Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Audio, Video, Foto
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.07.2007., 14:21   #1
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Klema u cinch i još nešto

1. Kako kleme (gole + i - žice) pretvoriti u cinch. kako to treba spojiti? Ima li tko kakav nacrt ili nešto slično?

2. Ako su dva zvučnika od 4 ohma spojena na način kao na slici, je li impendancija koju pojačalo treba zadovoljiti 2 ili 8 ohma?
Ako su oba zvučnika od 15W, hoće li oni 15 wattno pojačalo opteretiti na 30W kad se pojača do kraja ići će pojačalo i dalje davati 15W pa će svaki zvučnik dobiti 7.5W?

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2007., 14:31   #2
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
1. Žice spajaš tako da minus pol(crnu žicu) spojiš na vanjski dio chinca, to ti je ona veliki izvod, a + pol spajaš na onaj "pin" u sredini.
2. Glede otpora, tvoji su zvučnici spojeni paralelno, pa tako i gledaj taj spoj.
3. Za ovo pod 1 sam siguran, ovo pod 2 ne znam sve odgovoriti pa neka drugi daju bolji savjet
wlcasemodding je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.07.2007., 14:42   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ah, osnove elektrotehnike, 8. osnovne
Ovako kako si nacrtao neće raditi (oba kontakta jednog zvučnika u jedan kontakt pojačala).
Zvučnike možeš spojiti ili u seriju ili u pararelu u odnosu na pojačalo. Prva opcija je povoljnija za kućna pojačala koja prije "trpe" veću impendaciju od manje jer mogu izgoriti ako je impendancija zvučnika premalena.
Malo detaljnije
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2007., 14:58   #4
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
radilo bi, zavisi kako je spojeno u ovom čvorištu. Vjerojatno je mislio na paralelni spoj, dakle na + pojačala se spaja + od oba zvučnika, na - pojačala se spajaju - minusi sa zvučnika. Zašto komplicirati, uzmeš činč i na vanjski dio spojiš minuse sa oba zvučnika, a na unutarnji dio spojiš pluseve sa oba zvučnika

EDIT: evo ti slika i odgovor za otpor http://www.caraudiohelp.com/images/parallel_wiring.gif
wlcasemodding je offline   Reply With Quote
Staro 18.07.2007., 16:36   #5
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Da, krivo sam nacrtao. + i + idu na +, a - i - idu na -
Hvala na odgovor za impendanciju.
Onda se vjerojatno impendancija polovi a snaga duplira pa opet oba zvučnika mogu punom snagom raditi.

hvala

Staro 19.07.2007., 00:27   #6
bobe
teta Mraz

Datum registracije: Apr 2006
snaga se NE duplira to je samo jedna od cestih zabluda, ako paralelno spojis 2 zvuckasa od 4 ohma dobivas prakticki "jedan" zvucnik od 2ohma, a rijetko koja haj-faj pojacala podnose tako niske otpore, u prijevodu, dobit ces puno zagrijavanja i jos vise izoblicenja, (kod shrotexa se moze stagod i zapalit bez problema), tj zagrijavanjem i neprilagodjenjem otpora izlaza pojacala sa otporom zvucnika SRT ode u MP3 i tranzistori vise ne rade u svom normalnom podrucju jeli, al to je neka treca prica...uglavnom, bolje je da je otpor veci nego manji od najnize navedene vrijednosti za pojacalo, dakle preporucam to da to spojis u seriju, pa dobijes 8ohma i zvuk normalne kvalitete, i ako ti pojacalo daje pravih 15W to ce bit i previse za ta 2 zvucnika, bili oni serijski ili paralelno spojeni

bobe je offline   Reply With Quote
Staro 19.07.2007., 10:13   #7
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Citiraj:
Autor bobe Pregled postova
snaga se NE duplira to je samo jedna od cestih zabluda, ako paralelno spojis 2 zvuckasa od 4 ohma dobivas prakticki "jedan" zvucnik od 2ohma, a rijetko koja haj-faj pojacala podnose tako niske otpore, u prijevodu, dobit ces puno zagrijavanja i jos vise izoblicenja, (kod shrotexa se moze stagod i zapalit bez problema), tj zagrijavanjem i neprilagodjenjem otpora izlaza pojacala sa otporom zvucnika SRT ode u MP3 i tranzistori vise ne rade u svom normalnom podrucju jeli, al to je neka treca prica...uglavnom, bolje je da je otpor veci nego manji od najnize navedene vrijednosti za pojacalo, dakle preporucam to da to spojis u seriju, pa dobijes 8ohma i zvuk normalne kvalitete, i ako ti pojacalo daje pravih 15W to ce bit i previse za ta 2 zvucnika, bili oni serijski ili paralelno spojeni
Imam neku staru liniju pa preko nje pojačavam (malo glupo zvuči ). Zvučnici su ionako neki low-fi pa me malo veća izobličenja ne brinu. Već je to pojačalo gonilo 2 takva 2ohmska zvučnika par sati na dosta velikim glasnočama i nije bilo problema, nije se ni grijalo puno više nego na originalnim 4ohmskin zvučnicima. To je inače stara Philipsova linija, ima oko 30 godina i radi ok, samo ponekad krči, ali hebiga, nije ni čudo. Inače je vrlo kvalitetna pa me uopče ne čudi što sasvim uredno ganja te zvučnike.
Budem razmislio i o serijskom spajanju...

Evo našao sam zanimljivo štivo: http://www.auto.ba/doc/AutoAkustika.pdf

Zadnje izmijenjeno od: Vido. 19.07.2007. u 10:31.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno