Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.05.2006., 21:08   #1
User Name
Registered User

Datum registracije: May 2006
Domain Controller - prepoznavanje

Prvo pozdrav svima, pošto mi je ovo prvo javljanje.

Jedno laičko:
Kada se prvi put nađeš ispred servera koji je neko drugi održavao, u ovom slučaju Windows Server 2003, koji je najbrži, ali pre svega najpouzdaniji način, da utvrdiš da li je taj server u ulozi Domain Controller-a?

Ne bi bilo loše ovo pitanje proširiti i na druge funkcije npr. kako znati da li je u pitanju Mail Server ili Application Server i sl.
User Name je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2006., 11:38   #2
gremlin33
just like Registered User
Moj komp

gremlin33's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
a ja sam sad malo zahrđao ..glede tih stvari no kako ti nitko ne odgovara...
Ako imaš Active Directory instaliran onda je to ujedno i Domain Controller jer AD ne može biti a da nije instaliran DC
-Managing your Server roles opcija ti zapravo daje mogućnost tj uvid što je sve instalirano na serveru
primjer..ako imaš instaliran File server onda u Administrative tools imaš i consolu za File Server Managment filesvr.msc

ovo sve bi mogao upotpuniti i MirkoB......njemu to dobro ide samo da vidi post i Tor naravno i još puno njih
Oglas

Oglas
Staro 31.05.2006., 18:24   #3
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ili fino pogledaš na nekom od klijenata jel je na domeni. Prilikom logiranja na domenu, tamo kod "press ctrl+alt+del" stisni options, nudi ti izbor logiranja (na samo računalo ili na tu i tu domenu, ako je. Ili desni klik na MyComp, computer name...
Mail server? Mora imati instaliran neki od programa za to, vjerovatno Exchange Server, ako je gore već Win 2003.
Application server? To se može izvesti na puno načina. Možda najednostavnije da pogledaš na diskove, koliko particija ili foldera ima, s kojim dozvolama itd. Vjerovatno postoji i neki backup alat, diskovi u RAID-u itd...
A da jednostavno kažeš što te muči pa da onda krenemo dalje?
tor je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2006., 19:00   #4
User Name
Registered User

Eeeh, šta sve mene muči...Nema ovde dovoljno prostora...
Šalu na stranu, nisam baš skroz nov u ovome, radim oko godinu dana kao admin u jednoj velikoj državnoj firmi, mreža od oko 80 kompjutera, od kojih su samo 2 DCa u domenu, ostali su standalone workstations(mora tako, ne trošite reči).

Fora je da dosta toga znam, ali još puno više ne znam o kompjuterima i ovo je pitanje koje me kopka već par godina i više je vezano za neke buduće situacije u koje bih mogao da upadnem,npr, kad hoću da menjam posao,a oni me stave pred server i kažu:"Ajde sad, otkrij koje su mu sve uloge."
Šta čovek da radi u takvoj situaciji,a da ih pritom zadivi sigurnošću i stručnošću?

Znači, ne dolazi u obzir proveravanje klijenata, nego isključivo ova mašina pred koju su te stavili tj. server.

Hvala za odgovore, ovo što su naveli tor i gremlin33 već znam, tj. ovo za DCe, sa app serverima nisam dosad bio u kontaktu, ali bilo bi super kad bi neki admin napravio listu sa svim ulogama servera i samo po jednim(najboljim) načinom da se proveri uloga svakog.
Poenta je da nisam siguran da li su neki od ovih načina, govorim o DCima, najbolji u pomenutom slučaju, kad izađeš pred budućeg poslodavca i treba da ostaviš utisak da znaš šta radiš.
Staro 31.05.2006., 21:18   #5
gremlin33
just like Registered User
Moj komp

gremlin33's Avatar

Datum registracije: Jul 2004
e hebi ga sad...ni jedan način onda nije dovoljno dobar
Staro 31.05.2006., 21:54   #6
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Eh,oh. Fora je u tome da svaki admin radi po svom. Osim onih koji to rade onako štreberski, po knjizi-
Pitanje je kako ke bivši admin u toj firmi posložio sustav, kako je osigurao backup, koristi li file-server ili svaka radna stanica radi sa svojim fajlovima, koji FW je gore, jel u igri proxy ili ne, fiksne IP adrese...bla, bla, bla. Sto admina sto načina da sve to posložiš. Nema šanse da dođeš u neku firmu i samo sjedneš raditi tamo gdje je bivši admin stao. Mislim možeš, ali je pitanje koliko kvalitetno. Osnovno znanje o mrežama moraš imati, to bez daljnjeg. Ali čisto sumnjam da će te to šef ispitivati. Njemu su bitne preporuke i papiri, ako je veća firma. Tek kad sjedneš s admiom ili šefom IT sektora - e tek onda možeš dobiti priliku pokazati što znaš. Ako on vidi da kontaš princip, boli njega racku jer ti znaš kako prepoznati DC ili file-server...
tor je offline   Reply With Quote
Staro 03.06.2006., 11:23   #7
User Name
Registered User

Ali...I mislio sam na razgovor sa stručnim ljudima, a do daljeg ispitivanja ne bi ni došlo ukoliko "proglasiš" Mail server Application serverom i ljudi se slatko nasmeju.
Dobro, možda malo preterujem u "sitnicama", ali me ovo zaista zanima, kakogod, hvala vam na odgovorima, a ako još nekog zanima ovo što i mene, bilo bi super da se priča razvije.
Znam da sve to može da se pročita, ali praksa je praksa. Baš kao što napisa Tor, postoji štreberska administracija i ona koju primenjuje većina...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno