Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.03.2006., 14:46   #1
keeper
...

Datum registracije: Dec 2002
Problem sa RAID-om na NF4 plocama?!

Pozdrav!

Isprike ako je ovo vec bilo negdje rečeno.

Danas sam, tražeći info za RAID na NF4, našao ovo:
http://tinyurl.com/nmhvj

I lijepo sam se zabrinuo.

Da citiram:
"In my experience, they seem to be reliable while both disks work, but when
a disk needs to be rebuilt the RAID BIOS seem to pick the source disk at
random, as opposed to something radical like using the only valid disk as
the source.

Originally I thought this was a FreeBSD issue, but replies to my post
sugggested it was a common problem, and not just limited to FreeBSD.
Indeed, on the hardware I was using (a Sun X2100 server), Solaris had the
same problem, and about 50% of the time you'd end up with corrupted or
blank disks after a rebuild. Sun have now stopped claiming in the
specifications that these machines support RAID, and I'm now using FreeBSD
pseudoraid on them."

I još iz istog threada:
"Lets not mix things up here, this is about the nForce chipsets.
The nForce RAID BIOS has problems with choosing the right drive to build
from when a mirror fails, this will need a BIOS update to get fixed."

Gledao sam na DFI web (Imam DFI LanPartyUT NF4 Ultra ploču) i nema changelog za BIOS, ništa ne spominju ovaj problem..

Ako u ovome ima istine, to je katafakinstrofa!!!

Da li je netko nešto čuo o ovome?
Staro 01.03.2006., 15:11   #2
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Koliko je meni poznato-nema problema na XP PRO.
Jelc je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.03.2006., 15:23   #3
keeper
...

Citiraj:
Autor Jelc
Koliko je meni poznato-nema problema na XP PRO.
Bok!

Kako ja ovo čitam, ovo nema veze sa OS-om već sa nForce RAID BIOS-om. Onda je svejedno koji OS ti je gore.

Googlam dalje, ali zasad nisam ništa pametno našao.

Pitanje je da li je itko išao mijenjati disk u mirroru onako za test. Vjerojatno nije. A ako je istina ovo što gore piše, ovo je tempirana bomba koja samo čeka...
Staro 01.03.2006., 15:30   #4
Jelc
Super Moderators

Ja govorim za DFI Ultra-D.
I XP pro.

Osim toga-nije svejetno koje hardove koristiš.
Maxtori su znali imati problema npr...
Tor je na istoj ploči koliko znam imao RAID i nije se žalio na ništa.
Staro 01.03.2006., 15:36   #5
keeper
...

Citiraj:
Autor Jelc
Ja govorim za DFI Ultra-D.
I XP pro.

Osim toga-nije svejetno koje hardove koristiš.
Maxtori su znali imati problema npr...
Tor je na istoj ploči koliko znam imao RAID i nije se žalio na ništa.
Hm, jesi ti pročitao šta gore piše: RAID ćeš kreirati bez frke i stvar će raditi.
Međutim, kad ti rikne jedan disk, ti ćeš ga zamijeniti i pokrenuti rebuild mirrora.

E tu postoji šansa da nForce RAID BIOS uzme krivi disk kao referentni sa kojeg će kopirati podatke pa se kao rezultat dogodi da imaš 2 blank diska.

Dakle, problem nije u inicijalnom kreiranju RAID mirrora niti u normalnom radu. Problem je kod zamjene neispravnog diska kad postoji 50% šanse da izgubiš sve podatke i završiš sa oba blank diska.
Staro 01.03.2006., 16:39   #6
Jelc
Super Moderators

Citiraj:
Autor keeper
pokrenuti rebuild mirrora.
Promaklo mi je u kojem je modu RAID namješten. (striping ili mirroring)
Ne, za to još nisam čuo.
A bogme bi se i netko od forumaša već "pohvalio" da mu se dogodilo nekaj slično.
Na sreću-izgleda da nikome nije.
Staro 01.03.2006., 17:20   #7
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor keeper
Pozdrav!

Isprike ako je ovo vec bilo negdje rečeno.

Danas sam, tražeći info za RAID na NF4, našao ovo:

/snip

Ako u ovome ima istine, to je katafakinstrofa!!!

Da li je netko nešto čuo o ovome?
A reci, sto ocekujes od nekakve envidije i ploce od ~150$. To ionako nije neki feature koji treba njihovim korisnicima. Glavno da je modauni bijos, ouverkloukingske mogucnosti, letancije, voltaze i igara. RAID je ionako za velike i ozbiljne decke, koji imaju love za $ve to, jer im uostalom i treba. Neko novi dzifors, neko ozbiljna kontroler. Sve je stvar prioriteta.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 01.03.2006., 19:19   #8
keeper
...

Citiraj:
Autor Bubba
A reci, sto ocekujes od nekakve envidije i ploce od ~150$. To ionako nije neki feature koji treba njihovim korisnicima. Glavno da je modauni bijos, ouverkloukingske mogucnosti, letancije, voltaze i igara. RAID je ionako za velike i ozbiljne decke, koji imaju love za $ve to, jer im uostalom i treba. Neko novi dzifors, neko ozbiljna kontroler. Sve je stvar prioriteta.
Očekujem da radi ono što piše da radi. Ni manje, ni više.
Toliko o očekivanjima.
Staro 01.03.2006., 23:23   #9
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor keeper
Očekujem da radi ono što piše da radi. Ni manje, ni više.
Toliko o očekivanjima.
Ako na takvoj ploci ocekujes ozbiljnu RAID funkcionalnost, jamacno plovis u klasi optimist. Takvi RAID "kontroleri" ne mogu parirati ozbiljnim kontrolerima ni po cemu, pa je i logicno da nemaju ni osnovne znacajke i benificije raznih RAID polja (osim RAID-a 0, koji nit' je RAID, nit' spada u ozbiljna [hm, cak ni u neozbiljna] razmatranja storage sustava), a ovakvi "featurei" su samo kolateralna greska u zbiru jada tih ploca. Ali opet ti napominjem, sve to je nebitno dok mozes kloukati i podesavati latencije, jer takvom profilu korisnika je ploca i namjenjena.

Sistem koji potencijalno i zahtijeva redundanciju vrtiti na enforsu? Smijesno, u najmanju ruku...

Programer
Staro 02.03.2006., 07:25   #10
keeper
...

Citiraj:
Autor Bubba
Ako na takvoj ploci ocekujes ozbiljnu RAID funkcionalnost, jamacno plovis u klasi optimist. Takvi RAID "kontroleri" ne mogu parirati ozbiljnim kontrolerima ni po cemu, pa je i logicno da nemaju ni osnovne znacajke i benificije raznih RAID polja (osim RAID-a 0, koji nit' je RAID, nit' spada u ozbiljna [hm, cak ni u neozbiljna] razmatranja storage sustava), a ovakvi "featurei" su samo kolateralna greska u zbiru jada tih ploca. Ali opet ti napominjem, sve to je nebitno dok mozes kloukati i podesavati latencije, jer takvom profilu korisnika je ploca i namjenjena.

Sistem koji potencijalno i zahtijeva redundanciju vrtiti na enforsu? Smijesno, u najmanju ruku...
Ne čitas ti, jel da? Ja očekujem da radi ono što piše da radi. Ni više, ni manje.

Takvi kontroleri ne mogu podržati RAID 5 npr, što je i razumljivo. Ali ako netko tvrdi da podržavaju RAID 1 i naštanca manual od 120 strana koji objašnjava što i kako, s pravom očekujem da je u stanju resinkronizirati mirror kad se zamijeni disk.

Ako je nekom prihvatljiva mogućnost da se stvar tek tako raspadne i unište se i podaci na zdravom disku prilikom otkazivanja jednog diska u mirroru, bolje da ne spominjem u kakvoj klasi taj plovi (nije kulturno).

A s obzirom da je ova rasprava krenula u smjeru 'čija mama ima veću kitu', EOD od mene.

Ako netko ima nešto pametno za reći, rado ću poslušati, a priče 'pa šta očekuješ' smatram za OT.

Pozdrav!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.03.2006., 08:30   #11
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor keeper
Takvi kontroleri ne mogu podržati RAID 5 npr, što je i razumljivo. Ali ako netko tvrdi da podržavaju RAID 1 i naštanca manual od 120 strana koji objašnjava što i kako, s pravom očekujem da je u stanju resinkronizirati mirror kad se zamijeni disk.
Pozdrav!

Ma radi na mojoj Epoxici i raid 5
Interesantna je stvar da Epox drži 4.76 verziju NVRaid biosa gore otkad je ploča izašla, iako je bilo preko 20 novih verzija u međuvremenu (bar koliko sam uspio vidjeti za druge ploče)
Ali changeloga - nigdje
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 02.03.2006., 12:41   #12
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor keeper
Ne čitas ti, jel da? Ja očekujem da radi ono što piše da radi. Ni više, ni manje.
Ne znas, jel da? Ocekivati da pise ono sto radi je suludo, ne znam kako ne shvatjas. Taj RAID 1 je iskljucivo baziran na sinhronizaciji dva kanala, znaci citanje je bazirano na samo jednom disku (osim kod timeouta). To *_nema veze_* s onime sto su osnovne znacajke RAID-a 1...

Citiraj:
Da, vjerojatno si u pravu, da umjesto nVidia pise 3Ware, Adaptec, ICP-Vortex, LSI, Mylex, IBM ServeRAID i slicna klasa.

Uostalom, sve i da te zadovolji samo nekakva jadna osnovna redundancije, nije mi jasno kako je moguce uopce manifestirati takvu gresku kad navodno ti kontroleri imaju podrsku za on the fly rebuild i definiranje hot spareova.

Citiraj:
Ako je nekom prihvatljiva mogućnost da se stvar tek tako raspadne i unište se i podaci na zdravom disku prilikom otkazivanja jednog diska u mirroru, bolje da ne spominjem u kakvoj klasi taj plovi (nije kulturno).
Ako netko ocekuje ozbiljan RAID na nekakvom enfors kontroleru, taj je u klasi... laser?

Citiraj:
A s obzirom da je ova rasprava krenula u smjeru 'čija mama ima veću kitu', EOD od mene.
Ne znam, meni mame s kitom nisu privlacne pa ne samo da ne bih raspravljao o njima nego mi ni ne padaju napamet. Ako te veseli, please, zadrzi to za sebe.

Citiraj:
Ako netko ima nešto pametno za reći, rado ću poslušati, a priče 'pa šta očekuješ' smatram za OT.
Tvoja smatranja nisu interesantna niti vazna za cinjenicu da je nF4 problematican. Ljudi na toj isprici od chipseta nisu mogli u pocetku pokrenuti pola memorijskih modula (a vidi vraga, navnodn, ploca bi trebala raditi s DDR-om - pa nije...) a takodjer imas na nekom od ovih foruma sticky (ili je barem bio) s bogtepitaj koliko problema i sranja s nF4 i pripadajucim plocama. To sto nekakav kvazi RAID, zadnja rupa na svirali u tom segmentu, nekolicini utopista radi probleme stvar je iskljucivo njih sto slijepo vjeruju RAID-u implementiranoj na ploci od jedva 200$ namjenjenoj sasvim drugom trzistu.

Pazi, nemoj me krivo shvatiti, na ljudskoj razini, sasvim mi je jasan tvoj stav. I s te strane te potpuno shvatjam, razumijem i opravdavam. S druge strane, smijesno mi je tvoje pusenje envidijine marketinske... palice, da li zbog neinformiranosti, da li zbog osjecaja za pravdu (jer, zaista, ako pise da imaju super cool mega uber podrsku za RAID, zasto ta ne radi kako pise?). E cuj, c'est la vie, pogotovo u low low low end IT segmentu.

Programer
Staro 07.03.2006., 21:14   #13
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

Moram priznati da sam i ja sa priličnom dozom skepse uzeo svoju prvu ploču sa Nvidia chipsetom, ali mogu reći da se pokazala OK.
Jedini problem radi hardware firewall, iako i to izgleda kao software problem, jer je sa prethodnom verzijom drivera uredno radilo
Staro 09.03.2006., 15:59   #14
Nick7
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2004
Moram priznati: citam i ne vjerujem komentare ljud koji kakti smatraju da znaju o cemu pisu.

Vulgaris RAID1 nije nikakav rocket-science, niti za to trebas kontroler od 200+EUR.
Ovdje se ne govori o opcijama hot-swappa, rekonstrukcije RAID-a na 'zivom' sistemu, cacheu, management sofweru, hot-swap diskovima, itd.... nego o obicnom najvulgarnijem RAID1.
Dakle, imas 2 diska, jedan umre. Super, stroj se stilta (niti ne ocekujes da ce RAID kontroler prezivjeti 'pad' diska), nikom nista. Zamjenis pokvareni disk.
I nakon toga trebas pokrenuti resinkronizaciju iz RAID BIOS-a.
I on pocne sinkonizaciju s KRIVOG diska.

I tvoj komentar je u stilu 'sto ocekivati od no-name raid kontrolera i sl...'.

I na kraju nakon toliko replyjeva, covjeku nitko nije odgovorio sto je pitao, vec proljev stvarno bespotrebnih komentara.
Staro 09.03.2006., 17:35   #15
segregator
Propali Amigaš
Moj komp

segregator's Avatar

http://nvidia.custhelp.com/cgi-bin/n...809793&p_olh=0

U teoriji, kako se vidi iz gornjeg dokumenta, rebuild se radi iz windowsa (i to hot plug, ne bi trebalo niti restart raditi)

Koliko se sjećam može se raditi i iz BIOS-a, a u oba slučaja bi korisnik trebao biti taj koji bira SA kojeg NA koji disk se rebuild radi
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno