|
![]() |
#1 |
u borbi protiv sna
Datum registracije: Jan 2006
|
Komp nakon smrzavanja se više ne "diže"
Naime, nije problem u mom kompu ![]() ![]() Puknemo gumbić restart i niš. Monitor se NE PALI. Ono, wtf!? Al kao, ajde, zna se događat, ponovimo, i opet isto. Znači komp se normalno upali, i u njemu sve se vrti, svi ventovi i hard i sve kao da normalno radi, ali nikakove slike. Budući da je komp umrežen, lako nam je bilo provjeriti jel se on uopće digne do kraja jer je jedan disk share-an preko mreže, no disk se nije pojavio, znači niti se ne boota do kraja. Odmah je sumnja (njegova) pala na grafulju, mene odmah "probode" matična. Očistimo mu komp, ono smeća ko blata, provjerimo sve, i opet NIŠ. Matična ne proizvodi nikakove beep-ove, niti možemo ikakovim kerefekama doći do biosa. ![]() ![]() ![]() Njegova konfa je sljedeća: Asus A7n8x-e; Barton 2800+@11×200; 512MB DDR400×2 (1×Super Talent+1×Nepoznati @DC); 80GB Maxtor SATA, 9600pro 256MB(400/400), dvb-t kartica, prža, dvd-rom, hdd ladica koja je isključena, floppy i plavi zub adapter za tipk i miša, napajanje 400W avis. Provjerili smo monitor, ispravan je. Ubacili drugu grafulju koja je 100% ispravna, isti šit. RAM je ispravan. HDD se vrti normalno. Hladnjak od proca je OK...Budući da su rokovi u toku, nemamo vremena baš...Kaj bi mogo bit uzrok ovome!? I kako do rješenja? Hvala. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Ovako napamet mi se cini da je maticna otisla u vjecna. Nebi bila ni prva ni zadnja Asus-ica sa tako iznenadnom smrcu. Izvadit plocu van iz kucista i probajte je upalit na stolu bez ukopcanih ikakvih komponenti (osim PC-speakera). Prethodnoj joj resetirajte BIOS postavke (Clear-CMOS). Upalite je i vidite jel bipa. Opipajte south-bridge, north-bridge da li se griju. Ako da, upiknite proc pa vidite da li se on grije i naponski regulatori oko njega. Pa memoriju, pa grafulju... uglavnom, komponentu po komponentu. I svakako probat sa drugim napajanjem. Ako nista ne uspije, nazalost trebat ce trazit novu maticnu ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
u borbi protiv sna
|
***ote al si brz so odgovorom ^Super^! Ma i meni se čini da je matična, al nažalost su ispiti trenutno na 1. mjestu, a budući da ima PC servis 3 kata ispod sebe, dat će ga tamo, da se ne za***ava za 100 kn, a doma ionako ima još 2 kompa na kojima može radit... Al ono, nije mi jasno...da je igrao igrice, ili radio neki teški OC, al ono, praktički je komp cca 3. god radio bez greške, čak prvu godinu sve na stock, zadnje dvije samo je proc dignut i to je to...i sad ovo! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
A sta ces. Ne znam kakvo je ovo napajanje, ali ako je neko jeftino i ono moze biti uzrok, pogotovo ako je u sprezi sa losim naponom u gradskoj mrezi... to polako ali sigurno kuri komponente i eto jednog dana dodje do ovog do ceg je doslo. Komponentama je u zadnjih par godina opasno pao vijek trajanja, pa tako neke stvari koje od prije 10 godina rade jos dan danas, danasnje komponente tesko da ce dozivjet i polovicu tog radnog staza ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Matična prdnula 100%... Nedavno sam imao isti problem s jednim kompom, smrzlo se sve tijekom rada u Excelu i nakon reseta štanga, ne boota se. Testiranjem sam utvrdio da je matična crkla, a sve ostalo je bilo ispravno.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
u borbi protiv sna
|
1. Molio bih moderatora da promijeni naziv teme u : Problem sa Asrock K7NF2-RAID ![]() 2. Znači tip u servisu frendu za 50 kn testiro matičnu...odnosno nije imo ni šta testirat kad je matična prdnula... ![]() Budući je frend htio kupit novu u što kraćem roku, savjetovao sam mu prvo da proba nać rabljenu sa NF2 chipsetom, ali je definitivno htio novu s garancijom, pa je zato uzeo već gore navedenu. : stoopid Problem je sljedeći: Odmah da kažem da ploča ima zadnji bios i normalno se boota i na prvi pogled je sve radilo savršeno. Ulaskom u sam bios, lako smo naštelali sve default frekve: odnosno bios sam prepozna memu@DC kao da je DDR333 i proc standardno na 12.5×166=2083Mhz (standardni Barton). Instališemo Winduoze, dignemo sve drivere i sve je fakat ok. No upotrebom everesta saznajemo da mema ne radi na 166MHz već na 133Mhz!!! Ono, mislimo nešt smo sprčkali u biosu, idemo i nju dić na 166 i to manualno, pa da nebude frke. Odemo u bios-> lijepo na manual imamo ponuđene opcije DDR 266, DDR 333 i DDR 400. Zememo lijepo opet 333, bootamo, pogledamo u bios dal je zapamtio, sve ok, pustimo da digne Win i opet isti k... Niš, ajmo overclockat proc malo, odnosno dignut frekv na 175Mhz...proc i komp se digne lijepo na 12.5×175=2188MHz, a mema se pojavi na 140MHz. Nakon raznih kombinacija zaključili smo da se mema ponaša u odnosu od 0.8×FSB proca, što nam i everest lijepo napiše da je ratio DRAM:FSB=4:5. Svim testovima smo se stvarno uvjerili da mema stvarno tako i radi. E sad jedna stvar mi još s tom pločom nije jasna. Ona nema opciju u biosu da se može mijenjat množitelj, već se mora preko jumpera na samoj ploči (što me vraća u doba PII, šmrc...), a ti jumperi se ne dobiju s pločom, pa eto sad moramo nabaviti 5 jumpera da probamo još eksperimentirati s jumperima i množiteljem. U biti isto tako se preko jumpera na ploči bira FSB, no ipak je jača manualna postavka u samom biosu. (te jumpere možete vidit u manualu:http://www.asrock.com/manual/K7NF2-RAID.pdf) Jedino kaj još nismo probali je mijenjat utore meme jer smo htjeli da radi @DC,no svejedno mi nije jasno kako to da mema radi na manjem taktu po defaultu?! : hitthewa Ako ima tko kakav prijedlog, dobro je došao...TNX |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|