|
![]() |
#1 |
***2CROwded***
Datum registracije: Mar 2002
|
![]() Dakle ovako, zanimaju me neke cifre. Koliko je normalno da padne napajanje od 5 V. Zanima me koji sve programčići mjere napon osim MBM ?! Radi se o tome da mi u MBM piše da 5V radi na 4.71 (to je bio neki minimum). Ja uzeo lijepo digitalac i provjerio napone. I najmanje šta sam ja izmjerio je bilo 4.97 ?! Tko je tu lud?! Mislim na disku je 5.07, na drugom kraku napajanja je 5.04, na grafičkoj je 4.97, ne kužim odakle ovih 4.84 koje mi sada konstatno pišu na MBM !? Pogledat ću još u BIOSU, no opet, ovo nije normalno ! EDIT: Evo malo sam gledao u BIOSU, pa mjerio. Dakle i u BIOSU mi piše prvo 4.78, pa 4.84, toliko mi i sada piše 4.84 V ?! Da li je moguće da je to nešto krivo?! Mislim, gledao sam i 12 V napajanje, iako je ono normalnije 12.2V, ja izmjerio 12.6V ?! Zadnje izmijenjeno od: Kova. 20.06.2003. u 14:20. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
Cinimise da je rak provodio slicne eksperimente ko i ti kova, i pokazao (dokazao) da su MBM i slicni software za qrac kod mjerenja napona!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Citiraj:
dakle nevrijedi skidati 100 programa kad svi pokazuju iz istog izvora.... (nesto kao politicke vijesti na OTVu i slavonskoj tv ![]() a sta prica rak je duga prica jer je zivo pitanje kako je on to mjerio, pod kojim opterecenjem i slicno ono sto kod mene kaze sandra (dakle sto bi mi rekao i MBM i ostali) u attachmentu je (neda mi se tipkat ![]() vidljivo je da kad se optereti 12V on poraste poprilicno iznad prosijeka dok 5V padne....zanimljivo reko bi Data ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#5 |
***2CROwded***
|
Da slažem se s time ![]() Svi izvlače podatke iz istog izvora. Glupo od mene... No nije mi jasno jer sam mjerio s DIGITALCEM ! Dakle da li senzori griješe?! Mislim 5V mi nije nikada pisalo da je oko 4.8 V, uvijek je bilo više. To me zbunjuje, što prije nije bilo tako ! Gle napravio sam test, maknuo sam sve ventove! I ništa se nije dogodilo s napajanjem ! Dakle napon je ostao onih 4.84 V. Skužio sam da je 4.84V pri normalnom radu, a oko 4.78 V pri full opterečenju proca ! Neznam gdje je referenta točka za taj napon, tj. između kojih 2 potencijala mjeri ploča napon, volio bih provjeriti koliko je odstupanje od prave vrijednosti ! Mislim ja mjerim 5 V na napajanju, svaki krak ima drugačije. Uglavnom pravo je pitanje, da li bi me napon od oko 4.78 trebao zabrinjavati?! Vidim greg da je tebi isto sličan napon ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Neznam kako bih to kulturno rekao...sa instrumentom se možeš više-manje jebat ![]() Jer ploča je sendvič od 4-6 slojeva+sve komponente nasrane na nju. A ti jednostavno nemožeš upiknuti i mjeriti tamo gdije bi trebalo. Neke stvari se mogu uredno dijagnosticirati ali... Nisu rijetki primjeri da jedna "generacija" ploča u pravilu ima više verzija/najčešći je Winbond/ chipova...a kaj on očita-software pokaže. Makar-pokazalo se da i razni programčići različito očitavaju... Pa si ti misli... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
...
Datum registracije: Nov 2002
|
Evo, novi Enermax je unutra i MBM (odn. Bios) kaze ovo: ![]() Btw, taj Enermax je tak lepi. ![]() ![]() ![]() ![]() Eh, onaj donji vent na njemu, to se tako sporo vrti. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Najsigurnije ti je uzeti instrument i provjeriti. Meni AIDA prikazuje: za +5V 4,95V za +12V 11,39V ASUS Probe mi prikazuje: za +5V 4,945V za +12V 11,885V a digitalni instrument: za +5V 5,01V za +12V 11.93V
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Citiraj:
vjerovatno jer se recimo kod MBMa vidi da za istu plocu mozes izabrati po nekoliko "izvora" podataka, koji izaberes daje neke svoje rezultate...iz mog iskustva imas dvije grupe programa - svaka pokazuju drugacije ali one iz iste grupe imaju iste brojke s kojim barataju |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
***2CROwded***
|
Veki Enermax kaže ovo ?! ![]() Ma vidjet ćemo s novom matičnom kako će mi biti naponi napajanja. Mislim da nije do Enermaxa, a između ostaloga, kako da reklamiram iako imam garanciju, kada sam dao pare za 350W, a dobio 430 W ?! Ako mi i mjenjaju dati će mi 350W jer na računu tako piše ! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
v3ky pa sto ima na onoj slici ![]()
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
sad je vec normalno ![]()
![]() |
#15 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Ufff-malo je puno 58c na 1.7v??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
***2CROwded***
|
Meni je 58°C samo kod extremnih slučajeva ![]() Stabilno ti radi na 1.7 V, daj ne kaki !!! Pa koji ti je FSB? |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
...
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: May 2003
|
Vjerujem da se mjerenje voltaza događa preko sličnih dioda kao i mjerenje temperature. Ja imam Abitov BH7 i temperature mi besramno lažu. Evo što Abit kaže o tome: http://fae.abit.com.tw/eng/faq/qa/2003/2003052801.htm izdvojit ču ključnu rečenicu iz teksta: Since the temperature is “calculated”, not “measured”, the formula which the BIOS uses will make the outcome different. vjerujem da i mjerenje voltaža dobiva preko formule a ne direktnim mjerenjem. pa može biti igra u tome. Osobno sam koristio vrlo fini analogni voltmetar na svojem napajanju(samo na djelu za diskove12,0,5V nije mi se dalo gurati u ploču, a voltaže samog cpu-a ne znam kako bi izmjerio bez da skurim Cpu(možda se spojiti na pin na cpu koji je plus?:confused: )) i bili su vrlo blizu točnih vrijednosti(skala je bila do 20V za 12, do 10 za ostale). kazaljka nije titrala uopce unatoc tome što je bios istovremeno pokazivao skokove i padove od cca 0,15V. vise vjerujem analognom instrumentu nego biosu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
***2CROwded***
|
Evo nova matična i drugačija napajanja ! Dakle ovako ! Vcore 1.73 V (trebalo bi biti 1.7 V, varira između 1.71 i 1.73, no više je na 1.73) Vdd je 1.57 V (ide do 1.58), to je ok ! +5.00 V je na 4.89V (4.92V) Dakle normalniji je napon nego na prošloj !!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|