|
![]() |
#1 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
trebam pravni savjet
Krajem devetog mjeseca dobio sam obavjest da je moje vozilo u sedmom mjesecu napravilo prekršaj prekoračenja brzine te se moli vlasnik da da podatke o osobi koja je upravljala vozilom. Vlasnik (moja žena) lijepo napisala da se 64 dana nakon počinjenja navodnog prekršaja zaista ne može sjetiti tko je vozilo ali je navela moguće vozače; sebe, mene a naveo ja i svoje starce pa nek se misle. I sad neki dan dobijamo rješenje o 2110kn kazne jerbo kao nismo dali vjerodostojne podatke o vozaču koji je upravljao vozilom u trenutku prekršaja. E sad, pa kaj oni mogu to tak? Nit su nas slikali, nit ima video zapis nego piše "na osnovu neposrednog zapažanja policijskog službenika". Mislim ono. Upravo sam napisao žalbu koju ćemo sutra odnest al me zanima jel to uopće legalno? Po toj logici, zamjeriš se nekom murjaku, i on veli da je neposredno opazio da si vozio prebrzo i shebe te sam tak. Ja tak mogu reć da je vozio Ivo Sanader a on će reć da nije i kaj imamo? Rekla-kazala. Ak mi opet odbiju žalbu, kom se mogu žalit? Jerbo to nije sudsko rješenje nego kazna direktno od 1. policijske postaje.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Postoji li kakav zapisnik o tome,dali je drot štopo ili radar???Ali mora postojati nešto... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Semper Fi
Datum registracije: May 2006
|
Mjerenje brzine vozila u RH se iskljucivo moze vrsiti mjernim uredjajima propisanim od strane Zakonodavca, koji su uredno bazdareni. Znaci nikakvo neposredno zapazenje policijskog sluzbenika ne dolazi u obzir. Odi u nadleznu policijsku postaju i trazi slike, odnosno video zapis ako toga nema znaci nema ni kazne za tebe.
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
pa nema veze ko je vozio važno je da neko plati kaznu, a kazna je 2110kn piše po kojem članku i zakaj je kazna http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2021.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
Al kako mogu naplatiti kaznu nekome ako nisu sigurni tko je vozio? I još mene traže da velim ko je. Ono, sorry, nemamo pojma ko je napravio prekršaj, dajte nam pomozite. Pa di to ima hebemu? Ma platit ću im to NIKAD.
![]() |
#6 | |
Moderator
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
Na sudu kaži da si dao podatke o mogućim vozačima, ali da se nisi zbog proteka vremena mogao sjetiti tko je vozio. Pozovi se i na članak 246 kaznenog zakona Hrvatske gdje svjedok nije obvezan odgovarati na pojedina pitanja ako je vjerojatno da bi time izložio sebe ili svoga bliskog rođaka teškoj sramoti, znatnoj materijalnoj šteti ili kaznenom progonu. O tome će sud poučiti svjedoka. A time bi direktno izložio nekoga iz obitelji prekršajnoj odgovornosti. Sud je po čl. 80 Zakona o prekršajima dužan utvrditi točne činjenice. Slika je samo dokaz da je sa tvojim vozilom prekoračena brzina, ali bez tvog iskaza nemogu znati tko je upravljao. Znači svojom izjavom teretiš sam sebe. Ustav RH u čl. 29 kaže Osumnjičenik, okrivljenik i optuženik ne smije se siliti da prizna krivnju. Dokazi pribavljeni na nezakonit način ne mogu se uporabiti u sudskom postupku. Kaznom od 2000 kuna oni su te prisilili da priznaš krivnju ili da okriviš nekoga od članova obitelji. Toliko od mene. Ali najbolje si uzmi nekog odvjetnika koji se bavi prometom i za 500 kn će ti riješiti problem.
![]() |
![]() |
#8 |
AutoCad & Allplan expert
Datum registracije: Jan 2004
|
ak nema slike ja takve stvari rjesavam na ljedeci nacin - u zalbi navedem da tim vozilom nikako nije mogao bit pocinjen prekrsaj, da je to vozilo u kvaru i da se u to vrijeme nalazilo u servisu i da za to ima nekoliko svjedoka... sd je za to malo kasno...
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]() |
#10 |
Semper Fi
|
Standardna policijska praksa je da oni nakon nekog vremena dostave vlasniku vozila obavijest da je sa tim vozilom dana tog i tog pocinjen prekrsaj, te da dostavi podatke o vozacu, a taj postupak zna potrajati dosta dugo, ali obavezno uz obavijest moraju dostaviti i dokaz u vidu fotografije ili video zapisa. Tvoja najveca greska je ta sto si naveo vise mogucih pocinitelja i tada ti se odmah dodjeljuje najveca kazna u skracenom prekrsajnom postupku kojeg odradjuje policija. Kao sto ti je AMD rekao najpametnije bi bilo da uzmes nekog odvjetnika za promet i da ti to rijesi na sudu. Moje je misljenje ako postoji dokaz da je netko prekoracio brzinu sa tvojim vozilom kaznu nemozes izbjeci moze samo biti manja. Nisi napisao koliko su prekoracenje brzine naveli u obavijesti i gdje se to dogodilo u naselju ili izvan naselja.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Njega više ne terete za brzinu. Nego ga terete po čl. 229 st. 3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji glasi: Vlasnik, odnosno osoba kojoj je vozilo povjereno dužna je, na zahtjev policijskog službenika i službenika nadležnoga upravnog tijela, dati vjerodostojan podatak o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje. A st. 7 istog čl. glasi: Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vlasnik vozila, osoba kojoj je vozilo povjereno ili odgovorna osoba u pravnoj osobi ako ne da vjerodostojan dokaz o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.
![]() |
#14 | |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Citiraj:
Sama formulacija je meni ipak malo šepva jer "neposredno zapaženje " znači da je on svojim očima vidio odnosno ustanovio prekršaj. Uobičajeno se neposredno zapaženje ako dokaz koristi kod krivog parkiranja.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
ulica izmedu avenije dubrovnik i rotora kod bundeka. 3 ili 4 trake za svaki smjer. 20h navecer. izmjeri mi 60 - znaci 50 kad skine 10 zbog greske uredaja i naplati mi 610kn + kazneni bod to sto sam vozio 50 KILOMETARA NA SAT. a dozvoljeno je kao 40, zbog skole. zbog skole koja ni neznam gdje se tamo nalazi i koja sigurno nema nikakvog posla u subotu u 20h navecer "nemojte molim vas, pa mozete mi napisati nesto drugo, imam 300kn za platiti odmah nesto" "kad prestanete krsiti zakon onda necete ni dobivati kazne" to je covjek? to je smece. da ne govorim o audiu koji mi je prosao sa najmanje 100 iza leda dok sam cekao da napise murjak sve. glupan odvratni. da ga imam priliku zgazit, zgazio bi ga. jerbo nemam problema priznati krivicu kad jesam kriv. ali u ovom slucaju nisam kriv nego je on debil a ja zrtva hrvatskog sustava koji se i zasniva na debilima neka neka. sad cu ga 3 godine vuc po sudu mamu mu njegovu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
znači ovako, kad te zaustavi policija , staneš se malo dalje i dok on dođe do tebe sjedneš se na stražnje sjedalo, i onda neka on dokaže da si ti vozio ( a sam si u autu) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Moderator
|
Citiraj:
@mat Ne vidim razloga zašto si toliko izrevoltiran čovjek samo radi svoj posao. Niti je on tamo postavio znak. On mjeri brzinu tamo gdje je ograničenje brzine i vidi da ga se ljudi ne pridržavaju. A bio bi glup da stoji negdje 4 sata i naplati 1 kaznu. Indirektno on od tih novaca dobiva plaču i bolje uvjete za rad (bolji auti, nove uniforme, novi namještaj u stanici, kompjutori i ostalo). Ako je znak ograničenja 40 na njema nema dodatne ploče da on ne vrijedi poslije škole, subotom i nedjeljom ili po noči. Zbog čega bi išao nekome na ruku pa da ga kasnije prijaviš i ostane bez posla. Koliko si se vozio za toliko i plati. Nije ti skinuo 10 km/sat nego 10% i još uvijek ti je ostalo za kaznu od 500 kn. Lijepo kaže gos. policajac: Kad ćeš se normalno vozit nećeš i plačat. Kad ti je pisao kaznu svi drugi su ti bili krivi. Šta je trebao ostaviti pisanje tvoje kazne i zaustaviti drugi auto. Nema zaustavljanja drugog vozila dok se ne riješi sa prvom strankom taman on vozio 500 km/sat. A što se tiče uređaja samo u našoj državi se odbija 10% ili 10 km iznad 100 km/sat. Uređaj ima točnost od +- 0.05 km/sat na 400 metara. Otiđi u susjednu nam sloveniju pa češ vidjeti šta će ti odbiti (ono šta preko 2 visi). Uređaj je kod njih 100% točan i kaznit će za 1 km preko ograničenja i nezanima ga da li tebi sat u autu pokazuje točno ili ne. Jednog dana kad se oženiš i imaš dijecu i kad malo razmisliš o životu bit ćeš presretan da policija kontrolira brzinu u blizini škole gdje ide tvoje dijete bez obzira koje doba dana bilo.
![]() |
![]() |
#18 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
slazem se sa amdejcem.
![]() |
#19 |
nemam kaj napisati
Datum registracije: May 2003
|
Mat meni se nekako čini da si malo pesimističan po naravi. Nikad ti nije po volji. Recimo mene je u 3 godine policija zaustvila možda 10-tak puta ali nikad nisam napravio prekšaj zbog kojeg bi dobio kaznu. Znači pridžavao sam se brzine, bio vezan, nisam pio alkohol. Ja stvarno nemam primjedbi na policiju. Rade svoj posao po zakonu koji je donio netko drugi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
Ako je 40 sa znakom onda nije na tebi da ga ne poštuješ, i sam sam vozač i znam da su često znaklovi nelogični ali pridržavat ih se moraš. Glavni problem je kod nas što bi svi da se zakon primjenjuje lai ne na njima. A ti se pjeniš zato jer se policajac kako je Tito reako "držao zakona ko pijan plota"?? Navlačenje po sudovima tebi neće niš donjeti dapače sudac će vidjeti situaciju i još ti nabiti kamate na kaznu i sudske troškove. I meni se desilo da mi je drot naplatio kaznu kad nisam imao para ali nisam se razpizdio na njega već na sebe jer sam se dobveo u tu situaciju. @AMD svuda postoji tolerancija upravo zbog činjenice da brzinomjeri nisu 100% točni. U njemačkoj su isto opet počeli s 10km/h tolerancije na cestama gdje je dozvoljeno 60 km, u gradu imaju toleranciju od 2-3km/h.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Semper Fi
|
Tolerancija na mjerenje brzine se vrsi na nacin da se odbija 10 km od brzine do 100 km, a 10% od brzine koja prelazi 100 km. Domet lasera je od 20 do 400 metara.
![]() |
#23 |
Premium
|
Šta je sa onom pričom da i ako te uslikaju, a ne zaustave odmah nakon toga ništa do kazne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
To sam i ja čuo, i to čak da nije do propisa, nego zato jer je bilo puno baš ovakvih slučajeva gdje se ekipa nije mogla/htjela sjetit tko je bio za volanom, pa su se ljudi izvlačili od kazni na taj način. E sad, koliko je tu istine...
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Pečurka
Datum registracije: Oct 2003
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#27 | |
nautic expert
Datum registracije: Feb 2005
|
Citiraj:
ja sam imao slučaj da su mi poslali doma upit o vozaču koji je u mom autu napravio prekršaj. ja sam izjavio da ne želim reći tko je vozio, jer nisam siguran tko je vozio, ja nisam i ne želim nekome u obitelji raditi probleme. sud je prihvatio moju izjavu i bok. isto tako sam se nedavno izvukao od kazne za parkiranje. slažem se sa time da policija radi svoj posao. oni neka pišu, ja ću napraviti što ja moram. samo ima istine u tome da se veći i lijepši auti rijeđe zaustavljaju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
I meni se desilo da sma u žurbi vozio prebrzo iako inače vozim po propisima, zaustavio me i koliko god mi bilo teško iskrcao sam lovu za kaznu i dva dmjeseca bio na kruhu na vodi. ***ga.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Registered User
|
Citiraj:
Navedeni čl. 246 iz KZ-a se primjenjuje na kaznena djela a ne prekršaje, a i ako bi se hipotetski analogijom primjenila takva odredba u prekršajnom postupku - opet ne bi bila relevantna za ovaj konkretan slučaj fanATIka, jer nema vjerojatnosti da izloži navedene osobe teškoj sramoti, znatnoj materijalnoj šteti a pogotovo kaznenom progonu (radi se o prekršajnoj odgovornosti takvih osoba, koja nije kao razlog propisana za oslobođenje dužnosti davanja iskaza). Mogao bi se npr. braniti šutnjom, i to je predviđeno kao zakonita mogućnost, ali ne bih mu to preporučio u ovom postupku. U vezi ustavnog članka 29. - Konkretnije bi se na ovakav primjer primjenjivao čl.79. st.3 ZoP-a. o zabrani iznuđivanja izjave. Koliko sam uspio razaznati iz kratkog opisa događaja, zasada nema nezakonitih dokaza, dokaz koji ga tereti je "neposredno zapažanje p. s..." (dopušteno). E sad, na koji način je došlo do zapažanja i dal je ono bilo legalno.. o tome će se utvrđivati u postupku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Moderator
|
Citiraj:
![]() |
|
|