Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.06.2006., 20:44   #1
tunneller
See your bottom for...

tunneller's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
HTPC - komp za Media centar

Pozdrav

ima li netko kakve informacije gdje mogu naci primjere kako sloziti kompatibilnu HTPC masinu ili clanke novijeg datuma i bilo bi idealno ako sadrze podatke sa dostupnosti djelova na hrvatskom trzistu !

Uglavnom pokusavam sloziti komp za dnevnu sobu s namjerom gledanja/snimanja TV, DVD, ubudue satelitska ili kablovska
Uglavnom dolazim do cvorista i pitam se dal kupiti gotovu konfiguraciju i igrat na srecu ili si slozit sam masinu?
Kao prvo meni je bitno (a pretpostavljam i svima koji zele imat komp u dnevnoj sobi) da je komp tih i da je kompatibilan s windows MCE 2005 jer mi se ne da imat 10 upravljaca, jedan za TV, drugi za settop BOX treci za TV karticu, 4 od kompa koji migu koristit za winamp i tako dalje....

Druga stvar je koji procesor izabrati, ako idem na tisinu htio bih uzeti procesore za notebook, kako doci do njih i kako uopce to iskombinirati da radi s maticnom koje osim asusove nemaju dodatke za M procesore??? A opet tu je pitanje dal uzeti M ili uzeti neki D koji je ipak 64 bitni i dual core??? Nije da ciljam na Intela, ali mislim da se AMD vise zagrijava (ispravite me ako grijesim)!

*Koji se procesor najmanje zagrijava?

Trece je TV kartica, dal ici na hauppage defaultna WIN MCE kartica u brand kompovima ili na neku alternativu. Koja je razlika ako uzmem DUAL s jednim digitalnim i jednim analognim ili oba digitalna ulaza??? Ima li ijedna HDTV kartica koja je DUAL i da je kompatibilna sa MCE?

Cetvrto, situacija sa kucistima na trzistu je jako konfuzna! zasto su neka tako jeftina a druga tako skupa kad ni jedna nema PSU? Jel to zbog daljinca ili se cijena povecava s brojem gumba na maski? nema logike na slikama su sva ista, i vjerojatno se sva rade u Kini?

Jel itko imao priliku cuti kako radi onaj ETV MEDIA CENTAR 100 ili 150, sto ga reklamiraju na vodatelu! mislim da je to smece , ali me samo zanima koliko je bucno?

Oprostite sto sam ovako banuo sa tolikim pitanjima ali sam zapeo, nasao sam svega i svacega ali sto god sam od toga trazio na hrvatskom siromasnom trzistu (di valjda uvoze samo skart, jer stvari koje su kod nas na cjenicima vani skoro da ne postoje) fali ili im cijena varira od ducana do ducana i po 1000 kn razlike??? WTF kazem...

Bio bih zahvalan ako bi svatko mogao bar na dio odgovoriti, mislim da bi skupio dovoljno informacija da krenem dalje sam! Pa podjelim sto sam odlucio i saznao, mozda nekome kasnije pomogne...

Hvala!!!

Zadnje izmijenjeno od: tunneller. 02.06.2006. u 08:33.
tunneller je offline   Reply With Quote
Staro 02.06.2006., 07:44   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Hebote, koliko pitanja. Nažalost. neću ti moći odgovoriti na sva.
Nedavno sam na Tom's Hardware (www.tomshardware.com) vidio seriju članaka vezanu za izradu HTPC, a znam da je nedavno bilo i kod nas u Bugu ili PCChipu ili obama.
Što se tiče raspoloživosti dijelova u Hr, morat ćeš potražiti pomoć na www.nabava.net i zujati po cjenicima informatičkih firmi.
Windows MCE nije samostalni OS koji možeš kupiti kao druge vindoze već dolazi predinstaliran na gotove HTPC, ali se može s običnim vindozama (ili Linuxom) i dodatnim softverom dobiti funkcionalnost MCE.
AMD se manje grije od Intela.
Frend je napravio sebi doma "HTPC" od stare konfe: Athlon1800, 512 Mb RAM, GF 6600LE 128 Mb, SkyStar2 DVB-S, TV tuner kartica, XPP, DVD-RW, IDE HDD.
Nadam se da sam ti barem malo pomogao.
Oglas

Oglas
Staro 02.06.2006., 09:13   #3
tunneller
See your bottom for...

tunneller's Avatar

Citiraj:
Autor coconut
Nadam se da sam ti barem malo pomogao.
hvala! ovo na tomsu je super
evo linka ako nekome treba ovo je 3 dio ali ima link za 2 prethodna
http://www.denguru.com/2006/05/16/co..._htpc_builder/

pozdrav!,

naravno pisite jos, svoja iskustva i jos kakve ideje ili nesto sto moze pomoci!

pozdrav
Staro 02.06.2006., 10:52   #4
nicko
Guest

Datum registracije: Feb 2005
e ovako, ja ti preporucam nekog Semprona na s.754, malo struje trosi, ne grije se uopce, i jeftin je....dapace, preporucio bih ti mobilnog semprona (npr ovaj) i neku miniATX plocu. sto se tice graficke, isao bi na X1300 sa pasivnim hladnjakom.

za win medai center, pitaj domy_os -a, on ce ti znat vise reci...

i da, mobilni sempron bez problema mozes pasivno ohladit, a mozda i obican...

onda, za napajanje sam vidio pasivnog 400W fortrona, ako ti novac nije problem, u spurotnom, uzmes 350W, aktivno hladjeni model ili chieftec delta takodjer od 350W...oba dva su jako tiha...

a ralika u cijeni kucista, vjeruj mi, osjeti se razlika u kvaliteti, pa sad ako ti to nije bitno uzmi najjeftinije...jer neka su toolfree kucista, i obrati pozornost na raspored komponenti...
nicko je offline   Reply With Quote
Staro 02.06.2006., 13:36   #5
tunneller
See your bottom for...

tunneller's Avatar

Citiraj:
Autor nicko_029
e ovako, ja ti preporucam nekog Semprona na s.754, malo struje trosi, ne grije se uopce, i jeftin je....dapace, preporucio bih ti mobilnog semprona (npr ovaj) i neku miniATX plocu. sto se tice graficke, isao bi na X1300 sa pasivnim hladnjakom.
jel taj sempron dovoljno jak da ako imam dual tv karticu, na jednoj glavi snimam a na drugoj gledam tv???
Staro 02.06.2006., 13:41   #6
nicko
Guest

bit ce dosta...samo uzmi karticu (ako mislis analognu uzimat) sa hardverskim enkodiranjem u mpeg2
Staro 02.06.2006., 13:55   #7
tunneller
See your bottom for...

tunneller's Avatar

odlucio sam se za Hybridnu karticu hauppauge! a sad jos samo "par sitnica", graficka, maticna i procesor !!!

Zadnje izmijenjeno od: tunneller. 03.06.2006. u 14:29.
Staro 03.06.2006., 14:45   #8
tunneller
See your bottom for...

tunneller's Avatar

Ima tko preporuke za graficku?
Svejedno je jel ATI ili Nvidia, samo da ima pasivni hladnjak i da nije preko 1000 kn! naravno da podrzava HDTV!

hvala
Staro 03.06.2006., 14:55   #9
Dawar
OMG, thats the funky shit
Moj komp

Dawar's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Kao što je reko nicko ATI x1300 sa pasivcem
Staro 03.06.2006., 15:34   #10
nicko
Guest

procesor, ja bi uzeo onog semprona mobilca, a maticna jednu od ovih 2:
1. Sapphire, ima malo losije performanse s-ata i usb-a...

2. Asrock

oba dvije imaju ugradjenu grafiku, ali vjerujem da to nije ono sto tebi treba, pa zanemari....

e sad, potrazi tu na forumu, bilo jos rijeci od HTPC-u i to iscrpno, vjerujem da ces naci sve sto te zanima...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2006., 00:49   #11
Ozy
Spužva Bob Skockani.. :XD
Moj komp

Ozy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Meni će isto u htpc ići najvjerojatnije Venice danas-sutra,i ova x800gto aka XT...hebiga kad ima VIVO
Pa da mogu snimat stvari sa telke i tako...

Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5
XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz
Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB
Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD
Ozy je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2006., 07:57   #12
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
@ozy
Zašto ne uzmeš neku od X1xxx serije - sve imaju Avivo, a neke i HDTV support? x800gto ostavi za igranje.
Staro 05.06.2006., 15:12   #13
Ozy
Spužva Bob Skockani.. :XD
Moj komp

Ozy's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
AVivo,Vivo,to mi je tako ista stvar...je da ovaj prvi ima možda malo bolji dekoder i nijansu ljepšu sliku;ali ja to ionako neću primijetiti...
Ma mislio sam to samo ako bude para,pa staviti to a kupiti drugu za komp... Tako da i u htpc-u imam grafu ipo;pa mogu po potrebi igrat sve i na telki...

Mushkin Redline @1000Mhz 5-5-5
XFX 9600GSO @680/1700 || 2000Mhz
Seagate Gonzales 250GB & 320GB && Spinpoint F1 500GB
Coolermaster Elite Power RS460; Sharkoon Silvation; LG GH22NP20/LG GH20NS10/Pioneer DVR107D/Pioneer 216DBK/ Samsung SH-S223F; Logitech MX518; Philips 190P7ES 19" LCD
Ozy je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2006., 16:09   #14
tunneller
See your bottom for...

tunneller's Avatar

zapeo sam
da li mi je bolje kupit ovo

Amd Athlon64 3500+, 512MB DDR ram, 250GB S-ATA hdd, DVD(+/-)R/RW DL LightScribe, ATI Radeon X600 256MB, WIFI 802.11a/b/g, lan, AC97 audio sustav, memory card reader, miš, tastatura
Operativni sustav: Windows XP HE + Works

kod ocka i dodam jos TV karticu i miran sam za cca 5000 kn?

ILI složiti

CPU AMD Sempron M 2600+, 1600 MHz, 128 kb c., socket 754, BUS 1600 MHz, tray 705kn
MB još ne znam koju (ovisi mi o kućištu)
HDD1 Samsung, 200GB, SERIAL ATAII 3.0GB / s, 7200rpm, 8MB, NCQ 544kn
HDD2
DVD DVD+RW/-RW/RAM NEC ND-4570ABL, 16x dual layer, black, bulk*************** 318kn
RAM 1Gb
PSU ne znam koje, ovisi o kućištu
COOLER Cooler SILVERSTONE, NT01 V2.0 fanless (socket 478, socket 775, socket 754, ... 320kn

VGA2 Gigabyte Radeon X1300Pro 256MB DDR, PCIE, TVout, DVI 638kn

TV TV-Tuner COMPRO VideoMate T-300 Hybrid Analog/DVB-T PCI 671kn
Zvuk* na ploči
Mreža* na ploči + wireless
Kućište ne znam koje
Card reader CARD READER / WRITER INTERNAL 3.5" TRANSCEND TS0MFLRD8B CRNI CD, CFII, SD, MINI SD, MMC, SM, MICRODRIVE, MEMORY STICK, MEMORY STICK DUO / DUO PRO, MINI MMC CARD 102kn
Dodaci
UKUPNO 3298kn

kad bude složena će ziher preci 5000 kn!!!
sta da radim, slobodno upisite i koju komponentu

Hvala

Zadnje izmijenjeno od: tunneller. 17.06.2006. u 16:20.
Staro 17.06.2006., 16:44   #15
nicko
Guest

ja bi ti rekao ovu drugu...
sto se tice maticne, 2 izbora po mom misljenju:

1.
2.

uostalom, niti nemas bas previse izbora...

jedino sto se tice przilice, uzeo bi LG, makar ni ova NEC-ova nije losa...

a kakva je ta ocko-va konfa?? HP-ova ili??

jer ako je HP-ova ili neka druga brand name, trebala bi biti dosta tiha, samo ne znam bas koliko ti ostavlja mjesta za nadogradnju...
Staro 17.06.2006., 16:55   #16
tunneller
See your bottom for...

tunneller's Avatar

Citiraj:
a kakva je ta ocko-va konfa?? HP-ova ili??

jer ako je HP-ova ili neka druga brand name, trebala bi biti dosta tiha, samo ne znam bas koliko ti ostavlja mjesta za nadogradnju...
HP Pavilion w5230.no

mene kućište najvise je...., ovo od HP-a mi je bas dobro, malo je, dobro izgleda i ima card reader
kad bi mogao kupit samo kuciste prazno bilo bi super a da pri tome ne bude 1000 kn, kao svako kuciste koje pristojno izgleda!
Staro 17.06.2006., 17:43   #17
nicko
Guest

znam...znam....a cuj, ti odluci, ali pogledaj kolika je visina tog HP-ovog kucista i kakve su mogucnosti daljenje nadogradnje (uzmi u obzir da ako ima garanciju, nesmijes nista dirat) i odluci!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno