|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2010
|
SSD disk nema boot win menager tko ovo riješi faca
teško je i objasnit šta se događa mi sa računalon ali probati ću imam SSD 240 gb star 6-7 godina i nije u najboljem stanju i odlučim ga klonirati na novi kingston ssd od 480gb cisto da mi ne propadne jednom iako ovakav radi godinama kloniranje uradio sa EaseUS Partition Master, u biosu nikad nisam imao opciju boot win menager već bi uvijek označio 240 gb ssd kao glavni i sistem se tako dizao , inače UEFI piše dole u postavkama ubacim novi 480gb ssd kingston na iste kabele nisam taknio ništa dignu se win10 bez problema sve kao i na starom disku ugasim komp ujutro prvo paljenje taj dan crni ekran izaberi boot device odem BIOS verzija F3 2018 godina kad tamo sad nema više novog SSD koji sam stavio jučer i nakon prvog restarta sad ga nema, maknem sve diskove isti vrag i šta ću sada vratim stari SSD 240 GB kad ono sad on nudi opciju win boot menager kako sam i rekao prije kloniranja TE OPCIJE NIJE BILO dizao se sistem samo odabirom ovog diska kao glavnog za boot i sad da ne objašnjavam kako sam došao do toga znači ako na prvom prozoru kliknem na WIN BOOT MANAGER koji mi sistem nudi win10 će se dignuti normalno i sve radi, ako uđem u setup BIOS-a da odaberem taj disk kao glavni , on jeste broj jedan ali win boot menager ne može nikako da bude prvi dizao sam sa - + ne može i onda ugasim računar da dobijem opet na prvom prozoru BIOS BOOT MENAGER i pazite sad NEMA TE OPCIJE znači nudi je samo prvi put kad uštekam disk e sad da zejebem komp ja vratim novi disk isti oni koji nije dizao sistem pošto stari više ne nudi BIOS BOOT MANGER i sad pazite ovo sad novi 480gb kindston ima BIO BOOT MENAGER i kao i stari disk samo ako na prvom prozoru kliknem na BIOS boot menager bez ulaska u BIOS setup sistem se diže normalno ZNAČI : ako želim komp da se digne noramlno sad idem u krpe ugasim ga ujutro ću samo zamjeniti kabel sa diska koji sad gasim na disk koji nije radio i taj će imati opciju bios boot menager , znači cik cak nakon svakog restarta moram mjenjat između ta dva diska googlao sam , ima sličnih problema ali nijedan kao moj bas točno ovakva, prijate mi je dao win repair jer piše da popravlja i boot prombleme online svasta nude meni osobno mislim da nesto kod kloniranja se poremetilo neznam jeli to do biosa treba noviju verziju ili do win nastao problem sa nekim boot fileom pomagajte ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Samo mali Info...ako BIOS ne vidi SSD onda je do: 1. SATA kabel u banani (izmjeni kabel ili stavi na drugi port) ili 2. SSD disk u banani (ako spojiš drugi disk na isti kabel i BIOS ga vidi a drugi i dalje ne - onda ak je pod jamstvom reklamiraj disk ili u smeće s njim) ili 3. Port na ploči zeza (ovo iziskuje test prestekavanjem) Kaj se problema sa kloniranjem tiče - iskusio slično pred koji mjesec nakon što sam klonirao sustav koji sam već klonirao još jednom (2 diska u pitanju). Za UEFI Boot bi trebao biti dovoljna EFI particija sa svim boot elementima. Probao sam se zezat sa bcdedit ali na kraju reinstalirao OS i amen. Probaj: https://www.lifewire.com/how-to-rebu...indows-2624508
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Vjv se nije klonirala EFI System Partition (ESP). Izvedi taj obred paljenja kompjutera s tim novim diskom. Zatim idi u Disk management i slikaj nam lijepo svoje particije na disku pa ćemo dalje. Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Najbezbolnije - samo novi ssd spoji, digni sa sticka nove win, dok ne boota na desktop - kloniraj samo c particiju sa starog i biti ce sve ok - onda ostaloo spoji Sent from my CPH2653 using Tapatalk
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
"Missing boot device" indicira da nešto nije u redu s diskom, sata kontrolerom ili sata kabelom. To nije tranzijentan problem sam po sebi, nije da se baš dogodi jednom uslijed ničega i onda ide dalje kao da se ništa nije dogodilo. Svi kvarovi počnu u trenutku X; prije X radi sve kako treba, nakon X ili ne radi ili ne radi djelomično. Iz svega napisanog mi nije baš jasno što si sve probao. Ako izvadiš 240GB disk i ostaviš 480GB disk, što se događa nakon hladnog boota?
![]() |
#8 | ||
Premium
|
Citiraj:
https://support.microsoft.com/en-us/...0-d0f1515c2c9b jeli mogu sa ovoga i zasto bi opet radio clone kad je taj ssd u biti samo system sa nesto slika filova koji nisu bitni raj stari ssd je sistem samo Citiraj:
odma to odabci , svi kabeli su ok preovjereno i sve radi to sam prvo vidio i kako molim te mozekabel ili port ne radit , znaci kloniram sve radi , izgasim kabel spojim drugi disk kloniran u 10 sekundi i ti kazes da se tad nesto pokvarilo i ne radi? ne nije to, čekirao sam sve kabele na svakom je ista stvari kad se win digne klikom na boot manger SVE RADI KAO PJESMA znači nije to Zadnje izmijenjeno od: domy_os. Danas u 15:24. Razlog: spojeni postovi |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
|
Citiraj:
izvolis efi system partition je ova druga unalllocated je ostatak diska jer je ovo 480ssd a klonirani je bio pola 240gb ssd ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: domy_os. Danas u 15:24. Razlog: spojeni postovi |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Prvo resetiraj BIOS. Onda odi u bios i isključi legacy boot samo da ostane UEFI boot. Meni se čini da tebi BIOS pokušava bootati u MBR modu ty. legacy modu po defaultu pa ga onda ti zaobiđeš kroz boot meni. Ako to ne pomogne rekreiraj ponovno efi particiju na novom SSD-u tako da bootaš windows instalacijski medij i odma na prvom ekranu stisni shift+f10 i dalje radiš u konzoli. Prvo pokreneš diskpart i sa "list disk" identificiraš koji disk je koji. U tvojem slučaju to bi trebao biti disk 0 ako je vjerovati onome šta pokazuje disk manager. Nako toga nešto ovako: Code:
sel disk 0 list par (tu potvrdiš da su particije te koje bi trebale biti) sel par 2 (prema onom screenshotu trebala bi biti par 2) detail par (Type bi trebao biti c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b što u prijevodu znači EFI, ako nije onda set id:) set id=c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b (samo ako već nije to prema detail par) format fs=fat32 quick assign letter=P: sel par 3 (ovo bi trebala bit particija od windows instalacije) assign letter=W: list volume (ovdje bi trebale bit vidljive particije efi i windows mountane na P i W) exit (da izađeš van iz diskparta) Sada ako je gore sve prošlo dobro kucaj u command prompt: bcdboot W:\Windows /s P: /f UEFI (trebalo bi pisati "Boot files successfully created.") |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
a šta kažeš na ovo šta mi svi savjetuju startup repair sa win usb-a nebi rekao da je lagacy evo ti slika iz biosa UEFI a disk je GPT provjerio u device menag, ![]() uglavnom sve sta mi ovdje savjetujete do srijede mi dolazi čovjek pogledat i pokazat ću njemu ja nemam znanja za to sve sam uradit tako da je korisno da skupim sto vise savjeta |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Pod Hard drive BBS priorities jel je nutra posloženo da je ssd uefi na prvom mjestu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
|
Citiraj:
sutra na paljenu ću da uđem i vidim sad ne mogu jer sam digao sistem sa onom mambo đambo šemom i ako ugasim moram sve opet tako da ga gasim jednom dnevno do srijede kad mi dolazi ovaj za vidit, a ovo ujutro slikam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Dakle: Citiraj:
P.S.- imaš 2 upute - jedne s moje strane jedne od kolege BinaryJesus > isprobaj najprije jedno pa ako nema poboljšanja drugo. Filozofiranje neće riješiti problem već testiranje i isprobavanje već danih riješenja
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. Danas u 16:37. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Premium
|
Citiraj:
gore sam napisao njemu da cu na paljenu sutra probati sta on kaze jer ne gasim komp cijeli dan, jer ako ga ugasim moram micat kabele na drugi disk i trazit boot menager da se pojavi znaci njemu sam dao odgovor također sam mu napisao u postu gore da u srijedu dolazi covjek kad cemo uraditi win repair znači sve sam pročitao i sad čekam da vrijeme odradi svoje sutra na paljenju i u srijedu kad on dođe kad sam rekao za kabele onda je 100% jer sam to već probao sve sam, to znam i sam, i to nije problem i to sam odmah i napisao ti znači 0% filozofiranja neznam odakle ti to Zadnje izmijenjeno od: ChiP079. Danas u 18:05. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|