|
![]() |
#1 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Jedno brzopotezno o izračunu snage napajanja
Znači, da li se max. snaga dobije zbrajanjem snage na 12V railovima + 3.3V&5V ? Pitam jer kod mene je slučaj ovakav: Fortron 400W 12V1 - 18A 12V2 - 18A 3.3V - 30A 5V - 28A Piše dalje 12V1+12V2=348W max., a 3,3V&5V=150W max. Kad to zbrojim dođem do brojke 498W (oliti kao neko 500W napajanje). Da li je ta brojka od približno 500W max. snaga koju napajanje može davati nekoliko sekundi (ili minuta; rekli bi, nešto kao peak power) ili je to snaga koju može davati konstantno? Zanima me jer napajanje je deklarirano kao 400W, pa me zanima dali je tih 500W kao snaga koju može davat određeno neko vrijeme (ako konfa u nekim teoretskim slučajevima toliko povuče) ili konstantno (znači da su ga krivo deklarirali?). Nadam se da ste me shvatili kaj sam htio pitat...
![]() |
#2 |
AMD user
Datum registracije: Jun 2006
|
ja bih rekao (ali nemojte me za rijec) da je 400W nominalna snaga koju moze davati stalno a 500W peak snaga koju moze dati ali na kratko vrijeme....
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
|
Sada sam gledao kaj piše kod drugih napajanja, npr. Enermax Liberty 500W kojeg prodaje kolega na tržnici. 3.3V&5V - 160W (a ista amperaža kao kod mene, a za 10W jača snaga?) 12V1+12V2 - 384W (po 22A na svakom) --------------------------------------- Zajedno daju 477,8W (!!?) + -12V 7.2W + 5Vsb 15W (zajedno 22.2W) =477,8W + 22,2W=500W Hebaga, a ja još nisam nit zbrojio ovaj -12V i 5Vsb. Di je kvaka?
![]() |
#4 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
uglavno samo gledas 12V i 5V railove. naravno da malo bolji proizvodaci stavljaju snagu koju stvarno moze napajanje potegnut. ovo sto dobijes izracunom to ti je snaga koju dobijes bez pada napona uslijed unutarnjeg otpora napajanja, tj. od te snage je stvarnih 70-85% i sve ovisi o temperaturi.
![]() |
#5 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Dvije stvari morate shvatiti. Prva je da se odvojeni 12V railovi NE ZBRAJAJU već daju amperažu koja je niža od zbroja (recimo, napajanje koje na svakom od 12V railova daje po 16A, često ima snagu u rangu od 22-24A kad se ti railovi zbroje). Druga je da se ni 3.3/5/12V railovi ne zbrajaju, već da označavaju maksimalnu snagu pod uvjetom da su ostala dva neopterećena. Također, ne zaboravite, peak snaga znači kroz 60 sekundi, bez posljedica po napajanje osim povećanog zagrijavanja. Također, treba obratiti pozornost i na temperaturu na kojoj te snage vrijede, jer je poznata činjenica da sa rastom temperature pada efikasnost, a time i snaga napajanja. Još jedna stvar. U novijim kompovima je NAJVAŽNIJI 12V rail (što se vidi iz ATX 2.0 specifikacije, gdje su razdvojeni 12V railovi i smanjene amperaže 5 i 3.3V railova. I sad dolazimo do šroteks vs. kvalitetno napajanje. Kod šroteksa će biti definirane snage sistemom zbrajanja svih railova bez obzira na opterećenje, peak u jednoj sekundi, snaga pri okolnoj temperaturi od 0-20 stupnjeva i slične nebuloze. Kod kvalitetnih napajanja imamo obrnut slučaj. Dobar primjer je onaj koji sam nedavno stavio, NEON 550W protiv Enermax 300W. Pregledom railova ispada da je Enermax jači. Fortron je također posebna biljka. Dok šroteks proizvođači definiraju snage 20% veće od prave, Fortron deklarira 20% manje i nije rijetkost da na testiranjima "slabo" Fortronovo napajanje pokaže svoju pravu snagu (350W modeli idu preko 440W kombiniranog loada). Ista stvar je i sa drugim brand name proizvođačima (Tagan, Zalman...). Po zadnji put govorim. Nema kompa na ovom forumu kojeg dobro 350W napajanje ne bi pogonilo. Ne treba ići u ekstreme pa kupovati 1kW napajanja niti štedjeti 200-tinjak kuna kolika je razlika između šrota i dobrog napajanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
A snaga koju vuče ta tvoja pila nije veća od 250-300 W kako god okreneš... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Gle ribica ![]() ![]() Samo sam pital... I da, moj komp trenutno vuće 0W ![]() A kad ga upogonim, onako jadnog proca na 1.1V, teško da mi pređe potrošnja cijelog kompa preko 150W
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|