Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Aplikacije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.07.2003., 01:22   #1
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Win 98 i XP na jednoj kanti?

ovo mene lagano ubija u pojam jer ja to nikak nemrem dobit a da radi... 98 mi u biti treba samo za software za mobitel i tak... a situvacija je vakva:
imam mali HDD, WD od 4 giga, FAT32 i gore bi stavio 98-icu. a onda imam Cudu od 80 giga, NTFS, di bi piknuo XP. ali je fora u tome da sam citao da treba prvo stavit 98, a onda XP, ali se 98-ica nece instalirat ako na kanti imam NTFS particioniran disk. i ja fino cudu van i 98 na WD-a. sve ok... onda kopiram fajlove od XP-a isto na WD (da mi se instalacija ne vrti sa CD-a) i pokrenem. to se sve zdrobi, proradi, bla bla. ali mi se vise ne vidi ni jedna particija na cudi osim one na kojoj je XP.a posto sam na 98-icu vec stavio partition magic, tamo pise "unhide" opcija za te ostale particije. ja ih unhide-am, restart i... kur.....!!! NTLDR missing, please restart, bla bla.... kaj sad? btw, Cuda mi je master na prvom kanalu, WD je slave. na drugom kanalu su DVD i pekara.

vas ja sad pitam koji je nacin da se ta dva OS-a funkcionalno upogone (i da stvarno rade vise od 10 min )... naravno konstantno prestekavanje kablova za biranje OS-a mi bas nije primamljivo...

perich je offline   Reply With Quote
Staro 01.07.2003., 01:32   #2
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
piknes velki disk na primary master (pm) a mali na secondary master (sm)..u biosu namjestis da ti se komp buta s cd-a..instaliras xp..postavis sve...opet s cd-a instaliras na drugi disk win98...postavis sve...

kad zelis dignuti 98 odes u bios i kazes da digne s hdd-3 diska sistem...inace drzis na hdd-1 disku...sad da li kod tebe pise hdd-1 i hdd-3 ili nes drugo ovisi o tvom biosu..

da li ces prvo staviti 98 ili xp je svejedno ako radis tako...najbolje ti je pri instalaciji drugog diska maknuti drugi tek toliko da se ne zeznes bezveze a poslije samo iz biosa biraj sta da bootas

druga varijanta je da diskove poslazes kako sam naveo..instaliras win98 na mali pa win xp na veliki...i onda biras iz boot managera na dizanju windowsa koje windowse da digne..samo onda imas problem s raspodjelom particija...savjet ti je metoda br1...isporbana vise puta i ziher radi!!
msvrtan je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.07.2003., 01:56   #3
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
pa nije mi bas to nesto, tak preko biosa. ipak hvala n odgovoru

a jel bi se mozda dalo, da se svaki disk ustekava posebno i instalira OS koji hocu, pa da se nakon toga spoje obadva i editira onaj boot.ini file. ako Cudu spojim kao primary master recimo, a WD kao secondary master, i u biosu metnem HDD-0, dizat ce se po defaultu XP... pa da recimo u onom boot manageru od XP-a stavim mogucnost dizanja 98-ice. samo da mi neko objasni kaj znaci sve ono u boot.ini file-u... sad cu to navest:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT

eto, kaj znace te rijeci ispred zagreada, pa da ja to mogu malo modificirat....?
perich je offline   Reply With Quote
Staro 03.07.2003., 02:27   #4
Beast
nEkspert

Beast's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Stavi WD na master, a drugi na slave. U Biosu stavi da se sistem boota sa većeg diska, uđi u XP i u command promptu pokreni komandu bootcfg /rebuild. Dalje ćeš valjda znat i sam?
Staro 04.07.2003., 11:33   #5
mirkoB
Premium

mirkoB's Avatar

Datum registracije: Feb 2003
Ne znam koliko je bitno koji hard će biti master ili slave,
no da sam na tvom mjestu (tj. kad bi mi se dalo ponavljati instalacije) formatirao bih oba diska na fat32, instalirao 98icu na manji; zatim instalirao XP na veći - ne konvertirajući NTFS.
Kad sve proradi, možeš iz command prompta u XPu izvršiti konverziju, no onda iz 98ice nećeš vidjeti XP disk (postoji WinInternalsov alat NTFS for Win 9x, doduše).

| AVG Free 7 | SPF 5.6 | SS&D 1.4 | MBSA 2.0 |
| Firefox & Thunderbird 1.5 | MozBackup 1.4.4 | POPFile 0.22.2 |
| 7-Zip 4.32 | VMWare Player | nLite 1.0RC7 | Qemu 0.7.2 |
| PDFCreator 0.8.0 | Open Office 2.0 | Readiris Pro 8 |
| UltraVNC 1.0.1 | Media JukeBox 8.0 | Burn4Free 2.3 |

| Pentium D 805 | ThermalTake BigTyp 120 |
| Gigabyte G945P-S3 | 1024/667 Kingmax DDR2 | 160 GB Hitachi SATA2 |
| Enlight 430W | Antec Solution SLK3700AMB | OKI OL400w |
| XP Home SP2 zakrpan do jaja + Windows 98SE Virtual Machine |

| 178/81 |
| Cipele br. 42 |
| 35 godina |
mirkoB je offline   Reply With Quote
Staro 06.07.2003., 22:51   #6
Amdejac
Moderator
Moj komp

Amdejac's Avatar

Datum registracije: Jun 2003
Ja bi to napravio ovako:
Stavi StartUp disketu u FDD i bootaj s njom komp.
Ako nećeš raditi sa filmovima tj. DVD-om veći HDD podjeli na dvije particije u DOS-u sa komandom Fdisk i nek ti bude primari master tako da ti C: Particija bude baza podataka u FAT32 jer će se na nju kopirati bootabilna datoteka od XP-a koja će te pitati kasnije kad češ paliti komp u kojim windovsima želiš raditi. D: particija će ti biti Za XP i nju češ kasnije kad češ instalirati Windowse staviti u NTSF.
Drugi disk stavi kao eksternu particiju jer će te inače zbuniti promjena slovnih oznaka diskova i to će ti biti E: particija.
Sve formatiraj u FAT32.
Instaliraj Win 98 na E:
Neke sistemske datoteke će biti na C:
Zatim stavi Win XP na particiju D: i kad ćeš ga instalirati pitat će te da li želiš formatirati particiju D: u NTSF i to potvrdi.
I to je to.
Do podataka na C: particiji uvijek možeš doći kroz dos i nikad ju nećeš brisati jer će ti na njoj biti podaci niti ćeš imati problema ako ćeš ghostati particije.
:clap:

Asus N750JK (Upgrade)
CPU: Intel i7-4700HQ (2,4mhz-3,3mhz)
MBO: Asus N750JK
RAM: 2x8 Gb PC3-12800 DDR3
VGA: Intel HD 4600 & GF GTX 850M 2048 MB VRAM, DDR3
HDD: 960 Gb SSD Corsair Force, 256 Gb mSATA mini SSD, 1 Tb Hitachi 7200 rpm
PSU: Asus Li-ion 69486 mWh
Monitor: 17,3 LCD (FHD)
Net: Intel AX210 NGW
Sound: Bang & Olufsen 4 Speakers with subwoofer

CPU: Intel Core i3-12100F, 4100 MHz