|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
CPU stress test za linux
jel zna neko neki program tipa prime ili nes slicno za testiranje stabilnosti cpu-a pod linuxom imam super pi i on prolazi 32M verziju na 2.5GHz ali se komp nakon par dana srusi imam asrock dual sata2 i 3200+ os je ubuntu dapper drake ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Uzmes vi i gcc, isprogramiras sito za prim brojeve te se pozoves na teorem da je za svaki n@|N, ako je 2^n-1 prost broj, onda je i n prost broj, pomocu kojega se racunaju Mersenneovi prosti brojevi, za svaki nadjeni napravis verifikaciju te uzivas u vlastitom prajmudevedesetpet.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
zvuci divno ali te ne razumijem bas program pisem isto kao da pisem u c-u?nisam nikad nes tak radio u linuxu al znam neke osnove c-a, ugl sam radio u devc++ n@|N - sta ovo predstavlja? n element N ? tj treba mi nes ovak: Code:
int a,b,n; for(n=1;n<40000;n++) { a=(2^n)-1; provjeri da li je a prime for(a=prime) { provjeri da li je b=n-1 prime } if(b=prime) { cout<<"tocno"; } else { cout<<"greska!"; } } nekak mi se neda to sve radit sad.... ja bi radje gotovo rjesnje ako ima, moze i kod od prime95 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Junior Member
Datum registracije: May 2003
|
napisi u google prime for linux, prime 95 for linux i slicno. Skinut ces binary kompajliran za linux, pokreni ga i uzivaj. EDIT: Ups sorry pobrko sam, to je bio SUPER PI, nisam naišo na prime like program za linux, al nisam ni trazio. (Zakasnio sam sa editom, al nema veze, ak nadjes kaj javi ![]() ![]()
__________________ |
![]() |
#5 |
Premium
|
ok idem potrazit, makar sam to odmah trebao napravit ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
http://www.mersenne.org/source.htm Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||||
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
To je i bila osnovna predpostavka. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ne bas. ![]() Mlad si ti jos, nauciti ces, samo te zajebavam malo, cisto zato sto ti je Google nepoznanica. ![]() No u stvari, u cemu je point. Prime95 je programcic koji trazi Mersenneove prime brojeve, koji odgovaraju zapisu 2^n-1. Vec smo rekli da ti brojevi uzimaju kao temelj predpostavku da je svaki n@|N, ako je 2^n-1 prost broj, onda i n prost broj. Dokaz bi isao otprilike ovako: Pretpostavimo suprotno; 2^n-1 je prost a n slozen, tj. da postoje x,y@|N, x>1, y>1 takvi da je n=x*y -> Tada se 2^n-1 moze zapisati kao: 2^n-1 = 2^(x*y)-1 = (2^x)^y-1 = (2^x-1)*(2^(x(y-1)) + 2^(x(y-2)) + ... + 2^x + 1) odnosno, 2^n-1 se moze faktorizirati pa nije prost. Ovdje imamo kontradikciju s pocetnom tvrdnjom, pa zakljucujemo da ako je 2^n-1 prost, i n mora biti prost. Sto nam omogucuje ovaj dokazcic? Pa umjesto da defiliramo sve brojeve iz N, mi uzimamo samo one proste i provjeravamo je li broj zaista prost. Prime, konkretno, koristi Lucas-Lehmerov test za provjeravanje je li 2^n-1 zaista prost broj. Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|