Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.12.2006., 13:14   #1
torrente
Registered User

Datum registracije: Nov 2006
2 kompjutera na 1 adsl?

Ovako,nemojte me odma popljuvati što otvaram topic sa temom koja možda već postoji ,ali je se ne snalazim baš najbolje po forumu.Pa ako mi možete pomoći.
Brat ima kompjuter na prvom katu kuće koji je spojen na adsl i to preko Simensa A-100.Ja sam se preselio na drugi kat i uzeo novi tel. broj i zatražio za sebe novi adsl priključak.
Ne znam koliko ste upućeni ali T- com umjesto da instalira nove telefonske linije oni na već postojeće linije spajaju neki uređaj (ne znam kako se zove)i automatski na jednoj liniji dobivaju 10(otprilike , ne znam) novih linija .To im je valjda jeftinije.Sad nastaje problem !

Na takve linije nije moguće spojiti ADSL već samo dialup.A od je brz,da popizdiš.Iz T-com su mi rekli da kupim Wlan i da se spojim sa bratovim kompjuterom.
Recite mi što da kupim i što da radim da rješim ovaj problem.Nije mi problem ni kompjutere povezati kablovima ako treba.Jer dialup me izluđuje,poludiću.: Machineg
torrente je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2006., 14:29   #2
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
cuj moj prijedlog ti je provuci kabel jer je sigurnije, ja i frend smo spojeni preko 60m kabla koji 80% ide vani(preko dvorišta), i nemamo nikavih problema, modem siemens a10 sam natjerao u route mod i sve radi odlicno...metar kabla ti je oko 2kn, a racunaj si neku wlan opremu da ides uzimati..a, i stvarno mi nije jasno zasto si uopce isao narucivati dsl, ako ga on vec ima dolje, sta nije bolje podijeliti troskove? pozz
walbandon je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.12.2006., 10:27   #3
torrente
Registered User

Ne kužim se u ta spajanja pa sam zato naručio novi adsl.Ali šanse da ga dobijem u naredne dvije godine su nikakve.
Za provući kabel po kući mi nije problem jer imam provučene cijevi za instalaciju.Koji kabel moram kupiti, i kako da to spojim .Da li mi treba kakva mrežna kartica?Koju wlan opremu da kupim i gdje(odgovara mi i Pula-nije mi daleko )
Staro 03.12.2006., 10:45   #4
vedo
FC Bayern supporter

vedo's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Citiraj:
Autor walbandon Pregled postova
modem siemens a10 sam natjerao u route mod i sve radi odlicno...
Možeš li mi reći kako si ga natjerao u route mode i meni bi to trebalo??
Staro 03.12.2006., 14:06   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nažalost tvoja situacija nije jedina i po x ti put dokazuje da zapravo moraš znati više od samih pružatelja usluge. Rješenje tvoje situacije:

- Promjena modema - Obzirom da ti brat ima Simensa A-100 (USB modem) kojeg bi trebalo zamjeniti s nekim koji podržava mrežu. Preporučam da zatraži promjenu u Wlan modem (pri tome će istina bog morati prodati dušu T-Comu za slijedeće dvije godine). Tako će dobiti Wlan uređaj (vjerojatno SE555) koji kad se naštima radi vrlo stabilno, a omogućuje 2 ili 4 priključena kompjutera (ovisno koji firmware bude u samom uređaju - IPTV ili ne).
Zašto ti savjetujem da uzmeš Wlan uređaj iako nečeš koristiti bežičnu vezu (bar za sada)?. Zbog toga da izbjegneš situaciju da ti donesu mrežni modem marke Kasda s kojim blago rečeno imaš šanse da ostaneš bez kose koju češ počupati dok taj shrot natjeraš da uredno radi u router modu rada. Eventualno ako uspiješ dobiti Elcon modem (mrežni modem), a kojeg se može prebaciti u router mode rada. Kako taj uređaj ima samo jedan mrežni priključak trebalo bi kupiti mrežni switch sa 5 - 8 portova.

- Provuci mrežni kabel Cat5e (danas standardni mrežni kabel) od mjesta gdje se nalazi router/modem do svog računala. Obrati pažnju da ne prelazi maksimalnu dužinu od 100 M.
Dakle, računala spajaš mrežnim kabelima na router/modem. Isti konfiguriraš u nativni router mod rada i tada računala imaju nezavisni pristup internetu. Troškove će te djeliti kako se dogovorite.

Eto, nadam se da odgovor nije bio suviše kompliciran, ali činjenice su takve kakve jesu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2006., 15:03   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Polovni modem/router bi sigurno mogao naći u oglasnicima ili na forumskoj tržnici za nevelike pare tako da nema potrebe potpisivanja novog ugovora na 2g. sa ISP-om.
Staro 03.12.2006., 21:09   #7
torrente
Registered User

Nema druge nego za početak nabaviti novi modem i pokušati to sve spojiti.
Staro 06.12.2006., 09:16   #8
yaya2308
Registered User

Datum registracije: Dec 2006
Umrezavanje 2 racunala i spajanje na 1 modem adsl

Buduci da namjeravam kupiti jos jedno racunalo, jer ovo mi je vec dosta staro, zanima me kako spojiti 2 racunala na postojeci modem Siemens A100 za max adsl, raspitala sam se u T-com u gdje su mi rekli da kupim router ili kod njih wlan, e sad stvar je u tome sto oni prodaju uredjaj a podesavanje moras napraviti sam ili moras pozvat nekog da to napravi.Za wlan sam jos cula da zna biti nesiguran u smislu da ti se moze jos neko prikljucit na adsl jer je bezzicni, pojma nemam sto napraviti...da uzmem od njih taj wlan ili kupim negdje router,stvar je u tome sto to nisam nikad radila...nemam blage veze o tome, osim toga su mi rekli da oni iz T-coma nemaju pojma to ni podesit..sta ucinit??'..oba racunala bila bi u istoj prostoriji, ja bi probala to sama ako mi moze neko reci, sta je sve potrebno i gdje kupiti, hvala unaprijed: evil :
yaya2308 je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2006., 11:10   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Sve što trebaš kupiti možeš u bilo kojoj prodavaonici informatičke opreme. Treba ti slijedeće:
1. switch ili router
2. mrežni kabeli (Cat5) od switcha/routera do kompova

Postojeći A100 spajaš na novi switch/router, svaki komp mrežnim kabelom na switch/router. Prebaci A100 u router mode (vjerojatno ima negdje na ovom podforumu link za to). Ne treba ti neki super skupi uređaj, a možeš komotno uzeti i polovni. Za ostale detalje pogledaj sticky "Umrežavanje računala - how to". Cijeli trošak nabavke opreme bi ti bio <500kn.
Vjerujem da bi ti za veliki smile i pizzu s pivom, pomogli i kolege forumaši iz Zg.
Staro 06.12.2006., 11:29   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
@coconut
Nemoj davati krive informacije, u najmanju ruku polovične.
Siemens A-100-I je USB ADSL modem.

@yaya2308
Dakle, potrebno je nabaviti normalni ADSL modem/router (čitaj - mrežna verzija i po mogućnosti izbjeći Kasd - u).
Provjeriti da li postojeće računalo ima mrežu (ako nema mrežna kartica 30 - 50 Kn).
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.12.2006., 14:31   #11
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Sorry, nisam imao iskustva uživo s dotičnim modemom pa sam mislio da ima LAN k'o i svaki drugi normalni modem.
Staro 06.12.2006., 15:58   #12
yaya2308
Registered User

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@coconut
Nemoj davati krive informacije, u najmanju ruku polovične.
Siemens A-100-I je USB ADSL modem.

@yaya2308
Dakle, potrebno je nabaviti normalni ADSL modem/router (čitaj - mrežna verzija i po mogućnosti izbjeći Kasd - u).
Provjeriti da li postojeće računalo ima mrežu (ako nema mrežna kartica 30 - 50 Kn).
jel mi dovoljno kupit onaj s 555, router?..samo jedan uredjaj???onaj sta prodaju u t-comu?
yaya2308 je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2006., 18:24   #13
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Siemens 555 ti je dovoljan jer je i modem i router, ali da bi ga dobila za 1kn od t-coma, moraš potpisati ugovor na 2 godine. Njega se može koristiti i kao WLAN (bežično) i LAN (klasično, žicama) router. Probaj nabaviti polovnog.
Staro 10.12.2006., 15:46   #14
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
E sad jedan Kasda-ovac! Znači kasda je u u igri i išao bi na umrežavanje šogijevog i svog kompa. Udaljenost cca 30m u kući.
Što se reprogramiranja kasde tiče čisti sam neznalica.
Kolko vidim bit će potreban switch? i kabel. Sad dal postoji neka dodatna oznaka za switch ili je to samo switch. Naime, kad znam doći u trgovinu onda me pitaju kaj je to itd., a kad mu navedem šifru sve 5.
I još jedno pitance. Kolko sam skužio iz raznih postova, ne postoji program koji bi omogućio razgraničavanje troškova po posjetu pojedinog korisnika na istom priključak, sad dal se nešto u ovom idealnom svijetu promijenilo ili još uvijek stoji kak je?
Staro 10.12.2006., 16:26   #15
jonyb
Registered User
Moj komp

jonyb's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
Citiraj:
Autor Matt Pregled postova
E sad jedan Kasda-ovac! Znači kasda je u u igri i išao bi na umrežavanje šogijevog i svog kompa. Udaljenost cca 30m u kući.
Što se reprogramiranja kasde tiče čisti sam neznalica.
Kolko vidim bit će potreban switch? i kabel. Sad dal postoji neka dodatna oznaka za switch ili je to samo switch. Naime, kad znam doći u trgovinu onda me pitaju kaj je to itd., a kad mu navedem šifru sve 5.
I još jedno pitance. Kolko sam skužio iz raznih postova, ne postoji program koji bi omogućio razgraničavanje troškova po posjetu pojedinog korisnika na istom priključak, sad dal se nešto u ovom idealnom svijetu promijenilo ili još uvijek stoji kak je?
ak imaš kasdu ne treba ti nikakav switch. oba kompa spojih sa kablom na kasdu.
imaš dvije mogučnosti za spajanje na net. možete uzeti dva accounta na isti broj.
znači OSOBA_1 ima svoje podatke za spajanje a OSOBA_2 ima odovojeno svoju konekciju. naravno ako ste u isto vrijeme na netu veza se dijeli 50% / 50% svakome.

druga opcija je ruter mod. ovo je malo isplativiji način. nekad znaju biti problemi sa konfiguracijom ali to se da vrlo lako riješiti.
jonyb je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2006., 16:45   #16
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Razgraničavanje troškova nije moguće jer ADSL skinute podatke (pakete) tereti po username-u za razliku od modema koji je teretio telefonski broj s kojeg se spajalo na net. Konkretno: ja mogu doći do tebe i spojit se na ADSL sa svojim usernameom. Troškovi terete mene bez obzira što sam ja fizički kod tebe. Ali ako se spojim s tvojim usernameom, troškovi će teretiti tebe.
Sve što ti treba je mrežni kabel kojim ćeš spojiti drugi komp na ADSL modem.
O programiranju Kasde u router mode je bilo dosta riječi na ovom podforumu tako da ćeš to moći sam napraviti s tim tutorialima.
Staro 10.12.2006., 18:59   #17
jonyb
Registered User
Moj komp

jonyb's Avatar

Datum registracije: Apr 2004
ak se več ide na zajedničko korištenje istog acounta, troškovi su mogu razgraničiti tj podjeliti npr. limitiranjem prometa. samo što nažalost kasda nema takvu mogučnost unutar svog frimware-a, za razliku od siemensa 555. ali siemens nažost hardwarski nije potpuno predviđen da podrži tak nešto, tj. tako nešto preoptereti ruter.

znači ostaje neka softwarska varijanta ograničavanja ili mjerenja prometa.
jonyb je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2006., 23:49   #18
Matt
Premium
Moj komp

Matt's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Razgraničavanje troškova nije moguće jer ADSL skinute podatke (pakete) tereti po username-u za razliku od modema koji je teretio telefonski broj s kojeg se spajalo na net. Konkretno: ja mogu doći do tebe i spojit se na ADSL sa svojim usernameom. Troškovi terete mene bez obzira što sam ja fizički kod tebe. Ali ako se spojim s tvojim usernameom, troškovi će teretiti tebe.
Ok, to shvaćam i s tim nema problema. Samo sam mislio dal postoji neki softverski limitator potrošnje paketa. Znači ako imamo 5gb, 2,5 tebi 2,5 meni.

E sad opet s druge strane, kolko sam skužio ako samo stavim dodatni kabel na kasdu brzina ADSL-a prilikom istovremenog korištenja se djeli. Znači moram od kasde napravit router, a tad gubim garanciju na isti?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno