|
![]() |
#1 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
![]() Evo, odlucih se napraviti kuciste od drveta, jer je ideja sa plexijem pala u vodu jer nikako nisam mogao nabaviti ili napraviti one kockice za povezati plexi u kutu! Medu ostalim razlozima, drvo je lakse rezati, a i ljepse ce mi izgledati u stolu! Znaci, imate par slikica, kuciste je nesto izmedju midi i big towera, sa po 3 venta naprijed i 3 odozada (sveukupno 6x12cm)! ![]() ![]() ![]() ![]() Naprijed su napravljena 3 utora za 5.25", od toga su ova 2 gornja vodoravna planirana za CD-ROM/DVD-ROM/przilica itd. a ovaj okomiti je pripremljen za potenciometar za reguliranje FAN-ova (posto ih je 6 a toliko nemam na maticnoj stekera) Takodjer, zaboravio sam staviti jos i floppy, al to jos nisam siguran jer ga ne posjedujem, a sumnjam da cu ga ikada vise koristiti posto imam USB Stick HDD-ove cu potrpat iza prednje strane iza ventova, kako je i najbolje. Sad si jos razmisljam dali ih staviti da zrak puse po njima sprijeda ili po boku (ovo posljednje jos moram smisliti kako napraviti) Bocnih ventova nema jer je rupa u stoli takva da ne bih imao neke korisit od njih, a i mislim da je ovako dovoljno, imat cu solidan propuh ![]() Maticna je okrenuta, jer je dole hladniji zrak (malo, al opet, bolje ista nego nista), a i bolji mi je onda raspored kablova, al najveca banana mi je ATX i +12V kabel koji su mi kako god stavio maticnu, u sredini (malo losiji layout ploce, al nije neka frka). Ajd, sad imam neka pitanja: 1. Dal da smanjim broj ventova naprijed na 2, pa da stavim jos jedan 5.25" utor? Mislim da meni nece trebati, al opet zelim cuti vase misljenje! 2. Kako da zasarafim maticnu na drvo? Da koristim metalnu plocu iz nekog drugog kucsta pa na nju onda normalno maticnu zasarafim ili da stavim bez toga? 3.Kakve da sarafe korisitim (drvene ploce ce biti debele 2 cm) ? 4. Cilj mi je imati sto tise kuciste (usprkos 6 ventilatora, al mislim kupiti neke dobre a tihe), tako da ne znaci da cu imati sve ventove odma ukljucene (samo cu po ljetu imati vjerojatno sve ukljucene, kad bu toplo), pa imate li jos koju zamisao? Mislio sam jos unutrasnjost obljepiti kakvom gumom, al moje misljenje je da nece biti potrebno.. 5. Ima li koja mana u konstrukciji ili u samoj uporabi drveta kao materijala? I ono najvaznije: 6. Koje su sanse da mi se zapali to drvo ![]() Otvorene vatre u kucistu nece biti ![]() Ajd, pa da imam kaj delat preko Bozica, a jos kad stavim naljepnice koje imaju boju drveta na 5.25" uredjaje...mmmm. bas ce biti fora... EDIT: Zaboravih napisati, napajanje nece samo onako stajati, sve ce to biti lijepo potpomognuto sa L profilima za busenje
"Everything with a heartbeat can knock you down" Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 04.12.2005. u 20:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2003
|
naaaajs, ja sam jedno vrijeme bio planirao napraviti kantu, samo je bila mala, kompaktna kocka sa bridom ~30 ak se dobro sjećam. kaj se tiče pitanja ja bih osobno izbacio vent i satio još 5,25 ak ti treba, mislim da imam jedan držač matične drvo ne vjerujem da će se zapaliti budući da će biti dobro provjetreno. uostalom, radili su već ljudi kante od drveta. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
|
Ma ako mi ovo uspije, onda cu napraviti i jedno za home media center komp...taman bi se uklopio... Inace, drvo nije nekaj preskupo, al ako ima netko info o tome di se mogu napraviti takve ploce (dati izrezati itd.) neka kaze ![]() @rendula Fala na ponudi al mislim da imam doma jedno ne koristen ATX kuciste, a uvijek mogu i uzeti iz ovoga koje trenutno imam nisam jos siguran za taj 5.25" jer mi ne treba, a sumnjam da netko ima doma vise od 2 uredjaja takve vrste (ako ima, onda su rijetki) jer vecina ima ili DVD przu ili CD przu + DVD-ROM A i delam kuciste za sebe, a sumnjam da cu ga prodati...uvijek se moze nesto promjeniti (npr. ako dodje BTX standard itd.) Ali prijedlog primljen na znanje ![]()
"Everything with a heartbeat can knock you down" Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 04.12.2005. u 20:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
Hm...o tome bas nisam previse razmisljao...mozda neka klizna na micanje? Ili neki sarafi za koje necu trebati sarafnciger...to cu jos malo promozgati Vidis kako si me dobro upozorio... ![]() Glacialteche sam vec kupio u mislima... ![]() Crteze sam delao u nekom Sketchup 5 (shareware, mos ga koritstiti samo 8 sati onda ga moras kupiti) sa BUG DVD-a Ma imam doma i autocad i solidworks al sam bio prelijen to traziti kod buraza i instalirati...mislim da se moze i s time crtati, al ovaj program me iznenadio...samo ga se treba malo skuziti i ima 3 jednostavna tutoriala... Covjece, glete ovo: Ček it aut
"Everything with a heartbeat can knock you down" Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 04.12.2005. u 20:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Oct 2004
|
bit ce ti kratki kablovi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Banned
Datum registracije: Jan 2005
|
još bi najbolje bilo kada bi uspio napraviti neka klizna, ako ne to onda pričvrstiti onim tumbless šaravima ( mislim da se tako zovu) ima ih u linksu... sad kad sam malo gledao slike, kako češ pričvrstiti optičke pogone i hdd? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
Ja san napravia isto od drva kuciste , samo sta mi je konkstrukcija od zeljeznih 1X1cm supljih cijev to sam sam variai.Nepotrebno ti je 6 ventova meni 2 upuhuju a 2 ispuhuju od 12cm ventovi.Kuciste nisan dovrsia do kraja jos ali san potrpa vec sve unutra a ubrzo cu skinit to drvo i oblozit cu ga od onog lima sta stoje u autobusima na podu da se ne sklize.A maticnu sam stavia tako sta san od starog kucista uzea one male nosace i zabia ih u drvo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Ako ste pogledali link iznad vidjet cete fora kucista, a samo kaj onda imaju unutra zeljeznu konstrukciju...a to ja necu... Optiku i HDD- ove cu pricvstiti preko zeljeznih L profila koja sam kupio kad sam sam stavljao HDD u 5.25" utor gore...dodju 15kn a onda ovisno kolko ce mi faliti sa strane cu dodati drvo...inace, mislim postolja za optiku napraviti i od drva (kao police) pa obloziti gore i dolje gumom... Sve je lagano kad mos staviti sve kako oces...a i drvo se lagano busi i sarafi... Kablovi nece biti problem jer kuciste ne ide duboko u dubinu, kojih 60cm tako da mislim da ce mi kabeli rounded od 90cm biti ok A cable sleeving kit mi je preskup... Samo je pitanje dal ce mi kabel od napajanja (24-pin) ici do utora na maticnoj jer ce morati proci i grafu...
![]() |
#10 |
Premium
|
Pa nisu ti zeljeza toliko teska , je da je dosta vise posla ali jebiga.Evo nasa san tu 2 slike http://www.slibe.com/image/d516b136-DSC01448/ http://www.slibe.com/image/7504adad-a/ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Pik fala na slikama... Sad sam uvidio neke pogreske u konstrukciji...morat ce ovaj straznji srednji vent van jer di cu gurnuti kabel od monitora ili od zvucne!? ![]() Tako da sad razmisljam staviti jedan vent na vrh kucista...ili jednostavno maknuti 1 vent sprijeda... Vidjet cu dal mi je potrebno toliko propuha... kad bi maknuo taj vent sprijeda, onda mi mogao fino napraviti ladice, spojiti ih sa L profilima za bocnu stranu, i gumom izolirati vibracije... Materijal ce valjda biti iverica, koja se moze fino rezati, a lagano gore nabacim ljepljene slike nekog "finijeg" drva ako ce mi biti potrebno...prednja maska ce morati biti plava da mi pase na boju vecine stvari u sobi...
![]() |
#12 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Ja bi kuciste malo smanjio. Stavis 1x12cm naprijed, 1x12cm natrag. Za CPU napravis onaj tunel do 12cm venta sa strane da ti dobacuje hladniji zrak. I jos jedan 12cm u ravnini graficke. To ti je 4x12cm ventova u kucistu. Sasvim dovoljno. Dobro da si skuzio da i nazad moras imati mjesta za sve one silne konektore i PCI, AGP utore ![]()
![]() |
#13 |
Moderator
|
Hmmm, smanjiti kazes? Pa mislim da kuciste nije veliko, zaboravil sam dimenzije staviti al nije veliko...gledano u prednj masku, dimenzije su sirina 23x55visinax50 dubina (u cm)... Pa pogle u svoje kuciste, maticna je napola kucista kod mene, tako da jos kad se stave HHD-ovi i optika, izgleda jako natrpano...naravno jos + kabeli...ima toga.. Al svejedno mislim da cu ga morati skratiti po dubini....necu da mi viri van rupe stola! Bocni ventovi nece imati odkud izvlaciti zrak jer rupa nije siroka...a i imam freezer na procu a on ne sjeda okomito na polozaj socketa (ako me kuzis) vec je drugacije polozen tako da mislim da bi to imalo manje utjecaja... Mozda bih stavio bocno da mi izvlaci zrak sa graficke posto se ona najvise grije u cijelom sistemu...i neki mozda bocni na NB, al mislim da je bolje piknuti direktno na plavca zalmana neki 70mm vent... ti ventovi su mi najmanji problem, najvise me muci ova straznja strana...nekaj sam doma kemijal i kad maknem srednji bocni vent imam taman prostora za zbusiti rupe za izlaze sa PCI-E i PCI kartica.... Za bocna vrata i njihovo otvaranje imam fenomenalnu zamisao al pitanje je dal se to moze sloziti (sigurno se moze,al pitanje je cijene i problema oko izrade) Najvjerojatnije cu staviti da se dize kao npr. na Lamborghiniju ![]() Ma daleko je to od izrade al mislim da ce na Bozic biti gotovo... Ajd barem sam slozio neke nacrte i skice...problem je kaj mi se neda vaditi maticnu i mjeriti sve na njoj!
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Savjet.... Mislim da bi ti debljina ploča od dva cm bila ipak malo previše, uvrh glave 1 cm. Šarafe, barem izvana nemoj koristiti već sva spajanja riješi drvenim tiplicama i drvofiksom Bočnu stranicu bi mogao najlakse riješiti sa nekim šanjirima (ukrasnim ili onima koji se izvana ne vide) i nemoj koristiti ivericu, to bi bio grijeh (to kazem zbog toga jer je netko prije mjesec-dva otvarao temu o drvenom case-u pa je kao soluciju naveo ivericu sto je po mom idiotarija.
![]() |
#15 |
Moderator
|
1 cm mi je...nekako me strah, pogotovo jos kad sarafe upucam u drvo ![]() ![]() Smisljam nacine kako sve staviti bez sarafa izvana, inznutra ce vecina biti potpomognuta L profilima (CD-ROM i HDD) Jedino me bocna strana muci, morat cu spuzvu zaljepiti na rubove (ili neku mekanu gumu)! Mislio sam staviti pokretni L profil (tak to ja zovem) gore na gornju plocu i zasarafit ju gore i na bocnu), obljepiti bocnu gumom i onda negdje dolje izvana na bocnoj staviti , kak da to objasnim, metalnu sipkicu koja ce kada ude u kvadratni okvir sprjecavati da se bocna vrata dizu gore (prinicip kako se na starim ulaznim vratima imalo, onak da povuces ljevo ili desno kroz okvir ovisno dal zelis da ti vrata budu otkljucana ili ne)! Stavit cu sliku kucista sa napajanje i maticnom unutra i optikom, da vidite kolko je kuciste malo...jer neki misle da je ogromno iznutra!
"Everything with a heartbeat can knock you down" Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 05.12.2005. u 04:12. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Daj mi reci zašto ploču stavljaš naopako? Inače, ja nisam zadovoljan GlacialTechovim 120 mm ventovima, a ni 92 mm. Evo još jedan prijedlog: probaj si nekako napravit 2-3 zračna tunela za bolje hlađenje. To bi bilo idealno jer imaš jednake ventove i njihovu količinu naprijed te straga. Znači, ploču "prepolovit" na pola, donji dio (procesor, memorija i diskovi) stavit u jedan tunel, a gornji (chipset, grafička i ostale kartice) u drugi tunel. Napajanju možeš dat zraka sa strane, od gore ili još bolje i napajanje okrenut naopako pa da zrak direktno vuče odozgo, ak ima 120 mm vent. Matičnu ti je lako pričvrstit. Stavi ju solo na stranicu gdje treba bit, uzmi olovku, obilježi rupe i pored svake napiši ATX. Kad dođu BTX ploče, isto napraviš i s njima, al treba još vidjet točne BTX specifikacije. Kad si konačno označio mjesta za rupe, provrti malo i ušarafi one metalne odstojnike/nosače (STUD se inače zovu) pa na njih ploču. Pazi da ne pretegneš, drvo je mekano i mogo bi poderat navoj. U tom slučaju ti trud pada u vodu. Na ovo mislim: ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
Pa ploca je naopako jer po fizici hladniji zrak je dolje, a topliji gore...pa onda da cooler na procu uzima, kolko tolko hladniji zrak... Nazalost zbog layouta same ploce, nastao je problem oko ventova, te sam morao to rijesiti tako sto sam maknuo srednji straznji ![]() Tako da sad nemogu nikako napraviti zracne tunele (mislim, mogu al to je opet mnogo razmisljanja i zajeb. pri samoj izradi, al nikad se kod mene nezna ![]() A zracni tunel za chipset se bojim ne bi sljakao jer na NF4 treba staviti cooler sto blize NB-u jer se on sam grije svinjski... Kontam si jedino da nekako maknem topli ili da dovedem hladan zrak na graficku (da ipak napravim jedan bocni) Ovo sto se tice napajanja, (ima 12cm vent) sam i sâm razmisljao kako ga okrenuti, tj. dal da on sam uvlaci zrak iz kante ili izvana...za sada sam odlucio ovako, da iznutra uzima... Sto se spajanja maticne na bocnu stranu tice, sad si me malo zabrinuo s tim navojima, jer je, kako si sam rekao, drvo mekano (naprema aluminiju)...Vidjet cu sta se tu moze, a ovo kaj si na sliki stavil, to jos nisam (barem mislim) nigdje vidjel, tak da neznam na kojem principu to sljaka ![]() Evo nacrta v0.5: ![]() EDIT: @Ziky Zasto ne ivericu? mislim, nisi naveo razlog (osim osobnog misljenja) ![]() Koje onda drvo? trebam neko dobavljivo ijeftino a cvrsto...
![]() |
#18 | |||||||
EMP moderator
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 22.02.2006. u 22:23. |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
![]()
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Ljudi božji iverica nije drvo već sprešana piljevina! Da ste pazili na tehničkom u OŠ bi znali da to nevalaj šarafiti i zakucavati čavkle jer se počne mrviti. Rađ uzmi šperploču. Laminat je također sprešaba piljevina.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
M.U.P.
Datum registracije: Sep 2004
|
Ljepilom ![]() Nezam kak bi šprploča izdržala neko teže napajanje.
![]() |
#26 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
5mm šperploča je jako cvrta a ka zemi 10 ili 15mm nema straha. To je čvršće od onog pelheka koje se nalazi po šrotechs kučištima.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
M.U.P.
Datum registracije: Sep 2004
|
Fučkaš case na koj nemreš sjest ![]() Cyrus pogledaj si dizajn unutrašnjosti anteca p180. Kad se već mučiš sa svim tim uloži još malo truda i imaš zakon rješeno hlađenje ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Headbangig Grunf!
|
Pa sad, ja si brijem da možeš napravit dovoljno čvrsto.
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
|
Pardon svima sto se tice iverice, jucer sam do kasno u noc to sve delao, pa mi je iverica bila kao i svako ostalo drvo ![]() ![]() ![]() Idem po redu->@domy_os Oduvijek sam htel imati naopak plocu, al sam zaboravil da mi venice i 6800 nije isto kao i barton i 5900XT...u mom slucaju, sad mi se grafa vise grije (duplo) od proca...al sam mislio da ce ovaj gore straznji moc povuc taj topli zrak (opet fizika i topli zrak ide gore ![]() Na grafu paniram staviti VF700 Al-Cu iako bi u mom slucaju bio najbolji silencer jer izbacuje zrak van... Sto se tice tunela, sad sam tek vidjel tvoju skicu i sve kontam (iako ja ne bih izvadio straznji gornji, nego neka ipak bude tamo, nikad se nezna kad po ljetu zakuha a i nece skoditi posto cu mrezicu piknut kod svih ventova) Samo kaj kad sam ja crtao maticnu, samo sam glavne mjere po duzini i sirini mjerio, polozaj proca i meme i ostalog je cisto odoka...takodjer, mjere su realne za ove rupe odozada za periferiju) tako da ove tunele (ploce popreko) mogu tek dati napraviti kad tocno izmjerim udaljenosti predmeta na maticnoj...tek onda cu napraviti pravu sliku cijele maticne! Sto se materijala jos tice, morat cu porazgovarati sa nekim ko zna malo vise od mene...Ne zelim bacati prevelike novce... @Mrkonja Nisam nikada vidio kako Antec izgleda iznutra, malo cu progoglati pa vidjeti kaj mi se svidja... Nije problem oko ulozenog truda...sad kako dobivam vase prijedloge, sve raste zelja da to sto prije napravim i naravno, sto bolje... Cilj mi je napraviti kao prvo, kvalitetno, ekonomicno (max. iskoristivo) i lijepo kuciste (sprijeda ce biti i kromirani rubovi i jos poneki lijepi detaljcic ![]()
![]() |
#30 |
Moderator
|
@Mrkonja Pogledah slike P180 i mogu rec da su me se dojmile neke stvari, poput FAN duct-a za grafu (al pitanje je dal ja to mogu napraviti), al mi je malo cudan raspored ventova, tj. neznam ni sam kako bi stavio straznji i gornji vent da delaju (da pusu unutra ili van?) Vidjet cu, mozda nes od toga ukomponiram u svoje kuciste... ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|