|
![]() |
#1 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
x64 i Windowsi
Da malo istresem svoje frustracije ![]() Koliko dugo već postoji A64? Koliko dugo ga već dosta nas ima u računalu? Koliko dugo je i Intel preuzeo ekstenzije? Godinama. I što imamo danas? Imali smo WinXP x64, imamo Vista x64. Znači MS je napravio svoje, ali što je sa ostalima? Upravo sam obrisao Vistu x64 jer iako imam skoro pa sve drivere, ipak ih nemam sve (DVB-T). Aplikacije tipa Nero nemaju potpunu funkcionalnost, a treba mi InCD. I općenito neki programi rade, neki ne. Pa i sam MS je stavio 32 bitni IE kao defaultni. Sve mi to lagano ide na .... Razumijem da se nije preko noći moglo preći na tih famoznih 64 bita, znam da neke aplikacije nemaju koristi od toga... ali nakon toliko godina i nakon toliko buke oko toga što imamo danas? Svi koristimo dobre stare 32 bitne aplikacije i Windowse. Dokle više? Hoću da moj i vaš CPU konačno radi u svom nativnom modu. Samo neka mi se sad ne pojavi neki Linuxaš, znam da je stanje drugačije i bolje. Ovdje govorim o ipak još uvijek dominantnom OS za PC pogotovo kućni/igrači.
![]() |
#2 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Pink Floyd fan
|
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
64 bitne aplikacije postoje vec dvij tri godine, al te aplikacije su profesionalnije prirode. Iskreno dal ce mi Nero raditi kao 32 bitni ili 64 bitni me zaboli k... jer prilkom przenja CD/DVD-a to tak i tak nem primjetil, isto tak je i s vecinom obicnih programa za home ili obicne usere. Njima niti ce ista znaciti tih 64 bita u radu s Wordom, il Excelom, jer te aplikacije niti zahtjevaju velku brzinu procesora, il nedajboze velike kolicine memorije. S druge pak strane profesionalne aplikacije su gladne velikih kolicina memorije, a i brzine procesora. S obzirom da su 32 bitni windowsi ograniceni s samo 4Gb memorije, to je takve aplikacije porpilicno kocilo. Sad kad postoje 64 bitni windowsi te profesionalne aplikacije mogu konacno disati kak treba. analiza nekog naprezanja na 32 bitnim windowsima se radila po nekoliko dana i to u aproksimativnoj vrijednosti, jer se full analiza nije mogla napraviti jer je potrosnja memorije prelazila preko 4Gb, a sad na 64 bitni to traje sam par sati... Citati s MS Windows XP Profesional 64 bit Edition: The expanding data and performance needs of business, academic, engineering, and scientific organizations have pushed the limits and capabilities of existing information technology (IT) platforms. Millions of people worldwide need to access gigabytes or even terabytes of data in real time. To kaj ove aplikacije koje ti koristis jos nema za 64 bitnu verziju ne znaci da nema uope aplikacija niti da su 64 bitni win zbog toga manje vrijedni.
![]() |
![]() |
#8 |
Pink Floyd fan
|
Ne kužiš poantu, nije da želim i tražim isključivo aplikacije koje su 64-bitne. Uostalom napisao sam u originalnoj poruci: znam da neke aplikacije nemaju koristi od toga... Problem je što nema drivera za sav hardware, što neke aplikacije ne rade u potpunosti pod 64-bitnim windowsima (vista ili xp) i zbog toga je problem koristiti i te profesionalne (ok priznajem da ih baš i ne koristim) koje imaju koristi od 64 bita. Recimo da power user treba 64-bitnu aplikaciju, ali taj isti user mora imati dual boot samo zato jer mu recimo ne radi InCD, DVB ili nešto sasvim drugo što mu treba ma koliko to neprofesionalno ili banalno bilo. Osobno sam bio vrlo zadovoljan 64 bitnom verzijom viste, kao i WinXP x64, ali ih na kraju nisam koristio upravo iz tih razloga.
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
amd ko amd htio pozornosti i izletio. zasto? cisto radi marketinga. normalno da je intel morao pratiti. A64 odnosno EM64T tehnologija je oke za neke aplikacije, ali previse pogubna za sve ostale samim svojim postojanjem zbog slabe podrske. izvazi to pa vidi jel ti pase. ako se bavis profesionalnom obradom fotografija, audia, videa i sl. onda ce ti itekako znaciti imati OS samo za to sa kompletnom 64 bitnom podrskom. sve ostalo - good old x86... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
šlap
Datum registracije: Apr 2006
|
i jos najbolje moras kupiti 2 wina ako zelis danas sutra prijeci na x64, a dotad koristiti x86. Sta nisu napravili da mozes kupiti jednu verziju, pa onda birati dali x86 ili x64? Eto i to ce biti dodatna kocnica razvoja x64 drivera i x64 podrske od programa kojima zapravo netreba x64. i tako ce svi kupiti x86 verziju viste i proizvodaci nece smatrati da moraju praviti x64 kada ga nitko ne koristi... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
To se nadam se do sad da su rijeshili drivere za hardware, bar kaj se tiche ovih standardnih hardware za komp (ne racunam raznorazne audio i tv kartice itd) A sad ove aplikacije, koje bi trebale svakom useru, a ne rade na 64 bitnim, uvijek imas alternativu, neke koje rade. Znam da je to zahebancija sad se odreci neke aplikacije s kojom si do sad radil s drugom, al ono it get job done! Po meni 64 bitni win, nebudu jos dugo zazivjeli u svom sjaju, bas iz tog razloga kaj obicnom end useru to nije ni bitno, oni kao sto sam reko vise sluze u profesionalne svrhe, jos k tome cinjenica da je i Vista sad izasla, rijetko koji proizvodjac hardware ce ulagat nesto vise vremena u drivere za 64 bit win, il proizvodjac softwarea...
![]() |
![]() |
#12 | ||
Premium
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
možda se smiluju, pa će staviti u novu verziju nešto poput ovog http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=77048: : bonker2
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
vidim dost se rasprava vodi oko 64bita...da rezimiramo,dali stavit 64bita il ostat na 32bita?pošto sam prosječni korisnik,a navodno su i zamjetno brži..htio bi probat a bezveze mi je stavit a da ne uočim razlike...ovo je bila traljava rečenica |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Pink Floyd fan
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() ma zanimalo me,pošto je frend stavil 64-bitne i veli da sistem ima brz odziv na gas,znači razlika postoji,e sad kak su stabilni ti 64 bita,hm...navelo me na razmišljanje:"pa zakaj ne"...al opet...bumo vidli |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Pink Floyd fan
|
Pa i meni se čini da x64 ima bolji odziv (ono na gas baš ne kužim) i stabilni su koliko sam vidio, uostalom i winxp x64 su bili stabilni. Ja bih ih ostavio da imam driver za dvb. Ovu temu sam i započeo jer pi*dim što već godinama ima a64 a radim u 32 bita.
![]() |
#18 |
Pink Floyd fan
|
![]() |
#20 | |
Pink Floyd fan
|
Citiraj:
Koliko su brži, pa ono zapravo su možda i sporiji, ali je odziv puno brži. Što hoću reći, po benchmarcima koliko se sjećam win x64 su bili sporiji, zauzimali nešto više rama, ali subjektvino su puno bolje rapoređivali procese. Odziv sučelja je bio brži, znaš ono ne zakolju se win jer je jedan proces uzeo 100% cpu-a. Otprilike mi se to činilo i sa vista x64. Samo instalacija je za gigu veća, a kad se instalira još i više preko 10GB. Sad sam na x86 i imam već svašta pa ti ne mogu točno reći ali tu je negdje.
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
hm,hm...ručno sam konekciju radio za net,naravno adsl zyxel modem prek mrežne spojen...al opet to je samo subjektivno mišljenje,dal bi to bio dobar razlog da probam?neču znat dok ne instaliram...pričekat ču još malo i raspitat se o 64bitnim winsima,istina nekaj me vuče,al najviše su primamljive performanse 64bita... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
Eto ja bas na poslu stavio win xp x64 i moram priznati da mi ne izgleaju nist brzi. Mislim ak neko moze uociti razliku izmedju dizanja explorera izmedju 1.205 sec i 0.958 sec onda ono ![]() s obzirom da programa na 64 bit verziji, koje normalni korisnici koriste, niti nema, tad ti programi koji su 32 bitna verzija rade pod 32 bitnim emulatorom, te samim time troshe i vishe memorije. Istina je pak da zato mozes bez beda raditi na vise prgrama, a da se komp ne uspori (to ak imas dual core), tipa renderiram u 3D i dignem Photoshop bez beda i radim u njemu. Dakle rezime; za obicnog korisnika koji igra igre, surfa, povremeno radi u MS officu, eventualno obradi kakavu sliku, il film, xp 64 bitni nisu vrijedni truda.
![]() |
![]() |
#23 | |
Guest
|
http://www.bug.hr/vijesti/index.asp?id=77040 Citiraj:
Zasto ovo spominjem, zato jer prozivas to kao marketinski trik, a zanemarujes sve aplikacije koje su izasli u 64bita. Jedni linuxi na 64 bitnoj platformi doslovno lete. Ali ti za to neces cuti jer si striktno Intel-Microsoft fanclub majstor. Oprostite na eventualnom OT-u. @svi ostali, odnosno tema. Cujem svugdje okolo kako ekipa "kuka". A tako to ide nazalost. Frend si izdvojio tjedan dana da Vistu potjera kako spada da radi i kako mu se to vratilo. Konacno nakon skoro svega kaj je uspio srediti, pretkraj instalira program za programirati mikrokontrolere i kaj bude. Program ne radi. Posljedica, citat : "Meni taj program treba za rad, a i iskreno bezobrazno mi je koliko ovo :beep: prostora zdere, memoriju sam jos nekak sredio, ali ne isplati se. ". |
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|