|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
TP Link Deco povremeni gubitak internet konekcije
Prije par mjeseci sam si stavio TP Link Deco x50 mesh sustav (2-pack) za wifi u cijeloj kući. Načelno, sve je radilo ok, ali su uređaji međusobno bili spojeni bežično. Kako sam provukao UTP do kata, spojio sam jedan Deco na drugi.Spajanjem jednog uređaja na drugi putem UTP-a dolazi do problema, a to je da sam na mobitelu cijelo vrijeme spojen na wifi, ali povremeno (nekoliko puta dnevno) ostajem bez interneta. Nakon rekonekcije na wifi, internet se opet vraća. Nisam provjeravao druge uređaje Dakle mreža je: HT Tehnicolor 2235 i u njegov WAN port sam spojio Deco kojeg sam dodijelio za glavni Deco. Na glavni Deco putem cat6 kabela (parice ispitane) je spojen drugi Deco. Tehnicolor je u router modu kao i glavni Deco na kojemu je i nova mreža i DHCP. Na glavni Deco je također spojen NVR videonadzora. E sad, na TP Linkovim forumima ima dosta pisanja o problemu gubitka konekcije na internet na cijeloj Deco seriji proizvoda, ali mene zanima ovaj dio Tehnicolor-Deco. U početku sam imao t-comov smart wifi mesh koji sam otkazao jer bi mi povremeno pokidao cijelu mrežu. Treba li nešto promijeniti na Tehnicoloru (iako sve promjene koje mogu raditi radim na aplikaciji)? Zašto mi mesh sustav uredno radi kada su uređaji spojeni bežično? Neka druga ideja? Na Decu mi se sviđa što mogu upravljati mrežom za razliku od Tehnicolora. Puno veće brzine dobijam kada su uređaji žično spojeni...optika. Imam max tv koji je spojen na Tehnicolor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za početak pogledaj u Deco x50 koja je hw revizija i koja je fw verzija u njemu / njima. Ne znam jeli se može vidjeti za svaki posebno sada tako upareni ili ih moraš prvo resetirati / rasparivati pa svakog posebno. Na supportu za hw V3 > https://www.tp-link.com/uk/support/d...-x50/#Firmware zadnji fw je Deco X50(EU)_V3_1.4.7 Build 20241115, međutim nije mi draga (očito nova moda) onemogućivanje povratka na stariji fw (This firmware cannot be degraded to the previous version). Po ovoj uputi > https://www.tp-link.com/us/support/faq/2641/ se otvara klasični web konfig, čini se prilično okljaštren / bazični, hebo ih mob app. Šta se Tehnicolor 2235 i gofnene RDK platforme, vidi jeli možeš postaviti: - DHCP Server od 192.168.1.50 do 192.168.1.150, tako znaš da za klijente sa fiksnim ip adresama imaš opseg na početku 1.2 - 1.49 + na kraju - isto tako vidi možeš li mu definirati custom DNS servere, stavi 8.8.8.8 i 1.1.1.1, poznato da ISP - ovi forsiraju svoje DNS servere koji su svakakvi Vratiš se na Deco x50 a ovisno šta ti omogućuje web konfig (http://tplinkdeco.net/) ili šugavi forsirani app, napravi konfig iz početka: - prvi / glavni da je AP mod rada, IP=192.168.1.2, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1, DNS1=8.8.8.8, DNS2=1.1.1.1 - dodaješ drugog u MESH sistem, sve je isto samo IP=192.168.1.3 + naravno ethernet backaul - WiFi postavke po želji Koliko sam na brzinu vidio, ne pitaj zašto, obavezno neka je prvi / glavni Deco x50 direktno spojen na Tehnicolor, ne preko switch - a (ako ga imaš). Ako se problem bude ponavljao onda: - traži da ti Tehnicolor prebace u Bridge mode za Internet + izdiktiraju user / pass za PPPoE konekciju - prvi / glavni Deco x50 postavi u Router mode rada + PPPoE konekcija sa dobivenim podatcima Po info sa neta u Router mode im se ne dešava pucanje ethernet backaul linka. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |||
Premium
|
Hvala na iscrpnom odgovoru, probam popodne ovo što si mi napisao. Citiraj:
DNS servere ne mogu mijenjati na Tehnicoloru, ali ako stavim na Deco-u DNS servere onda bi on trebao koristiti te koje sam ja upisao neovisno o onome što je u Tehnicoloru ili? U konačnici mogu pitati službu za korisnike ako bi bili ljubazni promijentii DNS na mom Tehnicoloru ![]() Probam još staviti Deco u AP režim rada. Citiraj:
Citiraj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Znači da si u startu krivo podesio DECO i imao dupli NAT ... ali i to nebi trebao biti razlog za "gubitak konekcije". Neka ti Tehnicolor stave u Bridge mode za Internet i ugase WiFi na njemu da ne smeta, na njemu ostaje VoIp (tel.) i MaxTv, na Lan1 spojiš prvi / glavni Deco x50 postavi u Router mode rada + PPPoE konekcija sa dobivenim podatcima. Na taj način izoliraš njihove bisere oko Internet konekcije i forsiranim / okljaštrenim opcijama u Tehnicolor - u. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Prebacio sam DECO u AP mod i koliko sam za sada primjetio sve radi uredno (spojen ethernet backhaul). Kontaktirao sam službu za korisnike i kažu mi da je moguće dobiti router na kojem je moguće vršiti konfiguraciju (uključujući i promjenu na bridge mod). Koje routere T-Com uopće dijeli i kako su se pokazali? Tražiti bolji router ili ostati na ovoj konfiguraciji TC2235 kao router i DECO kao AP? Edit: Nude mi Arcadyan. Kako se pokazao? