Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro Danas, 01:36   #1
ChiP079
Premium

ChiP079's Avatar

Datum registracije: Jun 2010
SSD disk nema boot win menager tko ovo riješi faca

teško je i objasnit šta se događa mi sa računalon ali probati ću

imam SSD 240 gb star 6-7 godina i nije u najboljem stanju i odlučim ga klonirati na novi kingston ssd od 480gb cisto da mi ne propadne jednom iako ovakav radi godinama kloniranje uradio sa EaseUS Partition Master, u biosu nikad nisam imao opciju boot win menager već bi uvijek označio 240 gb ssd kao glavni i sistem se tako dizao , inače UEFI piše dole u postavkama

ubacim novi 480gb ssd kingston na iste kabele nisam taknio ništa dignu se win10 bez problema sve kao i na starom disku

ugasim komp ujutro prvo paljenje taj dan

crni ekran izaberi boot device

odem BIOS verzija F3 2018 godina kad tamo sad nema više novog SSD koji sam stavio jučer i nakon prvog restarta sad ga nema, maknem sve diskove isti vrag

i šta ću sada vratim stari SSD 240 GB kad ono sad on nudi opciju win boot menager kako sam i rekao prije kloniranja TE OPCIJE NIJE BILO dizao se sistem samo odabirom ovog diska kao glavnog za boot

i sad da ne objašnjavam kako sam došao do toga znači ako na prvom prozoru kliknem na WIN BOOT MANAGER koji mi sistem nudi win10 će se dignuti normalno i sve radi, ako uđem u setup BIOS-a da odaberem taj disk kao glavni , on jeste broj jedan ali win boot menager ne može nikako da bude prvi dizao sam sa - + ne može i onda ugasim računar da dobijem opet na prvom prozoru BIOS BOOT MENAGER i pazite sad NEMA TE OPCIJE znači nudi je samo prvi put kad uštekam disk

e sad da zejebem komp ja vratim novi disk isti oni koji nije dizao sistem pošto stari više ne nudi BIOS BOOT MANGER i sad pazite ovo sad novi 480gb kindston ima BIO BOOT MENAGER i kao i stari disk samo ako na prvom prozoru kliknem na BIOS boot menager bez ulaska u BIOS setup sistem se diže normalno

ZNAČI :
ako želim komp da se digne noramlno sad idem u krpe ugasim ga ujutro ću samo zamjeniti kabel sa diska koji sad gasim na disk koji nije radio i taj će imati opciju bios boot menager , znači cik cak nakon svakog restarta moram mjenjat između ta dva diska

googlao sam , ima sličnih problema ali nijedan kao moj bas točno ovakva, prijate mi je dao win repair jer piše da popravlja i boot prombleme online svasta nude

meni osobno mislim da nesto kod kloniranja se poremetilo neznam jeli to do biosa treba noviju verziju ili do win nastao problem sa nekim boot fileom

pomagajte

ChiP079 je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 08:27   #2
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Samo mali Info...ako BIOS ne vidi SSD onda je do:

1. SATA kabel u banani (izmjeni kabel ili stavi na drugi port)

ili

2. SSD disk u banani (ako spojiš drugi disk na isti kabel i BIOS ga vidi a drugi i dalje ne - onda ak je pod jamstvom reklamiraj disk ili u smeće s njim)

ili

3. Port na ploči zeza (ovo iziskuje test prestekavanjem)

Kaj se problema sa kloniranjem tiče - iskusio slično pred koji mjesec nakon što sam klonirao sustav koji sam već klonirao još jednom (2 diska u pitanju). Za UEFI Boot bi trebao biti dovoljna EFI particija sa svim boot elementima. Probao sam se zezat sa bcdedit ali na kraju reinstalirao OS i amen. Probaj:

https://www.lifewire.com/how-to-rebu...indows-2624508
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 09:04   #3
kasko
Premium
Moj komp

kasko's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Vjv se nije klonirala EFI System Partition (ESP).

Izvedi taj obred paljenja kompjutera s tim novim diskom. Zatim idi u Disk management i slikaj nam lijepo svoje particije na disku pa ćemo dalje.

Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk
kasko je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:09   #4
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Najbezbolnije

- samo novi ssd spoji, digni sa sticka nove win, dok ne boota na desktop
- kloniraj samo c particiju sa starog i biti ce sve ok
- onda ostaloo spoji

Sent from my CPH2653 using Tapatalk

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:12   #5
kasko
Premium
Moj komp

kasko's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Najbezbolnije

- samo novi ssd spoji, digni sa sticka nove win, dok ne boota na desktop
- kloniraj samo c particiju sa starog i biti ce sve ok
- onda ostaloo spoji

Sent from my CPH2653 using Tapatalk
Zapravo ovo ti ja lakši način iste stvari što bih i ja napravio. Možda će trebati repair boota radi GUIDa Windowsa ali to ti može i windowsov repair napraviti.

kasko je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:53   #6
ChiP079
Premium

ChiP079's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Samo mali Info...ako BIOS ne vidi SSD onda je do:

1. SATA kabel u banani (izmjeni kabel ili stavi na drugi port)

ili

2. SSD disk u banani (ako spojiš drugi disk na isti kabel i BIOS ga vidi a drugi i dalje ne - onda ak je pod jamstvom reklamiraj disk ili u smeće s njim)

ili

3. Port na ploči zeza (ovo iziskuje test prestekavanjem)

Kaj se problema sa kloniranjem tiče - iskusio slično pred koji mjesec nakon što sam klonirao sustav koji sam već klonirao još jednom (2 diska u pitanju). Za UEFI Boot bi trebao biti dovoljna EFI particija sa svim boot elementima. Probao sam se zezat sa bcdedit ali na kraju reinstalirao OS i amen. Probaj:

https://www.lifewire.com/how-to-rebu...indows-2624508
nista sta si rekao nije 100% diskovi rade oba , na svim kabelima isto , i kako moze bit kabel kad sam kloinirao JEDNOM ga makni sekund prije na starom disku radi a sad odjenom kabel nebi trebao radit ali nije to rekoh na svakom kabelu je isto to sam prvi vidio i maknio sve diskove i nije znaci time ni port
Staro Danas, 11:00   #7
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
"Missing boot device" indicira da nešto nije u redu s diskom, sata kontrolerom ili sata kabelom. To nije tranzijentan problem sam po sebi, nije da se baš dogodi jednom uslijed ničega i onda ide dalje kao da se ništa nije dogodilo. Svi kvarovi počnu u trenutku X; prije X radi sve kako treba, nakon X ili ne radi ili ne radi djelomično.

Iz svega napisanog mi nije baš jasno što si sve probao. Ako izvadiš 240GB disk i ostaviš 480GB disk, što se događa nakon hladnog boota?
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je online   Reply With Quote
Staro Danas, 11:00   #8
ChiP079
Premium

ChiP079's Avatar

Citiraj:
Autor kasko Pregled postova
Zapravo ovo ti ja lakši način iste stvari što bih i ja napravio. Možda će trebati repair boota radi GUIDa Windowsa ali to ti može i windowsov repair napraviti.

https://support.microsoft.com/en-us/...0-d0f1515c2c9b

jeli mogu sa ovoga i zasto bi opet radio clone kad je taj ssd u biti samo system sa nesto slika filova koji nisu bitni raj stari ssd je sistem samo

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
"Missing boot device" indicira da nešto nije u redu s diskom, sata kontrolerom ili sata kabelom. To nije tranzijentan problem sam po sebi, nije da se baš dogodi jednom uslijed ničega i onda ide dalje kao da se ništa nije dogodilo. Svi kvarovi počnu u trenutku X; prije X radi sve kako treba, nakon X ili ne radi ili ne radi djelomično.

Iz svega napisanog mi nije baš jasno što si sve probao. Ako izvadiš 240GB disk i ostaviš 480GB disk, što se događa nakon hladnog boota?

odma to odabci , svi kabeli su ok preovjereno i sve radi to sam prvo vidio i kako molim te mozekabel ili port ne radit , znaci kloniram sve radi , izgasim kabel spojim drugi disk kloniran u 10 sekundi i ti kazes da se tad nesto pokvarilo i ne radi? ne nije to, čekirao sam sve kabele na svakom je ista stvari kad se win digne klikom na boot manger SVE RADI KAO PJESMA znači nije to

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. Danas u 15:24. Razlog: spojeni postovi
Staro Danas, 11:04   #9
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Želim ti sreću u iznalaženju rješenja.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je online   Reply With Quote
Staro Danas, 11:04   #10
ChiP079
Premium

ChiP079's Avatar

Citiraj:
Autor kasko Pregled postova
Vjv se nije klonirala EFI System Partition (ESP).

Izvedi taj obred paljenja kompjutera s tim novim diskom. Zatim idi u Disk management i slikaj nam lijepo svoje particije na disku pa ćemo dalje.

izvolis
efi system partition je ova druga unalllocated je ostatak diska jer je ovo 480ssd a klonirani je bio pola 240gb ssd

Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
Želim ti sreću u iznalaženju rješenja.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. Danas u 15:24. Razlog: spojeni postovi
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro Danas, 12:07   #11
BinaryJesus
Registered User

Datum registracije: Feb 2021
Prvo resetiraj BIOS. Onda odi u bios i isključi legacy boot samo da ostane UEFI boot. Meni se čini da tebi BIOS pokušava bootati u MBR modu ty. legacy modu po defaultu pa ga onda ti zaobiđeš kroz boot meni.

Ako to ne pomogne rekreiraj ponovno efi particiju na novom SSD-u tako da bootaš windows instalacijski medij i odma na prvom ekranu stisni shift+f10 i dalje radiš u konzoli.

Prvo pokreneš diskpart i sa "list disk" identificiraš koji disk je koji. U tvojem slučaju to bi trebao biti disk 0 ako je vjerovati onome šta pokazuje disk manager. Nako toga nešto ovako:
Code:
sel disk 0
list par  (tu potvrdiš da su particije te koje bi trebale biti)
sel par 2   (prema onom screenshotu trebala bi biti par 2)
detail par (Type bi trebao biti c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b što u prijevodu 
   znači EFI, ako nije onda set id:)
set id=c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b (samo ako već nije to prema detail par)
format fs=fat32 quick
assign letter=P: 
sel par 3 (ovo bi trebala bit particija od windows instalacije)
assign letter=W:
list volume (ovdje bi trebale bit vidljive particije efi i windows mountane na P i W)
exit (da izađeš van iz diskparta)

Sada ako je gore sve prošlo dobro kucaj u command prompt:
bcdboot W:\Windows /s P: /f UEFI     (trebalo bi pisati "Boot files successfully created.")
BinaryJesus je online   Reply With Quote
Staro Danas, 12:44   #12
ChiP079
Premium

ChiP079's Avatar

Citiraj:
Autor BinaryJesus Pregled postova
Prvo resetiraj BIOS. Onda odi u bios i isključi legacy boot samo da ostane UEFI boot. Meni se čini da tebi BIOS pokušava bootati u MBR modu ty. legacy modu po defaultu pa ga onda ti zaobiđeš kroz boot meni.

Ako to ne pomogne rekreiraj ponovno efi particiju na novom SSD-u tako da bootaš windows instalacijski medij i odma na prvom ekranu stisni shift+f10 i dalje radiš u konzoli.

Prvo pokreneš diskpart i sa "list disk" identificiraš koji disk je koji. U tvojem slučaju to bi trebao biti disk 0 ako je vjerovati onome šta pokazuje disk manager. Nako toga nešto ovako:
Code:
sel disk 0
list par  (tu potvrdiš da su particije te koje bi trebale biti)
sel par 2   (prema onom screenshotu trebala bi biti par 2)
detail par (Type bi trebao biti c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b što u prijevodu 
   znači EFI, ako nije onda set id:)
set id=c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b (samo ako već nije to prema detail par)
format fs=fat32 quick
assign letter=P: 
sel par 3 (ovo bi trebala bit particija od windows instalacije)
assign letter=W:
list volume (ovdje bi trebale bit vidljive particije efi i windows mountane na P i W)
exit (da izađeš van iz diskparta)

Sada ako je gore sve prošlo dobro kucaj u command prompt:
bcdboot W:\Windows /s P: /f UEFI     (trebalo bi pisati "Boot files successfully created.")

a šta kažeš na ovo šta mi svi savjetuju startup repair sa win usb-a

nebi rekao da je lagacy evo ti slika iz biosa UEFI a disk je GPT provjerio u device menag,

uglavnom sve sta mi ovdje savjetujete do srijede mi dolazi čovjek pogledat i pokazat ću njemu ja nemam znanja za to sve sam uradit tako da je korisno da skupim sto vise savjeta
Staro Danas, 13:03   #13
BinaryJesus
Registered User

Datum registracije: Feb 2021
Pod Hard drive BBS priorities jel je nutra posloženo da je ssd uefi na prvom mjestu?
BinaryJesus je online   Reply With Quote
Staro Danas, 13:15   #14
ChiP079
Premium

ChiP079's Avatar

Citiraj:
Autor BinaryJesus Pregled postova
Pod Hard drive BBS priorities jel je nutra posloženo da je ssd uefi na prvom mjestu?

sutra na paljenu ću da uđem i vidim sad ne mogu jer sam digao sistem sa onom mambo đambo šemom i ako ugasim moram sve opet tako da ga gasim jednom dnevno do srijede kad mi dolazi ovaj za vidit, a ovo ujutro slikam
Staro Danas, 14:02   #15
bilicvitak
Premium

bilicvitak's Avatar

Datum registracije: Nov 2014
Kak ti je CSM postavljen?
Staro Danas, 14:28   #16
ChiP079
Premium

ChiP079's Avatar

Citiraj:
Autor bilicvitak Pregled postova
Kak ti je CSM postavljen?

gore iznad ti je slika biosa imas sve ako vidim dobro enabled
Staro Danas, 16:31   #17
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor ChiP079 Pregled postova
nista sta si rekao nije 100% diskovi rade oba , na svim kabelima isto , i kako moze bit kabel kad sam kloinirao JEDNOM ga makni sekund prije na starom disku radi a sad odjenom kabel nebi trebao radit ali nije to rekoh na svakom kabelu je isto to sam prvi vidio i maknio sve diskove i nije znaci time ni port

Dakle:

Citiraj:
Autor ChiP079
ugasim komp ujutro prvo paljenje taj dan

crni ekran izaberi boot device

odem BIOS verzija F3 2018 godina kad tamo sad nema više novog SSD koji sam stavio jučer i nakon prvog restarta sad ga nema, maknem sve diskove isti vrag

i šta ću sada vratim stari SSD 240 GB kad ono sad on nudi opciju win boot menager kako sam i rekao prije kloniranja TE OPCIJE NIJE BILO dizao se sistem samo odabirom ovog diska kao glavnog za boot
Dakle iz tvog vlastitog navoda imaš između ostalog i problem sa hardwerom na relaciji mbo<kabel>disk bez obzira što se ne manifestira uvijek (valjda...nedovoljno informacija?). Ako je nešto u IT-u sigurno onda je to da - ništa nije 100% sigurno nego 99,9% a ovih 0,01% te najčešće znaju najviše zahebavat jer je problem teško dijagnosticirat. I za Boga dragoga daj počni koristiti velika i mala slova ovo je teško čitati. I specke kompa nebi bile naodmet (koja je ploča vidimo iz slike Bios-a koju si postao)...

P.S.- imaš 2 upute - jedne s moje strane jedne od kolege BinaryJesus > isprobaj najprije jedno pa ako nema poboljšanja drugo. Filozofiranje neće riješiti problem već testiranje i isprobavanje već danih riješenja

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. Danas u 16:37.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 17:59   #18
ChiP079
Premium

ChiP079's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Dakle:

Dakle iz tvog vlastitog navoda imaš između ostalog i problem sa hardwerom na relaciji mbo<kabel>disk bez obzira što se ne manifestira uvijek (valjda...nedovoljno informacija?). Ako je nešto u IT-u sigurno onda je to da - ništa nije 100% sigurno nego 99,9% a ovih 0,01% te najčešće znaju najviše zahebavat jer je problem teško dijagnosticirat. I za Boga dragoga daj počni koristiti velika i mala slova ovo je teško čitati. I specke kompa nebi bile naodmet (koja je ploča vidimo iz slike Bios-a koju si postao)...

P.S.- imaš 2 upute - jedne s moje strane jedne od kolege BinaryJesus > isprobaj najprije jedno pa ako nema poboljšanja drugo. Filozofiranje neće riješiti problem već testiranje i isprobavanje već danih riješenja
di vidis da ja fiozofiram

gore sam napisao njemu da cu na paljenu sutra probati sta on kaze jer ne gasim komp cijeli dan, jer ako ga ugasim moram micat kabele na drugi disk i trazit boot menager da se pojavi znaci njemu sam dao odgovor

također sam mu napisao u postu gore da u srijedu dolazi covjek kad cemo uraditi win repair znači sve sam pročitao i sad čekam da vrijeme odradi svoje sutra na paljenju i u srijedu kad on dođe

kad sam rekao za kabele onda je 100% jer sam to već probao sve sam, to znam i sam, i to nije problem i to sam odmah i napisao ti

znači 0% filozofiranja neznam odakle ti to

Zadnje izmijenjeno od: ChiP079. Danas u 18:05.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno