|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2005
|
Izjednacenje nule (mase) na komponentama u ne metalnim kutijama.
Jel je tko razmisljao o tome? U metalnim kucistima se to rijesava jednostavnim sarafanjem komponenata na okvir i sve mase su dobro spojene jedna sa drugom ( CD, DVD, HDD, MB), te naravno sa napajanjem. U drvenim i/ili plexi kutijama to nije slucaj pa se pitam dali bi neka naponska razlika, vjerojatno je jako mala, ako je oupce i ima, mogla utjecati na stabilnost rada racunala? Moje je misljenje da neka razlika postoji i da bi se toga trebalo rijestiti sarafanjem vodova od komponente do komponente. Kaj vi mislite?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Nema nikakve mase na kućištu nego samo uzemljenje, ne znam jel na to misliš. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
Samo ti sve pozašrafi na kutiju od napajanja i mir.....
![]() |
#5 | |
Registered User
|
Citiraj:
Ako sam u krivu ispravite me. Nisam neki strucnjak i nisam 100% siguran u ovo kaj pisem pa vas pitam dal je to tako i dal je netko o tome razmisljao. I ne znam koja je svrha ovakvog odgovora big_B? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
EMP moderator
|
Gle, na kućište ne ide nikakav napon od napajanja nego samo uzemljenje tak da nemaš brige. Masa je kod napajanja uzvedena drugačije, točnije, pored nekog potencijala imaš odmah i masu na istoj grani koja je crne boje. Ovdje možeš pogledat šta je na kojoj žici. ![]() ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Registered User
|
Citiraj:
I da, kuciste je spojeno sa nulom iz napajanja. U to nema nikakve sumnje. Zdrav razum i minimalno znanje to govore pri samo pogledu napajanja unutrasnjosti napajanja. Citiraj:
Ako kuzis o cemu pricam.. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
EMP moderator
|
To što si vidio u napajanju je uzemljenje. Kod nekih napajanja je to unutra spojeno, a kod nekih (Tagan npr.) ima još jedna žica koja se zašarafi na bilo koji dio za kućište. Nijedna komponenta u kućištu ne smije imat živi kontakt s njim samim, pogotovo matična ploča. Komponente mogu radit i bez kućišta, samo pobacaš po stolu, spojiš i kresneš šarafcigerom. ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
CyberSky
Datum registracije: Feb 2004
|
Nije ti to kao u autu da je cijela karoserija na masi. Kučište je uzemljeno iz samo jednog razloga ,a to je ako bi došlo do neke greške i napon bi se dovelo na kučište( koje je metalo) i ti ga dotakneš lagano bi te zdrmalo. Svi el. apartati su ti uzemljeni ako imaju metalno kučište kao sigurnosnu mjeru! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
Ja ne kužim kaj ti hoćeš. Nešto spojiti, nešto ne radi ili si samo radoznao ? Ovo kaj se tiče plexi kutija, nije istina, i ta pleksi kutija ima nekakvo napajanje, a do njega idu žice od kojih je jedna ziher masa, i eto ti uzemljenja…… Mislim da bi svaki komp trebao raditi pa makar neka komponenta bila spojena na različite utičnice (sve to kad tad dođe do iste točke). Na kraju, ti sam na to ne možeš utjecati jer to sve ovisi tko su ti susjedi, nije isto da li živiš pored neke trafostanice ili nema oko tebe ni žive duše 10 km ….. I mislim da se ne radi se o 0.1 V već bliže 1 mV, no to tak i tak ne smeta kompu. Možda ako si mislio na pojačala i audio opremu, oni znaju zahebavati i za veoma male razlike…… : hello2 :
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
CyberSky
Datum registracije: Feb 2004
|
Nije ti baš preporučljivo spajati masu s uzemljenjem, jer onda cijelo uzemljenje kaj imaš u kući dovodiš 12V s puuno ampera, npr. ako bi išao raditi novu utičnicu ili nešto takvog i žica od uzemljenja ti se zapikne u ruku postoji velia šansa da budeš odsvirao. Isto tako ako ti se veš mašina pokvari i napon dođe na kučište ,a s time na uzemljenje možeti skuriti komp(šanse su male no ipak)!. Moja ti je preporuka da ne ideš to raditi! Isto to kaj tebi očitava napono od 1mV to ti je pogreška insturmneta jer ako nemaš neki precizan laboratorijski insturment tih 1mV slobodno zaboraviš! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|