Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.04.2006., 07:53   #1
bugkiller
Premium

bugkiller's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Power problem - kako izvući maksimum iz napajanja?

Jučer sam namjeravao kupiti čiftekovo napajanje od 410W i imao sam točno love kolko košta, ali me nažalost putem čopila kontrola u tramvaju, pa sam kontroloru dao 50 kn za kavu i frizuru (ja budala...) da me pusti na miru. I tako sam na kraju, došavši u trgovinu, uzeo FORTRON 350W za 250 kn jer mi je falilo love.

E sad...
Nedavno sam kupio GF7600GT i izgleda da imam problem s napajanjem te kartice. To novo Fortronovo napajanje bi trebalo biti sasvim dovoljno da pokreće moju konfu. Ipak, (pretpostavljam da je to zbog preslabe energije kojom napajanje opskrbljuje grafu) komp se odjednom nakon kojih sat vremena zbrejka... (- uglavnom kad neki dio hardvera crpi više energije, npr. dvd-rom kad radi u punoj snazi, etc.)
U case-u sam imao jedan 80mm ventilator, koji sam odkapčio ne bi li dobio malo više energ... Ista se stvar događala opet.
Svjestan sam da softversko mjerenje napajanja nije nikada točno, ali ipak napisat ću što kaže: CPU 1.37V, CHIPSET 1.52V, +3.3V 3.28V, VDIMM 2.54V, +12V 11.83V, +3.3VSB 3.32V, +5VSB 4.94V
Čuo sam od puno ljudi da softver uvijek prokazuje manje, i da bi stvarni napon trebalo izmjeriti potenciometrom, a i ovo su voltaže u idle stanju kompa.

Ipak, ako su ovo zbilja prave brojke zbilja bi se trebao zabrinuti. Što učiniti??? Ne kužim se previše u napajanja, a nemam love za kupiti neko drugo.
HEEELP MEEE!: bonker2 : bonker2 : bonker2

Citiraj:
AMD Athlon64 3000+ Winchester
DFI Infinity NF4Ultra
Leadtek GF 7600GT, 256 MB, 2xDVI
Seagate ST3200 200GB, 7200 rpm
2x512 MB GEIL dual channel DDR
Pioneer DVD-RW

Zadnje izmijenjeno od: bugkiller. 07.05.2006. u 11:00.
bugkiller je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2006., 08:23   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Čist sumnjam da je do napajanja, imao sam i gore voltaže na svom kompu, pa je radio stabilno. Ono što tražiš, pod uvjetom da je do napajanja, je pad napona na railovima (3.3v, 12v...) pod opterećenjem, zavrti recimo prime95 ili nešto slično i prati temp i voltaže u everestu pa javi kako se to sve skupa ponaša.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2006., 09:08   #3
bugkiller
Premium

bugkiller's Avatar

Hm... I pod opterećenjem naponi su dosta stabilni, zavrtio sam prime 95 i pratio voltažu: 3.3v je bio ok - 3.28v (min. 3.26v), +12v se držao na 11,77 (min. 11,71v), ostalo sve isto.

Maloprije sam instalirao everest i sad me zabrinjava temperatura: GPU je na 53 °C, jel se to grafička pregrijava?
Staro 19.04.2006., 09:15   #4
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Citiraj:
Autor bugkiller
Maloprije sam instalirao everest i sad me zabrinjava temperatura: GPU je na 53 °C, jel se to grafička pregrijava?
Ne, provjeri temp od proca, ako i on ne ide u neke ekstremne vrijednosti, skini memtest i provjeri memoriju, možda je ona na preagresivnim postavkama latencija u biosu.
I napiši ako ti je nešto na kompu overklokirano...
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Staro 19.04.2006., 09:44   #5
bugkiller
Premium

bugkiller's Avatar

ne mogu bootati memtest s particije, a nemam floppy unit...: giljotin
Pokretao sam nTune prije dva dana, ali sam vratio na stare postavke.
Staro 19.04.2006., 09:57   #6
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Proguglaj malo za neki programčić za testiranje memorije iz win, a što se ntune tiče... uff, aj provjeri jel ti sve vraćeno na difolt, jer meni to sve više smrdi na nestabilnost radi klokanja, ili to ili si nešto skurio sa ntune-om, inače klokat je preporučljivo samo iz biosa, napiši malo što si točno isprobavao.
Staro 19.04.2006., 10:13   #7
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Skini si Ultimate Boot CD sa neta ili sa nekog od Bugovih DVDa. Tamo imaš sve za testiranje.
Eh, da, i zašto nemaš floppy?
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2006., 10:13   #8
bugkiller
Premium

bugkiller's Avatar

pokrenuo sam nTune i klokao za najbolje performanse sustava
pratio sam zbivanja, nTune je prvo klokao pciex do 3000mhz, zatim vratio postavke na defalut na 2500, da bi zatim klokao mem bus koji je sada na 414 mhz i HT - koji je trenutno na 1035 mhz... Inače, kada pokrenem nTune piše da je PCI clock postavljen da prati HT bus, a ja nemam pojma što to sve skupa znači, na kraju...
Zaglavila se neka mutava disketa u floppy driveu.
Staro 19.04.2006., 11:00   #9
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

PCI clock bi koliko ja znam trebao biti lock-an ako misliš overklokirat, a ako nemaš pojma što to sve skupa znači vraćaj na difolt, testiraj stabilnost, pa ako se već misliš igrat sa postavkama imaš stiki za tvoju ploču na podforumu overclocking pa se prvo baci na čitanje, a tek kad shvatiš neke stvari, možeš probat overklokirat iz biosa, a ne sa nekim šuljivim progom iz windoza, jer ćeš inače skurit ili proc, ili ploču ili ram.
Staro 19.04.2006., 15:35   #10
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Datum registracije: May 2003
da li je prije tog 350W u istoj konfiguraciji nilo neko drugo napajanje i koje?

DA li si i prije imao iste simptome?

Citiraj:
Autor bugkiller
Jučer sam namjeravao kupiti čiftekovo napajanje od 410W i imao sam točno love kolko košta, ali me nažalost putem čopila kontrola u tramvaju, pa sam kontroloru dao 50 kn za kavu i frizuru (ja budala...) da me pusti na miru. I tako sam na kraju, došavši u trgovinu, uzeo FORTRON 350W za 250 kn jer mi je falilo love.

E sad...
Nedavno sam kupio GF7600GT i izgleda da imam problem s napajanjem te kartice. To novo Fortronovo napajanje bi trebalo biti sasvim dovoljno da pokreće moju konfu. Ipak, (pretpostavljam da je to zbog preslabe energije kojom napajanje opskrbljuje grafu) komp se odjednom nakon kojih sat vremena zbrejka... (- uglavnom kad neki dio hardvera crpi više energije, npr. dvd-rom kad radi u punoj snazi, etc.)
U case-u sam imao jedan 80mm ventilator, koji sam odkapčio ne bi li dobio malo više energ... Ista se stvar događala opet.
Svjestan sam da softversko mjerenje napajanja nije nikada točno, ali ipak napisat ću što kaže: CPU 1.37V, CHIPSET 1.52V, +3.3V 3.28V, VDIMM 2.54V, +12V 11.83V, +3.3VSB 3.32V, +5VSB 4.94V
Čuo sam od puno ljudi da softver uvijek prokazuje manje, i da bi stvarni napon trebalo izmjeriti potenciometrom, a i ovo su voltaže u idle stanju kompa.

Ipak, ako su ovo zbilja prave brojke zbilja bi se trebao zabrinuti. Što učiniti??? Ne kužim se previše u napajanja, a nemam love za kupiti neko drugo.
HEEELP MEEE!: bonker2 : bonker2 : bonker2

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
MB-ASROCK DUAL SATA(bios 2.2) 2+ENERMAX485W
2x512 Supertalent CL2
HDD-Hitachi 160GB, WD 800JB
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert
DVDROM-LITEON-167T ,DVDRW BENQ 1650,DVDRW NEC ND2500A@2510_fw205C
Monitor: Samsung 997MB (19')
Terratec Sky 5.1,EPSON-C42

BrunoZG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2006., 15:56   #11
G0RKI
Premium

G0RKI's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Skini ovaj zipovani iso image i snimi ga na CD i butaj s njega... Memtest86+ služi za provjeru memorije iz dosa...puno je sigurniji...od onog u win...naravno nekoliko sati je pozeljno ga vrtit...
G0RKI je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2006., 18:18   #12
Demon Hunter
Registered User

Datum registracije: Oct 2004
@autor - Kod mene Chieftec Delta 350W bez problema vrti skoro pa identičnu konfiguraciju (također i 7600GT).
Demon Hunter je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2006., 11:57   #13
refa
Registered User

Evo, iskopao sam negdje dokument sa potrošnjama snage po komponentama, pa si malo pogledajte ako vas zanima... nije baš up-to-date i ne morate se držati toga kao pijan plota, ali za neku okvirnu usporedbu može poslužit:

AMD Athlon 900MHz-1.1GHz - 50W
AMD Athlon 1.2MHz-1.4GHz - 55-65W
Intel Pentium III 800MHz-1.26GHz - 30W
Intel Pentium 4 1.8GHz-2.0GHz - 75W
Intel Celeron 1.0GHz-1.1GHz - 35W
ATX Motherboard - 30W-40W
128MB RAM - 10W
256MB RAM - 20W
AGP video card - 20-30W
PCI video card - 20W
12X or higher IDE CD-RW Drive - 25W
7200RPM IDE Hard Drive - 13W
7200RPM SCSI Hard Drive - 24W
Floppy Drive - 5W
Network Card - 4W
Modem - 5W
Sound Card - 5W
SCSI Controller Card - 20W
Firewire/USB Controller Card - 10W
Case Fan - 3W
CPU Fan - 3W
refa je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2006., 12:46   #14
bugkiller
Premium

bugkiller's Avatar

Pokrenuo sam memtest i sve je ok, latencije su postavljene 6-3-3-2.5, kako je i po defaultu, tj. kako i piše na pločicama ram-a. Prošao je sve testove nekoliko puta i nije bilo errora...
Staro 20.04.2006., 12:49   #15
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Sad opet izvrti prime95, 3dmark u loop-u, pa vidi jel se i dalje ruši. Uglavnom istlači kantu sa par sati testova ili igrica, samo da vidiš jel stabilan...
Nisi napisao za druge postavke jesu li vraćene na difoltne ili stoji ono što je ntune dizao...

Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 20.04.2006. u 13:05.
Staro 20.04.2006., 12:59   #16
bugkiller
Premium

bugkiller's Avatar

Citiraj:
Autor BrunoZG
da li je prije tog 350W u istoj konfiguraciji nilo neko drugo napajanje i koje?

DA li si i prije imao iste simptome?
Zapravo, imao sam problema, ali imao sam i drugu grafičku i drugo napajanje. Grafička kartica je bila Sapphire ati radeon x700 hybrid 256mb, a napajanje je bilo ms-ovo od 400w.
Komp mi služi najviše za gejming. Prije, pri pokretanju novih dx9 igrica (poput obliviona, doom3, fahrenheita) nisam imao nikakvih problema. Problemi su se javljali pri pokretanju starijih igara: quake 3, operation flashpoint, frozen throne... Uglavnim bi se komp zbrejkao usred igre i zatim bi vpu recover opet digao igru. - To bi se ponovno događalo svakih minutu-dvije, kad bi nastavljao igrati - drugim rječima, bilo je potpuno neigrivo.
Kupio sam novu grafičku (gf7600gt), a zatim i novo napajanje. To sam skupa ugradio u komp. Ipak, problemi nisu nestali. Sad imam problema sa svime, od novih i starih igara do stabilnosti
Staro 20.04.2006., 13:20   #17
bugkiller
Premium

bugkiller's Avatar

Citiraj:
Autor Pomo
Nisi napisao za druge postavke jesu li vraćene na difoltne ili stoji ono što je ntune dizao...
Sve je vraćeno na defalut. Za sad se sve čini potpuno stabilnije. Upravo vrtim prime95, a nakon toga idem bacit oblivion. Javim...
Staro 22.04.2006., 02:06   #18
bugkiller
Premium

bugkiller's Avatar

Pomo i sva ostala ekipo, hvala na pomoći!!! Za sad se sve čini savršeno stabilno i sve radi bez problema, nema više brejkanja i blokanja. Cool... Thanks još jednom! : goood : : goood : : goood :
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno