Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > PC Ekspert > Članci
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.10.2016., 08:31   #1
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Što uzrokuje eksplozije, samozapaljenje i pregrijavanje baterija u pametnim telefonim

Sanja donosi kratki informativni članak o tome što točno uzrokuje nestabilnost litijskih baterija.
krešo je offline   Reply With Quote
Staro 11.10.2016., 14:59   #2
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mene najviše zanima koja kemija je korištena u tim note 7 uređajima, jer vjerojatno dosta ljudi ne zna al postoji nekoliko tipova kemije IMR, INR, ICR, NCA itd...

ICR(Lithium cobalt oxide LiCoO2) su najnesigurnije i u njih se redovno uigrađuje PCB(protective circuit board)ali imaju najveći kapaciter.

IMR(Lithium manganese oxide LiMn2O4) i INR(Lithium manganese nickel LiNiMnCoO2) podržavaju veliki power drain (cca 20A+) i koriste se bez PCB-a no imaju manji kapacitet

NCA su najidržljivije što se tiče fizičkih udaraca imaju veliki kapacitet ali podržavaju samo nizak power drain

Al googlam sat barem a ne mogu naći koje su baterije u notu 7
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.10.2016., 15:04   #3
lobo64
Premium
Moj komp

lobo64's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
No pun intended, no možda biste trebali "angažirati" Kolegu "van kontrole" pošto mi se čini da je Čovjek sa materijom upoznat bolje nego svi ostali...
Staro 12.10.2016., 09:29   #4
krešo
Administrator
Moj komp

krešo's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Hm da, mogao bi neki in-depth clanak napraviti
krešo je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2016., 12:43   #5
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Haha , istina jesam upoznat sa baterijama, ali primarno iz razloga što koristim električne cigarete, i nisam baš željan tempirane bombe kraj lica oo kojoj ne znam ništa, jer električne mogu vuči i preko 20A sa grijačima ispod 0.5 ohma.

A kolike su tempirane bombe se može vidjeti ovdje:
Ovo je primjer kineske kopije ICR baterije bez zaštite (u biti ima PCB al nema ništa na njemu )
https://youtu.be/ZTzEHsJVZhA?t=3m25s
a ovo je primjer standardnih baterija iz laptpa(kojima je skinut PCB)
https://youtu.be/08BoXebt_pk?t=1m8s

dok na drugu stranu imamo IMR baterije, prvo su primjer Panasonic i AW(jedni od najboljih brendova, al video je malo dosadan)
https://youtu.be/haMDZOfjqsE?t=2m10s
ili MKNE(isto pristojan brend)
https://youtu.be/cOBZGG_4Oaw?t=1m16s

doduđe točka kratkog spoja se zna zagrijati dovoljno jako da zapali neštoo bez obzira na bateriju, ali opet IMR(i ostale sigurnije) će zagrijati samo točku kratkog spoja, a ICR će eksplodirati.

Samo što pisanje članka nema smisla jer niti jedan proizvođač što ja znam ne stavlja koji je tip baterije na bateriju ali ni na specifikacije, iako vrlo vjerojatno većina koristi ICR zbog povećanog kapaciteta. Npr na volumen baterije tipa 18650 IMR baterije imaju cca 2000 mAh a ICR 2500 mAh, a svi znamo kako je svima bitniji kapacitet od sigurnosti, dok nešto ne eksplodira

evo uspio sam iskopat koje baterije samsung korsiti, dakle koristi
ICP(to je u biti ICR samo R znači round P znači Prismatic) i PGF što neman pojma šta je, al po WH od galaxy notea 7 bi trebao biti neki ICP

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 12.10.2016. u 14:39.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno