Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.10.2006., 04:29   #1
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Question Intel Core Duo konfiguracija

Pozdrav, ovo mi je prvi post ovdje i imam oveći naramak pitanja...

Slažem novu konfiguraciju, pa bi me zanimalo da li su navedene komponente ok, odnosno dali bih trebao promijeniti određene stavke.

Računalo mi treba prvenstveno za grafički dizajn / digitalnu ilustraciju / 2D animaciju, nešto sitno 3D-a i obrade zvuka (manje bitna stavka). Znači software koji bih vrtio bio bi: Adobe CS2 Suite (Photoshop i Illustrator prvenstveno) i Corel Painter, što se animacije tiče Adobe After Effects, TV Paint Animation, Toon Boom etc. (uglavnom za slaganje skeniranih crteža, ink & paint, znači bez previše efekata i sl. - layeri i compositing), 3D - Luxology Modo, Messiah Studio, Softimage | XSI (3D rijetko, tako da to nije nikakav odlučujući faktor), a što se zvuka i glazbe tiče - Logic Audio, Ableton Live, Native Instruments VST (Reaktor, Battery etc.). Također bih koristio i Max / MSP i Jitter (proširenje Max-a s video modulima), a Jitter dosta koristi OpenGL (također manje bitno). Igre nisu važne i nemam namjeru ništa overclockati.

Ugrubo, za prvu ruku, sam odabrao slijedeće komponente (s tim da sam ih sve popikao iz istog shopa - naravno, ako u nekom drugom dućanu postoji bolja komponenta u istom cjenovnom razredu. uzeo bih komponente iz raznih dućana). U svakom slučaju uzeo bih Intel Core Duo procesor, tako da bih sve gradio oko njega. Kao prvo me zanima da li mi se možda više isplati spustiti na E6400 i tih ~100€ pretočiti u neke druge komponente, odnosno koliki bi utjecaj na performanse imala razlika E6600 / E6400?

Za ovu Gigabyte ploču sam maloprije na ovom forumu vidi da je relativno problematična, tako da bih radije uzeo Asus slične cijene...

Što se tiče hlađenja i napajanja, o njima nemam pojma, tako da sam odokativno izabrao te komponente, više po cijeni, nego po poznavanju kvalitete dotičnih. Da li mi je tih 500W previše za dotičnu konfiguraciju (s vremenom će unutra ići barem još 1-2 harda) i kakav je taj Fortron inače? Ram-a bih uzeo 2GB, tako da se cijela cijena diže za oko 1000 kn (kod rama me zanima da li da uzmem 800 MHz modele, ili one s nižim taktom, ne znam koliku ulogu igra sami takt memorije kod meni potrebnih performansi?). BTW, maločas čuh da se klonim tog GoodRama i da ubodem nešto tipa Transcend / Samsung / Micron...?

Kod grafičke isto nisam siguran (ovu 1600 sam označio samo radi nekog cjenovnog ranga), nakon malo konzultacija sugerirano mi je da razmislim o nekoj NVidia Quadro kartici (nešto tipa PNY Quadro NVS 285 128MB PCI-Express Video Card - 1.661,64Kn ili PNY Quadro VCQFX540-PCIE-PB-V 128MB PCI-Express Video Card - 2.135,00Kn). Da li mi je potrebno tako nešto, odnosno da li opravdava ulaganje 2k+ kn, uzimajući u obzir da mi video nije najvažnija stavka, iako poželjan).

Što se monitora tiče, dvoumim se između 24" Della i 23" Apple Cinema Displaya. S obzirom na prirodu moga posla, što vjerniji prikaz boja mi je najvažnija stavka (znam da bi u tu svrhu najbolja opcija bio Eizo ili Lacie namijenjen korekciji boja i pre-pressu, ali toliko para nažalost nemam). U ovom slučaju Dell je oko 1000kn jeftiniji i inch veći, a pretražujući razne
review-e i forume nisam naišao na jednoznačan odgovor (u početku su svi tvrdili kako oba monitora koriste istu matricu, ali izgleda da Apple ima S-IPS matricu). Apple je također SWOP certified. Oba monitora imaju istu rezoluciju, s tim da Dell ima 1000:1 kontrast, a Apple 400:1, a i navodno je kut gledanja kod Della malo problematičan...uglavnom, dvoumim se (možda i troumim, jerbo sam sad vidio da i 2000kn jeftiniji Philips 23" 230WP7NS ima S-IPS matricu) - uglavnom, savjet?...

Što mislite, što biste preporučili ili izmjenili? Hvala unaprijed

Matična ploča

MB Gigabyte 965P-DS3, s775, i965, Core 2 Duo ready, FSB 1066/800/533MHz,
6xSerial ATA II, 1xUDMA100, 3PCI, 3PCI-E x 1, 1PCI-E x 16, 4DDR II (Dual
channel 800/677/533 MHz), 8-channel Intel High Definition audio, Gigabit
LAN, USB 2.0, HT, ATX

1.180,68 kn

Procesor

INTEL Core 2 Duo E6600 BOX, (2×2.4GHz, 1066MHz, 4MB), 65nm, Socket 775,
Conroe

2.478,03 kn

Hlađenje

Thermaltake Big Typhoon AlCu Cooler, sck 478/775/939/754/A, bakrena jezgra,
aluminijski fan, tehnologija cijevi za odvod topline s jezgre,
122×122×103mm, ventilator 120mm,1300+-10%rpm, 16 dBA, 813g

