Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Optički uređaji
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.02.2007., 23:49   #1
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
Najbolji DVD snimači (prema Chip Online)

Tražeći neke podatke koji su bili nepotpuni za thread o brzinama DVD snimanja, slučajno naiđoh na test njemačkog online časopisa (valjda) Chip Online. Naime, testirali su 26 modernih DVD snimača (nedostaje nekoliko koje bih ja još uključio, ali većina je tu) prema različitim karakteristikama (ne znam njemački, ali članak na engleskom koji me uputio na taj test spominje performanse i kvalitetu, dakle ono najbitnije). Uglavnom, ono što je čak i mene malo iznenadilo je da su prvih 9 mjesta zauzeli korejski proizvođači (LG i Samsung). Naravno, bilo bi nepravedno ne reći da je u oba slučaja riječ o sinergiji korejskih i japanskih tvrtki (LG-Hitachi odnosno Samsung-Toshiba). Kako rekoh, ne znam švapski, ali evo tablice, koju isto ne kontam baš posve, u kojoj je podebljanim brojkama naznačena ukupna ocjena pojedinog snimača. Uostalom, proučite sami...

A iz istog članka izvukao sam i usporednu tablicu mogućnosti (performansi) 10 najbolje ocijenjenih snimača.

Zaključak s moje strane - svaka metodologija testiranja (s kojom ovdje nisam baš upoznat) ima svoje mane i može doći do greške (previsoke ili preniske ocjene) kod pojedinih snimača, ali mislim da se ne može ignorirati činjenica da su redom najbolje ocijenjeni upravo gore spomenuti. Očekujem komentare...

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

igorba je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2007., 02:17   #2
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Evo jedan komenatar.

Ja jos nisam naisao na 2 ,ali samo 2 ,testa online koji su bili priblizno isti. Na ovoj listi je optiarc 7173 bolji od benq-a.Frend ima optiarc 7170,pioneer 111D,plextor 740A i benq 1650 i samo mu 7170 ne snima i ne cita dobro. Dao ga na reklamaciju ,dobio novi i opet isto. Ne cita dosta medija,przenje na 16X moze zaboravit ,jer mu je dvd necitljiv na linijskom dvd.-playeru dok taj isti medij odlicno sljaka kad ga zaprzi sa recimo pioneer-om (memorex,ritek.imation itd..)
Na listi je prvi H42 a ima losije citanje dvd-a od drugog,tj h10n. H42 ima bolje ocjene za snimanje dvd-a ali koliko ja znam,tesko je sprzit dvd kojeg ne moze ocitat
Sve u svemu ,ne zamaram se tim usporednim testovima jer su po meni nerealni,subjektivni itd itd. Bolje mi je procitati na nekom forumu koliko je ljudi zadovoljno odredjenim optickim uredjajem. Eventualno koji test odredjenog uredjaja,ali usporedni nikako.
My 2 cents
spawn je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.02.2007., 02:50   #3
undo
You'll Never Walk Alone

undo's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
pa evo posto imam samsung przu jednostavno cu reci ta prza guta sve i snima sve,ljudi jos uvijek nisu upoznati s samsung przama pa ih izbjegavaju ali velim vam u uzi izbor definitivno stavite samsung jer odlicno prze i odlicno citaju,barem kod moje nema zasad problema i jos kod par ljudi koje znam.Mozda ce se netko javiti da ima problema s tom przom,ali evo ja cu napisati svoja iskustva koja su stvarno jako pozitivna zasad i nadam se da ce tako i ostati ubuduce

Nepostoji sloj koji nije zaprzila kako treba i nepostoji dvd neznam kako zgrebani a da ga nije ocitala.Stvarno puno medija je progutala i nikakavih problema nije bilo da kucnem u drvo

kao sto kolega @Bruno kaze ti usporedni testovi su vjerojatno nerealni u vecini slucajeva,ljudi ionako vise vole po forumima procitati sta ostali kazu i kako su zadovoljni kupljenom komponentom.Tako sam ja naletio na ovoga samunga,malo prozujao po netu vidio o cemu se radi i uzeo tu przu bez puno razmisljanja...

Member of PCE 100+kg demolition squad

undo je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2007., 03:58   #4
Ozy
Spužva Bob Skockani.. :XD
Moj komp

Ozy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
E da i ja dam 25 centa...

Dakle Samsung mi se ogadio kad je iz MSAN-a išla ogromna količina CD prža koje su bile banana totalna,to prodavalo po Metro-u i kojekuda,čak i nekim informatičkim dućanima...Samung 52x u zeleno-bijeloj kutiji... uglavnom to je ljudima gro crkavalo odnosno radilo-ne radilo. Uglavnom i ne crkne skroz,ali čita,stim da učitavanje traje i trajeee (ko duracell baterije);a kad prži,samo da je buffer zapeo,ili ovo,ili ono... I baš sam kod jednog Darkeca to isprobavao i nisam mu znao reć šta sa tom pržom osim je bacit. Bilo da sam snimao sa kod mene novo snimljenog cd-a,ili nešto sa hdd-a...katasrofa. A brzina je uvijek bila primjerene,kojih 16x....
Nadalje za Samsung sam i vidio da je jedan čalan,neznam sad koji,počeo imat probelma sa kompom,sad dali raid hdd-ova ili ncq na istima ili šta već,a problemi su mu počeli tek kad je ubacio Samsung SATA pržu...

LG dvd recorderi neznam kakvi su,ali opet cd prže imao,i dobre su. Inače HLDT korporacija dakle koreja-japan što gore rekoste,to je Hitachi-LG Data Storage...

Piooner mi zakon,počevši od linijskog šta sam imao čitača cd-a;pa AV receiver,iako je on tu nebitan...uglavnom Pionerr uvijek kupujem sebi ali i drugima,jesam subjektivan ali dok se n pokaže loše,što da ne.

Benq neznam,ne imah,ne vidjeh...

Sony cd i DVD prža ok,čak mislim da su iste bile neke kao Asus,a sad čiji je čipset bio u njima neznam. Asus cd-rom i kasnije cd-prža raiše odlično.

Sa NEC-om začudo opće nisam imao dodira,kao ni sa Philipsom,dobro ima baš frend DVD pržu philips,neki komp šta je uzeo u Qvarku u Rijeci,ali nisam nikad snimao niš kod njega,stim da sam primjetio kad sam mu stavljao winse i neke igre,da mu nekako malo duže treba da očita...? : stoopid

Plextora neću komentirat jer je za mene jednostavno preskup i opće me ne zanima...pa šta on toliko nudi da si daje za pravo te cijene... : bonker :
Pa imamo onda Benq koji je navodno jako dobar i ima isti chipset...

A Toshiba,sad japanska je marka,ali dali se proizvodi u japanu ili kini ili možda tajvanu...ma banana mi je. Frend isto ima Toshiba obični dvd čitač...pa "crko" je bez da je pola godine radio kako spada. Ne učitava nikako,tj. jako-jako sporo;neke medije ili ako je snimljeno na nedao moj Pioneer 8X a dvd nije 16x certified,onda taj medij kao da ne postoji... : hitthewa

E i konačno imam 2 Pioneera,eto neću reći da su dobri (iako smatram da jesu) nego da sam ja zadovoljan njima i da ću ih i dalje uzimat,za druge ili sebe...

zadnja opaska je ta da je Piooner sve do unazad možda 2-ije godine sam proizvodi svoje laserske glave,i to u Japanu!!! Dok je za skoro sve ostale,a ko ne i sve,proizvodio ne toliko jak brand ali makro-proizvođać optika - AOpen.
A piooner je tek eto "nedavno" zbog neiplativosti da sam proizvodi počeo i sam uzimati ioste od AOpena.

Eto ispričavam se na dugačkom postu,ali sad bar kolega Igorba ima šta čitat,tuđa iskustva...

Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5
XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz
Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB
Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD
Ozy je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2007., 09:47   #5
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

Eto mi materijala za čitanje. Cilj ovog threada i je malo rasprave. I sam sam rekao da bih ja neke snimače stavio bliže vrhu liste (npr. Pioneer DVR-111 i BenQ-1650), a neke niže (npr. NEC AD-7173). Bitan je tu kriterij ocjenjivanja, jer kad se ocjenjuje tako puno snimača, ne može se baš ići u neke detalje. Koliko sam ja skužio, elementi su snimanje DVD-a, čitanje DVD-a, snimanje CD_a, čitanje CD-a, kompatibilnost s medijima, nešto što ne znam što je (TM), i bučnost uređaja. NEC koji po meni ne zaslužuje tako visoko mjesto najviše bodova dobio je na kompaibilnosti s medijima (što doduše vjerojatno stoji) i onome što ne znam što je (TM). Samsung je također dosta bodova dobio za kompatibilnost, no za njih ne mislim da nisu zaslužili. Koliko sam skužio, najbolji u svakoj kategoriji dobije 100 bodova, a ostali onda 99, 98... Naravno, nikad ne bih kupio snimač na osnovu ovakvog testa, ali smatram vrlo indikativnom činjenicu da su testom harali LG i Samsung (a test nije obavila neka korejska stranica). Smatram to pokazateljem za bližu budućnost. Ta dva proizvođača su uz LiteOn najveći proizvođači optičkih uređaja (količinski gledano), LG je već dugo na vrhu i gledano s kvalitativne strane, ali vidite kako se Samsung poboljšao (to sam i sam primijetio, ne iz ovog testa). A kad se sjetim one katastrofe od snimača TS-H552B... U svakom slučaju, slažem se s većinom toga što ste rekli.

KANTA: Fractal Design Core 3000 - AMD Ryzen 7 5800X (w. Dark Rock 4) - Asus TUF Gaming B550 Plus - Sapphire RX570 ITX 4GB - 2×16GB Corsair Vengeance LPX DDR4@3600 CL16 - Corsair TX550M - Samsung 980 Pro M2 1 TB - Samsung 970 EVO Plus M2 2 TB - 2*WD Red Plus 4TB (WD40EFZX) - Monitor Dell S2721DGFA - Logitech G602 miš + Logitech Media 600 tipkovnica - Altec Lansing 221 zvučnici

Staro 17.02.2007., 15:36   #6
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor igorba Pregled postova
Eto mi materijala za čitanje. Cilj ovog threada i je malo rasprave. I sam sam rekao da bih ja neke snimače stavio bliže vrhu liste (npr. Pioneer DVR-111 i BenQ-1650), a neke niže (npr. NEC AD-7173). Bitan je tu kriterij ocjenjivanja, jer kad se ocjenjuje tako puno snimača, ne može se baš ići u neke detalje. Koliko sam ja skužio, elementi su snimanje DVD-a, čitanje DVD-a, snimanje CD_a, čitanje CD-a, kompatibilnost s medijima, nešto što ne znam što je (TM), i bučnost uređaja. NEC koji po meni ne zaslužuje tako visoko mjesto najviše bodova dobio je na kompaibilnosti s medijima (što doduše vjerojatno stoji) i onome što ne znam što je (TM). Samsung je također dosta bodova dobio za kompatibilnost, no za njih ne mislim da nisu zaslužili. Koliko sam skužio, najbolji u svakoj kategoriji dobije 100 bodova, a ostali onda 99, 98... Naravno, nikad ne bih kupio snimač na osnovu ovakvog testa, ali smatram vrlo indikativnom činjenicu da su testom harali LG i Samsung (a test nije obavila neka korejska stranica). Smatram to pokazateljem za bližu budućnost. Ta dva proizvođača su uz LiteOn najveći proizvođači optičkih uređaja (količinski gledano), LG je već dugo na vrhu i gledano s kvalitativne strane, ali vidite kako se Samsung poboljšao (to sam i sam primijetio, ne iz ovog testa). A kad se sjetim one katastrofe od snimača TS-H552B... U svakom slučaju, slažem se s većinom toga što ste rekli.

Samo jos da nadodam:

Imao sam Samsung TS-H552C (ne B) i jos radi. Sta je sve prozivio i snimio,dragi bog zna. Trenutno je kod jednog tipa koji inace skuplja filmove i ima ih preko 3000. Ja sam sa tim samsungom snimio oko 400 DVD-a a on jos oko 700.Svi dvd-i su jos uvijek citljivi (govorim za njegove) i taj samsung JOS RADI! Jos se snima preko njega i jedina mu je mana sto mu je ladica usporila. Tj,otvaranje/zatvaranje. Tako da vise neznam ni sam sta je dobro a sta nije. Sve je stvar primjerka izgleda.
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2007., 16:03   #7
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
tor je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2007., 16:50   #8
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
LOL Plextor na 21. i 23. mjestu! pokidat cu se...mislim fakat. A da jedan Benq nije u TOP 10, isto cudno. Hajd ono, LG su super prze, ali takva dominacija je pomalo nerealna.

No kao sto igorba rece, to ovisi dosta o metodama testiranja...
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2007., 19:07   #9
igorba
Moderator
Moj komp

igorba's Avatar

@Tor - ma preveo sam članak, nije stvar u tome, prijevod nije potpun (kratice i sl.), a i nisu detaljno iznijeli metodologiju, pa ne mogu suditi koliko je sve realno.

@SRV - Rekoh i ja da bi BenQ i Pioneer trebali biti bolje plasirani, ali smatram da je pravi razlog to što su recimo u test uvršteni LG H10N, H12N i H42N. Prva dva su hardverski ista, samo ovaj drugi ima u firmware-u 18x strategije, a treći je vrlo sličan (malo noviji čip, još poboljšanja kod 18x). Da su uzeli samo jedan od ta tri, on bi recimo zauzeo 1. mjesto, a ovako su zauzeli 1., 2. i 5. Ista stvar kod Samsunga (183L i A; 182M i D). Kažem, radi se o vrlo sličnim modelima, i realnije bi bilo uzeti recimo 2 najbolja snimača od jednog proizvođača. Tako BenQ ne bi bio 11. nego recimo 5. i sl. Osim toga, koliko kontam (još me j**e ona kratica), nisu uzete u obzir komparativne prednosti BenQ-a (quality scan, overspeed...), LiteOn-a (quality scan, HT...) i Plextora (quality scan, PlexTools), već brzina i kvaliteta snimanja/čitanja (da, i tišina, tu se moj BenQ ne bi baš nakupio bodova...).

Staro 23.02.2007., 09:51   #10
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Imam dvije pržilice iz tog testa u kompu i nema šanse da je Samsung bolji. Malo sam se zaletio jer je to bila jedina SATA koja se mogla nabaviti, ali Liteon je zakon za nju.
segregator je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.02.2007., 10:54   #11
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Sjećam se da su neki na forumu kupili te Samsung SATA prže i da je dio njih prilično brzo porikavao.

Koliko me sjećanje služi, znam da su stariji modeli NEC-a (serije 25xx i 35xx) imali problema oko prepoznavanja sprženog medija u drugim čitačima, a to sam iskusio i na vlastitoj koži kada je frend iskopirao par mojih dvd-a, a onda ih nije mogao pročitati ni na prži na kojoj ih je spržio, a kamoli na drugima.

Ja se držim Pioneera jer mi se pokazao odličan što se tiče kvalitete zapisa, a mislim da je ona puno bitnija od toga hoće li spržiti medij 2 ili 5 sekundi prije ili +/- 2dB tiše. Primjetio sam da i HP u zadnje vrijeme stavlja njihove prže u svoje laptope (mislim da je u pitanju model DVR K-17) što mi je još jedna potvrda kvalitete.

Za mene je refrentna stranica za prže http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Home.aspx?CategoryId=1 gdje test svake prže ima preko 20 stranica.
Staro 23.02.2007., 11:11   #12
Problem
Pijem samo KAJ
Moj komp

Problem's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Pa nekoristi hp liteon-ow hardware?!?!? Mislim da je bio članak u jednom BUG-u....
Problem je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2007., 11:33   #13
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

HP koristi LiteOn za desktop kompove
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja