Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Razno
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.02.2003., 03:19   #1
gospar
Faraon

gospar's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
staticki na memoriju

dakle zanima me premda mi se jos nikada nije desilo sad sam se sjetio kako rukovati sa i koje mjere predostroznosti osigurati dok instaliram novu memoriju ili dizem staru s maticne. kako nju staticki unisti i dali je unisti i kako to sprijeciti?
Staro 19.02.2003., 09:55   #2
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Navodno statički elek. miže uništiti mem., ali nisam ćuo za niti jedan slućaj

Ako te to plaši primi radijator vulgaris u sobi s rukom na cca 2 sec i stvar je riješena
Paske je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.02.2003., 10:21   #3
matijas
Premium

matijas's Avatar

Re: staticki na memoriju

Citiraj:
Originally posted by gospar
dakle zanima me premda mi se jos nikada nije desilo sad sam se sjetio kako rukovati sa i koje mjere predostroznosti osigurati dok instaliram novu memoriju ili dizem staru s maticne. kako nju staticki unisti i dali je unisti i kako to sprijeciti?
Ako npr. nosis vunenu vestu i pritom dodirujes plasticne predmete dolazi do razdvajanja naboja i postajes nabijen na neki potencijal. Problem je u tome sto ti tako nabijen priblizavas ruku komponenti u kucistu koja je uzemljena sve dok polje u zraku ne premasi 3kV/cm kada dolazi do ioniziranja zraka i skoci iskra, odnosno naboj nakupljen na tebi se isprazni preko komponente u zemlju pritom paleci sve na sto naidje (kao kad kroz tanku bakrenu zichicu pustis par ampera pa ona u znak protesta ispari)...

Osim radijatore koje je rekao Paske, mozes dodirnuti i kuciste (mora jedino biti ustekano u struju), najsigurnije ti je nositi antistaticku narukvicu na ruci, iako ne znam koliko je bas prakticno vuci komad zice cijelo vrijeme na ruci...
Staro 19.02.2003., 10:53   #4
Paske
Ekspert iz sjene ...
Moj komp

Paske's Avatar

Pa Matijas svaka čast na detaljnoj analizi

Moram priznati da mi se oduvijek sviđalo kada netko lijepo i u detalje objasni problematiku i daje riješenje u par rijeći.

Moglo bi se reći da ovom prilikom konkuriraš RAK-u i to za foto finiš :clap:
Paske je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2003., 11:22   #5
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Imao sam ja jednu fleece vestu koja je bila zivi fenomen... to cudoviste je tak vuklo staticki elektricitet na sebe da to svijet nije vidio... imam ju jos negdje ak se zelim na elektrizirati i skuriti nekaj, mozda zatreba :burn:
Staro 19.02.2003., 13:04   #6
Lignja
Re Di Calamara

Lignja's Avatar

Datum registracije: May 2002
mozda je najjednostavnije , drzati se jednom rukom za kuciste , adrugom bunarit po kucistu
Staro 19.02.2003., 13:13   #7
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
ok ja sam cuo da se to moze desiti i jedini primjer za koji znam je tip koji radi u velikoj firmi jednom to uspio...ali uzme li se da njemu svake godine prodje oko 500-1000 racunala kroz ruke...servis,nadogradnja,pregled,odrzavanje i sl...ne cudi me...naime firma ima oko 2500 zaposlenih s time da svaki ima komp...
a on i dvojica su zaduzeni za administrarenje svega..
msvrtan je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno