|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
izgubljena boot opcija
Odmah sranja,maknuo ssd disk sa win,i sad uopće ne prepoznaje nvme 2 na kojem su win,srećom imam dva nvme diska pa sam na drugom dignuo nove win,ima neka opcija za vratit boot opciju na prvom nvme disku? ja googlat,i tu pitat ako ima neka brza opcija. https://superuser.com/questions/1842...moving-old-ssd |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Vrlo elokventno si obrazlozio problematiku i kako je do iste doslo, svaka cast, Baba Vanga kaze sjedi 5 ![]() P.S.: 1. EFI Boot particija je najcesca jedna na vise diskova i OS-eva 2. Ako je Legacy instalacija postoji nacin da se popravi boot sektor i recovery particija |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Može biti problem i sa "NVME RAM" ili kako se zove opcija. BIOS spremni negdje (konfiguraciju, šta li?) pa kod promjene diskova radi probleme. To je mene prckalo kada sam mijenjano NVME disk. Pouka priče: ne čačkaj mečku ![]()
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Procitaj jos jemput svoj post pa bus skuzil kaj mislim. Uglavnom ko sto miki maus kaze > boot particija (pretpostavljam da je EFI instalacija) ti je zavrsila na ssd koji nije u kompu. Najlaksi popravak > reinstall OS-a sad kad je samo jedan disk unutra |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Boldano vrijedi i za svaki clean install! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
bootrec i bootsect su komande koje te mogu spasiti reinstalacije Windoza. Imaš ih na instalacijskom DVDu/USBu. Uspjelo mi je dva-tri puta. Pratio sam dokumentaciju na Microsoftu. Preporučam pri tome odspojiti sve driveove osim onog s instaliranim Windowsima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
bitno je da su ostale sejvane pozicije od rdr2 jer nisu u igri. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
Virtualbox? Hyper-V? Uzmi u obzir da "Community" varijante mogu imati u sebi nekaj (maliciozno) kaj moze utjecat na podatke na ostalim diskovima jel...Naravno znas da mozes vise OS-eva strpat ne jedan SSD. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
undercover
Datum registracije: Oct 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Brza opcija a da nije sve pisat u cmd (sa velikom mogućnošću da nešto pogriješiš) je: na te friške winse instaliraš NeoSmart EasyBCD, sa njime dodaš stavku u Boot Loader - u da "puca" na stare winse sa drugog NVMe, kad vidiš da to radi, po želji namjestiš da ta stavka bude default. Tada ne smiješ maknuti taj novi NVMe jer je aktivni Boot Loader na njemu. Sa istim programom se može prepraviti / popraviti kada Boot Loader stavka poziva krivi disk, krivu particiju (ne paše GUID particije). To sve radi u Live Win, samo po startanju programa odabereš da gleda / radi sa Boot Loader - om na "pravom" / željenom disku (a ne ovaj sa Live Win). Treća varijanta bi bila boot - abilni Acronis TrueImage (Linux based) ili neki drugi takav program, pa sa njime klonirati / kopirati particiju sa starim winsima preko novih. Pri tome tri puta provjeriti koji je koji disk i particija jer u tim boot / Live varijantama raspored ili br. diskova ne mora biti isti kao u winsima, "fino rečeno" treba upaliti mozak. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|