|
![]() |
#1 |
..
Datum registracije: Oct 2001
|
switch za paljenje diska(ova)
posto nikako da se rjesim ona dva mala diska od po 400 i 800mb htio sam napraviti switch na koji bih ih palio..posto diskovi ruze ko blesavi htio bih da kad idem spavati ugasim komp njih pogasim i upalim komp nanovo...odnosno kad mi trebaju da ih upalim kak da napravim ak ko ima ideja.. a drugo pitanje je da li bih ih mogao paliti u radu kompa...naime kad bih im dao struje dok komp radi to bi trebalo ici na principu how swapa..da li je to izvedivo samo paljenjem struje na njima?i ako je da li bi im to stetilo ikako? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
hm,mislim da ovo i prvo i nije problem napravis kip prekidace na napajanju to mi sada prvo pada na pamet a cini mi se najjednostavnije a za ovo drugo,i mene zanima jel moguce paliti diskove u radu kompa. ako se i upali tj.dovedemo mu napajanje kako bih ga win pokazali?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
ono ispred konpjuktora
Datum registracije: Apr 2003
|
ne, hot plug nije moguć kod diskova... ne zato kaj diskovi to ne mogu (pod dosom vjerujem da se može) ali windozi stalno nekog gnjurca roštaju po disku (ja ne kužim kaj... vjerujem da detektiraju jel kakav novi hardware ukopčan). što se tiče IDLE buke... zar ne postoji opcija i u BIOSU i u Windozima pod power options nešto u smislu "turn off hard disk after..." i onda kao neki "event"... to bi trebalo upaliti, jer on gasi disk i prestane drkati po njemu. barem mislim... baš ću se sutra na poslu malo pozabaviti time.
![]() |
#4 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
takodjer mislim da bi prvo radilo, samo jedan prekidac koji bi prekidao dovod struje... a za drugo iskreno nemam pojma, mozes probat ![]() ipak nije neka velika steta tog 400mb diska ![]() Znam da dok sam imo disk od frenda u kompu, slucajno sam mu iskopcao IDE kabl (bio je solo na Secondaryju) i windowsi su se zblokirali, pa mislim da bi bila i ista situacija ako mu se iskopca napajanje ...
![]() |
#5 |
(°_°)
|
-Yupi !!! -
tek sam sad skuzio da sam nakupio vise od 1k postova ![]() ![]() ![]() ovo treba proslavit... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
I onda pipneš pantaganu ili tipku i fijuuuu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#8 |
..
|
pa kak onda na hot swap ladici radi? gurnes disk u nju i okrenes kljuc...odes u system i kazes scan for new hw...kad ju vadis kliknes disable hw... i to je to.. samo mene zanima kak radi taj hot swap sto se tice struje? taj dio mene brine..win su pljuga |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
ono ispred konpjuktora
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#10 |
Feldwebel
Datum registracije: Feb 2002
|
Te fore sa ključićem i hotswapom rade jedino na SCSI diskovima. Tako sam ja cijelo vrijeme mislio sve dok nisam stavio XP i odjednom (slučajno) je radilo. Disk se jednom pokrene od početka i kada ga prvi put prepozna onda ide bez problema. Jedino moraš refreshati Device Menager. I u knjigama još uvijek tvrde da se to ne može ali meni nekim čudom ipak radi. Probao sam i na drugim kompovima sa dvojakim uspjehom. DAKLE. NE RADI. Osim ako imaš sreće.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
ono ispred konpjuktora
|
ma čekaj malo.... to se protivi apsolutno svemu što BIOS kaže. ako on pri inicijalizaciji nije detektirao IDE disk, tu nema spasa i gotovo. ali kad razmislim... ako disk radi pri inicijalizaciji, pa se onda isključi... jel bi radio kad se ponovo uključi? evo baš sam na poslu i idem to sve probavat.
![]() |
#13 |
Ekspert iz sjene ...
|
Ma .... nije stvar u diskovima, stvar je u kontrolerima .... SCSI kontroleri u 99% slućajeva ( osim onih šrot Kineskih ) podržavaju Hot Swap - jrbo su namijenjeni profi tržištu koji imaju potrebu mijenjati diskove u ladicama bez diranja samog servera. Ovo uključuje dodavanje i uzimanje. Međutim ne rijetko ti kontroleri koštaju više nego MBO u našim dargim picekima. Sad vas ja pitam koje su šanse da IDE kontroleri na MB podržavaju Hot Swap -- nikakve, nula, nana ... Doduše postoje IDE RAID kontroleri koji podržavaju ovaj feature. Samo kaj oni zaobilaze BIOS i sami kontroliraju HDD, bez obzira na instrukcije iz BIOS-a. Samo opet, cijena je ne rijetko preko 100 Eura. Inaće, zato i SCSI kontroleri podržavanu Hot Swap - jerbo zaobilaze klasičan i ograničen BIOS. Hope this helps ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
Znaci, napravis prekidac na napajanju, kada palis disk, odes u DM i scan for new hardware i disk odjednom radi. Kada ga gasis, opet DM i disable i ugasis disk i to je to. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
..
|
pa decki meni je to radilo na ecs ploci u ksetu...srot ploca,via kontroler i hotswap ide ladica... shimpa da li to ista moze unistiti disk...naime to naglo vucenje na zici i prekidanje...imam ja enermax ali nebih htio da mi u nekom momentu povuce previse... |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
PC Ekspert
|
Citiraj:
Ovo ce zvucati politicki, ali NE odgovaram ako je nekom crko disk zbog ovog savjeta ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Ma fora je u tome/ak je dobra ladica i konektori/ kako se on "predstavi" OS-u... I još par sitnica za koje je zadužen onaj frojncl elektronike u ladici... Kak ide to sa strujom-nemam pojma ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
..
|
Citiraj:
a problem sa on/off je kak ga napraviti...da prekinem 12V/5V/masa..naime nije da bas mogu prekinuti sva 4 voda..ili mogu?ako mogu kako? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
pa mase ne moras prekidati samo 12v 5V probaj otici u chipoteku ili electronik pa pitaj, ili nazovi elmatis pa pitajoni stvarno znaju dosta toga
![]() |
#20 | |
..
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
e nemam pojma ma najbolje otici i pitati reci za sto ti treba i sto treba raditi pa da vidis sto ce ti dati i koliko ce to docievo bas sam gledao cijenik i vidim ima hrpa toga......
![]() |
#22 |
I feel devilish today ...
|
Negdje sam vidio da najnovija inkarnacija nforce chipseta u proizvodnji Gigabyte-a podrzava (mislim 7n400 ili tako nesto) hot swap na ide raid kontroleru. I ako se nevaram, svi SATA diskovi su hot swap...
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Ekspert iz sjene ...
|
Citiraj:
Sad, dali radi Hot Swap bez kontrolera koji ti podržava - koliko ja znam NE, ali probaj pa javi ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
Svrtan, kao sto sam ti vec rekao, nije problem dodati disk ide disk, nego je problem da kada ga naglo skines da ne skuris sve ostalo(mb, cpu, ctrl......) iz iskustva moze biti podosta opasno, za disk se ne moras brinuti, njega ces ionako odstekati od struje pa mu ne moze biti skoro nista; ali sto ce biti sa ostatkom kompa ro je druga prica. ako sam dobro skuzio problem je ako naglo skines potrosaca sa napajanja dogodi se nekakav backlash koji moze skuriti stvari. radije kupi jednu od tih hotswap ladica; pocupaj elektroniku van(drage volje cu ti pomoci u tome, ipak sam destruktivac) pogledaj sta radi i prilagodi to za dva diska umjesto jednoga. istina investicija je max 150kn, ali osoba koja mi tumaci da treba kupiti sto skuplje napajanje ne bi trebala daviti za 150 kn ako joj moze otici cjeli komp. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
..
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Master Of Disaster
Datum registracije: Nov 2002
|
malo pratim ovaj topic i pitam se da li bi se u vezi backlash-a mogao staviti potenciometar..ne rucni, nego nekakva elektronika koja ga oponasa tako da se polako iskljuci disk. on ce prestati raditi nakon pada voltaže ali se ne bi trebao javiti backlash.. oprostite ako sam nekoga uvrijedio svojim neznanjem ![]()
![]() |
#27 |
ono ispred konpjuktora
|
evo danas sam probao na MSI 6566 (SiS chipset... jeftilen ploča)... i disk mi je riknuo. uzeo sam neki prastari Quantum i spojio ga solo na secondary kanal, dok mi je na primary bio seagate 20GB na WinXP. BIOS je normalno vidjeo oba diska, U Windozima sam pazio da mi ništa ne pišu i switchnuo pomoću jednog prekidača oba napajanja (+5 i +12) i sve je biolo OK... windowsi su ga maknuli i sve je bilo OK. Onda sam uključio napajanja, disk se zavrtel, stroj smrzo i BIOS mi više ne detektira taj stari disk. sutra ću ga otvoriti da vidim o čemu se radi (dali je samo neki kontakt izgorio, ili je neka shrot elektronika pukla.. ako je kontakt, onda je sve ok.) s kojim ste vi diskovima probavali? možda je nečija elektronika nešto bolja.
![]() |
#28 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2002
|
sto se fizickog gasenja i paljenja tice, to ne znam kako bi se izvelo jer nisam bas vican tim stvarima, ali ja sam preko nekoliko puta na zivo cupao i gurao diskove [sa i bez ladice] i jos nisam imao nikakvih problema pod windowsima 2000 i XP, naime. sto se tice argumenta da to ne radi jer bios nemre detektirat diskove koji se naknadno spoje, evo mali pokus... u biosu postavite sve diskove osim onog s kojeg se bootate na 'None' i butnite se u Windows NT-descended OS... svi diskovi na broju... zasto? zato sto WinNT zaobilazi BIOS i drito drlja po hardveru kako bi rijesilo ogranicenja u velicini diskova i sl. par upozorenja: - nemojte nista drljat po primary kanalu tj. onom sa kojeg vam se vrti OS.. ako se dobro sjecam, windowsi se obavezno smrznu, s tim da se neki put odmrznu nakon pol minute a neki put ne. ako hocete 'hot swap' sa diskovima, oslobodite si secondary kanal za to - nazivo mozete zgasiti CD/DVD-ROM/RW i umjesto njega ukopcati HDD ali u drugom smjeru ne ide, ni pod razno... simptomi su razni, od nebuloznih uredjaja u Device manageru prema ovaj... gorim slucajevima - ako ustekavate bez ladice, prvo ustekajte IDE konektor a onda napajanje.. napajanje ustekavajte tako da precizno naciljate sa barem 1 cm udaljenosti i onda naglo ustekate... ako vam iskra skoci, it's your ass. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|