Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.06.2007., 20:16   #1
mskvorc1
Premium
Moj komp

mskvorc1's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
AMD 3600+ & ABIT AN9 32X Fatal1ty (Overclocking)

E ljudi,trebam pomoć.Frend je uspio nekako nabaviti AMD 3600+ (Brisbane), zatim poloču AN9 32X Fatal1ty i 1024 MB DDR-II Kingmax, 800 MHz.E sad, on bi to htio overclockat,pa se meni obratio jer sam se prije bavio time.Ali baš više nisam u toku, pa vas molim za pomoć.

Malo sam njuškao po netu, pa koliko sam skužio ovaj AMD radi na 1900 MHz, pretpostavljam da je to 9.5x200, ako se ne varam.Je li Brisbane ima zaključan množitelj, ili je moguće i jedno i drugo mijenjati, odnosno i množitelj i FSB?

Koliko se sjećam,overclocking se radi mijenjanjem brzine FSB-a, uglavnom,zar ne?E sad, DDR-II na 800, kojom brzinom on radi?I onaj HT?Kakve on ima veze?Skužio sam da ne smije ići preko 1000 MHz, a ploča podržava do 2000(pretpostavljam zbog jačih procesora, jer sam vidio da ima i onih na HT-u od 2000).

Pretpostavljam da se dizanjem FSB-a diže brzina procesora, ali pošto postoji DDR-II na 677/800, ne kužim na kojim brzinama oni rade.Je li i FSB povezan sa brzinom HT-a?Ako je, pošto se diže FSB treba se i mijenjati množitelj za brzinu HT-a, zar ne?

Može li mi netko to malo objasniti.I da li brzina HT-a ima veliki utjecaj na brzinu sustava, jer sam naišao na netu i na postove, da je ekipa spustila brzinu HT-a samo da bi dobila što veći FSB...

Molim vas za pomoć
mskvorc1 je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2007., 23:11   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Brisbane 3600+ ima množitelj 9.5x, to si dobro rekao. Množitelj ide samo na niže, ne na više. Vrlo vjerojatno ćeš mjenjati samo FSB (ili HTT kako se to zove kod AMD-a K8), no momci na forumu vele da ako se neda baš klokat sa 9.5x da se spusti na 9x (puni množitelj).

DDR2 na 800Mhz će ti po defoltu raditi na 800Mhz. Imaš djelitelje 400, 533, 667, 800 (omjer FSB-a i memorije; DDR2 400 je 1:1, DDR2 800 je 1:2 za memoriju, a ova dva su negdje između). Kako dižeš FSB, raste i memorija u omjeru koji je postavljen. Imaš program za točan izračun ovdje. Kada je sve na defoltu (mislim poglavito na HTT i množitelj procesora), onda će ti biti - koji djelitelj, na toliko će raditi memorija. No zbog polovičnog množitelja procesora, tebi memorija neće raditi na punih 800Mhz već niže. Takvo je stanje kod svih AMD-ovih AM2 procesora sa neparnim množiteljem i polovičnim množiteljem. Ništa čudnog...

Brizina HT linka ne utječe na performanse, ali radi stabilnosti je preporuka da bude oko 1000Mhz ili niže. Njegova brzina se izračunava preko formule HTT x HT množitelj. Po defoltu je to 200x5=1000Mhz.
Onih 2000 koje ti spominješ je marketinški trik nekih naših trgovina koja se bave prodajom. Kao oni to množe sa 2. Ne obaziri se na to. Sve ploče po defoltu rade na 1000Mhz.
HT link reguliraš njegovim množiteljima (opcije u BIOS-u, najčešće tipa 1000 ili 800 ili 600 ili 400, što daje zapravo množitelje 5x, 4x, 3x, 2x - ako me kužiš. Opcije su opisane na takav način da bi se na defoltu znalo na koliko radi HT.

Diži HTT (FSB), pazi sa mem. djeliteljem da ti memorija bude na taktovima na kojima će raditi uz zadane latencije, pazi na HT link preko njegovih množitelja.

Sretno...
Vuco je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.06.2007., 07:05   #3
mskvorc1
Premium
Moj komp

mskvorc1's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Wink

E puno hvala.Ono je odličan programčić...
mskvorc1 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno