Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.01.2025., 08:22   #1
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
BT USB audio receiver za starije pojačalo

Ima li tko iskustva s USB dongl bluetooth audio receiverima i može li preporuka za neki za slijedeću situaciju: imam stariji Pioneer AV receiver HTP-072 koji ima USB utor od 1A. BT USB adapter receiver koji tražim bi uštekao u Pioneerov USB tako da se pali kad i Pioneer pa da mogu s mobitela slati audio preko BT-a na pojačalo, dakle dong bi trebao imati potrošnju <=1A. Definitivno ne želim BT receiver kojeg moram podešavati nakon paljetnja ili ikad klikati po njemu išta. Iz BT receivera bi kabel išao ili u chinch CD/DVD-in.

Slao bi mjuzu sa moba Samsung galaxy S10. Koliko vidim, on podržava LDAC, aptX te AAC i SBC pa bih volio da BT dong podržava bar aptX?

Gledam po Aliju te donglove, i većina ih nema naveden codec pa pretpostavljam da su bazični tipa SBC? Tu se ne kužim previše no želim da zvuči najbolje što može na tom pojačalu...

Preporuke?
Staro 21.01.2025., 08:34   #2
smirnoff
Premium
Moj komp

smirnoff's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
a da spoijiš sa ovim kabelom mob-AV

https://www.storum-home.hr/zed-elect.../1108/product/
smirnoff je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.01.2025., 08:50   #3
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor smirnoff Pregled postova
a da spoijiš sa ovim kabelom mob-AV

https://www.storum-home.hr/zed-elect.../1108/product/
pa cijela je poanta da želim slati bežično zvuk a ne da moram ići pojačala ili još gore ići do spojenog moba mijenjat pjesme...
Staro 21.01.2025., 08:56   #4
BinaryJesus
Registered User

Datum registracije: Feb 2021
To s alija možeš prekrižiti jer imaju katastrofalan zvuk. Ja sam probao 3 komada i svi do jednog su smeće.
BinaryJesus je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2025., 09:53   #5
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Na poslu imam starije Technics pojačalo SU-C04 i imam ovaj BT HW-770.

Na njega sam stavio punjač od mobitela, spojio kablom iza. Lap ima BT pa puštam radio preko njega. Radi. Sad meni je zvuk ok.
Staro 21.01.2025., 10:15   #6
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ne kuzim zasto ne uzmes WiiM Mini (ili neku alternativu) i spojis na RCA ili Toslink i nemas samo bluetooth nego sve. Nit ista extra palis nit sta.

P.S. Dodatno imas podrsku za Chromecast , Tidal i sve ostale cickarije out of the box.

Zadnje izmijenjeno od: tomek@vz. 21.01.2025. u 10:24.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2025., 10:48   #7
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Ne kuzim zasto ne uzmes WiiM Mini (ili neku alternativu) i spojis na RCA ili Toslink i nemas samo bluetooth nego sve. Nit ista extra palis nit sta.

P.S. Dodatno imas podrsku za Chromecast , Tidal i sve ostale cickarije out of the box.
pa takvo što bi bilo naj ali:

1. skup je. Rado bih da je max 20$ jer mi ne trebaju dodatne funkcije
2. slušam mjuzu većinom s youtube-a (znam, grijeh, ali većina setova koje slušam dolazi od tamo)
3. želim imati što manje dodatnih aplikacija. Ovako pustim stvar na mobu u browseru (Brawe) i deri
Citiraj:
Autor BinaryJesus Pregled postova
To s alija možeš prekrižiti jer imaju katastrofalan zvuk. Ja sam probao 3 komada i svi do jednog su smeće.
vjerujem. No možeš li navesti koje si probao? Jesi li probao neki ali "brand name" tipa Baseus? I Jel ikoji od tih koje si probao imao aptX cert?

najviše mi je zapeo za oko ovaj VAORLO D600 no nigdje ne iše potrošnja u amperima, samo da je 5V pa me to brine, dal će mi ga napajanje iz pojačala moći upogoniti:
https://www.aliexpress.com/item/1005007347720699.html

Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 21.01.2025. u 11:00.
telefunken je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2025., 11:02   #8
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Audiophonics je francuska trgovina u kojoj postoji neka kontrola kvalitete odnosno izbor onog što će držat u ponudi, iako je asortiman većinom kineski, kao i na Aliexpresu.
Recimo, imaju jedan taj bezimeni dongle koji nomenklaturno podržava AptX, pa bih rekao da ćeš upravo to i dobiti, a cijena je i dalje sića.
Ja sam naručivao nešto od tamo, dođe brzo i bez problema

https://www.audiophonics.fr/en/bluet...tx-p-7201.html
jean luc je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2025., 11:30   #9
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova

Nazalost Mini nema Chromecast opciju, ali ima BT input sto mu treba. BT input i output rade vise nego dobro. Spajao sam PC na njega kao BT input i koristio Minija s prijenosnim zvucnikom kao BT output.

Osobno sam ga dugo koristio sa spojenim CC Audiom i onda s moba castao yt setove. Jos kad ga uparis s daljinskim (nije u paketu) dobijes prakticki setup bez potrebe za diranjem moba.

Mala napomena za kolegu, neka razmisli i o tome, Chromecast protokol funkcionira na drukciji nacin nego BT. Ti u yt pokrenes recimo playlistu, castas je na uredjaj, i tvoj mob je slobodan. Ne treba ti za kontrolu. Mozes otici u trgovinu ili obavljati pozive. Nisi ogranicen BT rangeom. Ne zvone ti notifikacije na zvucnicima. Uredjaj je taj koji preuzima stream na sebe i kontrolira playback, a mob je samo daljinski. Ako imas daljinski, mob ti onda treba samo da pokrenes castanje. Otkad koristim castanje, BT streamanje mi je totalno na zadnjem mjestu.

Al nazalost ne znam za jeftiniji uredjaj s Chromecast funkcijom. Kupovati Minija + uopce danas naci Chromecast Audio je imho neisplativo za to sto tebi treba. Ako imas srece i nadjes rabljeni Chromecast Audio onda si na konju i dosta ti je samo on za ovo sto zelis. Neka jeftina BT alternativa bi bila Logitechov BT receiver. Nema AptX, samo SBC, ali iskreno ne znam koliko to ima razlike za yt materijal:
https://www.nabava.net/bezicni-adapt...jena-126895961
Staro 21.01.2025., 11:40   #10
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Nazalost Mini nema Chromecast opciju, ali ima BT input sto mu treba. BT input i output rade vise nego dobro. Spajao sam PC na njega kao BT input i koristio Minija s prijenosnim zvucnikom kao BT output.

Osobno sam ga dugo koristio sa spojenim CC Audiom i onda s moba castao yt setove. Jos kad ga uparis s daljinskim (nije u paketu) dobijes prakticki setup bez potrebe za diranjem moba.

Mala napomena za kolegu, neka razmisli i o tome, Chromecast protokol funkcionira na drukciji nacin nego BT. Ti u yt pokrenes recimo playlistu, castas je na uredjaj, i tvoj mob je slobodan. Ne treba ti za kontrolu. Mozes otici u trgovinu ili obavljati pozive. Nisi ogranicen BT rangeom. Ne zvone ti notifikacije na zvucnicima. Uredjaj je taj koji preuzima stream na sebe i kontrolira playback, a mob je samo daljinski. Ako imas daljinski, mob ti onda treba samo da pokrenes castanje. Otkad koristim castanje, BT streamanje mi je totalno na zadnjem mjestu.

Al nazalost ne znam za jeftiniji uredjaj s Chromecast funkcijom. Kupovati Minija + uopce danas naci Chromecast Audio je imho neisplativo za to sto tebi treba. Ako imas srece i nadjes rabljeni Chromecast Audio onda si na konju i dosta ti je samo on za ovo sto zelis. Neka jeftina BT alternativa bi bila Logitechov BT receiver. Nema AptX, samo SBC, ali iskreno ne znam koliko to ima razlike za yt materijal:
https://www.nabava.net/bezicni-adapt...jena-126895961
pa čak bi mi castanje bilo i bolje...
Imam inače andorid box koji ima miracast i radi vrlo glupavo na način moram svaki put odobrit spajanje s mobom kad castam na a.box, a i kad casta, a.box ne preuzima sam reprodukciju sadržaja već i dalje moram imati upaljen mob za kontrolu... + naravno što moram uopće bootat a.box uz upaljen TV da uopće vidim što se dešava i što zahtjeva svoj adapter za struju. Bitno mi je upravo to da kad upalim Pionner da s njime ne moram paliti ništa više već da se upali i BT/chromecast receiver
No da, chromecast bi mi isto bio dobar jer bi ga spojio na HDMI ulaz a njih imam dosta na pioneeru

Gledam ove novije ali chromecast (miracast) donglove, tipa ovo:
https://www.aliexpress.com/item/1005008303375434.html

jel ima tko to i kako je castat na njega te kakva je kvaliteta zvuka?

Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 21.01.2025. u 11:48.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.01.2025., 11:56   #11
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Imam ti ja RPi 2b player sa kineskom HifiBerry HAT karticom, s kojim zapravo ne znam što bi, obzirom da sam nabavio novi streamer. Držao sam Volumio na njemu skoro 10 godina, al možeš i nešto drugo staviti. Spojiš ga na coax, on je stalno uključen pa ne moraš mislit na ništa. Jedino što nema, niti možeš na njega staviti je wi-fi, nego isključivo LAN. PP me ak te zanima.
jean luc je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2025., 12:58   #12
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

I to je isto dobra opcija sto jean-luc kaze. Imao sam jedno vrijeme nekoliko tih rpi zero streamera s BT/wifijem po sobama i s justboom hat-om i vrtio Picoreplayer+LMS prije nego je logi ugasio mysqueezebox uslugu. Jako dobra stvar, imam ih jos doma, ali ih ne bi prodavao iako sam ih potpuno zamijenio Wiim-ovima. Tlaka za sloziti setup, ali kad ga slozis radi bez odrzavanja.

Anyway, nisam fan fake chromecast dongleova (pa ni miracasta, osobno). Ako ides na hdmi rjesenje dosta ti je i ovo:
https://www.njuskalo.hr/media-player...oglas-46042831

U teoriji bi ti ovo bilo jos prakticnije od trazenja CC Audia jer na njega ne mozes castati yt video nego iskljucivo yt music (i ostale glazbene servise). A ako set nije dostupan i na yt musicu onda si u problemu. Ne znam je li yt music uopce dostupan ako nemas placeni premium.

Trebas samo provjeriti moze li ti receiver slati zvuk sa hdmi-ja na zvucnike ako nemas spojen nikakav video output. Nemam iskustva s receiverima.

Ako dobro pamtim, ovaj stariji CC sa linka bi trebao raditi s 1A napajanjem iz usb porta, ali provjeri. Davno sam ga imao.
Staro 21.01.2025., 14:51   #13
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
I to je isto dobra opcija sto jean-luc kaze. Imao sam jedno vrijeme nekoliko tih rpi zero streamera s BT/wifijem po sobama i s justboom hat-om i vrtio Picoreplayer+LMS prije nego je logi ugasio mysqueezebox uslugu. Jako dobra stvar, imam ih jos doma, ali ih ne bi prodavao iako sam ih potpuno zamijenio Wiim-ovima. Tlaka za sloziti setup, ali kad ga slozis radi bez odrzavanja.

Anyway, nisam fan fake chromecast dongleova (pa ni miracasta, osobno). Ako ides na hdmi rjesenje dosta ti je i ovo:
https://www.njuskalo.hr/media-player...oglas-46042831

U teoriji bi ti ovo bilo jos prakticnije od trazenja CC Audia jer na njega ne mozes castati yt video nego iskljucivo yt music (i ostale glazbene servise). A ako set nije dostupan i na yt musicu onda si u problemu. Ne znam je li yt music uopce dostupan ako nemas placeni premium.

Trebas samo provjeriti moze li ti receiver slati zvuk sa hdmi-ja na zvucnike ako nemas spojen nikakav video output. Nemam iskustva s receiverima.

Ako dobro pamtim, ovaj stariji CC sa linka bi trebao raditi s 1A napajanjem iz usb porta, ali provjeri. Davno sam ga imao.
thnx!
ubost ću taj chromecast pa vidjet kako će to izgledat. U stvari mi se sviđa ideja da on streema u pozadini dok mu ja samo šaljem s mobitelom što da strima. Javim rezultate
Staro 21.01.2025., 15:01   #14
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Javi ako budes imao nekih pitanja od castanja i mogucnosti. Ne znam sto bi ti rekao za kvalitetu zvuka. Mislim da castanje yt-a u ovom obliku postuje bitrate video fajla jer on skida ono sto je dostupno na netu. Ako je net dobar, streamat ce max yt kvalitetu (doduse samo do 1080p). Cisto sumnjam da se tu ista prekodirava kao u slucaju streamanja preko BT-a. Meni je kvaliteta bila vise nego dobra s obzirom da je to yt izvor.
Staro 21.01.2025., 21:19   #15
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Evo ubo
Vidim da ako želim castat pa da to vrti sam CC, to castanje mora biti podržano u aplikaciji iz koje castam jer inače trebam castat cijeli screen od moba i tada ne mogu raditi druge stvari na mobu...
E sad koliko vidim za YT to castanje podržava samo njihova službena app, koji ne koristim zbog reklama... a NewPipe i Brave browser s kojima inače gledam YT ne podržavaju castanje već moram castat cijeli screen...

Jel ima bolji način da castam drito YT i da ga vrti CC sam bez mirroringa ekrana od moba?
Jel se mogu instalirat neke aplikacije u CC?
Staro 21.01.2025., 22:09   #16
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

U CC ne mozes nista instalirati, ali baci oko na revanced yt app za mob. Podrzava castanje, a ponasa se kao yt app samo bez reklama. Ne koristim ga osobno jer placam yt

https://revanced.app/
Staro 26.01.2025., 21:30   #17
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Lud sam s chromecastom. Cijeli taj android sustav radi na pola. Evo jedva sam nekako castao film preko LANa (s NASa) uz pomoć VLC playera i radi no ne podržava subtitlove. Također castanje & forget svejedno troši bateriju na mobu. Imao sam dojam da kad CC preuzme cast, da mob više ne troši resurse? Na kraju opet puštam filmove sa android box-a...
Staro 26.01.2025., 22:42   #18
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Eh sad si otisao u neke druge sfere, nismo o tome ni pricali. Ovo castanje s vlc-om je meh, nije to to kao sto si i vidio. S druge strane ako castas netflix, hbo, plex i sl. onda imas titlove i to radi puno bolje - s moba ili kompa, svejedno.

Znaci pricali smo za audio aplikacije (yt music, deezer i sl) i eventualno yt video app bi svrstao u taj kos. To vrijedi za appove na mobu i kompu, svejedno je. Kod njih CC preuzima stream, mob mozes ugasiti, definitivno nema povecane potrosnje.

Za castanje filmova s kompa, zvucat ce blesavo, koristio sam Chrome browser i cast funkciju - mozes odabrati file kojeg zelis castati, ali i dalje nema titlova. Sve ovo drugo preko vlc-a itd mi se pokazalo losije nekako. Makar nije ovo neki bajni scenario za gledanje filmova, pogotovo ako puno premotavas film.
Staro 24.02.2025., 21:08   #19
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Stigao mi je jeftikanezer bt receiver za 1$ s alija

čim se upali stvara glasno pištanje visoke frekvencije, kao da probija napon. No sam zvuk je odličan! Također je radi bez imalo filozofije, odmah se spaja i nema laga

EDIT:
čitam da taj zvuk dolazi najvjerojatnije zbog ground loop-a iako mi nije jasno kako jer spoj ide "USB 5V adapter-> žica -> bt audio receiver -> žica -> 3,5mm zvučnik"

E sad, vidim da ima više vrsta uređaja za rješavanje ground loopa no obzirom da sam laik, ne znam što je bolje:
- ovakav USB groud loop - košta 40$ što mi je ludo previše
- 3.5mm audio jack ground loop izolator - ovakvi su 5$

1. ne kužim uopće da li je problem u ground loopu?
2. jel bi mi problem bio rješen s ovim 3,5mm audio jack filterom za 5$?

Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 27.02.2025. u 13:31.
Staro 25.02.2025., 22:35   #20
WraGG
Premium

WraGG's Avatar

Jel ti taj USB 5V neki jeftinjak? Ja bih od njega krenuo. Probaj sa nekim od iphonea ili nekog Samsunga na 220v. Oni bi trebali raditi bez smetnji.
Ovo cudo od 5€ ti je obicna feritna jezgra. Ako imas stari punjac od laptopa koji ne koristis, skini sa njega i omotaj taj 3,5mm kroz nju pa probaj.
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2025., 09:01   #21
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Jel ti taj USB 5V neki jeftinjak? Ja bih od njega krenuo. Probaj sa nekim od iphonea ili nekog Samsunga na 220v. Oni bi trebali raditi bez smetnji.
Ovo cudo od 5€ ti je obicna feritna jezgra. Ako imas stari punjac od laptopa koji ne koristis, skini sa njega i omotaj taj 3,5mm kroz nju pa probaj.
USB je na samom pojačalu. To mi je idealan setup jer čim upalim pojačalo, upali se i USB port i s njime bluetooth receiver.
E sad koliko je taj USB od pojačala jeftinjak, pojma nemam, no zamišljen je da može puštati pjesme s ipod-a i drito s USB-a tako da sumnjam da bi si dopustili neke takve propuste koji bi se lako čuli ako bi se spojio neki od tih uređaja

Nešto čitam da je ekipa to uspjela srediti ubacivanjem ovog nečeg B0505S u strujni krug, no pojma nemam kako. Razmišljam dal je logika napravit USB kabel gdje se jedan kraj spoji na to čudo, i onda nastavak dalje u bluetooth receiver.
Staro 26.02.2025., 09:10   #22
Ivan357
Premium

Datum registracije: Jun 2020
B0505S ima izlaznu struju max 200mA
jesi probao preko posebnog usb adaptera (napajanja)?
Ivan357 je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2025., 19:12   #23
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Do napajanja je. Kad spojim na samsungov punjač nema problema.

No želio bih da je spojen na usb od receivera. Jel ima koji jeftina dinđa s alija koja to rješava?

Također zvuk je ful tih, moram nabit pojačalo na ful da se čuje bar normalno i kad nabijem čuje se slabi šum pre pojačanog zvučnika. Kako da to riješim?
Staro 26.02.2025., 23:20   #24
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
BT prijemnik je los. Kriv je i za slab zvuk i za šum kad se spoji na UsB
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 27.02.2025., 05:30   #25
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

E sad jeftino i dobar zvuk baš ne idu ruku pod ruku.

Recimo sa svojim BT-om nemam problema plus kaj je staro pojačalo i adapter od nokie i cijelo vrijeme uštekan.

A s čega puštaš? Možda ti tu nije pojačan zvuk kako treba (ako je mobitel)
Staro 27.02.2025., 06:20   #26
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Citiraj:
Autor telefunken Pregled postova
Do napajanja je. Kad spojim na samsungov punjač nema problema.

No želio bih da je spojen na usb od receivera. Jel ima koji jeftina dinđa s alija koja to rješava?

Također zvuk je ful tih, moram nabit pojačalo na ful da se čuje bar normalno i kad nabijem čuje se slabi šum pre pojačanog zvučnika. Kako da to riješim?

Kupi kak spada BT prijamnik eto kako. Ljudi cicijase na takvim stvarim i onda se cude ko picek glisti kak je tak lose. NHF ali kolko platis tolko dobis. Taj BT adapter bi vjerojatno bio ok za spajanje periferije na na komp ali audio je osjetljiva tema cak i ako t ne treba nekaj "kvalitetno". Uzmi nekaj malo bolje, da je bar BT 5.0 (i sve ispod 10 eura zaobidi u sirokom luku).
Staro 27.02.2025., 09:55   #27
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Ovo je 5.0 BT prijamnik.

Cilj mi je naći bt prijamnik koji ću napajati upravo kroz USB od pojačala. Ne želim dodatni punjač i ne trebaju mi nikakve funkcije osim da kad upalim pojačalo, upali se i prijamnik i onda da mogu se spojit mobitelom na njega.

Ovaj kinez mi se svidio ne zato jer je jeftin već zato jer nije nakrcan kojekakvim featurima koji mi ne trebaju i vrlo brzo se spaja na BT
Također ne treba mi ne znam kakav zvuk, samo da je čist, dakle bez šuma i da se čuje
Staro 27.02.2025., 10:38   #28
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

A ništa, sad kupi BT HW-770

Sa njim nemam problema. Evo upravo svira, radio s kompa...
Staro 27.02.2025., 13:32   #29
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor spiderhr Pregled postova
A ništa, sad kupi BT HW-770

Sa njim nemam problema. Evo upravo svira, radio s kompa...
Pa takav je ovaj moj :
https://a.aliexpress.com/_EyWu97S

Moj je crni, bt 5.0 i usb-c
Staro 27.02.2025., 13:56   #30
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
BT USB audio receiver za starije pojačalo

Moze biti svasta. Aux konektor, aux kabel, regulator voltaze na bt adapteru, bt adapter preblizu ulazu u pojacalu. Tesko je napraviti dijagnozu bez sistema eliminacije. Ako imas znanja u elektronici, moze kostat malo s lemljenjem. Ako ne onda radije uzmi neki puno bolji bt receiver s rca izlazima i svojim kucistem, cini mi se da je logitech imao to jedno vrijeme jer ne mora znaciti da ce raditi ijedan filter kojeg kupis a mozda te usreci prvi.mozes jos probati i sa boljim usb-c kablom.

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 27.02.2025. u 14:13.
spawn je offline   Reply With Quote
Oglas

Oglas
Oglasni prostor

Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno