|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2006
|
![]() Evo, bio sam čitao po hardverskim problemima i vidim da se ljudima dešava da računalo misteriozno više ne želi bootati. Problem je u slijedećem. Oni koji koriste bilo koju pastu silver trebaju izvaditi procesor i dobro očistiti cijelu pločicu procesora a pogotovo oko same jezgre. Naime, ako se bolje pogleda oko same jezgre je tvornički stavljeno posebno ljepilo koje zaštićuje rub jezgre ali i sitne vodiče uz samu jezgru. Zna se desiti na nekim procesorima da nije postavljeno dovoljno tog ljepila pa se mogu vidjeti sitne točkice uz kutove jezgre koje su (tvorničkom greškom) ostale nepokrivene ljepilom. Ove točkice su vodiči koji bi trebali biti zaštćeni ljepilom i nalaze se uz sami rub jezgre pa se kod većine procesora ne vide. Kod nekih procesora se te točkice mogu vidjeti zbog nedovoljno postavljenog ljepila (kod mene npr). Meni se problem desio sinoć nakon što sam isključio računalo. Kad sam ga probao uključiti nije se htio bootati. Simptomi su: svi ventilatori i uređaju se uključe, ali na monitoru se ništa ne prikazuje. Neću sada opisivati kako sam prevrnio sve moguće i nemoguće (clr CMOS, vađenje baterije, komponenti, pojedinačno u kombinacijama...), isprobao svaku komponentu zasebno na drugom računalu da bi na kraju došao do pitanja - ili matična ili procesor. Nakon skidanja hladnjaka i čišćenja jezgre uočio sam da mi je pasta (arctic silver) razmazana baš po tim točkicama. Onda sam JAKO tanko namazao ali SAMO jezgru i hladnjak - toliko da ne može doći do težeg mehaničkog kontakta jezgre i hladnjaka. Ne moram govoriti da nakon spajanja (čak sam odmah spojio sve moguće komponente koje su i prije bile uključene) računalo radi bez problema. ![]() PS.To izgleda ovako: |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ev1LMa5ter
Datum registracije: May 2006
|
E fala ti majstore na ovome, evo ja imam bas taj problem pa cu ga probati rijesiti ovako kako si naveo, samo moram skupit vremena pa da odem kupit pastu u grad :burn:... sreca da imam drugi komp : nuts :...... Inace mislim da ce to pomoci mnogima jer sam vidio na forumu da ih je dosta imalo taj problem : cheers2 BTW ima li ko preporuku kako najbolje ocistiti procesor osim sa stapicima za usi, moze li kombinacija stapici-alkohol ??
androidhrvatska.com Zadnje izmijenjeno od: EvilM@ster. 29.06.2006. u 23:13. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
MiningMod
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
takoder neki cpui izgledaju kao ovo(sve to treba ljepo ocistiti)uglavnom ljepo sve ocistite i nema frke: |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
Kod tebe se radi o ploči a ne o procesoru pa si zato imao druge simptome. Ja ne kažem da će simptomi kod drugih biti isti kao i kod mene, ali vrlo je vjerojatno da hoće. Uglavnom, napisao sam ih da ljudi znaju u čemu bi (možda) mogao biti problem ako se kod njih dogodi isto. Teško mi je vjerovati da ti je crkla matična a da se sve uređaji uključe. Ali, sve je moguće... EDIT. Ono što sam prije napisao se naravno odnosi na one koji koriste silver paste + da im se na procesoru vide one točkice uz rubove jezgre. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
markkc, hvala na trudu, dobro je znati ![]() ![]() ![]()
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
Ja znam kako se pasta treba postaviti, ali evo vidiš zbog moje neopreznosti, iako sam stavio pastu samo po jezgri (očito previše), kod postavljanja hladnjaka pasta je procurila oko jezgre i dogodio se problem. Mišljenja sam da je bolje kod procesora s otvorenom jezgrom koristiti pastu na bazi keramike i obične paste, čisto zbog prevencije. Sama pasta ne utječe puno na sniženje temperature. Može se, recimo, desiti da bolje postavljena obična pasta ima bolje rezultate od loše postavljene silver paste. Bez obzira na to učinak silver paste s obzirom na obične je praktički zanemariv. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2005
|
![]() Markkc, hvala ti za moguće rješenje. Moram to provjeriti. Naime, dogodilo mi se točno tako kako si opisao. Barton jednostavno više neće butati. Sve sam živo isprovjeravao. Već sam mu počeo birati nasljednika. Inače, kad sam već tu - imam mobilnog bartona kupljenog u Linksu i još mu traje garancija. ![]() ![]() Iskustva? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|