Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.07.2006., 15:06   #1
bluntafari
Djembe playa

bluntafari's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Question Barton 2500+ misteriozno umro

Ovako stvari stoje:

Jučer sam skinuo proc sa svoje matične da bi isprobao jednu Abit-icu da li je ispravna. Složio sam sve na Abit, upalio je, malo prčkao po BIOS-u, nariktao FSB na 166 i ustanovio da je sve ispravno. Voltaža proca je bila na 1.65V, a temperatura nije prelazila 43 stupnja. Ugasio sam sve, iskopčao kabel iz napajanja i krenuo skidati proc dole.

Nakon što sam skinuo proc namazao sam ga s Arctic Ceramique pastom, namontirao na ASRock, stavio cooler natrag, krenuo ga upalti kad ono: kita.

Mislio sam da je problem kao i kod nekih ovdje da se pasta negdje "zavukla" pa neće raditi. Skinuo sam sve dole, dobro očistio proc s alkoholom, vratio natrag ali opet ništa. Kada bi stisnuo gumb za paljenje sve bi se upalilo na sekundu, dvije i onda ugasilo.

Probao sam vratiti proc na Abit ali i tamo nije funkcionirao. Jedina razlika je što je ovdje sve radilo, dakle vrtili su se ventovi itd., samo što se ništa nije dešavalo, crni ekran.

Matičnu i ostale probleme iskljućujem jer sam od cure uzeo Athlona 900 MHz i sve radi savršeno.

Nakon što sam izvadio Athlona i probao Bartona natrag komp uopće ne reagira. Stisnem gumb za paljenje ali ništa, uopće ne trza. Kada izvadim proc sve se upali, kada ga vratim opet ništa.

Proc sam već sto puta dobro očistio ali ništa. Nije mi jasno zašto se bar neće upaliti makar bio neispravan. Dobro sam ga pregledao i nigdje ne vidim nikakva oštečenja, crnilo i sl.

Ne razumijem koji je uzrok njegove smrti? Ili je samo onesviješten pa ga uspijem nekako probuditi? Primam sve prijedloge!
bluntafari je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2006., 15:31   #2
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Datum registracije: May 2003
da mu nisi odkrhno čošak kad si stavljao hladnjak?

To mi djeluje najvjerojatnije, al to moras i vidjet okom, ili okom i povečalom.

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
MB-ASROCK DUAL SATA(bios 2.2) 2+ENERMAX485W
2x512 Supertalent CL2
HDD-Hitachi 160GB, WD 800JB
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert
DVDROM-LITEON-167T ,DVDRW BENQ 1650,DVDRW NEC ND2500A@2510_fw205C
Monitor: Samsung 997MB (19')
Terratec Sky 5.1,EPSON-C42

BrunoZG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.07.2006., 15:55   #3
bluntafari
Djembe playa

bluntafari's Avatar

Citiraj:
Autor BrunoZG
da mu nisi odkrhno čošak kad si stavljao hladnjak?

To mi djeluje najvjerojatnije, al to moras i vidjet okom, ili okom i povečalom.
Ma stvarno sam ga dobro pregledao, tražio sam ali nisam mogao naći povečalo, vid mi je savršen tako da sumnjam da sam previdio nešto. Sjaji se kao novi, ništa nije skrhano!

Stvarno mi je žao tog Bartona jer je išao na 2330 MHz na default naponu, a i nema teoretske šanse da sad skupim pare za drugi proc, još uvijek se krpam za more.

Ja se još uvijek nekako nadam da će uskrsnuti, ali sumnjam.
Staro 22.07.2006., 16:16   #4
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
ne vijerujem iskreno da je oso proc ajde lijepo napravi c mos na asroku pa probaj opet, pinovi? imas mozda crno tucko na dnu proca...dakle tam gdje se " prislanja" sonda od maticne...(dada kompliciram...sa strane gdje su pinovi onoz eleno u sredini...ima kaj tam nabubrenog-crnog??)

mc_fish je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2006., 17:16   #5
bluntafari
Djembe playa

bluntafari's Avatar

Ma napravio sam cmos sto puta i ništa, nakon njega se čim upalim napajanje malo zavrte ventovi na sekundu i onda se ugasi.

A što se tiće donje strane proca, u sredini izgleda malo mutno, to mi je odmah bilo sumnjivo, nije ništa nabubreno, evo pogledajte sami pa procijenite:

donja strana:

gornja strana:
Staro 22.07.2006., 18:12   #6
mc_fish
the luda ribetna

mc_fish's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
kolko vidim je jezgra u lijevim kutevima malo "pohoblana" tj sami vrhovi su mrvicu dobili...a vjeruj mi to moze znacit kraj proca...isto tako kakva je to crta u sredini desno?il je to sam zmazano...ovo dno mi smrdi malo...

edit: vazno...dali proc SMRDI?dakle ima jedan jak miris...dobro ga posnjofaj(ne salim se)

mc_fish je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2006., 18:31   #7
FRipper
MiningMod
Moj komp

FRipper's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
probaj na nekoj drugoj matičnoj,ili sa drugim hladnjakom...mozda si previse paste metnuo...mozda malo...

ako ti se matična ugasi u par sekundi...nije krepao 100% jer da je krepao ne bi ga gasilo
gasi ga mozda zbog sigurnosti,matična,jer se previse ugrije...znaci hladnjak ne lezi dobro ili paste nesto ser***

druga ploča pa probaj..ili drugi hladnjak...

i probaj bez paste da ga upalis...znaci samo metnes proc i hladnjak na njega...
FRipper je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2006., 18:34   #8
FRipper
MiningMod
Moj komp

FRipper's Avatar

ups...citam ponovno i vidim da si isprobao natrag na abitici...

znaci nista ti ne preostaje nego ga probati bez paste...ako nece papa je...
Staro 22.07.2006., 18:44   #9
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor bluntafari
Ne razumijem koji je uzrok njegove smrti? Ili je samo onesviješten pa ga uspijem nekako probuditi? Primam sve prijedloge!

Kako si bio obučen tj. šta si sve imao na sebi ? Si možda bio bos ? Dali te je bilo šta "pecnulo" u bilo kojem trenutku po prstima ?
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2006., 19:39   #10
slink
Guest

Datum registracije: Feb 2005
Kao sto kolega stublina kaze, 90% izgorenih komponenti koje su mi prosle kroz ruke su naje*ale od toga sto ljudi samo istekaju komp iz uticnice i onda sarafaju, a ne stisnu tipku za paljenje koji put, ili se ne rijese statickog elektriciteta, tako da se prime za radijator prije sarafanja po racunalu...

Greska koje nije tako ni rijetka, moze se od 100 puta 100 puta ne dogoditi nista, ali je 101 prvi put KOBAN, kao sto je moguce i u ovom slucaju...
slink je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.07.2006., 19:58   #11
bluntafari
Djembe playa

bluntafari's Avatar

Citiraj:
Autor mc_fish
kolko vidim je jezgra u lijevim kutevima malo "pohoblana" tj sami vrhovi su mrvicu dobili...a vjeruj mi to moze znacit kraj proca...isto tako kakva je to crta u sredini desno?il je to sam zmazano...ovo dno mi smrdi malo...

edit: vazno...dali proc SMRDI?dakle ima jedan jak miris...dobro ga posnjofaj(ne salim se)
Ma svi kutevi su na svom mjestu, na slici malo vara. Crta nema nigdje, valjda si vidio nešto zmazano. Proc ne smrdi ni najmanje! A o dnu bi već mogli raspravljati!

Citiraj:
Autor FRipper
ups...citam ponovno i vidim da si isprobao natrag na abitici...

znaci nista ti ne preostaje nego ga probati bez paste...ako nece papa je...
Probao sam i bez paste i s drugim coolerom.

Citiraj:
Autor stublina
Kako si bio obučen tj. šta si sve imao na sebi ? Si možda bio bos ? Dali te je bilo šta "pecnulo" u bilo kojem trenutku po prstima ?
Bio sam u kratkim hlačama, bez majice i imao sam čarape, ništa šta bi izazvalo statički elektricitet. A i uvijek se prvo uzemljim prije nego što diram komponente.

Ajmo dalje, ili da održim sprovod?
Staro 22.07.2006., 20:11   #12
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
hm... nemam ideja, probaj stavit onog starog athlona nazad i stavit mu fsb 100 i multy najmanji i memoriju na 266mhz, pa onda probaj staviti ovaj tvoj proc
Crash009 je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2006., 20:46   #13
FRipper
MiningMod
Moj komp

FRipper's Avatar

posalji ga meni,ja cu ga pomno isprobati i ako valja saljem ti nazad...
Staro 22.07.2006., 21:12   #14
DrTom
Resistance is futile

DrTom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Jako sličan slučaj sam i ja imao. Čistio sam komp od prašine i mijenjao paste na coolerima pripremajući se za ljetna vrućine, ali bio sam lijen staviti komp u vodoravan položaj dok sam to radio. Sve sam lijepo izglancao i pokopčao natrag, samo me je malo Zalman 7000 zezao kad sam ga stavljao nazad na proc (Barton 3000+). Nakon što sam ponovo upalio komp, zavrtili bi se ventovi na par sekundi i sve bi se ugasilo. Bez pištanja, urlanja i sl. zvukova matične ploče. Komp bi se samo ugasilo. Srećom, imao sam neki prastari Duron i kad sam njega stavio, sve je najnormalnije šljakalo. Pomnim pregledavanjem Bartona, uočio sam "mikroskopski" odlomljen dio jezgre u jednom kutu. Jedva vidljivo. Ne budi lijen, uzeo sam taj proc da ga na poslu isprobam. Uvjeren da će se manifestirati ista stvar ili da uopće neće raditi upiknuo sam ga u jedan testni stroj. Na opće čuđenje proc je radio, digli su se Windowsi i izgledalo je ko da mu nije ništa. Moje iznenađenje je kratko trajalo jer bi nakon koju min proc poblesavio i bacao BSOD, tj. kasnije se komp nije dao ni upaliti. E sad, mislio sam si, nećeš ti mene samo tako... stavio sam proc u frižider i pustio ga možda i pola sata da se dobro ohladi. Kasnije sam ga takvog hladnog namontirao i upalio komp. PC je najnormalnije radio i to njegovo vrijeme je bilo osjetno duže no prvi put, da bi se nakon nekog vremena opet počeli pojavljivati BSOD i opet bi došlodo toga da se komp ne da ni upaliti. Kako got bilo, proc je bio sheban, priznajem, mojom greškom i taj eksperiment me je koštao 500kn da bi nabavio kasnije mobilca. Pouka je, ništa na brzinu i ne budi lijen činiti i one najosnovnije i najbanalnije postupke kod slaganja i općenito baratanja s kompom, jer su pogreške ponekad vrlo skupe. 99.99% se je ista stvar desila i tebi, nažalost
DrTom je offline   Reply With Quote
Staro 22.07.2006., 21:24   #15
bluntafari
Djembe playa

bluntafari's Avatar

Da, nažolost, vjerovatno si u pravu. Moguće je da se i meni jedan mali mikroskopski dio okrhnuo u jednom kutu. Gledam ga cijelo vrijeme ali još uvijek se ne mogu odlučiti da li je spigan ili ne. Malo mi se čini da je pa da nije. Očito da je!

Ništa, zbogom Bartone, počivao u miru.

Sad sam na milosti i nemilosti cure, ako mi uzme ovog Athlona neću imati komp još dosta dugo. Morat ću je nekako obraditi, banana je to što se i ona sad zakačila na komp, a još do prije godinu dana je mrzila te "glupe strojeve".
Staro 22.07.2006., 22:00   #16
joolka
music freak

joolka's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
..hm meni na bartonu 2800+ je jedan dio jezgre bio vidno ostecen (u kutu) ali je proc radio najnormalnije...a imam tu jednog 1900+ koji nema vidljivih ostecenja ali ne radi..black screen probano na par maticnih ??
Staro 22.07.2006., 23:29   #17
Jablan
Premium
Moj komp

Jablan's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
ja sam imao slučaj sa Duronom 1300, isto sam oštetio jezgru u jednom kutu. Jedva vidljivo za oko ali dovoljno da ode u vječna lovišta, samo kod mene je komp normalno dizao Win, ali bi kod pokretanja bilo kakve aplikacije samo zamračio. Nisam mogao baš ništa pokrenuti ( nikakav program, igricu )
U tvom slučaju ili si malo oštetio jezgru, ili si ga spalio sa statičkim elektricitetom. Moje iskreno saučešće....
Jablan je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno