|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Barcode - dodjela
Evo malo sam potražio po forumu, ali nisam nigdje našao sličnu temu... Također molim moderatore da premjeste na drugi podforum ako sam fulao... Zbog jednog projekta u budućnosti, u firmi je potrebno dodijeliti svim proizvodima barcodove. E sad, pronašao sam da se barcodovi dodjeljuju prema međunarodnom standardu. Zbog se naravno potrebno učlaniti u Hrvatsko udruženje za kodiranje, za što se plaća godišnja članarina + određena kategorija po broju proizvoda koji se kodiraju. Zanima me da li je to jedini mogući način dodjele barcodova (članarina + plaćanje usluge) ili je to moguće zaobići i barcodove proizvoljno dodijeliti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Vjerujem da možeš i samostalno ako ćeš kodove koristiti samo inhouse, odnosno ako ih neće trebati nigdje skenirati ili uvoditi u neki registar osim vašeg matičnog u poduzeću. To mi je nekako logično. Sad, druga stvar da li je to 100% ispravno
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
e tako sam i ja mislio,ali tu se radi o tome da bi te proizvode trebali plasirati u veliki trgovački lanac koji će to dalje dilati svojim kupcima... što vjerojatno za sobom povlači da se mora registrirati u udruzi... neka me netko ispravi ako sam u krivu |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
i dida mi je bija Torcida
Datum registracije: Jan 2007
|
Pitaj strica Googlea, zasigurno zna više od svih nas. ;-) Kako dobiti EAN bar kod? Potrebno je obratiti se Hrvatskom udruženju za kodiranje, EAN CROATIA koje je osnovano u okviru Hrvatske gospodarske komore i koje je punopravnim član EAN INTERNATIONAL-a (Međunarodnog udruženja za obrojčavanje) sa sjedištem u Bruxelles-u (Belgija).
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Kao što su ti ljudi rekli: http://www.gs1hr.org/ean.pl Kod njih kupuješ barkod range, od - do. Imaš pakete od 100, 1000, 10 000, ne znam da li ima više. Barcode možeš slobodno samostalno generirati, ali samo za internu upotrebu. Možeš ti generirati i za vanjsku, za prodaju trgovačkim lancima, ali oni imaju u svojim šifarnicima po 100.000 već korištenih barcodova i ako se tvoji počmu kositi sa onima koje već imaju u bazi letit ćeš iz tog lanca u roku odmah. Jedina uloga GS1 je da osigurava da se barcode neće ponavljati, i da se jedan barcode nemože zakupiti od dvije osobe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Jap, sve su ti rekli - ako hoćeš upotrebu van tvrtke, moraš ići preko GS1. Ali, što se toliko brineš, nije to neka velika lova. Mislim da smo mi plaćali ove pakete od soma komada plaćali oko 500-600 kn. Bar mislim, znam samo da nije bila neka cifra. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Hm, na toj stranici piše da je ean13, 1000 komada 4000kn za prvu godinu i onda 2000kn godišnje za sljedeće. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Dižem temu iz mrtvih. Molim pomoć. U firmi bi željeli uvesti bar kodove, samo interno, nama za praćenje ulaska/izlaska robe iz/u skladište. Ako je free, je poželjno ![]() Molim pomoć, gdje da krenem. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
only fool, not a horse
Datum registracije: Apr 2008
|
P ja bih krenuo od 0000000000000, pa ..001, itd. A možete si i podijelit npr, prva znamenka označava zgradu, druga kat, treća sobu.. Ili te zanima softver za korištenje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
ako proizvoljno dodajes bcodove, 12 znamenki ti je proizvoljno, 13a je kontrolna znamenka koja se racuna. ja sam svojedobno za gs1 radio priglupu xls tablicu koja je racunala bcode i preko nekog sitea kreirala ean i importala image, prilagodis za print, i dobijes funkcionalnu naljepnicu ili sta vec ti treba.
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Ma ne. Zanima me od software-a, što sve trebam, je li dosta ovaj čitać za 300kn? Itd. Znači, novi sam u bar-code-ovima, a željeli bi uvesti u tvrtku. Interno skladište, hardware, nema toga puno, ali čisto za praćenje izlaz/ulaz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Malo si preopćenit u zahtjevima ![]() Ulaz/izlaz se prati gdje, ima neki software u pozadini toga? Neki pravi ERP ili od Pupille nešto, nije baš isto. Kupiš sad čitače, ako su vlastiti artikli otisneš naljepnice iz excela i što dalje? Nama hrpa korisnika koristi barcode skenera za zaprimanje primki, komisioniranje otpremnica, inventuru itd. Neki su skeneri wifi online pa direkt prčkaju po dokumentima u ERP-u, neki su offline pa iskrcavaju podatke kasnije i obrađuju u programu itd. itd. Npr. dođe im kamion robe, nabava je već ranije napravila primku, skladištar kad skine paletu poskenira i upiše koliko komada ima, na kraju pokrene ažuriranje dokumenta te iste primke, ispiše zapisnik o razlikama, šofer mu to potpiše i ode doma s kopijom. Dalje skladištar, nabava tkogod već ovisno o procesu u firmi zaprima taj dokument itd., ostalo su varijacije na temu. Čitači ti se dosta razlikuju po funkcijama (tu ne računam one iz trgovina s kase koji glume tipkovnicu), od običnih koji samo mogu poskenirati više kodova i kasnije ih iskrcati negdje u file do onih na kojima se možeš zakvačiti na database server i direkt raditi u programu. A i platforma na kojoj rade (android, stari WinCE se još drže tu i tamo), optika, svenosi cijenu. Bojim se i pomisliti kakav je taj za 300 kn. Neki androidi lukavo koriste kameru za skeniranje ![]() Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 31.08.2016. u 00:01. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|