Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.02.2007., 12:23   #1
EvilM@ster
Ev1LMa5ter
Moj komp

EvilM@ster's Avatar

Datum registracije: May 2006
Prijelaz sa s.939 na AM2 savjeti....

Eto posto sam naletio na kupca moje trenutacne konfiguracije za solidne pare, razmisljam o tome da uz gotovo nikakve troskove prijedem na AM2... Znaci na raspolaganju mi je cifra od 3000 kuna s time da je 1000 kuna rezervirano za grafu... Znaci za maticnu, procesor i memoriju ostaje 2000 kuna, sto mi se cini da je dovoljno za solidnu AM2 konfu... Do danas nisam razmisljao o AM2 konfi jer sam planirao prelazak na core2 oko uskrsa tako da bas nisam previse pratio recenzije doticnih procesora i maticnih ploca, pa je svaki savjet dobro dosao...

Evo sto sam ja imao na umu.

Maticna ASROCK AM2XLI-eSATA2, ULi M1697 --- 585 kuna
Procesor Athlon64 3800+ BOX, socket AM2, Orleans, 2400MHz --- 750 kuna
Memorija DDR2 Kingmax PC6400 800MHz, 2x512MB --- 670 kuna

Staro 15.02.2007., 12:41   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Brijem da mi je jučer Tomo ukazao na X2 3600+ koji dođe 750kn. Neznam ćime se baviš (igranje samo, OC-anjem etc.), ali eto, ako ti je potrebno, uzmi i moj prijedlog u obzir

Mada, 3800+ ima veći multy (12 naprema 10) pa će ti i OC biti veći, no ponekad niti OC ne može protiv 2 jezgre (ako ti je to potrebno). Veći multy je bolji za Asrokicu jer ona brijem ima sigurno neki HTT lock (pa ako misliš OC-at i ne diraju te cvaj jezgre, 3800+ je way to go).

Memorija je ok, sada je bezobrazno jeftina postala opet

EDIT:
Izgleda da ploča nema neki HTT lock. Na review-u su ju poterali na 280-290Mhz. Ako je tako, stvarno bi mogao uzet u obzir x2
Oglas

Oglas
Staro 15.02.2007., 12:55   #3
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Da, bas me je ovo pojeftinijenje DDR2 i X2 3600+ natjeralo da se zamislim. Tko zna, mozda budem imao ono sto ti je u sigu.

Ma plocu radije Gigabyte ko kod tebe...
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 13:13   #4
EvilM@ster
Ev1LMa5ter
Moj komp

EvilM@ster's Avatar

Gledao sam i ja taj X2, ali nekakvo je moje razmisljanje da ja nemam gotovo pa i nikakve koristi od dvije jezgre, sve sto radim, a na kompu radim gotovo sve sto se da, od igranja, muzike, surfanja do nesto malo ozbiljnijih "poslova" za sve je to definitivno jedna jezgra dovoljna, jer jedini multitasking kod mene je slusanje mp3-ca i surfanje u isto vrijeme... kod gledanja HD sadrzaja preko satelita isto tako mislim da nebi trebalo biti previse koristi od dvije jezgre, jer i sada je ovaj moj 3000+ na default taktu dovoljan za gledanje H.264 sadrzaja bez trzanja... 3800+ mi se cini dobar izbor i zbog velikog mnozitelja pa netreba nesto posebno dobra maticna jer nemoram ganjati veliki HTT.., znaci 280 uvrh glave, neznam kolko idu max ti orleans-i sa jednom jezgrom..

Razmisljao sam i o Gigabyte, samo neznam koju, da ne naletim na neku s sheb. biosom i onda sam u banani, a kod njih se to lako dogodi, pa onda cekaj hoce li ti se smilovati s novom revizijom, isto ko i creative sa novim driverima ..

Isto tako mi se cini da ovi uli chipseti imaju nesto losije performanse opcenito nego nvidia, pogotovo u pogledu memorije, ili se to samo meni cini..
Staro 15.02.2007., 13:30   #5
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor EvilM@ster Pregled postova
...3800+ mi se cini dobar izbor i zbog velikog mnozitelja pa netreba nesto posebno dobra maticna jer nemoram ganjati veliki HTT.., znaci 280 uvrh glave, neznam kolko idu max ti orleans-i sa jednom jezgrom..
Uglavnom, najbolji primjerci idu na oko 3.1Ghz stabilno. I to uglavnom sa minimalnim povećanjem voltaže (otprilike je potrebno 1.475V). Dalje nisam valjda vidio niti jednoga da ide preko stabilno. Svi ti AM2 procesori imaju jednostavno zid u kojega udare i onda ne idu preko toga stabilno sa niti jednim naponom. Najćešće je taj zid oko 2.8-3.0Ghz (za 90% valjda AM2 procesora, bilo to x2 ili jednojezgreni)
Citiraj:
Razmisljao sam i o Gigabyte, samo neznam koju, da ne naletim na neku s sheb. biosom i onda sam u banani, a kod njih se to lako dogodi, pa onda cekaj hoce li ti se smilovati s novom revizijom, isto ko i creative sa novim driverima ..
Ovako, koliko sam ja imao iskustva, a i čitao od drugih, Gigabytice same po sebi su odlične ploče. BIOS ? Ima jednu i pol manu - kada OC-aš (podigneš HTT na 240mhz npr.) lijepo se ploča boota, sve radi super stabilno u windowsima etc. Onda npr. restartaš komp (kod mene ti je to u pravilu svaki 3-4. put) onda ti kod boot-a veli da ti je OC prevelik i da odeš u BIOS smanjit postavke. Onda ti odeš u BIOS, i zipa sada, ne da smanjiš OC nego da još podigneš (npr. HTT na 250), sejvaš izađeš iz BIOS-a i onda je opet sve uredu. I sa povećanim OC-em on opet normalno boota i ulazi u windowse gdje je opet sve stabilno. Zapravo, BIOS sere i ti moraš samo promjenit jednu opciju (bilo to množitelj HT linka ili HTT) i onda sve šljaka. Neznam kako se naziva taj problem (warm boot?). Ja kako ne gasim komp na shutdown, već fino na S3 standby, nije mi to neki problem (iako, windowsi su mi u kršu pa dobijem svaka 4-5 dana BSOD ). Rekao sam da Gigabyte-ica ima jednu i pol manu. Ovaj pola je nemogućnost da se boota sustav sa HTT-om preko ~280Mhz (opet, do BIOS-a)
Samo da napomenem, moja Gigabytica nema mušica (tipa da ponekad USB neće radit, da zvuk integrirane krči, da driveri nekaj seru i takve stvari. Ona sitna sranja koja rade probleme)
Od drugih proizvođača matičnih, DFI je jako dobar u OC-u, ali pati na kompatibilnosti sa memorijama. Asus mi uglavnom izgleda kao proizvođač koji ima sve najbolje, OC ima poprilično dobar i mušice sa BIOS-om su minimalne (koliko sam čitao po vani), ali su zato i cijenom iznad svih.
Kod Asrock-a vrijedi, kako je Mitzek to lijepo rekao, ako radi iz prve super, radit će i dalje. Ako ti u početku počne sranja radit, radit će ti i dalje (kako je npr. netko sa Dual-SATA-om imao sranja jer se ispostavilo da je matična došla sa mrtvim IDE kontrolerom; lagana zamjena za drugu i radi bez problema)

U zadnje vrijeme, Biostarove matične su jako dobre - najbolje u OC-u (preko 350HTT-a bez ipo muke) i stabilnost, vrhunski BIOS i niska cijena matičnih ploča. Ali ih kod nas nema nigdje za nabavit...
Citiraj:
Isto tako mi se cini da ovi uli chipseti imaju nesto losije performanse opcenito nego nvidia, pogotovo u pogledu memorije, ili se to samo meni cini..
Na sintetiku se ne obaziri. U nekim realnim testovima su razlike minimalne i nema tog korisnika koji će osjetit razliku između ta dva chipseta.
Staro 15.02.2007., 14:06   #6
EvilM@ster
Ev1LMa5ter
Moj komp

EvilM@ster's Avatar

Sada sam malo gledao usporedbu x2 3800+ i obicnoga 3800+ i x2 ga u dosta toga reze mada ima 400MHz manje, pa si sad mislim da je mozda pametnije uzeti x2 i dignuti ga na 2800-3000 jer ni obicni najvjerovatnije nebi iso dalje od toga, i onda imam dvije jezgre i gotovo 3GHz sto mi se cini dosta... i opet sve dalje sve se vise programa pojavljuje koji mogu iskoristiti dvije jezgre kako spada tako da je i to prednost...

Jel bi onda Biostar Tforce 570U, nVidia nForce570 Ultra bila bolje rjesenje i od asrocka i gigabyta sto se overclocka i stabilnosti tice...
Staro 15.02.2007., 14:12   #7
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Tu sam i ja Biostarovu ploču gledao ali nisam našao nikakvi review. Ima ih u Kvarku za uzet.
9800pro je online   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 14:14   #8
EvilM@ster
Ev1LMa5ter
Moj komp

EvilM@ster's Avatar

same problem here : goood :
Staro 15.02.2007., 14:20   #9
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Moj x2 ti ide na 2500 sa 1.25V (defolt voltaža), 2700Mhz sa 1.4V, 2800-2900 je neki max (ali nisam provjeravao stabilnost. Vrlo vjerojatno nije stabilno).

Još jedan dečko što ga znam je imao x2 3600+, a njemu je išao na ~2800Mhz stabilno (sa kojim naponom, nemam pojma).

Ovi novi 65nm Brisbane-i idu na ~3Ghz, ali brijem da njih još nema kod nas. Realno sa 3600+ gledaj da ćeš postići 2700mhz, a sa jednojezgrenim 2900Mhz.

A što se ploče tiče, vidim da je ima u Kvarku, ali nemrem naći niti jedan review. Idem još malo prokopat...

EDIT:
Pih...prestigli me
Staro 15.02.2007., 14:26   #10
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Evo review za 570 deluxe. Makar čudno mi je kaj na screenshootovima od cpu-za piše pod chipset nforce 550.
http://www.overclockersonline.net/in...ticles&num=461
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.02.2007., 14:46   #11
EvilM@ster
Ev1LMa5ter
Moj komp

EvilM@ster's Avatar

Cisto solidno potegne maticna, samo gdje stave utor za napajanje: bonker :
Staro 15.02.2007., 15:08   #12
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Cisto solidno potegne maticna, samo gdje stave utor za napajanje: bonker :
To je inače Epox-ova pozicija za ATX konektor
Ali vidiš, i Biostar ide sa BIOS-om do 295Mhz, Clockgen dere do 375Mhz.

Heh, tako i moja može, 280mhz iz BIOS-a, a Clockgen preko 340...
Staro 15.02.2007., 15:15   #13
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor 9800pro Pregled postova
Makar čudno mi je kaj na screenshootovima od cpu-za piše pod chipset nforce 550.
http://www.overclockersonline.net/in...ticles&num=461
More biti da se CPU-Z malo zmel, ali videl sam već u nekolko navrata po raznim stranicama/reviewima, da piše nForce 500/550 chipset series.
Uglavnom nije ni tolko bitno, glavno da se ploča da pristojno clockati.
McG je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 16:12   #14
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Onda je to ništa, DFI NF4 Ultra Infinity AM2 uđe u Windowse sa 383 FSB-a, imam screenove doma kao dokaz. Konkretno ova: http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=050.303.235
Staro 15.02.2007., 17:17   #15
ZMAJ
Premium

Datum registracije: Jan 2003
@9800pro: pri kojoj voltazi chipseta ti ide toliko??
ZMAJ je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 17:23   #16
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Citiraj:
Autor ZMAJ Pregled postova
@9800pro: pri kojoj voltazi chipseta ti ide toliko??
Povećanje voltaže chipseta ne pomaže previše. Dapače, po review-ima što sam čitao i osobno iskustvo - ne pomaže ništa. Koliko ide na defoltu, ide...
Staro 15.02.2007., 17:32   #17
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Da, takva su moja iskustva bila i sa NF3 i sa NF4. Dizanje napona nista ne bi pomoglo...koliko ide ide.
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 17:50   #18
9800pro
aka Edo, aka Syncros

9800pro's Avatar

Normalna voltaža chipseta.
Staro 15.02.2007., 18:15   #19
vinja
Premium
Moj komp

vinja's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
9800pro, ja planiram prijeci na AM2 X2, pa me zanima jel taj tvoj multi (6x) najvis sto mozes postici? i kolika ti je temperatura chipseta na 383FSB...
Zanima me hrpa stvari, jer volim DFI, pa mi jos please reci na kolikom FSBu ti radi stabilno?

Ja sam naime imao 939 Infinity Ultra-u, isti chipset (nf4 ultra) i u biti jako slicna ploca, pa nisam mogao FSBom ici preko 240, a NB mi se grijao stalno preko 60°C...

Thanx!
vinja je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2007., 18:16   #20
EvilM@ster
Ev1LMa5ter
Moj komp

EvilM@ster's Avatar

da jos nesto usput pitam, kako rjesiti zalmana.. jer ima ona kopca za AM2 posebno nadokupiti negdje...
Staro 15.02.2007., 18:19   #21
EvilM@ster
Ev1LMa5ter
Moj komp

EvilM@ster's Avatar

Citiraj:
Autor vinja Pregled postova
9800pro, ja planiram prijeci na AM2 X2, pa me zanima jel taj tvoj multi (6x) najvis sto mozes postici?
mnozitelj je smanjen da vidi dokle mu ide fsb, normalan je inace 10...
Staro 15.02.2007., 18:28   #22
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

@ Vinja
X2 3600+ ima multy 10x. On je testirao max. HTT pa je zato spustio na 6x. On je prije imao tu DFI-jcu, ali mu se klala sa SuperTalentom...
DFI pa da nije išao preko 240? Tu nekaj smrdi...

EDIT:
Mislim da kada ga je prodavao, da je napisao da ide stabilno na 2850Mhz (ili mu je to max., neznam više). Ali tu negdje, 2800mhz max, +-100mhz...
Staro 15.02.2007., 18:30   #23
vinja
Premium
Moj komp

vinja's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
mnozitelj je smanjen da vidi dokle mu ide fsb, normalan je inace 10...
znam, mene zanima koji najveci takt se moze postici na ploci...

@vuco: yup, pljuvao sam po njoj samo tako... cak i kad sam ohladio northbridge (na prihvatljivih 45°C) sa zlatnim zalmanom plus ventom da puse preko, nisam uspio na nikakve nacine dici fsb preko 250. Onda sam uzeo Lanparty i sad gustam... fsb 300 bez kapi znoja...

al skaklje me, x2
vinja je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno