|
![]() |
#1 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
(riješeno) Convert diska sa MBR u GPT
ako netko može pomoć, na linku su slike s radnjama koje sam obavio https://imgur.com/a/mh9S9rL gdje griješim?
![]() |
#2 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Je li BIOS u UEFI modu? Legacy i CSM isključeni?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
ovako sam uspio https://www.disk-partition.com/windo...iled-3889.html nakon toga prebacio bios iz legacy u UEFI i sad je ok, tenksara
![]() |
#4 |
EMP moderator
|
Jednom sam bio u situaciji kad sam trebao korišteni HDD pretvoriti u GPT. Kratko sam pokrenuo zero fill format, tek toliko da pobriše sektore na početku diska gdje je MBR. Nakon toga otvorio Disk Management, iskočio prozor za inicijalizaciju, odabrao GPT i živio. Nisam uopće htio gubiti vrijeme na kojekakve specijalne alate, ovo sam napravio za doslovno minutu.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
ma meni je svejedno zapravo jel MBR, GBT, ništa nisam tu dobio, OSIM boot time zači imao sam sa novim nvme disko preko 20sec, sada kada je GPT, i ugašen CSM, ispod 10sec jbg nije to ni bitno uopće al čovjeka veseli ![]()
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
@domy_os Lako je kad ne trebaš podatke sa tog istog hdd - a, može i tako kako si napisao, zaheb je kad trebaš podatke ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
|
btw. dok je bio MBR, i kada sam stavio CSM, nije htjelo, javljalo je https://i.imgur.com/1qAGO7k.jpg i nije htjelo jednostavno, boot loop je bio
![]() |
#8 |
EMP moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() |
#10 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Ima samo trebaš imati dodatnog prostora / drugi hdd na koji ćeš spremiti podatke i/ili image ako konverzija pođe po zlu. Pametnije je ako se radi o sistemskom hdd to odraditi "offline" sa nekim Live Win ili Live Linux nego iz samog "online" sistema a i tako to nemože odraditi nego privremeno promijeni boot na način da direktno pokrene alat i odradi šta treba. Primjer EaseUS Partition Master Free > https://www.easeus.com/partition-man...data-loss.html Kao i obično kad je M$ u pitanju, piše u linkanom tekstu, njihov alat nije u stanju odraditi konverziju a da podaci prežive ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Obrnuti problem ![]() Pošto nemam diskova većih od 2TB niti mi treba više particija na diskovima svi su mi na MBR. Nedavno obnavljam hardver (moja prva mbo sa uefi asus P8B75-M) i instaliram 1809 i osim što me zeza sa pin-om i sama mi daje korisničko ime i još umjesto MBR dobio GPT ![]() Skinem SSD obrišem ga i napravim ga da je MBR sa formatiranom particijom i krenem ponovo install , preskočim diranje particuja sa "Next" , kaže da će dodat one male particije i nakon instalacije pogledam ... ono opet GPT ![]() Neznam nać za ovu asus mbo ima li mogućnost ugasiti uefi i da mi ostane samo bios , ako je to razlog što mi ide na GPT bezvezariju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2017
|
Citiraj:
Jel ti šljaka sve ? Šljaka. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
A zašto bi popustio diktatu M$ smetja i da napravi (bez pitanja) kako oni hoće ? Možda čoek želi slagati multiboot pa GPT "smeta". Više nije pitanje hoćeš li jedno ili drugo već stvar principa. Za zahebat ga napravi: - u Bios - u UEFI / Legacy Boot postavi na Disable UEFI - u makinji od hdd - ova (ako ih ima više) neka se spojen samo budući sistemski + CD / DVD ako ga ima - Boot sa nekim alatom za particioniranje, napraviti particije: 1 - "1_Boot" > 500 MB - 1 GB (ako je ssd pazi na 4k alagment), format NTFS, postavi da je Aktivna (bootabilna) 2 - "2_OS" > veličine po želji za OS, format NTFS 3 - ostatak (za kasniji Data) ostaviti neparticioniran Sad pokreni install, možda umjesto "preskočim diranje particuja" da odabereš custom ili kako već izgleda kod tog smetja pa za lokaciju OS - a odabereš OS particiju bez formatiranja ... Ako i tada napravi po svom onda nek idu u mp3. EDIT: Dodatak, u Biosu namjestiti Boot prioritet kao i obično šta je poželjno. Vidi koja je verzija Biosa sada na mobo, na supportu stoji da je zadnji ver. 1701. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 23.03.2019. u 23:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Hvala Nikky ..pokušat ću kad ulovim vrimena i volje da to probam . Pošto mi je ovo prvi UEFI na mojem PC tek sada gledam neke pojedinosti o radu sa njim...evo i slika kako to izgleda kod mene a ako zamjenim boot redoslijed onaj prvi SSD/ UEFI i stavim drugi koji SSD (isti) ali bez one plave vrpce UEFI ... kaže bios da nema system i ne boota , a treće u redu je CD/DVD. Sad sam ja matori ipak sretan za razliku od onog što još vidiš pod "Moj komp" ![]() Zahvala članu Hombre , dobar prijatelj / bivši radni kolega koji mi je donirao cpu i ram ![]() Zadnje izmijenjeno od: D/G. 24.03.2019. u 12:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
Bilo je i vrijeme da se moderniziraš ![]() Po "staroj školi" CD/DVD bi bio prvi na Boot priority, nekom to "smeta" a nekom odgovara. Logično da ti trenutno Legacy (ovaj obični) ne prolazi jer ssd nije tako pripremljen / instaliran. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
Ima vrimena, budem ja već neke stvari još mjenjao. Ovo sam nabrzinu sastavio da vidim da li fercera sve kako treba. Na staroj kanti imam i boot diskove PATA a ovamo oni neidu jer nema priključke osim za SATA , a pci disk kontroler mi se ne stavlja. Nema ni priključka za Floppy ![]() Evo još jedna sličica sa improvizacijom jer nisam imao cooler nego od HP Elite kojem nisu odgovarale rupe na MBO ....ima tu komadića mesinganih letvi za uzemljenje el. ormarića , matica M8 i podloški M10 ![]() Izolacija sa gornje i donje strane mbo sa silikonskim tranzistorskim podloškama itd ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
|
Ti voliš sebi komplicirati život ? Bar tih hladnjaka (mislim na Intel stock) ima na svakom koraku, al ako si dobro skovao neka stoji. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|