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Bitno je da te skinu sa RDK platforme, tada dobiješ ONT + Arcadyan ili neki drugi ISP šroteks router. Tada imaš x mogućnosti sa svojim kvalitetnim custom routerom. Sve smo opisivali u HT fiberland temi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Na kraju su mi dali Technicolor 2233 koji mogu administrirati preko web sučelja. Kaže tehničar da je uređaj postavljen u bridge mod, ali ja tu postavku nigdje ne pronalazim??? Uglavnom, ako spojim svoj DECO u router modu, ponovno imam problem sa pucanjem konekcije na internet dok u AP modu sve uredno radi. Što ako mi je Technicolor u bridge modu, a DECO u AP modu, na koji način bi mi uopće mogao raditi internet? Ili Technicolor uopće nije u bridge modu ![]() Ono što primjećujem, da nakon što sam bio maknuo DECO iz router moda i maknuo dvostruko NAT-iranje, dosta mi je mreža responzivnija... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Lako testiraš jeli TC u bridge za Internet, privremeno spoji samo Lap / PC na njega preko Lan - a, napravi PPPoE Dial-Up konekciju sa tvojim podatcima .... jeli izlazi na Internet. Ako je TC u Bridge onda u Deco ide Router mode ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Ako je TC u Bridge mode onda je dovoljno user / pass za PPPoE. Kažeš da se PPPoE nije htio spojiti a prošao je Dynamic IP, koju IP adresu je dobio Deco na WAN portu ? Ako je nešto iz 192.168.... niza onda TC nisu prebacili u Bridge mode kako treba, probaj TC ugasit - upalit. Pišeš da bi sada trebao imati pristup web sučelju (drugi fw, bez RDK), otvori i vidi kako je konfiguriran. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Moderator
|
Pa naravno da ne vidiš po tim imenima / pojmovima, drugačije se zove. Šta ima pod Broadband / Internet .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
Pa eto ti fino piše, radi PPPoE konekcija u samom TC, znači da nije u Bridge mode. EDIT: Evo ideja da sam probaš, bez da se gnjaviš sa SZK, bazira se na tvojoj prvoj slici > https://ibb.co/m6Mtk5w Tu je prikazana trenutno aktivna PPPoE konekcija (koju ne želiš ako ćeš posao prebaciti na Deco), interesira te/nas od gore druga stavka "PPPoE PT", to bi trebalo biti PPPoE pass-through. User / Pass za PPPoE sada već znaš / imaš zapisano. Trebaš: - upali PPPoE PT - ovisno šta ti omogućuje web konfig na toj stranici, tu izbrisati User / Pass + Save ili ako ima Always On prebaci na Manual ili Disable - mora biti prekid konekcije na bilo koji način, na vrhu ne smije pisati Connected - sada u Deco prebaci iz AP mode u Router mode - definiraj PPPoE konekciju sa User / Pass koje imaš - vidi jeli Deco uspostavio konekciju i jeli izlaziš na Internet preko njega Ako ti to ne uspije morat ćeš se gnjaviti sa SZK dok oni daljinski ne prebace TC u Bridge mode. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 25.01.2025. u 17:39. Razlog: Nadopuna |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Hvala na savjetu. Uključen PPPoE PT. Obrisan username i pass. Pppoe postavljen na DECO-u. Maxtv radi na technicoloru, internet na Deco-u. Još testiram 2-3 dana da vidim hoće li biti pucanja konekcije |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Moderator
|
Samo si stavi podsjetnik, pošto si sam mijenjao postavke u TC, ako Deco ne bude mogao ostvariti Internet konekciju da pogledaš WAN u TC jesu li preko Remote / ACS - a šta mijenjali. Eventualno ako ti je dostupno u TC, napravi Backup konfiga na PC, pa po potrebi kasnije na istoj stranici napraviš Load postavki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Hmm, imao jedno pucanje konekcije, ako se dogodi još jednom, vraćam DECO u AP mode i dobro... Podesio DNS servere. Što se tiče technicolora, više se ne mogu na njega nikako spojiti putem wifija, znači ostaje mi samo kabel pa da isključim pppoe pt... Pretpostavljam da više nemam nikakve veze sa TC DHCP serverom i da je to generalni problem do DECO-a kad je spojen preko backhaula... Inače u AP modu radi odlično, velike brzine i bez pucanja |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
|
Testiraj pa zaključi koji bolje radi Router mode posao, za problem sa Lan backhaul valjda bude popravaka kroz fw. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
|
Uglavnom, TP link u router modu ne radi kako treba. U 24 sata sam imao 3 prekida konekcije (pretpostavljam da nije problem u ISPu). U odnosu na početak threada, sad je prekid kratkotrajan (cca 30 sekundi). Internet je prepun informacija o bugovima u tp linkovim proizvodima. Sad je opet u AP modu i služi svrsi, a to je brz wifi svuda po kući... Nažalost benefita router moda ću se očito morsti odreći... Još sam imao jedan bug da sam blokirao jednog klijenta na mreži i nije mi prolazio unblock.. nakon raznih pokušaja upalilo je potpuno isključivanje aplikacije na mobu i ponovno uključivanje... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|