Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 18.10.2006., 22:08   #1
kaiserrex
Banned
Moj komp

kaiserrex's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Lightbulb Problem: green files win XP

Pozz, eto prijatelj ima probleme vezane uz green files, znaci password protected encrypted files unutar win XP-a, naime zastitio ih je nekim programom kojem zaista neznam ime te nakon toga reinstalirao win. Kako je zelio ponovo pogledati iste ponovio je insta. istog program te pokusao otvoriti iste no nije imao srece. Stoga ako netko zna alternativni nacin otklanjanja zastite neka posta odgovor.
Files koje je zastitio su avi i jpeg ekstenzije,
Koliko znam ima password,
ne nije napravio backup istih
Unaprijed se zahvaljujem.
kaiserrex je offline  
Staro 22.10.2006., 18:30   #2
kaiserrex
Banned
Moj komp

kaiserrex's Avatar

...to fix...or not to fix...?!
kaiserrex je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.10.2006., 12:39   #3
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Post ti je, kako da to pristojno kažem..? Nesuvisao. U najmanju ruku.

No, krenimo redom - da li je za kriptiranje datoteka korišten EFS (Encryption File System) koji je dostupan na NTFSu? Moje je mišljenje da jest, jer spominješ "zelene datoteke", a EFS oboja imena datoteka u zeleno kako bi se na prvi pogled znalo da su kriptirane. U slučaju da sam u pravu, sve što možeš napraviti s takvim datotekama jest SHIFT+DEL. Razbiti enkripciju ne možeš iz tri razloga:

1) formatiranjem si uništio certifikat koji je korišten za kriptiranje
2) nemaš dovoljno jaku mašinu i softver da bi mogao brute forceati u nekom razumnom roku
3) ne radiš u NSA i nemaš univerzalni ključ za dekrpitiranje

Toliko od mene na temu kriptiranja EFSom. : hello2 :
Cataphract je offline  
Staro 23.10.2006., 14:33   #4
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Zaboravi, ako ne znaš pass možeš se *ebat.
Ja sam se jednom ubio dok nisam otključao folder a imao sam pass, a sve zato što sam dignuo ponovo usera na domenu na tom istom kompu, s istim usernameom i paswordom. Morao sam skinuti nekakav program za razbijanje enkripcije, pa mu upucati lozinku i molečivo gledati prije nego je odlučio dati pristupa unutra.
tor je offline  
Staro 24.10.2006., 10:11   #5
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Tor, nisam ništa skužio. Možeš mi pojasniti malo detaljnije? Koristio si Windows EFS ili što? : stoopid
Cataphract je offline  
Staro 24.10.2006., 11:01   #6
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Da, EFS.
Gle, user na domeni je uključio EFS i sve je bilo OK. Nakon toga, iz određenih razloga, morao sam skinuti tog usera s domene u workgrupu i ponovo ga dignuti nazad na domenu. I banana. Nije više puštao u folder.
tor je offline  
Staro 25.10.2006., 08:08   #7
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Ako si obrisao njegov domenski account pod kojim je kriptirao, naravno da neće moći dekriptirati s novim accountom. Username, password i display name nemaju veze s EFS kriptiranjem. EFS koristi public key certifikat ukoliko koristiš PKI. U protivnom EFS sam sebi izda certifikat pomoću kojega onda kriptira. To je ono što je kaiserov frend napravio, a kada si je preformatirao C: disk, ubio je i taj certifikat. Sad, ukoliko si baš morate kriptirati datoteke obavezno eksportirajte taj certifikat i pohranite ga na sigurno. Ako si jednoga dana preformatirate C:, lako importirate certifikat i dobijete pristup kriptiranim datotekama.

Kako eksportirati certifikat?
Pokrenete Microsoft Management Console (start -> run -> mmc), dodate novi snap-in Certificates za trenutnog korisnika, odnosno onoga kojim ste kriptirali datoteke, proširite Personal+Certificates, na desnoj strani desnim klikom na certifikat idete na All Tasks > Export... i pratite export wizarda s defaultnim postavkama. Za provjeru da ste sve dobro napravili kriptirajte neku glupost, exportirajte certifikat, pobrišite ga i importirajte, te pogledajte da li sve radi kako treba.

Ovoliko teksta, a još nisam niti kavicu popio... : hello2 :
Cataphract je offline  
Staro 25.10.2006., 10:30   #8
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Ma znam to, samo problem je bio u tome što NISAM brisao user doc i podatke o certifikatu.
Mislim, radio sam to dosta puta do sada (skidanje s domene i nazad, kao i slične akrobacije bez brisanja user podataka) i nikakvih problema. Zato i nisam radio export jer mi je to do sada prolazilo. No, ovaj put - truba. *ebiga, sad sam napravio export svih keyeva i mirna bosna...
tor je offline  
Staro 25.10.2006., 12:38   #9
Cataphract
Premium
Moj komp

Cataphract's Avatar

Citiraj:
Autor tor Pregled postova
Ma znam to, ..
Znam da znaš. Pišem za ove koji ne znaju. Iz nekoliko razloga: da si ne kriptiraju podatke pa da ostanu bez njih, da netko od mene konačno i nauči nešto pametno, da možda konačno i dobijem kakvu pozitivnu ocjenu. Ovaj counter mi je stalno na nuli.
Cataphract je offline  
Staro 26.10.2006., 17:59   #10
kaiserrex
Banned
Moj komp

kaiserrex's Avatar

Naravno hvala svima na odgovorima, no zakljucujem da jedino sto preostaje a dotice se recovery podataka jest da se disk odnese u info lab te se uradi dijagnostika istog. jos jednom hvala!
kaiserrex je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.10.2006., 18:32   #11
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Citiraj:
Autor Cataphract Pregled postova
Znam da znaš. Pišem za ove koji ne znaju. Iz nekoliko razloga: da si ne kriptiraju podatke pa da ostanu bez njih, da netko od mene konačno i nauči nešto pametno, da možda konačno i dobijem kakvu pozitivnu ocjenu. Ovaj counter mi je stalno na nuli.
Pa klikam ko lud i nikako
tor je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno