|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
wan - lan promet
neznam kako ispravno formulirati pitanje, ali da probam: router od operatera mi je bridge modu, sa upaljenim wifijem, i u drugoj prostoriji imam linksys router koji je "glavni", diže pppoe konekciju i na njemu je upaljen njegov wifi. sve to skupa je spojeno na 100mbitni switch. na linksysu ide kablić iz njegovog wan porta u lan port, i u switch dalje sa drugog lan porta, to sve predivno radi godinama i na taj način mi router koji je u bridge-u ujedno služi i kao AP, kod mijenjanja operatera i modema samo skinem stari modem, šibnem novi i sve proradi u pol minute. znači dolazni vdsl promet se sa zyxela šalje na linksys, i onda se "vraća nazad" na zyxel na klijente koji su wifijem nakačeni na njega. mene sad zanima , dali se sav internet promet tako šalje vamo-tamo, ili je to samo nekakva autentifikacija ili štaveć, a promet se ostvaruje samo tamo gdje je tražen? hoću reći - ako neki wifi klijent koji je načen na zyxel sa neta skida nešto full brzinom od, recimo, 50mbita, hoće li ukupan promet prema linksysu biti 100mbita (50mbita dolazno, 50mbita odlazno), ili će to biti i dalje samo 50mbita? to me zanima jer ću ubrzo morat napraviti neke modifikacije na mreži... hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Prva modifikacija će ti biti da provučeš mrežne kabele gdje treba i da nabaviš dodatni router / ap i da ne radiš / spajaš taj "povrat" preko switch - a, to se ne radi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
Citiraj:
jer ovo drastično pojednostavljuje planiranje mreže, jednostavno bilokamo šutnem modem i sve radi. jer ako te poslušam, moram imat 2 uređaja jedan do drugoga, nepotrebno zauzimaju mjesto, strujnu utičnicu i imam 1 dodatni uređaj koji troši struju. pitam te s razlogom. ovakav način mi drastično pojednostavljuje stvari, jer umjesto da selim 2 uređaja i radim kompletnu rekonfiguraciju mreže i nabavljam dodatni uređaj, samo modem preselim i nastavim dalje, ali brine me ta propusnost. ili ću morati baciti modem natrag u router mod, ostaviti dio klijenata na njemu direktno, a linksys prebaciti da bude običan wan router s lokalnom ip adresom i njegov ip stavit u dmz na zyxelu da mi barem dio mreže ostane netaknut. a na 50mbita neznam kako će se jadan zyxel ponašati. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|