ventilatora po pasivcima, jer čip tako nafriziranog AP-a radi na 70 C, a ak ti je k tome vani još nekih 30 C, ode tvoj AP.... Uf uf uf....
Ovako, ne znam u kojoj će ulozi tu biti AP... Daj mi to pojasni.... Između kao AP, kao Repeter ili kao Client na jednome od kompova... Što se tiče antena ja rabim sat-kante i odlične su.... A tvoj link je posebna priča... Prvo, udaljenost ti je prilično velika, no precizno usmjerene antene neće stvarati problem kad bi bilo optičke vidljivosti.... Ali šuma, e to je problem.... Jedno drvo... tisuću problema... Ja na 800m ....sat-kant <----> 5dbi... imam ljeti 60% signala a zimi 90-100% i to samo iz razloga što je negdje na sredini udaljenosti jedno prokleto drvo ![]() Ponavljam, nemoj kupovati tako skupe AP-ove ako budu oni igrali ulogu kartice, nego radije daj pare za jaču antenu.... p.s. Ovo hlađenje ne podrazumijeva tu i tamo neki ljetni povjetarac po pročelju tvoje fasade, nego stalan rad ventilatora po pasivcima, jer čip tako nafriziranog AP-a radi na 70 C, a ak ti je k tome vani još nekih 30 C, ode tvoj AP.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Pa, da, AP će imati ulogu kartice. S druge strane ću badava dobiti dijelove i sastaviti AP na Windows Serveru. Samo moram kupiti WLAN karticu za njega. A na strani APa nemogu napraviti takav AP (nije mi dopušteno). A što se antena tiće, nisu dovoljne 90cm sa double biquadima? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
I sorry, ako sam dobro shvatio, imaš satelitsku antenu sa kantenom i ukupnim pojačanjem 5 dB? Nije li to premalo? Kolika je ta antena? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Pa jesu, ali ova šuma me muči.... To jednostavno treba probati, ne možeš znati.... Samo još jedan savjet što se AP-a tiče... Ne treba ti AP sa 108mbps jer vjerojatno nećeš imati dovoljno signala za Super G (oko 70%) pa ti je to bezveze... (a ko zna, možda i hoćeš ![]() I da, ponavljam, ak hoćeš, prodam ti ja svoj D-link DWL-2000+ za 250kn... Za to kaj trebaš ti je taman, pa ostatak para uloži u nešto svrsihodnije.... :cheers2: |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Jasno da mi netreba AP sa 108mb. Bio bih presretan i sa 54 koji će mi dat barem 25. Ali vidim da ovi sa 108 i 125 imaju i nešto veću snagu. Zato sam pitao za onaj USR. Čuj, pogledat ću malo taj tvoj D-Link pa ti javim. Taj AP neće bit na mojoj strani tako da završnu riječ ima druga strana. Šume se bojim i ja, al nadam se da dovoljno dižem antene iznad krova.Iznad nivoa šume definitivno, sreća je što šuma raste baš u profil slova U, i najniža je baš na zračnoj liniji linka (tako kaže GPS). Hvala ti puno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Dok imaš optičku vidljivost, kalkulacije na temelju mogućih veličina signala su moguće, a bez nje, teško je reći i ovisi o puno drugih faktora... Nema na čemu, pozz!!! :cheers2: |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|