Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.04.2003., 12:56   #1
Hord
Registered User

Datum registracije: Apr 2003
Post Konfiguracija na provjeri

Slozio sam si konfiguraciju al posto se vec neko duze vrijeme nisam bavio hw, bolje pitat nego kasnije naj..

Dakle sta mislite, imate li zamjene za neke komponente i zasto?

MBO: Asus P4S8X-X, SIS 648, Bus 533MHz, AGP 8x, zvuk, DDR 333, USB 2.0, LAN, U/ATA-133

CPU: P4 2.4GHz, for Socket 478

RAM: 2*512MB DDR 333

Kuciste: AOpen H600A

FDD: srot

Snimac: Lite On 48x 24x 48x

HDD: IBM Deskstar 180GXP, 120GB, ATA100, 7200, 8MB cache

VGA: MS Industrial ATI Radeon 9000, 64MB DDR, VIVO, CRT, DVI, tv-out

Modem: Asus ISDN adapter

Tipkovnica: Keytronic KT 1000 (citaj: srot)

Mis: Logitech MX700

Monitor: Samsung 957P, 19'', 0.22, 96kHz

Dva dodatna pitanja:
1. Koji k... znace kratice VIVO, CRT, DVI???
2. Imate preporuku za printer, cisto za kucnu upotrebu sa relativno jeftinim bojama?
Hord je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2003., 13:15   #2
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Evo ovo su samo Kovini komentari:

- mogao si uzeti neko jeftinije kuciste i bubnuti bolje napajanje ili sada dodati bolje napajanje (iako je ovo dobro kuciste )
- za disk ce ti vecina prigovarati, no ja vjerujem da je tvoj izbor vise nego odlican
-tipkovnica, cemu na to trositi pare???
- ovisno o tome koja je namjena kompjutera, no mogao si kupiti bolju graficku, npr. 9500 np
- kratice su ti uglavnom za standarde, tj. izlaz grafičke ti podržava monitor (CRT), a ove druge neznam ...

Sve u svemu lijepa konfiguracija...

Iskreno nisam neki štovatelj Intela, jer ga AMD za manju cijenu pere.. no izbor je tvoj

Kova je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.04.2003., 13:37   #3
choby
Premium

Datum registracije: Nov 2001
ovisno o namjeni, možda si mogao uštedjeti na procesoru, a prebacit to negdje drugdje. ali to je čisto usput...

primijetih da nema zvučne i zvučnika...ne treba ti?

nemaš dvd-čitač...ne treba ti? možda ako imaš para da ubodeš dvd-snimač?

možda hard sa 8Mb cacha, kao nešto su brži, ali to je u sferi pizajzliranja...

vga definitivno nemoj 9000, pogotovo ne ms industrial (mada postoje ljudi koji su JAAAAKO zadovoljni s tom i takvom karticom).

VIVO ti je video-in, video-out opcija, dakle, moš pičit video signal u karticu pa ga obrađivat na kompu (npr. stare snimke sa vhs-a). također, moš gledat na telki filmiće i to...
CRT je priključak za klasične katodne monitore (kao ovaj koji si namjeravaš upiknuti).
DVI je priključak (digitalni) na koji kvačiš LCD monitore.

možda je negdje moglo malo više argumenata, ali već je i ovo previše teksta...postavi pitanje pa će ti se odgovorit...
choby je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2003., 14:01   #4
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

VGA - ne 9000 Ati

Ako već ne mora biti skupa ( ne treba za igre ) bolji izbor je 9100 od Saphire ili Hercules

Ako se igra = 9500 pro Hercules - soft mod

DVD - zašto :confused: Imam ga u compu i služi mi kao CD vulgaris, za 1500 Kn kupio normalan samostojeći Panasonic i gotovo

IBM - jok, trenutno mi služi kao uteg za papire vrijedan na an kupnje 1,150 Kn ---- Seagate - nije naj brži, ali je naj pouzdaniji

Napajanje - Aopen koje dolazi s kučištem - roxorz

Miš - zašto wireless, ako tipkovnica nije :confused: pointless

Printer - Canon i550 --- cijena 1.200,00 Kn. Je da znam ima ih i po 450 Kn, a koliko košta tinta, ha, 250 Kn u većini slučajeva, a miševi. Za Canona košta 105 Kn za crnu, a traje i traje i traje ... ko Duracell. S tim da ja koristim ovaj printer u office okruženju.

my 2 credits
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2003., 16:21   #5
Hord
Registered User

Upotreba compa: 2D graficka obrada, programiranje win aplikacija, testni server, i u nekoj manjoj mjeri igranje!

DVD mi ne treba vec ga imam (samostojeci), zvuk nije vazan glavno da ga ima, mis mi treba bezicni zato jer mi se zica kljesit te je svako malo moram potezat.

IBM disk zbog toga sto bi htio dobar omjer kapaciteta, brzine i pouzdanosti, a ova porodica je kolko sam cuo vrlo pouzdana te ovaj model od 120GB ima najmanju cijenu po GB!
Staro 24.04.2003., 16:27   #6
choby
Premium

eto, da si tu rečenicu spomenuo u prvom postu, sve bi bilo jasno.

u svakom slučaju, dobro si to složio...
Staro 24.04.2003., 16:31   #7
razlo
Somewhere around Barstow

razlo's Avatar

VIVO - videoIn videoOUT.
DVI - Digital Video Interface.
CRT - VGA izlaz analogni.
Zaš Keytronic shit? Kučište je mrak. Ploču i proc ne bi komentirao ja bi išao na AMD. Ne bi nikako MS Industrial niš pa ni Radeon 9000 uzmi neš drugo. Hercules svojedobno na 8500LE modelu nije imao drugi RAMDAC!! Da li još prakticiraju takve fore pojma nemam ali treba provjeriti. Gledajući malo HGspot cijenik primjetio sam da na nekim 9000 i 9100 kartica nedostaje jedan čip (zapravo oni za cijelu paletu koriste dve slike na jednoj ima chip na drugoj nema). Rekao bih da je to Ati Rage (Multimedia) Theather čip ili kak se već zove u novim verzijama. Na karticama koje imaju oznaku DVI-D (u Hgspotu) tog čipa ima. Možda ja brijem bezveze ali pogledaj. Ne bi uzeo Ati karticu bez tog čipa nikako ako sam zabrijao dobro
razlo je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2003., 16:36   #8
Kova
***2CROwded***

Kova's Avatar

Datum registracije: Mar 2002
Slažem se s chobyem. Sada bih ispravio svoj stari post i rekao da si ipak dobro odabrao za server Intel..

I da ti grafička nije bitna, te da je sve ok. A što se tiče bežičnog miša, rađe bi onda preuredio cijeli stol ili .. nego ubo bežićni, skužit češ zašto...

I jedino što još ostaje je tipkovnica, koja je smeće.... No dobro.
Kova je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2003., 16:39   #9
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Originally posted by Hord
Upotreba compa: 2D graficka obrada, programiranje win aplikacija, testni server, i u nekoj manjoj mjeri igranje!

DVD mi ne treba vec ga imam (samostojeci), zvuk nije vazan glavno da ga ima, mis mi treba bezicni zato jer mi se zica kljesit te je svako malo moram potezat.

IBM disk zbog toga sto bi htio dobar omjer kapaciteta, brzine i pouzdanosti, a ova porodica je kolko sam cuo vrlo pouzdana te ovaj model od 120GB ima najmanju cijenu po GB!
E jebiga...pa zakaj nisi uzeo neku 95xx, ATI-cu-njih fino možeš prepraviti u FireGL Z1/X1,i to ne više samo preko software-a nego sad imaš i BIOS-e za npr X1...
Pa onda lijepo imaš profi karticu baš za ono kaj ti treba,a i lijepo se da i igrati na njoj
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2003., 08:47   #10
choby
Premium

Citiraj:
Originally posted by Jelc
E jebiga...pa zakaj nisi uzeo neku 95xx, ATI-cu-njih fino možeš prepraviti u FireGL Z1/X1,i to ne više samo preko software-a nego sad imaš i BIOS-e za npr X1...
Pa onda lijepo imaš profi karticu baš za ono kaj ti treba,a i lijepo se da i igrati na njoj
e buraz, sad pretjeruješ. mislim da je to za ono kaj će on radit debelo nepotrebno.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.04.2003., 10:51   #11
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Citiraj:
Originally posted by choby
e buraz, sad pretjeruješ. mislim da je to za ono kaj će on radit debelo nepotrebno.
Pa napisao je da će mu to računalo služiti za 2D grafičku obradu.
S obzirom da skoro svi bolji grafički programi imaju podršku i optimizaciju za takve kartice-po meni bi to bila jako dobra investicija.
Jer-kad tako prepraviš karticu u radu sa spec.grafičkim programima razlika je velika/prema 95xx vulgaris/.

E sad...kaj on točno misli s tom "2d grafičkom obradom" nemam pojma...
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2003., 17:10   #12
numa
I feel devilish today ...

numa's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Originally posted by razlo

CRT - VGA izlaz analogni.
CRT znaci Cathode Ray Tube iliti monitor sa katodnom cijevi.

Inace sto se tice konfiguracije:

Za bilokakvu graficku obradu predlazem trinitron cijev, dakle 959NF ako vec hoces Samsunga.

Sto se tice kucista, vrlo je zgodno, osobno sam se iznenadio da napajanje ima 12cm fan . Treba jedino pripaziti, meni nije stao CD-ROM na najdonji 5'25 slot, maticna je smetala (Abit NF7-S).
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD
numa je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2003., 17:54   #13
Hord
Registered User

2D graficka obrada = Crtanje GUI za aplikacije i GUI za web stranice, i obrada (BMP u JPEG, smanjivanje velicine slika itd.)
Staro 26.04.2003., 19:50   #14
Ivor
Premium
Moj komp

Ivor's Avatar

Re: Konfiguracija na provjeri

Citiraj:
Slozio sam si konfiguraciju al posto se vec neko duze vrijeme nisam bavio hw, bolje pitat nego kasnije naj..

Dakle sta mislite, imate li zamjene za neke komponente i zasto?

Snimac: Lite On 48x 24x 48x

HDD: IBM Deskstar 180GXP, 120GB, ATA100, 7200, 8MB cache

VGA: MS Industrial ATI Radeon 9000, 64MB DDR, VIVO, CRT, DVI, tv-out

Modem: Asus ISDN adapter

[?
Nevidim svrhu 180GB HDD bolje si uzmi 60 ili 80 gb Baracudu V ili WD JB.

Nebi uzimo Lite-on nego Teac-a (malo je skuplji ali zato bolji).

Za graficku bi uzo 128MB DDR (iako nije potrebno ali uskoro hoce).

Ovo je samo moje osobno misljenje.
Ivor je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2003., 20:33   #15
numa
I feel devilish today ...

numa's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
2D graficka obrada = Crtanje GUI za aplikacije i GUI za web stranice, i obrada (BMP u JPEG, smanjivanje velicine slika itd.)
Ipak... imam Samsun 700NF (trinitron) i nisam jos vidio nesto sa boljom slikom. Za BILOKAKVU graficku obradu "a must have".

Moja stara se svojdobno bavila DTP-om, zato sam i kupio monitor. Nakon nekog vremena morao sam "poruznjivati" sliku na monitoru jer je izgledala jednostavno predobro. Kad se isprinta, neovisno o printeru, izgledalo je jadno.
Athlon 64 X2 4400+; Gigabyte GA-M57SLI-S4 nForce 570 SLI MBO; 2x1 GB DDR800 AData; Gigabyte 8600GTS Silent; Antec P180; Tagan 380W SuperSilent; 3x120mm FAN; 3x320 GB Seagate 7200.10; Samsung 226BW 22" LCD
numa je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2003., 23:05   #16
Hord
Registered User

Puno THX na svim komentarima!
Bum jos promislio o svemu kaj ste naveli, procital karakteristike, cijene itd.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno