|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
![]() Poz, Za upoznavanje, za mreže sam lajbek, znači htio bih samo uštekati uređaj i da radi, imam operaterov WiFi router na optičkom kabelu, smješten dvije manje prostorije dalje od PC-a, što je cca 4m maks kroz dva tanja zida od siporeksa valjda, ako je bitno. Nabavio sam TP-Linkov USB adapter najprije bez antene pa s dvije antene misleći da će biti "bolja veza", ali u oba slučaja puca veza. Problem je što kad krene veza puca svakih par minuta moguće kad se narod budi jutrom ili sl. pa je mreža opterećenija ??? Probao sam i sherati preko moba vezu, isto puca. Zaključak, nešto sa routerom ili ? Imate neki savjet? Hvala
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prvo za domaći rad odradi ono šta prvo treba napraviti kada je WiFi u pitanju: - na mob stavi WiFi Analizer - pogledaj kakvo je zauzeće kanala kako na 2.4 tako i na 5 Ghz - detektiraj svoju WiFi mrežu - ako treba probaj na routeru razdvojiti WiFi da 2.4 i 5 Ghz imaju različiti naziv (SSID) - manualno postaviti radni kanal, na onaj gdje susjeda nema ili je nivo njihovog signala što niži |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Analiza
Analizirano: ![]() ![]() ![]() Što bi sad trebao? NA 5GHz nisam ništa našao. Nisam siguran da li znam što radim u zadnja dva koraka? ako treba probaj na routeru razdvojiti WiFi da 2.4 i 5 Ghz imaju različiti naziv (SSID) - manualno postaviti radni kanal, na onaj gdje susjeda nema ili je nivo njihovog signala što niži
Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.04.2025. u 14:07. Razlog: dodatak slike |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Na kojoj lokaciji si uzeo ovu situaciju, kraj routera ili kod svog PC - ja ? Na 2.4 Ghz čak i nemaš tako lošu situaciju obzirom da si sam na 13. - om kanalu. Ako ti je mob novije generacije onda bi trebao imati 5 Ghz WiFi pa možeš i tu provjeriti situaciju (prva slika, gore odabereš 5 Ghz). E sad, spomenuo si da imaš "TP-Linkov USB adapter ... s dvije antene". Kako si ga pozicionirao u odnosu na router ? Za igru možeš na komad kartona staviti Al. foliju i staviti ga tako da usmjeriš signal prema routeru. Za dobar i stabilan link razmisli da ipak nekako provučeš Lan kabel od PC - ja do routera, za sami kabel ti treba rupa fi cca 6 - 7 mm negdje u uglu pri dnu ..... a potom zamoliš nekoga da ti krimpa konektore. Kada provlačiš gotovi Lan kabel onda ti zbog konektora trebaju rupe cca 15 mm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Antene su mi polegnute, okrenute od smjera routera, jer mi tako odgovara. Nisam pokušavao dizati, okretati antene ili adapter. Nekako sam mislio da ako je veza pucala sa prvim adapterom koji sam spojio na prednje USB ulaze na PC kućištu, a sad opet sa novim, kao nema veze. Probam pa javim ovdje kako ide. Lp,
Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 03.04.2025. u 14:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Ne bih rekao da je jačina signala problem, ovih - 60dbm sa slike odgovara za 2ghz i 2 zida sa 2 male prostorije i spomenutu opremu. Nešto drugo je tu problem. Probaj se maknut sa tog (ponekad nesretnog) 13. kanala, po slici 9. izgleda ok |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Poz, Najprije, kada sam podigao antene dobio sam prvi put vezu 5GHz oko 800 Mbita, ali bilo je ponovo prekida. Adapter je priključen straga u USB 3.0 utor. Straga su u USB 2 priključeni miš i tipkovnica, a sprijeda često uključim DAC za sluške u USB 3, nema USB 2 sprijeda. Možda je neki konflikt, a kako da to provjerim? Tnx
![]() |
#10 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Najbolje da probas ustekati wifi sprijeda, cisto da eliminiras potencijalne smetnje pozadi. USB 2 portovi u pravilu ne rade smetnje, ali za potrebe testa probaj NE imati nista spojeno u blizini wifi adaptera u susjednim portovima. I svakako testiraj sa vertikalno dignutim antenama. USB 3 portovi koji su u upotrebi nekad vole raditi smetnje i probleme na 2.4GHz spektru. 5GHz wifi, ako ga lovis, bi trebao biti imun na te smetnje. Bezicne tipkovnice i misevi, 2.4GHz wifi i BT su ti koji najcesce trpe zbog tih smetnji. Ako se pokaze da ti wifi sada radi dobro, razmisli o kupovini produznog musko-zenskog usb-a kabela pa da maknes taj wifi dongle malo dalje od kompa.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|