308,83 kn

Memorija

DDR2 1GB PC6400 (800MHz), GoodRAM PRO

1.000,99 kn

Hard disk

HDD Seagate ST3320620A, 320 GB 16MB, ATA100, 7200

749,39 kn

DVD pržilica

DVD+RW/-RW/RAM LG H20LBB, Dual Layer, LightScribe, 16x, bulk

298,68 kn

Grafička kartica

Gigabyte Radeon X1600Pro 256MB DDR, PCIE, TVout, DVI

747,56 kn

Kućište

Thermaltake mid tower Soprano VB1000SWSD, bez PS, srebrno, metal i
plastika, USB, Fire wire, po 1×120mm fan naprijed i odozada, 1×90mm fan sa
strane, prozor, instalacija uređaja bez alata, filter za prašinu, nožice,
4×5,25", 7×3,5", 495×210×478mm (vך×d)

599,62 kn

Napajanje

Power Supply FORTRON Bluestorm 500W, HQ, PFC, 2 x 12V, 24pin konektor,
retail (PS + adapter 24 pin -> 20 pin + kabel)

587,82 kn

----------------------

7.951,58 kn (bez PDV-a 6.517,69 kn) / + 1000kn za 2GB rama
gorluk je offline   Reply With Quote
Staro 08.10.2006., 11:13   #2
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Pozdrav i tebi i dobrodošao na forum
Odmah da prijeđemo na stvar...

Procesor - mislim da nećeš osjetiti neku veliku razlliku između e6400 i e6600..zato bolje razliku uloži u nešto drugo,
Cooler za proc - TT Big Typhoon je odlično rješenje...

Matična - Uzmi Asusovu P5B Vanilla ili Deluxe...

Memorija - Odabrao si dobro, GoodRam Pro je dobra memorija...hm...u vezi količine...memorije nikad dosta pogotovo za programe koje ti koristiš...znači moja prepruka bi ti bila da uzmeš odmah dvije gige...

Grafička - hm...tu zbilja neznam...ovisi o tebi i namjeni (vidim da se ne bi baš igrao )...Radeoni imaju kvalitetniju sliku i AVIVO...znači moja preporuka bi ti bila neka X1600XT ili jača, ovisno o financijama...
Cooler za grafu - uzmi si odmah neku kvalitetno hlađenje za grafu, tipa Zalman VF700/900 ovisno o financijama...

Hard disk - Seagate je ok, ako ti ne smeta buka, ako smeta uzmi si Samsunga ili Hitachija

Optika - LG (kako si odabrao) ili Benq

Kućište - nemoj baš TT , uzmi si nekog CoolerMastera npr Centuriona 5/534

Napajanje - to koje si odabrao je odlično, iako bi ako patiš na tišinu mogao uzeti i Seasonica 430W...ali ta konfa koju si složio baš neće trebati tako jaka napajanja...pa bih rekao čak i da bi tu i Fortron 400W bio sasvim dovoljan...

BTW - jedino ako bi možda uložio u neku zvučnu...jer integrirane baš nisu najbolje rješenje...a ti bi se bavio i obradom zvuka, pa bi tu mogao ubaciti i neku CL Audigy 2 ZS ili neku Audigy 4...
Razer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.10.2006., 11:31   #3
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Hmmm...trebas malo pogledati po reviewima za programe koje koristis da li se isplati uzimati E6600...

Sto se tice coolera za proc, Freezer 7 Pro ce biti sasvim dosta, nista vise C2D ne treba...

Memorija, obavezno 2 gige...

Graficka..hmm...ovisi o programima opet, ali mislim ako se ne bavis u 3D-u, da ce neka graficka tipa X1600XT / Pro odlicno posluzit..

Monitor, Dell (mada ne znam kakav je taj Phillips). Kod Applea se placa ime i dizajn...

Przilica, disk ok.

Napajanje, ja bi ti isto preporucio Seasonica 430W.

Kuciste takodjer CM Centurion neki...

Zvucnu drugu obavezno....Terratec ili Audigy 4...ovisi opet o afinitetima...
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 08.10.2006., 14:21   #4
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Zvučnu već imam eksternu, puno bolju od audigy, a u dogledno vrijeme možda ubodem i jednu motu, budući da će mi trebati malo više outova nego što sad imam.

2GB sam i mislio staviti.

Uglavnom za sad bi zvučalo nešto kao:

Matična: Asus P5B
Procesor: E6600 / E6400
Hard: Seagete 320 SATA
Napajanje: Fortron / Seasonic
Optika: LG

Uglavnom, još me kara ta grafička, to ću još bolje razmisliti, a kućišta su mi sva gadna ko smrt (nije da mi je to glavni kriterij izbora, ali ipak ću ga gledat svaki dan, ne bih htio neko koje će me bacati u depru , tako da mi to malo zadaje glavobolje. A što se tiče Typhoona, da li mi je uopće potreban, odnosno da li mi je ok i onaj cooler što dolazi s procesorom?

Thnks na savjetima
Staro 08.10.2006., 14:28   #5
nicko
Guest

Bit ce dosta i box cooler, samo ako te buka ne smeta...Big Typhoon definitivno ne treba tu...to ti je bacanje 150-200kn bez veze...
Ako te smeta buka, uzmi Freezer 7 Pro..
Staro 08.10.2006., 14:36   #6
Mr. M
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor gorluk Pregled postova
Hard disk

HDD Seagate ST3320620A, 320 GB 16MB, ATA100, 7200

749,39 kn

bilo bi bolje da je sata disk, ne?

edit: tako je to kad pratim previse stvari odjednom

Zadnje izmijenjeno od: Mr. M. 08.10.2006. u 23:04.
Mr. M je offline   Reply With Quote
Staro 08.10.2006., 14:39   #7
Razer
.

Razer's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Mr. M Pregled postova
bilo bi bolje da je sata disk, ne?
Pa da bolje bi bilo, da ...pogledaj njegov zadnji post
Razer je offline   Reply With Quote
Staro 09.10.2006., 15:21   #8
Ph03n1x
Premium
Moj komp

Ph03n1x's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
napajanje piknes seasonic s12-430w

takoder preporuka - freezer 7pro za proc

Ph03n1x je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2006., 04:07   #9
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Trenutno konf. izgleda ovako:

Procesor: Intel Core 2 Duo E6400
Matična: Asus P5B Deluxe
Disk: Seagate Sata II 320, 16 MB
Napajanje: Fortron 500 BlueStorm
Grafička: Gainward Bliss 7600GT, 256, 2xDVI, TV
DVD: LG H20LBB
Kućište: Coolermaster Centurion
Memorija: 2 x Kingmax 1024 MB, DDR2, 667 MHz
-------------------
Cijena: ~ 8.700 Kn

Ph03n1x: neću ništa overklokat, pa brijem da mi ne treba taj freezer, ne?

E sad imam pitanjce / dvojbu - ovu karticu sam stavio prvenstveno jer je navodno ok, i jer ima 2xDVI (budući da ću u jednom trenu imati 2xLCD, zasada CRT+LCD), pa me zanima da li ima smisla davati 1.150 kn za karticu na kojoj će se najmoćnija igra zvati Zelda ili Super Mario 3, ako uopće i dođe do igranja, ili da uzmem 7300GT ili nešto treće?

A drugo i važnije, što da radim s ramom? Kao što sam naveo, najviše će se vrtiti Photoshop / Illustrator / Painter i sl, znači Photoshop će jesti ram, pa me zanima ima li smisla ulagati u kvalitetniji / brži / skuplji ram (za to se novca može naći, ako treba).

Znači nešto kao:

Corsair C4, KIT, Twin2X, 800 MHz, 2 x 1024 MB

2.820,26 kn

ili

Corsair C4, KIT, Twin2X, 800 MHz, 2 x 512 MB

1.571,26 kn

ili pak neki

FB DIMM

ili pak neki

EEC

Ponavljam, nema overclockanja i ne razumijem se baš nešto u ram. Znam da su EEC i FB DIMM "bolje" odnosno skuplje memorije, da prvi uglavnom idu u servere, za druge znam da su standardno u Macovima, ali ne znam što to u praksi znači (a pogotovo pri korištenju aplikacija poput Photoshopa ili kod After Effects i sl.). Kakav je taj Corsair C4? Da li mi je bolje imati 2GB toga, ili pak 3GB nekog običnog rama (budući da je cijena ista)? Idu li uopće svi ti ramovi u Asus P5B Deluxe?

Thanks
Staro 11.10.2006., 08:46   #10
nicko
Guest

Ovaj kingmax ce te dobro sluziti, samo ga stavis na mnozitelj od 800mhz (radi bez problema). ECC i FBDIMM ti ne treba, ali 2 gige da. Ako se igras sa super mariom, uzmi X1600 Pro sa 2x DVI.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.10.2006., 03:48   #11
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Ovako, imam još oko 1200-300kn za utuć u ovaj komp, budući da ga dobijam kao kompenzaciju, a dečku koji mi kompenzira bi odgovaralo da mi cijeli dug da u konfiguraciji, pa me zanima gdje bi najbolje sjele te pare:

- umjesto E6400 uzet E6600
- uzet RaptoraX za sistemski disk
- eventualno da te pare utučem u nešto opreme za wireless network, budući da bih kad-tad trebao umrežiti dva kompa doma s kompom u studiju (koji je kat iznad)
- ili predložite nešto četvrto
Staro 13.10.2006., 10:15   #12
nicko
Guest

U E6600, raptor bi ti isto dobro dosao...i mislim da si potrosio novce
A sto se tice wirelessa, to ti kosta 2x150kn za 2 wi-fi kartice..
Staro 13.10.2006., 14:09   #13
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Kul, znači WD Raptor 32GB, Serial ATA, 16MB cache, 10000 okr/min za 902,56 kn i još 700 kn za E6600...1600kn sve skupa, taman.
Staro 13.10.2006., 15:10   #14
nicko
Guest

36gb raptora i tako je...to je to
Javi kad kupis
Staro 13.10.2006., 17:21   #15
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
aha...a raptor ce sluzit za??
nadalje 1000 kuna za ram??????i to 2 gige?zar sam ja poludio ili?
Napajanje: Fortron 500 BlueStorm -fakat postoji daleko bolje za te pare...isto tako 500w??
Grafička: Gainward Bliss 7600GT, 256, 2xDVI, TV-i ti se bavis 2d 3d obradom???
ne klokas...ok a sto ce ti onda oc ram? bio bi ti svakako i predobar bilokoji ram isto tako onda tu dolazi pitanje samo 2 gige?

ajmo ovak...dogovori se sam sa sobom sto oces jer ovako ne da nemogu...vec NE ZELIM radit

edit: da se razmemo...ovo je samo bio prelet...: hitthewa

mc_fish je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2006., 19:37   #16
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Autor mc_fish Pregled postova
nadalje 1000 kuna za ram??????i to 2 gige?zar sam ja poludio ili?
Napajanje: Fortron 500 BlueStorm -fakat postoji daleko bolje za te pare...isto tako 500w??
ne klokas...ok a sto ce ti onda oc ram? bio bi ti svakako i predobar bilokoji ram isto tako onda tu dolazi pitanje samo 2 gige?

ajmo ovak...dogovori se sam sa sobom sto oces jer ovako ne da nemogu...vec NE ZELIM radit

edit: da se razmemo...ovo je samo bio prelet...: hitthewa
Ok, hvala na savjetu, ali bilo bi mi jasnije da je post malo smisleniji i više u duhu hrvatskog jezika.

Prvo, nisi mi dao niti jedan savjet (za razliku od drugih), već si samo komentirao kako to ne valja. Drugo, ja nigdje nisam napisao da sam vrhunski poznavatelj cjelokupne računalne tehnologije i ponude komponenti na tržištu (inače ne bih ni otvarao ovakav topic, ne?). Dakle, nisam otvorio topic kako bih se hvalio hebeno i optimalno složenom konfiguracijom, već sam napomenuo kako je ovo ugrubo složeno i da molim savjet oko eventualno boljih odnosno primjerenijih komponenti.

Što se tiče tvojeg "preleta":

Citiraj:
Za sistemski disk / Photoshop scratch disk. Zato i pitam da li to ima smisla, jer nisam nikad koristio Raptor, niti ne znam što bi konkretno dao u radu, pa zato i pitam. Rado ću poslušati tvoj savjet, ako mi objasniš zašto bi to bilo glupo.

Citiraj:
Ok, koje i zašto?

Citiraj:
Napisao sam sasvim jasno čime se bavim - grafičkim dizajnom i ilustracijom, rjeđe animacijom (i to ne pretjerano zahtjevnom - skeniranje crteža, te zatim ink & paint i compositing, a nikako neka "stavio sam 9 x filtera, 15 y filtera i 24 z filtera, na 49 layera), a 3D bih zavrtio jako rijetko, ukoliko se pokaže potreba za implementiranjem 3D-a u neki 2D projekt (i tada većinom modeliranje / rendanje u Lux. Modo-u). Koju bih onda karticu treba po tvojem mišljenju? (samo mi molim te nemoj reći Matrox ili Quadro FX jer A: Matrox sam imao, i to je porez za budale, i B: Quadro mi ne treba jer ne slažem nikakav 3D workstation). Ako ćemo o grafičkim karticama i mojoj struci, Macovi su standard u grafičkoj industriji, i u najnovijim MacPro modelima standardno dolazi 7300GT (kao opcija može se nadoplatiti ATI 1900XT ili Quadro FX4500), i 90% grafičkog dizajna danas u svijetu se radi na takvim, odnosno slabijim karticama, budući da se po defaultu nalaze u Mac računalima).

Citiraj:
Da li si pročitao što sam napisao? Naveo sam kako se ne razumijem u razlike kod rama, i upravo zato sam pitao da li ima smisla ulagati u neki skuplji ram, jer ne znam što to znači za konkretni rad i meni potrebne performanse. Da, mislim da mi je najpametnije staviti sada 2GB rama, a novac rasporediti negdje drugdje, jerbo ionako planiram s vremenom ubaciti još rama (npr. mogu slijedeći mjesec dodati još 1GB stick, pa mjesec nakon toga još jedan).

Citiraj:
Pa otvorio sam topic upravo da bih se "dogovorio", odnosno savjetovao s ljudima kako da rasporedim novce u konfiguraciji, a ne "sam sa sobom". Rekao sam na koji način ću koristiti računalo i koliko novca imam, što bih još trebao?
Staro 13.10.2006., 20:14   #17
bubimir
Registered User

Citiraj:
- uzet RaptoraX za sistemski disk
Bavim se takodjer ilustracijom u Painteru, Illustratoru i Photoshopu, i planiram uskoro uzeti novo racunalo, pa me ova tema jako zanima.
Koliko sam ja uspio skuziti vise bi dobio na brzini ovih programa kada bi ti Raptor posluzio kao scratch disk a ne sistemski, ili dva diska spojit u raid0 da bi posluzila kao scratch. Ako sam dobro shvatio, brzi scratch disk je najbolja investicija nakon memorije za ove programe.

Sa stranica Adobea:

The Photoshop scratch disk is similar to virtual memory. For the best performance, you should set the scratch disk to a defragmented hard disk that has plenty of unused space and fast read/write speeds (rather than a network drive or removable media such as a Zip drive). Photoshop requires at least 650 MB of free hard-disk space, but more is recommended. If you have more than one hard disk volume, you should specify additional scratch disks. Photoshop CS2 supports up to 64 exabytes (EB) of scratch disk space on a total of four volumes. (An EB is equal to 1 billion gigabytes.) RAID 0 partitions provide the best possible performance as Photoshop scratch disks.

Note: Adobe recommends that you set the primary scratch disk to a different hard disk than the one Windows uses for its virtual memory or paging file.
bubimir je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2006., 20:26   #18
bubimir
Registered User

Evo sto kaze Brian Haberlin http://www.haberlin.com na temu hardwera. Ovaj clanak je iz doba Photoshopa 6, ali mislim da nka pravila jos vrijede:

LOTS OF RAM AND A FAST SCRATCH DISK…
Chuck as much memory as your machine
will take and that you can afford. Don’t buy
the cheapest memory as it will probably
not do a good job and can even harm your
machine…do you need to buy the most
expensive? No. Something in the middle
is fine.
The minimum for professional graphics/
artwork would be 128 megs but that
would be tight…256 to 512 being more
comfortable.
Have a second hard drive as a scratch disk.
NOT A PARTITION OF A SINGLE HARD
DRIVE!!! And if you can keep it clean…use
it only as a Photoshop scratch disk…and
make sure your operating system is using
your other drive. When two programs hit
the same drive at the same time everything
slows down…
And buy (again if affordable) the fastest
drive you can. The higher the rpms the
better…try to avoid anything less than 7200
rpms. And if the drive you use as a scratch
disk is used for other things as well then
make sure you routinely defragment it…I
would do this weekly…usually at the end
of the day when you are done working…let
whatever utility you choose run, as it takes
some time…I would do a virus check as
well while I was at it.
If the budget is between memory and a
second hard drive—go with memory first.
bubimir je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2006., 20:51   #19
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Citiraj:
Ok, hvala na savjetu, ali bilo bi mi jasnije da je post malo smisleniji i više u duhu hrvatskog jezika.
fakat mi se je preblesavo opravdavat za te sitne greskice, nadalje kad bi pogledao kolko mi treba za jedan post bi sve svatio no to nije vazno

Citiraj:
Prvo, nisi mi dao niti jedan savjet (za razliku od drugih), već si samo komentirao kako to ne valja. Drugo, ja nigdje nisam napisao da sam vrhunski poznavatelj cjelokupne računalne tehnologije i ponude komponenti na tržištu (inače ne bih ni otvarao ovakav topic, ne?). Dakle, nisam otvorio topic kako bih se hvalio hebeno i optimalno složenom konfiguracijom, već sam napomenuo kako je ovo ugrubo složeno i da molim savjet oko eventualno boljih odnosno primjerenijih komponenti.
kao 1. kad smo u tom smjeru vec krenuli, imas vise "modela" slozenih od moda,mene,mcg-a i ekipe koja je imho puno upocenija u to neg ostatak...iso tako ovi koji postaju ovdje jako dobro znaju da ih ne prcam vec kazem sto se treba izmjenit i za koju lovu...il se varam?mr.m?nicko?pheonix, razor??'i ostatak!savjete namjerno nisam davao kao poticaj ekipe koja ce kad tad preuzet posao "seniora" jerbo mi nemam vremena/volje/stojaznam...pa da paze malo na to...jer je recimo seagate .10 diskovlje skoro = brzo ko raptor...ilitiga smisao raptora = 0 u ovoj konfi...samo sam naveo jedan od primjera

Citiraj:
Što se tiče tvojeg "preleta":

Za sistemski disk / Photoshop scratch disk. Zato i pitam da li to ima smisla, jer nisam nikad koristio Raptor, niti ne znam što bi konkretno dao u radu, pa zato i pitam. Rado ću poslušati tvoj savjet, ako mi objasniš zašto bi to bilo glupo.
pa eto na brzaka sam ti napisao vec gore...al ajde evo opet...raptor je nesto izmedu scsi-a(citaj naravno da je bilo i 7200 o/min scsi diskova al generalno mislim na 10k)i sate...daklem radi na 10tak k okretaja sto mu pridonosi bolje perfomanse...nadalje zapis je "standardni" (zapis na plate-buba dont kill me) dok ej kod seagate .10 serije to "malo" izmjenjeno...ilitiga .10 skoro ) brza ko i raptor...but wait there's more...320gb naspram 36gb je velka razlika raptore ti je nakon .10 serije bezvezno koristit...ima jos puno vise mana...jer ga negdje i .10 odere ko zeca...no dosta o disku ili?

Ok, koje i zašto?
koje...bilokoje brandname napajanje koje ima cca 450w ce biti i vise neg dosta za tebe...recimooo (citaj sad pucam iz glave) 300w ener koji trenutnod ode 160 kn bi ti bio dosta jak citaj BI,....posto je non oc-e masina...za tebe pokoji recimo seasonic 430....12ica ne trebas jos 14icu ili pak neki antek...ak os sparat...400-450w fortic...410w chif...ma boze mili mos birat kolko os...ocz powerstream ocz modstream...stari moj enivej...seasonic 430 je moja preporuka

Citiraj:
Napisao sam sasvim jasno čime se bavim - grafičkim dizajnom i ilustracijom, rjeđe animacijom (i to ne pretjerano zahtjevnom - skeniranje crteža, te zatim ink & paint i compositing, a nikako neka "stavio sam 9 x filtera, 15 y filtera i 24 z filtera, na 49 layera), a 3D bih zavrtio jako rijetko, ukoliko se pokaže potreba za implementiranjem 3D-a u neki 2D projekt (i tada većinom modeliranje / rendanje u Lux. Modo-u). Koju bih onda karticu treba po tvojem mišljenju? (samo mi molim te nemoj reći Matrox ili Quadro FX jer A: Matrox sam imao, i to je porez za budale, i B: Quadro mi ne treba jer ne slažem nikakav 3D workstation). Ako ćemo o grafičkim karticama i mojoj struci, Macovi su standard u grafičkoj industriji, i u najnovijim MacPro modelima standardno dolazi 7300GT (kao opcija može se nadoplatiti ATI 1900XT ili Quadro FX4500), i 90% grafičkog dizajna danas u svijetu se radi na takvim, odnosno slabijim karticama, budući da se po defaultu nalaze u Mac računalima).
koju si to matroxicu ima i kad
quadro fx...ok necu ti nju preporucit...nego cu recimo fire GL? salu na stranu pobogu pa wildcat...e da i nikad nisi reko tocnu cijenu do koje ides

Citiraj:
Da li si pročitao što sam napisao? Naveo sam kako se ne razumijem u razlike kod rama, i upravo zato sam pitao da li ima smisla ulagati u neki skuplji ram, jer ne znam što to znači za konkretni rad i meni potrebne performanse. Da, mislim da mi je najpametnije staviti sada 2GB rama, a novac rasporediti negdje drugdje, jerbo ionako planiram s vremenom ubaciti još rama (npr. mogu slijedeći mjesec dodati još 1GB stick, pa mjesec nakon toga još jedan).
mozes tako...ili kupis recimo (joj sto bi volio da znam do koje love ides) pa uzmes ono sto je buba preporucio...2xeona i deri
al i asus p5b ce te zadovoljit...stovise i nesto sasvim jeftino ce...jer pogodi sta tu pusis lovu ak ne klokas...preporuka...nekaj totalno banalno sa 4 ddr2 utora...time dobivas odma 2 gige rama

Citiraj:
Pa otvorio sam topic upravo da bih se "dogovorio", odnosno savjetovao s ljudima kako da rasporedim novce u konfiguraciji, a ne "sam sa sobom". Rekao sam na koji način ću koristiti računalo i koliko novca imam, što bih još trebao?
sam ja lud ili?ne vidim svotu(osim u konfi) i to svacam kao 9k?
enivej ti nista...nisam ni tebe napao vec sam dao na razmisljanje juniorima na cem trebaju poradit: wtf :

Staro 13.10.2006., 20:58   #20
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Citiraj:
Autor bubimir Pregled postova
Evo sto kaze Brian Haberlin http://www.haberlin.com na temu hardwera. Ovaj clanak je iz doba Photoshopa 6, ali mislim da nka pravila jos vrijede:

LOTS OF RAM AND A FAST SCRATCH DISK…
Chuck as much memory as your machine
will take and that you can afford. Don’t buy
the cheapest memory as it will probably
not do a good job and can even harm your
machine…do you need to buy the most
expensive? No. Something in the middle
is fine.
The minimum for professional graphics/
artwork would be 128 megs but that
would be tight…256 to 512 being more
comfortable.
Have a second hard drive as a scratch disk.
NOT A PARTITION OF A SINGLE HARD
DRIVE!!! And if you can keep it clean…use
it only as a Photoshop scratch disk…and
make sure your operating system is using
your other drive. When two programs hit
the same drive at the same time everything
slows down…
And buy (again if affordable) the fastest
drive you can. The higher the rpms the
better…try to avoid anything less than 7200
rpms. And if the drive you use as a scratch
disk is used for other things as well then
make sure you routinely defragment it…I
would do this weekly…usually at the end
of the day when you are done working…let
whatever utility you choose run, as it takes
some time…I would do a virus check as
well while I was at it.
If the budget is between memory and a
second hard drive—go with memory first.
pobogu zato postoje hdd-ovi sa 16mb kesa(mislim na siroke uporabe)ilitiga random seek puno brzi...well bilo bi dobro...a sad ja tebe pitam kolko dobivas time?naravno da si isprobao?? e da zaboravih...pogledaj na sto ja ciljam u konfu(tip 4gb ddr2)ovo odvojeni diskovi nije potrebno...samo je potrebno ad min jedna strana plocice(za kuhinju) u hddu bude cijela zauzeta za photoshop...pogledas kolko ploca ima taj 320gb disk...podjelis sa 2x(broj ploca) i dobis kapacitet po ploci...a ako ti je tolki problem zemi 2x160gb ili 2x250

Staro 13.10.2006., 21:14   #21
nicko
Guest

Ja iskreno mislim da mu ne treba nikakav monstrum od grafe, posto covjek radi u 2D-u....
Seasonic 430W je odlicno napajanje, ali i skuplje od Fortrona...
Seagatei 10-ke su poprilicno brzi, ali bilo bi lijepo vidjeti ih onda u raid-u...
Staro 13.10.2006., 21:23   #22
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

10.tke su jako brze...fakat se vidi razlika izmedu .9 i .10...
seasonic je uz to najvjerojatnije i jaci od fortica al necemo sad o tome
mozda mu ne treba tolko jaka grafa...al ak se moze zasto ne?

Staro 13.10.2006., 23:36   #23
Mr. M
Premium
Moj komp

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
iso tako ovi koji postaju ovdje jako dobro znaju da ih ne prcam vec kazem sto se treba izmjenit i za koju lovu...il se varam?mr.m?nicko?pheonix, razor??'i ostatak!savjete namjerno nisam davao kao poticaj ekipe koja ce kad tad preuzet posao "seniora" jerbo mi nemam vremena/volje/stojaznam...pa da paze malo na to...jer je recimo seagate .10 diskovlje skoro = brzo ko raptor...ilitiga smisao raptora = 0 u ovoj konfi...samo sam naveo jedan od primjera

Posto sam prozvan, moram se ukljuciti...dakle, Riba kad daje savjete, izvlaci najbolje sto se trenutno moze dobiti... ovdje se nisam previse mjesao jer sam u prvom postu vidio da je covjek slozio skoro cijelu konfu, ali mi je u oko zapela ona barica .10 i to ATA, pa sam sugerirao da je ipak bolje SATA. Sad me zanima kako ste dosli do Raptora? Za tu cijenu uzeti jos jednu baricu 320 i imas dvije za raid, ako imas jos negdje viska para, jedan manji disk da bude sistem, ako inzistiras na posebnom hardu i netreba ti nikakav raptor... ali, posto se sad tu ukljucio riba, on ce ti sve objasniti...

Mr. M je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2006., 23:42   #24
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

hm...opt ispadam ko najpametniji...samo sm najveci zidov jer recimo sa 3 harda si napravi raid 5 polje i deri...NPR...a to bome nije malo diskovnog prostora sad...se je upitno kolko tebi treba...jer ak je to recimo firma koja izraduje kuce,projekte ma kaj ja znam...ond amora biti stabilno,brzo,jako i pouzdano...dakle onda cemo utrpat ecc rame, proc sa malo vise snage itd...a ak je pak ono ajmo malo radit doma ajmo malo se igrat ajmo se malo dopisivat mejlovima onda reci tak pa cemo slozit konfu koja je overkiller i za igrice i za posao...sve je ovisno cemu ce sluziti...al ono iskreno jer je 2d i paint(nhf nije tebi upuceno) vec velim...iskreno mi kazi sto kako i kolko i napravim, nije greda, nije mi zao vremena onda...

Staro 14.10.2006., 02:22   #25
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Ok Fish, sad mi već ima smisla. Sorry, ali stvarno mi je onaj post gore izgledao kao "ej ja ti znam složit bolju konfu od tebe buraz, al' ti neću reć'" :)

Dakle, da krenem redom. Što se tiče para (napisao sam malo nejasno, istina, budući da sam u jednom postu stavio cifru trenutne konfiguracije, a u drugom koliko mi je još ostalo love). Znači imam 10000 kn na raspolaganju (komp dobijam kao kompenzaciju za dug). Nije obavezno da ih sve utučem, ali je jednostavnije, budući da u suprotnom ostaje 1000-2000kn, a i meni i frendu više odgovara da se toga riješimo jednim udarcem i mirna Bosna.

Što se tiče same namjene računala, najbolje da opišem što većinom radim i kakav mi je workflow. Kao što sam rekao, bavim se grafičkim dizajnom i ilustracijom. U grafički dizajn se manje-više zna što ulazi (prelomi, vizualni identiteti, naslovnice knjiga / cd-a, letci itd.), a što se ilustracije tiče, velik dio toga crtam tušem i perom, zatim skeniram, eventualno počistim i koloriram, ali također radim i 100% digitalnu ilustraciju s Wacom Intuos tabletom. Aplikacije u igri su: Adobe Photoshop, Illustrator i InDesign, te Painter za neke stvari koje mi odradi bolje od Photoshopa. PS i Illustrator upaljeni su svaki dan, često istovremeno, i manje-više cijeli radni dan su u aktivnom pogonu (svakodnevno).

To je to, što se tiče obaveznog i svakodnevnog posla. Zatim slijedi 2D animacija. Workflow je kao i kod ilustracije; crtaći stol -> skener -> ink & paint -> compositing (i tu je također dio 100% digital, s Wacom Intuos 3 tabletom). Aplikacije: Adobe After Effects, TV Paint Animation (Mirage), te jedan od ink & paint programa (Toon Boom, Animo...). Ovo nije primarna djelatnost i neće se vrtit svakodnevno. Npr. sad sam dobio motion graphics gig za televiziju, špice za jednu novu emisiju. Znači takav tip posla uletio bi s vremena na vrijeme, ali nije primarna djelatnost i navedene aplikacije rjeđe će se pokretati u odnosu na PS i Illustrator (povremeno).

Treće, 3D. Ako se u nekom 2D projektu (bilo static, bilo motion) pokaže potreba za implementacijom npr. nekod 3D objekta, bilo bi ok da mogu na istoj pili odraditi i to. Napominjem kako sam tip 3D-a neće biti previše zahtjevan - nikakav photo-real, nikakve grandiozne bitke robota, nikakav komplicirani particle ili fluid sistem, već npr. neki non-photo real likovi, znači stilizirano i recimo "cartoony" (znači neće biti ni nekog pretjeranog broja poligona). Aplikacije: najviše Luxology Modo (modeling + static rendering), za eventualnu animaciju XSI / Messiah Studio. Ovo spada u najrjeđe korištenu grupu aplikacija (rijetko).

Ostala je dakle zabava. Već sam napomenuo, igre ne igram, i one ne bi trebale utjecati na izbor komponenti. Budući da pitaš, stvarno je iskreno, nije da se pravim neki ozbiljnjaković, a ono jedva čekam gaming rig i Photoshop palim jednom u tri tjedna :). Ako se tu i tamo zaigram, upalim VisualBoy Advance i Super Mario Land 3, Zelda: Link To The Past i sl., tako da mi definitivno ne treba gaming rig. Pod zabavu bih prije stavio muziku, dakle aplikacije: Ableton Live, nešto VST-a (Native Instruments i sl.), Logic Audio i Max / Msp + Jitter (dobro, Jitter spada pod video). Znači, umjesto da se igram s pucačinama i RTS-ovima, zavrtim Max ili Ableton. Te aplikacije spadaju pod zabavu, budući da nisu namijenjene zarađivanju, ali bi se npr. mogle vrtiti češće od 3D-a, ovisno o situaciji. Imam eksternu M-Audio karticu, tako da mi nova ne treba. (povremeno).

Internet (torrenti itd.) bi ostao na ovom kompu, ali bih trebao umrežiti novi komp s ovim, plus još jednim, tako da sva tri dijele datoteke i ADSL vezu.

Komponente sam okvirno naveo, znači definitivno bih išao na Core 2 Duo procesor i Asus ploču. Diskove sigurno mislim imati u RAID-u u jednom trenu, ali brijem da ne bih sad odmah kupio 4 barice i stavio ih u desetku ili sl., već bih s vremenom dodavao diskove, kao i memoriju (do 4GB). Ne bih uzimao pro karticu, pošto mi za ono što ću raditi na kompu pretpostavljam ne treba takvo rješenje (znači nema kompleksnog 3D-a, nema NLE HD video editinga), budući da su Quadro i Fire namijenjene takvom tipu korisnika. Što se Matroxa tiče, njihova je navodna prednost "izvrstan 2D", a budući da sam naveo kako mi je 2D primarna djelatnost, to bi bilo logično rješenje, ne? Samo stvar je u tome da je ta fama o 2D Matroxu imala smisla 1995, kada je stvarno postojala osjetna razlika između Matroxa i konkurencije, ali danas se situacija bitno promjenila, samo je fama ostala i ponavlja se kao mantra (btw. imao sam G550). Možda za neka video rješenja Matrox ima smisla i isplativa je investicija, ali za Photoshop i Illustrator - čisto sumnjam. 90% kućišta u prodaji su mi uglavnom gadna ko govno, ovaj Centurion 5 White još kako-tako (doduše trebam ga vidjeti uživo). Računam kako to računalo ne bih mijenjao slijedećih ~3 godine, osim već spomenutih disk / RAM upgradea.

Ukratko,

Budget: 10000kn

Namjena: Photoshop + Illustrator (1) / After Effects, TV Paint Animation, Ableton Live, Logic Audio (2) / Luxology Modo (3).

Oko monitora se još dvoumim, ili Apple Cinema Display 23" (~9500kn), ili 23" Philips 230WP7NS (~7500kn), ali to nema veze s ovom kompenzacijom, to ide iz džepa. Ako netko ima iskustva s ovim Philipsom, ili ako zna kakav je u odnosu na ACD (budući da koriste istu matricu), nek viče.

Prvom polovicom 2007 namjeravam ubosti i laptop, pa ću uzeti MacBook Pro (17" najvjerojatnije), tako da ću imati i Mac. Spominjem taj Mac ovdje jer se normalno nameće pitanje kupovine Maca, jerbo se bavim grafikom. Kako namjeravam utući do 20k kuna u komp s monitorom, otvara se opcija iMac 24" / 2.16MHZ / 250GB / 7300GT, koji košta 17000kn. Osobno nisam siguran kako je to bolja opcija (em je iMac, em nema toliko kvalitetan display kao 23" ACD), iako mi je više ljudi sugeriralo kako je to bolji ubod. Mišljenje? (PC + Mac laptop / iMac + PC laptop)

Eto, to bi bilo to, hvala svima što su ponudili mišljenje...
Staro 14.10.2006., 09:51   #26
nicko
Guest

E6600 (+Freezer 7 Pro)
Asus P5B
2 gige kingmax 800
X1600 Pro
2x250gb seagate 7200.10
DVD-RW LGH20LBB
Napajanje Seasonic 430W

Kuciste neko (Stacker npr), ali TT nikako...

A sad ovo sto se tice mac-a/pc-a, ne mogu ti odgovorit...

Fish, sad se moras slozit sa mnom za konfu
Eventualno ako nece ici na nekog itaniuma, ali ne znam da ki bi stao u cijenu..
Staro 14.10.2006., 17:33   #27
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Citiraj:
Autor nicko Pregled postova
E6600 (+Freezer 7 Pro)
Asus P5B
2 gige kingmax 800
X1600 Pro
2x250gb seagate 7200.10
DVD-RW LGH20LBB
Napajanje Seasonic 430W

Kuciste neko (Stacker npr), ali TT nikako...
Kul, thanks, ovo mi izgleda manje-više dobro. Samo pitanje-dva: treba li mi Freezer ili mi je default hlađenje dovoljno (s obzirom da neće biti OCa), i vidim da svi spominju taj Seasonic, pa me zanima zbog čega je to napajanje kvalitetnije od konkurencije (a i inače na koje stvari da gledam kod napajanja osim snage).

Stacker mi je overkill za moje potrebe (iako mi dobro izgleda), stvarno je ogroman - bio bi više prazan nego pun. Kod kučišta mi je dosta važan izgled, tako da ću definitivno odlučiti tek kad vidim nekoliko favorita uživo (taj Centurion mi izgleda pristojno, a i navodno je ok kućište). Znači - lijepo (heb'ga, to je subjektivno), da ne buči previše, i po mogućnosti vent sprijeda / straga, te vent za diskove (potrebno ili ne?). Nekoliko modela s vratima mi se svidjelo, ali često koristim optičke uređaje, i brijem da bih me izludila ta vratašca. I vidim da ovdje svi govore "TT nikako" - ima li neki određeni razlog (osim estetskog / emotivnog / političkog).

Thanks još jednom.
Staro 14.10.2006., 17:40   #28
nicko
Guest

Freezer ti ne treba ako neces clockat, ali je dosta tisi od BOX-a...
Kod napajanja gledas amperazu na railovima pogotovo na 12V railovima...
Seasonic je kvalitetno napajanje, sa dosta jakim railovima i sto je najvaznije, naponi su stabilni do bola. (detaljnije procitaj u stikcy-u od Wolverinea pod Kucista i napajanja: Word about PSU).

Kuciste, onda odi na Centurion 531 ili 534, to je odlicno kuciste. Ima 120mm ventove (1 naprijed za diskove i rupu za vent iza), koji su jako tihi, preporuka.
TT ne, zbog kvalitete, tj. nekvalitete, lose plastike i zvarsne obrade i sl.
Staro 14.10.2006., 17:43   #29
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

nemoram se slozit
ajmo ovak...posto radis ocito nes malo vise zahtjevnije za ram...bi ti preporucio 2x2gb ODMA nadalje dal kanis klokat mi nisi reko al sacam da neces...pa ti ne treba neki mocni asus...vec ce ti bit dosta i neka jeftinija solucija...ne pada mi trenutno nis napamet...al evo ako oces mogu ti provjerit...isto tako preporuka za kuciste (centurion 5) jer aj pogodi sto imam ga i to ti je fakat najveci ulozio/dobio...ALI posto kanis (valjda) stavit 4 diska...problem...cent ima samo 4 za diskove (3.5") te 1 3.5 externi...iliti flopy...pa bi ti rade preporucio nekaj drugo(isto tak prednji vent puse samo po 2 diska ne sva 4 )
oko grafe par redaka...gle zacudio bi se kad bi imao recimo quadro, neku nevidiju i matroxicu sve jedan pored drugog...svakako preporuka za matroxicu...
well na tebi je inace nicko dobra gaming konfa

Staro 14.10.2006., 17:53   #30
nicko
Guest

Pretpostavljam da covjek radi na XP-u??
A XP ne moze alocirat vise od 3,25gb rama...

A ova Asusica je stabilna ploca, nema problema sa nicime. Ne znam koju bi plocu jos mogao preporuciti osim gigabyte-a s kojim se moras zahbavati s memorijama...

A X1600 Pro za igre....LOL...za solitaire mozda...

Edit:

Citiraj:
salim se plavusho znam da nemoze...nisam ni reko da moze...al kaj ce stavit unutra 3 gige isto tako ce vista skoro
Sad bi ti nesto rekao ali dovoljno ce biti sto cemo sse srest na zderonjama

Zadnje izmijenjeno od: nicko. 14.10.2006. u 18:13.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno